Sari la conținut

Tablete in scoli, o alta aberatie a vremurilor in care traim

scoalaAscultam de dimineata Alarma ProFM, emisiunea lui Nicolai, si la un moment dat o ascultatoare a intervenit cu o problema destul de interesanta, problema de care eu n-am auzit pana acum, dar la cateva cautari pe google chestia asta chiar o sa se intample sau ma rog, se doreste a fi implementata.

Este vorba despre initiativa Ministerului Educatiei de a introduce tablete in scoli, in locul caietelor de acum. Astfel elevul nu o sa mai foloseasca obisnuitul caiet, el o sa isi ia notite direct pe tableta.

O aberatie mai mare eu nu am auzit. Poate chestia asta ar merge in tarile in care scolile chiar sunt dotate asa cum trebuie, dar la noi, nu.

In primul rand, asa cum spunea si ascultatoarea, noi avem nevoie de scoli. Avem nevoie ca scolile sa aiba macar minimum de dotari, sa aiba banci, sa aiba caldura, sa aiba grupuri sanitare decente si de ce nu sa aiba dascali competenti.

Scolile noastre sunt atat de vechi si de prost dotate, incat elevii isi agata hainele in bancile existente. Parintii sunt nevoiti sa le cumpere periodic alte haine elevilor tocmai pentru ca acestea se distrug in mobilierul invechit.

Deci idotenia asta cu tabletele in scoli ar trebui lasata pentru altii. Pentru cei care isi permit acest lucru, nu pentru noi.

Apoi, ma gandesc la cum isi mai formeaza copiii un scris de mana daca ei o sa scrie numai pe tableta?

Spunea ascultatoarea (si banuiesc ca stia despre ce vorbeste pentru ca avea un copil in primele clase) ca tabletele astea o sa fie introduse la clasele 1 si 2. Si atunci chiar ma intreb, cum o sa mai fie invatati copiii sa scrie si ei cu pixul, cu stiloul sau cu creionul daca acestea o sa fie inlocuite?

Chiar nu mai avem nevoie de scrisul de mana?

Nu stiu ce parere aveti voi si chiar as fi curios sa discutam pe acest subiect. Sunt convins ca sunt printre voi parinti care isi trimit copilul la scoala si isi pun aceasta problema.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
19 comentarii
  1. Bucur 19 Sep 2013 @ 12:53

    Nu e cazul deocamdata de asa ceva parerea mea, altele sunt prioritatile le-ai mentionat si tu in articol.

    Raspunde
  2. dojo 19 Sep 2013 @ 14:00

    E vorba de comisioanele pe care trebuie sa le ia ‘cineva’. E atat de simplu. Scoli curate? Bine dotate? Dar unde te trezesti? :D

    Raspunde
  3. Constanta Nitescu 19 Sep 2013 @ 15:07

    1. Nu trebuie sa generalizati, sunt multe scoli care arata foarte bine, cu dascali bine pregatiti, cu rezultate foarte bune. Din pacate aceste scoli nu sunt in atentia presei, este mult mai interesanta o scoala cu toaleta in fundul curtii. Avem aceasta tendinta de a scoate in evidenta doar aspectele negative.
    2. Trecerea se va face treptat, nu se va renunta la mijloacele de invatamant traditionale. Imi amintesc ca aceleasi comentarii se faceau si cand au fost aduse primele calculatoare in scoli, ulterior s-a dovedit ca a fost o idee buna. De undeva si candva trebuie sa incepem. Nu se va renunta la scrisul de mana, poate peste vreo 50 de ani, desi, cu serviciile pe care le ofera telefonia mobila…
    3. Omul a scris mai intai folosind un bat, apoi pana, carbunele, creionul, stiloul… Credeti ca se va opri aici?
    4. Cat despre bani, niciodata nu vor fi suficient de multi. Oricum, multi copii au tablete, de ce sa nu le foloseasca si in scop scolar?

    Raspunde
  4. Alex B 19 Sep 2013 @ 15:14

    Avem scoli care cad pe elevi de darapanate ce sunt, sau fara unitati sanitare si ne trebuie tablete ….

    Raspunde
  5. ramona 19 Sep 2013 @ 16:19

    eu cred ca este vorba numai de inlocuirea manualelor cu unele digitale.temele se vor face in continuare pe caiete plus orele de caligrafie de caligrafie.cati stiu ca ghiozdanul unui copil depaseste in mod frecvent 5 kg tinand cont ca un elev din clasele mici, cantareste in medie 23 kg? @criserb incearca sa te duci zilnic la slujba cu un rucsac de 25 kg presupunand ca tu ai 80(ca sa pastram cat-de-cat proportiile)

    Raspunde
  6. criserb 19 Sep 2013 @ 16:55

    @ramona – crezi ca eu nu am fost la scoala? :)

    Raspunde
  7. MMA 19 Sep 2013 @ 17:47

    Nu este o idee rea, dar nu sa se introduca la gimnaziu, ci la liceu. Fiul meu a inceput clasa a 9 a si aici unde locuim noi, se folosesc tabletele in licee, dar nu mai devreme.

    Raspunde
  8. Madalin Blidaru 19 Sep 2013 @ 23:40

    Nu e o idiotenie. Ideea este de prin 2011 si are potential. Plus ca se potriveste cu strategie UE pentru urmatorii sapte ani. Nu am timp sa argumentez acum, insa cand voi avea timp voi scrie un articol de cateva mii de cuvinte.

    Raspunde
  9. maddy 20 Sep 2013 @ 10:13

    in ritmul asta in 2-3 generatii se vor semna toti cu un X si o amprenta :)

    Raspunde
  10. criserb 20 Sep 2013 @ 10:31

    @MMA & @Madalin Blidaru – ganditi-va numai la scolile care nu au WC, la cele care nu au curent si apoi o sa vedeti ca prioritatile sunt altele pentru sistemul nostru de invatamant.

