Sari la conținut

Ferestrele din PVC se recicleaza, stiati?

gealanScriam nu demult despre reciclare. De atunci am studiat putin fenomenul si in cele din urma am ajuns la ferestrele din PVC. Sincer, nu-mi trecea prin cap ca aceste ferestre se pot recicla :(

Dupa putina documentare pe siteul Ferestre din profile reciclate am aflat ca ferestrele noastre din PVC, sau termopan, asa cum am fost noi obisnuiti sa le zicem, se recicleaza, iar o astfel de fereastra reciclata are o durata de viata de cca 40 de ani.

Pe langa asta tamplaria se poate recicla de pana la 7 ori. Practic, dintr-o singura fereastra avem o durata de viata de 280 ani fara a fi nevoie sa privam pamantul de resursele sale si asa pe cale de disparitie.

Nu, sa nu credeti ca reciclarea asta a ferestrelor este ieftina, ea totusi implica niste costuri care nu sunt deloc mici, gen costuri de colectare, sortare, procesare si transportul catre producatorul de profile. Cu toate astea pretul final al ferestrei nu depaseste pretul unei ferestre complet noi iar calitatea este aceeasi. Si atunci sa-mi spuneti voi de ce nu e bine sa reciclam?

De ce sa nu salvam si noi natura in masura in care putem, in masura in care sunt companii care ne ofera acest lucru. Ma rog, companii e mult spus pentru ca la noi in tara Gealan e printre putinii care produc astfel de ferestre reciclate.

Inca un lucru pe care nu l-am stiut si l-am aflat de pe siteul Gealan este felul in care se obtine o omogenizare cat mai buna a materialului, valabila atat pentru ciocolata cat si pentru ferestre.

La sfârşitul secolului al 19-lea producătorii elveţieni de ciocolată au descoperit o modalitate de a îmbunătăţi considerabil calitatea  ciocolatei produse de ei. Prin amestecare repetată timp îndelungat (conching) a rezultat  o structură fină şi cremoasă.

O procedură similară este utilizată şi la profilele reciclate. Multiplele treceri prin procesul de producţie aigură o omogenitate excelentă a materialului.

Bun, hai ca v-am plictisit destul cu informatiile astea dar trebuie sa recunoasteti ca v-am spus lucuri noi de care n-ati auzit pana acum. Sau ma rog, nu toti.

Ca sa va dau si o veste buna, va anunt ca puteti castiga niste premii interesante prin participarea la concursul organizat de Gealan pe pagina lor de facebook intre 5 si 18 septembrie. Nu vad de ce n-ati incerca sa le luati premiile si probabil o sa aflati mai multe lucruri interesante despre reciclare ;)

P.S. Fac parte din juriu, asa ca am sa va urmaresc cu atentie :P

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
3 comentarii
  1. Denisa 5 Sep 2011 @ 18:14

    Dacă ar şi merge aplicaţia de FB, ar fi foarte mişto. Dar după ce am apăsat “Hai să vedem” de cinci ori, am renunţat. Şi nu, n-am de gând să mă întorc.

    Raspunde
  2. C.Paul 5 Sep 2011 @ 22:34

    hmmm…noi avem ferestre de la Gealan puse anu trecut
    oare is reciclate ? oO

    Raspunde
  3. Coca Ioan 6 Sep 2011 @ 20:29

    interesant,nu stiam ca pot fi recilate

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)