Sari la conținut

Doua monitoare identice, dar nu chiar. Solutii?

doua-monitoare-identice

In cele din urma am reusit. De foarte mult timp mi-am dorit doua monitoare identice. De vreo 7 ani tot lucrez pe doua monitoare, dar pana acum n-am avut doua identice.

Azi am reusit sa-mi iau al doilea monitor care sa fie identic cu cel pe care il aveam de ceva timp.

Culorile sunt aproape perfecte, aproape identice. Dar totusi nu sunt 100% la fel.

Aici apare problema. Am doua monitoare identice, setate exact la fel si totusi unul este cu o nuanta mai luminos decat celalalt. In plus, daca ma uit cu atentie la ele, unul este mult mai clar ca celalalt.

Dupa cateva cercetari imi dau seama ca diferenta dintre ele este cablul video. Unul este legat pe un cablu DVI iar unul pe un cablu VGA. Cred (si aici tre’ sa ma lamuriti) ca ar trebui sa am ambele monitoare legate pe acelasi model de cablu. Problema este ca nu am o placa video dedicata, pana acum n-am considerat necesar, pentru ca asa cum v-am mai zis, nu prea ma joc.

Placa video on-board are 3 iesiri, una VGA, una DVI si una HDMI. Deci nu are 2 la fel.

Ma gandesc sa-mi iau alta placa video care sa aiba 2 iesiri DVI, ca sa am o imagine identica pe cele doua monitoare. Poate gresesc, dar asa ma gandesc acum.

Credeti ca asta este o solutie sau poate exista alta?

Daca totusi trebuie sa-mi cumpar o placa video dedicata, ce-mi sugerati? Nu ma pricep eu la chestii d’astea si contez pe ajutorul vostru…

M-ati ajutat sa-mi iau calculator, ma gandesc ca va pricepeti si la placi video :)

Astept sugestii :) Nu vreau cine stie ce placa video, nu ma joc si nu cred ca am nevoie de o placa performanta, ideea e ca as vrea ca imaginea de pe cele doua monitoare sa fie la fel. Atata tot.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
12 comentarii
  1. seba18 20 Sep 2012 @ 01:08

    Poţi să consideri ieşirile DVI si HDMI ca fiind identice: ambele sunt digitale, singura diferenţă fiind că HDMI poate sa “poarte” şi sunet. Deci nu îţi trebuie placa video nouă, ci doar încă un cablu.

    PS: VGA e ieşire analogică, şi chiar dacă poate să afişeze 1080p, sarcina de a “regla” culorile ii revine aproape în totalitate monitorului. Dacă o să verifici şi partea de setări a celor două monitoare, o să vezi că pe cel conectat prin VGA vei avea acces la mai multe setări legate de afişare şi de geometria imaginii, pe când la celălalt toate setările astea s-au mutat din meniul monitorului (hardware) în setările driver-elor (software).

    Raspunde
  2. criserb 20 Sep 2012 @ 01:44

    @Seba18 – Multam mult si pentru comentariul de aici si pentru lamuririle de pe facebook. Ma duc maine sa-mi iau un cablu, sper sa nu ratez si sa iau mama in loc de tata sau invers :P

    Raspunde
  3. Andy 20 Sep 2012 @ 10:24

    Desi n-are legatura cu problema ta… ma gandesc ca poate te ajuta: daca vrei taskbar pe amandoua monitoarele, foloseste Actual Multiple Monitors. Varianta free e destul de buna, eu o folosesc cu succes zi de zi.

    Raspunde
  4. criserb 20 Sep 2012 @ 11:18

    @Andy – 10x. Inca n-am incercat asa ceva, nu stiu daca as avea nevoie sau nu dar o sa incerc si o sa va pe parcurs. Azi mi-am pus insa pentru prima data un wallpaper care sa se intinda pe amandoua. Pana acum aveam doua wallpaper-uri, cate unul pe fiecare monitor. Pare mai interesant asa :P

    Raspunde
  5. Andy 20 Sep 2012 @ 12:05

    @Cristi: o sa ai nevoie daca vrei sa ai aplicatiile care ruleaza pe un monitor pe taskbar-ul monitorului respectiv. Altfel le ai pe toate la gramada, si e putin mai complicat de exemplu daca ai un browser cu doua ferestre, una pe un monitor, una pe celalalt :)

    Raspunde
  6. criserb 20 Sep 2012 @ 12:15

    @Andy – m-am obisnuit sa le am pe toate la un loc :) Cat despre “Taskbar buttons” i-am dat “never combine”. M-am obisnuit prea mult cu clasicul windows ca sa ma schimb acum pe asta nou de-ti pune niste icoane si atat. Si mai sunt si cate N ferestre in acelasi icon. Eu sunt inca pe modul clasic, dar am sa-mi instalez aplicatia de care zici… sa vad si eu ce face.

    Stiu ca tu nu folosesti aplicatii aiurea, asa ca o sa fac un test ;)

    Raspunde
  7. Iulian 20 Sep 2012 @ 16:07

    Cum zicea si Seby, VGA e analog, DVI si HDMI sunt digitale, deci daca le pui pe DVI si HDMI ar trebui sa fie la fel. Daca tot nu sunt la fel atunci e posibil ca monitoarele sa fie problema, loturi diferite, calibrari diferite. Ar fi bine sa folosesti colorimetrul pe ambele.

    Raspunde
  8. seba18 21 Sep 2012 @ 12:20

    @criserb: cu placere :)

    Ai reusit sa treci de pe VGA pe HDMI? Care sunt rezultatele?

    Legat de ce spune Andy: crede-ma, dupa ce te obisnuiesti cu “fiecare monitor cu taskbar-ul lui”, o sa iti fie lene sa mai aduci mouse-ul de pe M2 pe M1 doar ca sa faci click pe taskbar (stiu ca in 99% din cazuri folosesti Alt+Tab, dar nu asta era idea :) ). Si eu tot never combine folosesc inca de cand mi-am instalat prima data Win7. Mi se pare stupid sa nu vad numele ferestrei in taskbar, la fel cum mi se pare enervant ca in spatele unui buton sa se “ascunda” n-spe ferestre. Sunt suficient de ordonat ca sa nu am nevoie de toate astea :)

    Raspunde
  9. criserb 21 Sep 2012 @ 12:50

    @seba18 – inca nu am reusit sa ajung sa-mi iau un cablu. Probabil zilele viitoare, parca nu-mi vine sa fac comanda online pentru un cablu cand as putea sa trec pe la MediaGalaxy care e chiar langa mine. Dar… am fost prea prins pana acum. Sper ca o rezolv in weekend.

    Raspunde
  10. un om 21 Sep 2012 @ 13:02

    folosesc “Dual Monitor” pentru task bar e free si isi face treaba.
    DVI si HDMI ar trebui sa-ti aduca monitoarele mult mai aproape.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)