Sari la conținut

În cele din urmă am ales proiectul casei – Modern Access 147

Povestea proiectului este una mai complicată.

M-am apucat de un proiect cu un arhitect ce-mi era amic și mi-a făcut un preț mai bun decât ceea ce se găsește pe piață. Am făcut proiectul după nevoile și dorințele noastre și la final, când am căutat constructori, când am văzut la ce preț ne ajunge am decis să renunțăm la proiect și să o luăm de la capăt.

Am luat-o de la capăt căutând un proiect mai mic și gata făcut. În prima fază, casa proiectată de noi avea o suprafață de 200 și ceva de metri pătrați.

După multe calcule și gânduri am decis să mergem mai departe cu proiectul celor de la EcoKit, Modern Access 147.

ACCES 147 b

ACCES 147 c

ACCES 147 d

Plan parter:
plan-parter-crop

Plan etaj:
plan-etaj-crop

La ceea ce vedeți mai sus, proiectul standard, am mai făcut niște modificări:

  • am mărit baia de la parter, să ajungă pe la 4mp, luând din terasa de la intrare;
  • am mutat terasa de pe o parte pe alta a casei pentru a se potrivi mai bine în teren. Așa dădea spre vecini și era normal să o pun spre curte;
  • am mai modificat niște geamuri, le-am mutat pe cele ce dădeau spre spatele case și de care nu aveam nevoie;
  • am pus în toți pereții vată bazaltică în loc de polistiren și la final o să fie o casă foarte bine izolată. Vor fi 15cm de vată bazaltică în pereți și 10 cm pe exterior. În acoperiș vor fi 30 cm de vată.

Apoi, mi-am dorit o terasă mai mare și am atașat terasa de la In Design 140E, la proiectul ales.

casa-140-E-1

În rest a rămas cam așa cum o vedeți.

Acum, până să definitivăm noile planuri trebuie să mă gândesc dacă să renunț la balconul de la dormitor sau nu. În practică nu cred că am să ies niciodată pe balcon la casă, dar îmi place cum dă în proiect. E o decizie pe care trebuie să o iau în funcție de aspectul practic și cel de design. E greu :)

Eventual am să micșorez balconul, nu am nevoie de atâta spațiu sau poate chiar am să-l transform în unul franțuzesc.

Cumva parcă am simțit că nu e ok să depun pentru autorizația de construcție cu primul proiect. L-am avut gata de 2 luni și totuși nu am depus actele până nu am ajuns și la un preț aproximativ al construcției.

Mi-am dat seama că este prea mult și că depășește bugetul. Nu cu mult, dar în timp, o casă mai mare o să-mi mănânce mai mulți bani, de aceea am ales o variantă mai mică. Pentru 3-4 persoana cred că este ok ceea ce am ales.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
39 comentarii
  1. cartus 1 Apr 2015 @ 12:11

    Sper ca nu sunt indiscret, dar un pret aproximativ cat iese? Proiectul arata bine (lemn sau caramida?)

    Raspunde
  2. emrares 1 Apr 2015 @ 12:12

    Ne poti spune un pret aproximativ pentru varianta aleasa de tine?

    Raspunde
  3. criserb 1 Apr 2015 @ 12:28

    Prețul este de 39.000€ fără TVA și reprezintă casa gata de la exterior (fără decorativă) la interior până la rigips. Practic structura, izolația, geamurile. O să trebuiască să fac eu fundația, instalația sanitară, termică și cea electrică iar apoi finisajele.

    Eu am gândit așa:
    – fundația vreo 6000€
    – instalația termică + sanitară vreo 6000€
    – instalația electrică vreo 2000€
    – rigips finisat până la var vreo 2500€

    Acum o să vedem, sunt totuși niște prețuri pe care le-am aproximat eu. Încă nu am proiectul final. acum se fac modificările pe care le vreau, dar după ce-l am o să pot trimite pentru niște oferte mai clare.

