Sari la conținut

Goteborg

Dupa cum promiteam in seara asta scriu despre excursia pe care am facut-o la Goteborg saptamana trecuta cu ocazia meciului dintre Elfsbourg si Dinamo, despre care nu am sa vorbesc :P nu de alta dar despre fotbal Mo vorbeste mult mai frumos decat mine…

Nici nu stiu cu ce sa incep :)… Goteborg-ul este al doilea oras ca marime din Suedia, un oras linistit si FOARTE curat si civilizat. Nu stiu in cati ani o sa ajungem noi la nivelul ala… dar probabil ca nici nu mai conteaza, deja ne-am obisnuit cu mizeria in care traim.

Am plecat din Bucuresti, de pe aeroportul Baneasa, la ora 20 si am ajuns acolo la la ora 10 (ora lor). La aeroport ne-a asteptat un autocar care ne-a dus la hotelul Scandic, un hotel foarte frumos de patru stele.

Nu am avut o camera mare dar era frumos amenajata si utilata asa cum o cere un hotel de o asa categorie.

Partea trista… care chiar m-a socat este ca in Suedia nu se fumeaza nici unde, doar afara in strada… atat. Nici macar pe stadion nu se fumeaza… oameni civilizati… cu toate ca mie mi-a fost totusi destul de greu sa inghit asta.

Seara am iesit prin oras, am dat o fuga pana in port, am facut poze (pe care nu le mai am:( ) si ne-am intors la hotel unde am mai petrecut cateva ore prin receptie, unde era mult mai cald :)

A doua zi ne-am plimbat prin centru orasului, pe strazi si am facut si ceva cumparaturi pentru noi si cei de acasa. Mi-am luat 2 perechi de pantaloni si o gramada de suveniruri :D Preturile in Suedia sunt mai mari ca la noi dar nu pot sa zic ca sunt exagerate… sunt ok :)

Am sa va arat mai jos niste poze din locurile pe unde ne-am plimbat, pozele pe care eu le consider cele mai reusite…

In Goteborg toata lumea era calma, nimeni nu era agitat, grabit, asa cum sunt eu invatat din Bucurestiul de azi…

Foarte putini oameni pe strazi, si masini aproape de loc in centru, zona din care, trebuie sa recunosc, nu am iesit.

Nimic nu-mi amintea de Romania decat telefonul lu’ Mo care tulbura linistea orasului. Chiar si aici Mo se ocupa de organizarea meciului pentru suporterii veniti din tara, care au fost in jur de 150. Asta fiind asa ca o legatura cu postul in care vorbeam despre oamenii din spatele fiecarui meci, acei oameni pe care nimeni nu-i vede dar care totusi exista si sunt acolo pentru ca toate lucrurile sa iasa cat mai bine.

Dar sa trecem peste asta… Am vazut multe orase ala Europei si nu numai, dar pot spune ca Goteborg-ul este unul din orasele care mi-au placut foarte mult si nu pentru constructiile lui, nu pentru arhitectura, ci pentru linistea si ordinea care se vedea la fiecare metru.

Nordicii sunt un popor “rece” asa am auzit eu despre ei… dar nu am simtit asta acolo. Doar temperatura… temperatura intr-adevar era scazuta, undeva in jurul valorilor de 2-12 grade. Cu toate astea oamenii erau imbracati ciudat… fetele (unele) erau imbracate in fuste foarte scurte si in maieu, iar altele cu caciula, manusi, si fulare imense…

Cu cat erau mai dezbracate fetele cu atat erau mai bete… trebuiau sa se incalzeasca si ele in vreun fel :P

90% dintre femei erau blonde, inalte si cu ochii albastrii si contrar asteptarilor mele erau destul de frumoase…. eu ma asteptam sa fie grase :D … nush de ce… dar nu a fost asa. O chestie ciudata ce-am remarcat-o la intrarea in fiecare magazin era un fel de metru pe tocul usii cu gradatii pentru masurarea inaltimii… pornea de la 1.60 la 1.90. Ma intreb eu, la ce folosea? Nu era voie sa intri in magazin daca nu erai intre acele dimensiuni? Nush… inca este un mister… dar oricum chestia asta nu am vazut-o lipsind de pe nici o usa…

Dupa ce am luat masa, am luat ultimele suveniruri si am ajuns ultimul la autocarul care ma astepta, am plecat spre Boros, orasul in care urma sa aiba loc meciul.