    Stiu daca, va ganditi numai la scolile mai rasarite pare o idee buna, dar astea nu sunt nici macar 10% din totalul unitatilor de invatamant din tara ;)

    @maddy – si acum semneaza multi asa :)

    Raspunde
  11. lee 20 Sep 2013 @ 12:36

    profesorul meu de mate nu ne-a dat voie sa intram in scoala cu un calculator eletronic. Si mi se pare corect. Acelasi lucru e valabil si cu tableta. Poate din facultate mi se pare adminsibil sa te duci cu un laptop sau tableta.

    Raspunde
  12. Claudiu 21 Sep 2013 @ 19:11

    Ideea tabletelor in scoli mi se pare excelenta, ar fi bine ca in loc de 5 kg de carti, caiete, pixuri, culegeri sa ai o tableta de cel mult 450 g, ca sa nu mai zic ca nu va mai exista scuza mi-am uitat caietu. Cat despre disparitia scrisului de mana , numai in scoli si facultati se mai scrie asa ca nu vad problema, cei drep mi se pare exagerat sa nu mai invete copii de clasa intai sa scrie de mana, ar fi bine daca tabletele sar introduce in gimnaziu,liceu, facultate.
    Cat despre costuri daca calculezi cat dai in 12 ani pe caiete,carti,culegeri,instrumente de scris si de desen, ghiozdane etc iti iei 2 tablete BUNE. Cei drept nu asta e cea mai mare problema a invatamantului romanesc, mai sunt multe altele, insa decat sa nu evoluam deloc mai bine asa. Si oricum eu vad numai avantaje!

    Raspunde
  13. Tincuta 22 Sep 2013 @ 20:31

    Este mult mai aberant sa discuti despre toalete in scoli (in anul 2013) decat sa promovezi introducerea tabletelor. Macar cu subiectul asta si intram si noi incet – incet in Europa. Mi se pare mult mai trist si cumva incremenit in proiect sa te concentrezi pe infrastructura care intotdeauna va fi saraca, decat sa incerci sa prinzi din urma celelalte natii care isi digitalizeaza educatia in acord cu realitatile de pe piata muncii si din viata noastra de zi cu zi. Stii ca in Romania peste 80% dintre copii au acces la un computer? Daca nu il au acasa, il au la rude sau la scoala. Reprosam scolii ca nu ii pregateste cu adevarat pe absolventi pentru piata muncii, pe de alta parte criticam incercarile timide de a acoperi prapastia imensa dintre sistemul educational si viata reala. Copiii (de la sate sau de la oras) se simt foarte bine in preajma tehnologiei, o adopta usor si invata sa o foloseasca mai repede decat adultii :-)

    Raspunde
  14. Alin 26 Sep 2013 @ 21:28

    @Tincuta, uita-te pe facebook la ce poze isi pun minorele, si apoi gandeste-te cam ce a facut internetul din copii. Asta, daca nu o sa te ia cu greata din primele secunde…

    Da, hai sa ne jucam pe tableta in WC-ul din fundul curtii. Pare logic. Asa ajungi la civilizatie.

    Raspunde
  15. Dan 3 Oct 2013 @ 15:16

    macar de-ar fi Ebook readere sa nu oboseasca ochii!

    Raspunde
  16. Alin,profesor. 12 Sep 2014 @ 15:16

    Tabla; adunarii,scaderii,inmultirii,inpartirii se invata de catre copii;cu creionul pe hirtie,cu creta la tabla, se MEMOREAZA,individual ca de aia se duce sa invete carte.-Introducerea tabletei si calculatorului in primi ani gimnaziali e o aberatie,o prostie si o metoda perfida de a tine individul in stadiul de semianalfabetism. Aceste lucruri trebuiesc introduse abia in ultimii @ani de studii,la disciplina FIZICA si INFORMATICA=STRICT. Cind va termina scoala primara si elevul va fii intrebat;”-Cit fac 5×5″?-S-au; “-care este circonferinta cerculu”i S-au “-Defineste Legea a-ll-a a lui Chircov?- Va spune,cum de fapt fac si acum;”-Stai sa ma uit in tableta s-au in “calculator. Cu scuzele de rigoare;V-or intra “boi”si v-or iesii “vaci”.Si uite cum “SPECIALISTII” sunt gata. Aceasta este metoda de a tine individul la nivelul de SEMIANALFABETISM,dindu-i jucarii,in loc sa invete.

    Raspunde
  17. Anne 20 Sep 2014 @ 22:15

    Toti se gandesc la greutatea ghiozdanului. Nimeni nu se gandeste la efectele tabletei asupra ochilor. Ce perioada de timp are voie sa stea un copil la tv sau calculator? Dar pe o tableta? 4 ore zilnic? Vii se pare normal? Mie nu. Sunt singura care crede asta? Imi vine sa plang doar gandindu-ma ca cei doi copii ai mei vor sta 4 ore pe tableta. Eu lucrez la calculator si nu e o placere.

    Raspunde
  18. Peter 5 Feb 2015 @ 22:16

    Criserb, de acord cu tot ceea ce spui în articol. Va fi încă un experiment păgubos, pe lângă multe altele care au dus învăţământul românesc în starea în care se află. Îi văd pe unii pe aici care laudă această măsură. Este genul de oameni superficiali, pe care se bazează sistemul, care laudă tot ce e nou, fără să se mai gândească la consecinţe. Toţi lăudau, spre exemplu, manualele alternative, care au fost un fiasco. Aşa va fi şi cu aceste tablete, se va vedea peste puţin timp.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)