    Raspunde
  4. criserb 1 Apr 2015 @ 12:28

    @cartus – lemn. Mi-am dorit lemn de la bun început și am să merg pe lemn până la capăt.

    Raspunde
  5. Ciprian 1 Apr 2015 @ 13:13

    Foarte frumos proiectul. Totdeauana o sa iasa mai scump fata de ce ai estimat :P

    Raspunde
  6. criserb 1 Apr 2015 @ 13:19

    @Ciprian – sunt convins de asta, dar pe primul proiect estimarea era mult mai mare și iți dai seama că și acolo ieșea mai scump :)

    Raspunde
  7. andreea 1 Apr 2015 @ 13:59

    frumos planul. sa vi se indeplineasca cu cati mai putini nervi si bani :D

    am si eu o intrebare, ca si pe mine ma framanta niste ganduri de casa. cum e cu acoperisul? si anume, in poze pare a fi orizontal, chestie care in germania e aproape interzisa, in sensul ca e o probabilitate infima sa ti se aprobe un asa acoperis, pentru ca trebuie sa dovedesti ca il cureti, ca rezista la zapada multa, ca ploaia nu balteste acolo, etc. cum se procedeaza cu un asa acoperis in cazul vostru?

    Raspunde
  8. criserb 1 Apr 2015 @ 14:08

    @andreea – merci frumos, așa să fie.

    Acoperișul este în pantă, are 4 ape cu o înclinație de 10°. Pare că este drept, dar este doar o iluzie datorită apicului (sper că așa se numește) mare care înconjoară casa.

    La noi se poate face și cu acoperiș drept, nu sunt reglementări în această privință. Cel puțin așa știu.

    Raspunde
  9. vali 1 Apr 2015 @ 14:56

    Terenul unde este? In Bucuresti? Langa Bucuresti?

    Raspunde
  10. Daniel 1 Apr 2015 @ 15:01

    Doamne ajută. Să facem grătarul în curte cât mai iute! :)

    Raspunde
  11. criserb 1 Apr 2015 @ 15:12

    @vali – Este lângă București, în Bragadiru.

    @Daniel – Așa să fie, că tot ai promis că faci un grătar de nota 10 :P

    Raspunde
  12. kendo 1 Apr 2015 @ 15:21

    Felicitari :)
    1. Eu as renunta la balcon, prea multe probleme cu el. Daca ai avea o priveliste superba de pe el atunci da, dar undeva la campie in zona de case nu prea isi are locul un balcon (parearea mea ;))
    2. Izoleaza sub placa parter cat mai bine (cel putin 18cm EPS80)
    3. Plafonul (in pod) izolatie cel putin 30cm
    4. Daca faci acoperis de tabla metalica va trebui sa o izolezi bine fonic

    Raspunde
  13. Adriana 1 Apr 2015 @ 15:22

    Maaamă, mor de drag1 Ce miști arată! Chiar o să fur puțin din ideile tale și să văd ce pot pune în practică pe terenul pe care îl am eu.

    Succes la construit!

    Raspunde
  14. Gabriela 1 Apr 2015 @ 15:32

    offf… e asa usor sa dai sfaturi! si totusi, te-ai gandit ce inseamna o criza sciatica la 40 de ani? sau doar o amarata de luxatie, un gips… fa un loc de pat separat la parter, te rog. de avarie!

    Raspunde
  15. criserb 1 Apr 2015 @ 16:14

    @kendo – tot ceea ce ai zis este în plan, dar cu balconul încă nu știu. Logic ar fi să fac cum zici tu, dar încă nu am luat o decizie.

    @Adriana – să fie, mulțumim.