Pozele urmatoare sunt facute din autocar… asa ca scuzati calitatea :P… tot timpul imi gasesc o scuza :D

Dupa ce am parasit Göteborg-ul, in timpul unui apus frumos, am observat ca suedezii au si autostrazi… ce chestie… ei reusesc sa le construiasca…

Ajungem in Boros, un orasel micut, un orasel industrial ce nu poate sa nu te surprinda prin curatenia desavarsita…

La stadion… liniste… nu tu jandarmi, nu tu forte de ordine… liniste… si atat. Suporterii care se faceau auziti erau romanii… care am avut placuta surprindere sa vad ca nu ne fac tara de rusine… faceau poze cu putinii suporteri suedezi… sau cu politistele suedeze care erau la stadion. Doua politiste… erau singurele forte de ordine pe care le-am vazut.

Incepe meciul, eu avam o legitimatie de liber access de la Mo asa ca am ales sa incep meciul pe gazon, in spatele portii atacate de Dinamo.

Ca sa ajung in spatele portii a trebuit sa merg pe gazon care… m-a surpirns… ei nu au iarba, stadionul lor este din plastic :O un plastic care cu toate ca era alunecos la maximum s-au gandit sa-l mai si ude…

Ca au udat stadionul… am inteles, vroiau sa faca mai dificila misiunea echipei oaspete care oricum nu era obisnuita sa joace pe un asemenea gazon… dar ca m-au udat pe mine care eram in spatele portii; asta nu am inteles… ce aveau cu mine? :)

Nu am rezistat pe stadion pana la sfarsitul meciului, era frig rau si obosisem sa stau in picioare… dupa o zi intreaga de plimbari…

Repriza a doua am vazut-o de undeva de sus, din tribuna I, tribuna care era foarte inalta… atata de inalta incat jucatorii pareau niste puncte iar mie imi incapea in obiectivul aparatului de fotografiat aproape intreg stadionul :)

Foarte ciudat… la noi nu se poate face asa ceva… suporterii ar zbura pe teren de la o inaltime prea mare :P ma si gandesc cate accidente (mai mult sau mai putin intentionate) ar fi :P

S-a terminat meciul… suporterii suedezi au venit spre noi sa ne salute, sa ne stranga mana… ne uitam unii la altii si ne intrebam daca e momentul sa rupem niste scaune sa-i caftim :P deh… din obisnuinta campionatului propriu :)

La ei nu e asa… meciul de fotbal este un spectacol, ei nu mananca seminte pe stadion, ei mananca carnatzi si popcorn, ei sunt ca la teatru pe stadion. De scandat nu stiu ce scandau, limba e foarte dubioasa si nu seamana cu nimic din ce-am mai auzit. Mi-ar placea sa cred ca ne injurau ca sa nu fie distanta asa de mare dintre ei si noi… dar nu, nu cred :)

Am plecat de la stadion direct la aeroport unde dupa cateva ore de asteptare ne-am imbarcat cu directia Bucuresti, unde am ajuns rupti de somn undeva pe la 5-6 dimineata.

O excursie frumoasa in care am vazut o alta lume… mult diferita de a noastra…

Multumesc Mo pentru excursie si… pe cand urmatoarea?

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
27 comentarii
  1. SIP 10 Oct 2007 @ 07:08

    In sfarsit …mult asteptatul post !

    Raspunde
  2. Ghiocel07 10 Oct 2007 @ 07:25

    Multumesc Mo ca l-ai scos in “lume”. Asta da excursie, vreau si eu.