    @Gabriela – în primul proiect aveam chiar o cameră la parter pentru situațiile de urgență, dar aici nu am să fac. Nu sunt fondurile necesare, de aceea o să urcăm câteva trepte. În caz de vreo luxație o să avem un pat și la parter :)

    Raspunde
  16. alina 2 Apr 2015 @ 17:22

    Eu as fi repozitionat scara si facut o mica camera tehnica la parter, si noi am sucit proiectul mai bine de 3 luni pana a ajuns destul de aproape de ce aveam nevoie [avem buget de 120 utili si max 150 construiti].
    plecam de la un apartament cu 2 balcoane si o bucatarie mica si imi doream un spatiu util intre bucatarie si garaj in care sa mut toata nebunia din debarale si balcoane.
    tine cont de spatiile adiacente bucatariei, daca ai ceva teren mai generos o sa va vina odata cheful de tinut legume si muraturi in camara.

    Raspunde
  17. Marcel 2 Apr 2015 @ 17:39

    Faina alegere. Felicitari. De-acum incepe distractia.

    Raspunde
  18. criserb 2 Apr 2015 @ 17:49

    @alina – Dacă repoziționez scara, jos, se duce și toată poziționarea din partea de sus și prefer să rămână așa.

    O să facem și noi un spațiu de depozitare în bucătărie, dar în viitor vreau să facem un beci undeva sub foișor. Acolo o să pun murăturile :)

    Noi garaj nu vrem, cred că mi-ar fi prea lene să bag mașina în garaj, să o scot… în fiecare zi.

    Raspunde
  19. Marcel 2 Apr 2015 @ 18:02

    Ai perfecta dreptate cu balconul de la etaj. Avand patio si curte balconul ramane mai mult pentru design. Pe timp de zi etajul e folosit doar in proportie de maxim 20%.

    Raspunde
  20. alina 2 Apr 2015 @ 20:02

    Nici noi nu vom tine masina in garaj ci bicicletele, scuterele, masina de tuns iarba, motosapa si alte acareturi de folosit la gradina :) noi am prevazut o pivnita in care este putul si hidroforul si o mica statie de epurare apa care va fi legata de fosa. Am vrut o camera tehnica pentru a tine centrala si un mic puffer si bateriile pentru viitoarele panouri solare care vor sta pe casa. Intentia noastra este sa fim cat de off the grid se poate. Ne gandim de acum la diverse legaturi sa facem un solar incalzit, etc…

    Raspunde
  21. Senior 3 Apr 2015 @ 09:51

    Valorile de consum de gaz (anuale) pentru incalzire de pe site-ul proiectantului mi se par nerealiste indiferent de izolarea pe care o iau ei in vedere. Posibil ca intr-o luna de iarna geroasa sa consumi gaz cat declara ei ca vei consuma pe un an. Ma gandesc ce temperatura in casa au luat ei in calcul …probabil 15-16-18 grade celsius.

    Raspunde
  22. criserb 3 Apr 2015 @ 10:21

    @Senior – eu am fost la niște oameni care stau în case făcut de cei de la EcoKit și am văzut că valorile alea nu sunt chiar nerealiste. De exemplu, am fost la un amic cu o casă de cca 240mp utili și nu a avut mai mult de 400 lei de plată în cea mai scumpă lună de iernă.

    Raspunde
  23. Cristi 3 Apr 2015 @ 10:58

    Eu n-as renunța la balcon! Adică dimineața, vara, când e cald, sa-ți pui chiar un șezlong și o măsuță acolo, stai liniștit și bei cafeluța… :)

    Raspunde
  24. Senior 3 Apr 2015 @ 13:05

    @criserb – La ce temperatura interioara a avut de plata 400 de lei pe luna? Poate ca a incalzit o camera, doua si in restul sa fie inchisa caldura partial sau total…Ai locuit tu cu amicul tau in acea luna se vezi conditiile si ai vazut tu factura aia?:)

    Sunt intrebari la care nu trebuie sa-mi raspunzi doar trebuie sa te gandesti ca la incalzirea unei case in materie de costuri lucrurile stau cam la fel cu consumurile de combustibil la o masina (una declara fabricantul, alta greutate la bocanc are utilizatorul aka stilul de conducere, viteza medie, bate vantul sau nu).