    Raspunde
  3. octavian 10 Oct 2007 @ 08:56

    Asta cu udatul stadionului de plastic nu am inteles-o.

    Raspunde
  4. mo 10 Oct 2007 @ 10:52

    nimic nu mai vezi de la mine, nimic!

    Raspunde
  5. carmen 10 Oct 2007 @ 15:41

    Auzi,chestia aia cu masuratul la intrarea in magazine m-a speriat like hell.Vrei sa spui ca eu, care am doar1.52 nu am voie sa merg shopping?:((Hmmm tre’ sa-mi iau neaparat tocuri de8 cm:-?

    P.S. Pozele sunt excelente dar asteapta sa le vezi pe ale mele( de mica amatoare in ale fotografiei,nu ca altii;) )

    Raspunde
  6. Kozoo 11 Oct 2007 @ 12:09

    “ei mananca carnatzi si popcorn, ei sunt ca la teatru pe stadion”… :d
    Nici chiar la noi nu se mananca carnati si popcorn la teatru… =))

    Raspunde
  7. criserb 12 Oct 2007 @ 00:59

    @carmen – pai da, pozele tale sigur o sa fie mai bune dar pacat ca tu o sa le faci cumva de jos… de la inaltimea ta :P

    Raspunde
  8. carmen 12 Oct 2007 @ 18:43

    poze mari facute de un om mic:d;) Te-am tzucat ca ma duc sa-mi termin bagajele( cam mari pt omul mic:()

    Raspunde
  9. adrian 4 Jan 2008 @ 19:39

    am citit despre ce a vazut el in suedia goteborg dar nu tot asa este cam ce spune el este un oras foarte frumos si atragator ca vizitator sunt numai fete blonde in suedia si in toate cele lalte orase si foarte multi rockari dar sunt linistiti nai treaba cu iei eu am stat un an de zile in suedia si stiu cam tot dspre civilizatie intradevar nu ai sa mai gaseste in vreo alta tara o civilizatie ca in suedia si este adevarat sunt foarte foarte reci cu straini nu in general numai cu romani dar daca vrei sa te combini cu o suedeza primul lucru sa nui spui ca esti din romania pt ca in secunda urmatoare nu o mai vezi linga tine si nu sti de ce aideti sa va povestesc unpic despre viata lor cam ce fac iei zi de zi in general pleaca de dimineata zic ca se duc la scoala in ghiozdan au tot felul de truse de machiazuri mai au spreiuri colorante de se vopsesc la par si isi fac tot felul de frezuri ce nai sa mai vezi pe nicaieri prima oara cand ai vezi razi de nu mai poti ce fel se imbraca iei au o costumatie de au numai cruci pe ele au la ochi numai rimeluri negre ca sa moara mama sa te fereasca dumnezeu sa dai noaptea fata in fata cu unul sau cu una ca faci infract eu erea sa fac de nenumerate ori si le injuram de le gasea draci ma mai injurau si ele cand aveam chef sa ma cert cu lumea ma duceam in statia de tranvai cu un ziar si incepeam sa rup din el si sa arunc pe jos faceau toti crize si sunau si la politie bineinteles ca plecam imediat nu mai stateam si tot timpul stateam in intrun magazin foarte mare de linga gara are un pasaj micut de intri in magazin acolo se strang toti rockari la iei vinerea si sambata toata lumea este beata manga de la copil de 10 ani pana la om de 100 de ani si se duc toti in centru in discoteci daca o sa va duceti vreo data aveti grija in ce discoteca intrati si sa va loatii pasaportul ca nu va lasa sa intrati fara a va legitima ca sar putea sa intrati intruna care este de gay te pui sa bei ceva ei in momentul acela pune ochi pe tine si asteapta sa te duci la toaleta si cand ai intrat vezi ca mai intra vreo 10 in spatele tau si incep sa sati spuna numai prosti dar daca nu te oferi nus fac nimica eu vas oferi pt inceput sa va duceti in barurile de femei mai invarsta ca combinati si ceva si va mai si platesc caTE unele femei la iei nu este o rusine ei raman ipotenti de la clima foarte rece find la polul nord si nu sunt gelosi pe femeile lor vin in discoteci si vevastasa pleaca cu unul si el cu alta si se intalnesc a doua zi acasa la iei daca vreti sa va duceti sa va angazati la iei eu va spun sa stai linistiti si mai bine stati acasa pt ca suedezi nu angazeaza alte nati dinafara de iei pt ca sunt un stat cu foarte mare putere si au salarile pe luna enorme de mari nu ar angaza un strain in tara lor decat un suedez ei sunt rasisti asa le spun toata lumea pt ca sunt foarte reci cu alte populati si in magazin cum a spus el ca nu te lasa daca nu ai inaltime pe care a spuso el nui adevarat poti sa ai si un metru tot te lasa dar el cine stie ce a inceles cand a intrat in magazinul acela si limba ca sa o intelegi trebui sa stai mult timp printre iei dar este foarte grea ca limba suedeza hej la iei este buna tack la iei este multumesc tacksa mica multumesc frumos nu prea puteam sa o vorbesc dar de inteles o inteleageam dar nu perfect dar imi dadeam seama cam ce vroia sami spuna si totusi erea bine si sa va mai spun ceva daca vreo data va legitimeaza vriun politai in suedia dupa pasaport sal intrebati pe engleza daca nu stiti suedeza cati ani aveti o sa va raspunda ca nici nu stie sa uite pe un pasaport roman =));)):o):)) atat de tampiti sunt intrun fel le mai dam si dreptate ca nici romani nu gasesti in suedia ca sai legitimeze ca sa invete unde sa uite saraci de iei :o) si daca vreiti sa va loati bautura exista magazine speciale care se da bautura si sunt cateva vreo patru magazine un bax de bere tuborg sau suedeza va duce la aproximativ 50 de coroane maxim adica vreo 5 euro asa vine eu va salut si sper sa nu fugiti acuma cu toti in suedia ca o sa va intoarceti in maxim o saptamana va asigur

    Raspunde
  10. rattle 23 Oct 2008 @ 09:52

    M-ar interesa si pe mine cam cat costa un drum dus-intors si daca ai nevoie obligatoriu de pasaport , kiar imi place ce am vazut si sunt curios sa vad cu okii mei suedia intr-o mica calatorie

    Raspunde
  11. criserb 23 Oct 2008 @ 10:00

    Nu ai nevoie de pasaport, asta e sigur, dar cat costa un drum pana acolo habar nu am, a trecut mai bine de un an de atunci iar eu atunci am fost moca :)

    Raspunde
  12. Adriana 25 Jan 2009 @ 15:47

    Mie mi s-a parut frumos orasul, parcuri, curatenie, nivel de trai crescut, civilizat…Puteai sa te intelegi cu ei in engleza fara probleme, de la sofer de autobuz, la doctor.

    Si eu am fost moca (cazarea)la o prietena, drumul a fost vreo 350 euro cu KLR.

    In aprilie merg din nou si de-abia astept..:d

    Raspunde
  13. octavian 25 Jan 2009 @ 20:28

    ce poze misto mai faceai criserb…

    Raspunde
  14. criserb 25 Jan 2009 @ 23:38

    Si acum nu mai fac? :)

    Raspunde
  15. adrian 27 Jan 2009 @ 22:42

    da sigur ca trebui si pasaport ca nu este in uniunea europeana suedia

    Raspunde
  16. criserb 27 Jan 2009 @ 23:35

    @adrian – nu ai nevoie de pasaport in Suedia, eu am fost acolo fara pasaport…

    Raspunde
  17. adrian 28 Jan 2009 @ 12:01

    nu vreau sa ma contrazic ca numi place dar eu stiu ca ati trebui pasaportul eu de fiecare data cand am fost am iesit numai pe baza la pasaport o singura data mia cerut buletinul si apoi mia cerut si pasaportul nu stiu cant ai mai fost u dar eu stiu ca nu te lasa fara pasaport si inca ceva foarte reusite pozele tale imi plac si locurile pe unde leai facut sunt foarte frumoase

    Raspunde
  18. marius 1 Apr 2009 @ 11:31

    salut….mai aveam de trait vre-o 50 de ani pana ajungem la nivelul Suediei…..frumoase pozele….si stiam cum e lumea pe acolo din kuza ca am un prieten care munceste in Malmo….;)

    Raspunde
  19. Raluca 22 Jun 2009 @ 15:17

    Buna imi plac mult descrierile tale si tocmai de aceea voiam sa te intreb cum sunt oamenii intre ei …poate ti se pare ciudat dar eu plec in toamna in acest oras si raman for ever, de aceea as vrea sa imi fac o parere….Pot spune ca e o mica “teama” de necunoscut!! Iti multumesc !!!

    Raspunde
  20. adrian 25 Jun 2009 @ 14:34

    nu prea sunt prietenosi de fel ei cum suntem noi dar daca ai nevoie de ceva sa intrebi te ajuta cu toata placerea eu acuma sunt aici in göteborg si stau ceva timp pe aici ca trebui sa incep scoala si mai am de asteptat ceva vreme

    Raspunde
  21. pvera 29 Oct 2009 @ 11:45

    Buna ziua !! eu va spun ca Suedia este o tara cum romania nu va ajunge la nivelul lor niciodata. am fost de cel putin 20 de ori, am fost prin multe orase, dar civilizatie cum este acolo in multe tari nu este, oameni foarte linistiti, calmi,daca vrei sa traiesti mult, acolo iti sfatuiesc sa te muti, cei drept limba lor este putin grea dar totul se invata . NU?, plus de asta limbba se invata la scoala care este gratuit din partea lor. cine vrea o viata linsitita eu zic sa sa muta in suedia.

    Raspunde
  22. carla 9 Mar 2010 @ 11:03

    vreau si eu sa stiu de la cineva care a fost de curand in suedia daca trebuie sau nu pasaport…va rog frumos, e super urgent!!!!!!

    Raspunde
  23. criserb 9 Mar 2010 @ 12:29

    Nu trebuie pasaport pentru Suedia, poti sa mergi linistita.

    Raspunde
  24. Dya 22 Apr 2010 @ 20:22

    :d/ si eu am fost in suedia cu sportul…numai ca era foarte frig….vreo maxim 20 grade…n-i sa parut extraordinar de frumos!!! si d acu fumatul si noi am ramas mirati!!:o ne era rusine sa fumam afara …si am fumat numai pe malul marii :”>

    Raspunde
  25. tili 27 Apr 2010 @ 12:47

    este o tara civilizata dar se fumeaza si la iei pe strada dar nu se arunca chistocul pe jos daca al arunci si te vede cineva ai ocazia sati faca observatie si nu tiar prinde bine nici in baruri sau discoteci nu se fumeaza doara afara mie cel mai mult imi place cum se imbraca rockari si emo in ce fel se aranjeaza si cum se poarta :D mau fascinat ,si clima o au foarte rece la ei se incalzeste cam prin august asa dar nu tine foarte mult doar cateva saptamani si apoi se raceste din nou

    Raspunde
  26. cristina 5 Apr 2011 @ 22:51

    vreau sa spun ca eu am fost in suedia si uremeaza sa ma mut acolo ca toata familia noastra este acolo am inceput mutrea ca sa spun asa acum 6 ani si anl acesta ne vom muta de tot cu totii si gata este foare frumos orasul si daca vb putina engleza nu ai cum sa te ratacesti ca eu m/am ratacit si m/am descurcat tinid cont ca eram si cu baiatul meu de 2 ani e bine frumos si abia astept sa plec

    Raspunde
  27. Daniel 25 Jun 2011 @ 01:40

    Hmmm…te contrazic la partea ” Un oras linistit si civilizat ” :) Aud crime aproape non-stop…in rest e Ok… Vre-un roman prin Göteborg pe-aici ? add: djay.splash

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)