    Eu iti urez sa-ti fie cald si ieftin. Si apoi sa fii sincer cand iti vei prezenta experienta proprie.

    Raspunde
  25. criserb 3 Apr 2015 @ 14:57

    @Cristi – Adică tu crezi că o să cobor în bucătărie, o să-mi fac cafeaua și apoi o să urc cu ea în dormitor să mi-o beau pe balcon când o să am terasa de jos? :)

    @Senior – Am să pot să-ți dau detalii despre cât costă încălzirea unei astfel de case după prima iarnă. Până atunci, doar ce am auzit de la alții care stau în așa ceva.

    Raspunde
  26. Aurel 5 Apr 2015 @ 17:26

    O casa frumoasa si moderna, cu o suprafata suficienta, aprox. 120 mp. O vei putea incalzi lejer cu o centrala cu condensare de 24 KW + boiler pt acm. Necesarul termic total nu va trece de 10 kW, cu 22*C in toata casa, si va fi greu sa ajungi la 400 lei/luna factura la gaz.

    Raspunde
  27. blue77max 6 Apr 2015 @ 00:37

    Accesul de afara este direct in living?
    SI eu sunt in plan sa fac primul pas anul asta spre casa.Sunt la stagiu de proiect deocamndata.
    Eu am ales modelul asta http://studiokrajobrazy.pl/projekty-domow/wenecja-n#.VSGq4-GM42V

    Raspunde
  28. criserb 6 Apr 2015 @ 10:46

    @blue77max – nu man, accesul se face prin “Terasa 1”, vezi planul parter de sus.

    Cât despre proiectul ales de tine, este frumos. Dar cum îl iei? Îl cumperi sau îl refaci cu un arhitect?

    Raspunde
  29. blue77max 6 Apr 2015 @ 14:05

    Am luat legatura cu ei,il pot cumpara dar nu in limba romana.Am gasit un forum de la ei unde sunt cateva zeci de persoane care au acest proiect.Am luat de acolo 99% din informatiile de care am nevoie incluziv liste detaliate cu toate materialele necesare cantitati ,sute de imagini,date tehnice. Cu aceste date il refac cu un arhitect.
    Acum caut locatie. Constructia va fi ridicata in Iasi.Pana acum am cautat un teren cat mai aproape de centru,sunt multe dar si pretul pe masura.Acum m am cam razgandit,caut ceva mai retras,la marginea orasului,tot intr o zona rezidentiala dar am padurea in spatele casei.
    “Planul” meu include un teren minim 650 metri,casa,in fata 2 ,3 stupi,in spate niste anexe din osb,10 gaini,cateva straturi de verdeturi.

    Raspunde
  30. Laur 6 Apr 2015 @ 23:08

    Super casa,
    Dar totusi, de ce iese asa scump? Pe site cu toate optionalele costa 26.706 €.
    Daca nu ai nevoie de terasa la etaj, cat sa admiri peisajul si sa tragi o gura de aer proaspat, poti incerca o deschidere frantuzeeasca cu gardulet la geam, de ex: http://www.doityourself.com/forum/attachments/fences-posts-gates/390d1336746532-guard-rail-second-floor-french-door-window-railing-230275.jpg
    Imi place si MODERN ACCES 129 dar as fi intrat in una gata facuta inainte sa ma decid. La fata locului iti dai seama cat de potrivita este.

    Raspunde
  31. criserb 7 Apr 2015 @ 00:42

    @blue77max – și un cost estimativ ai?

    @Laur – Păi pe site prețul este la roșu. Eu am vrut mai mult, adică la un semifinit. Îți dă prețul și la semifinit, pe site, dacă completezi acolo adresa de mail. O să îți vină instant pe mail.

    Între timp m-am decis și am rămas la “balconul franțuzesc”, cam așa cum e în linkul prezentat de tine.

    Eu am intrat în 3 case făcute de EcoKit până acum, dar varianta aleasă de mine (sau cea care ziceai tu că-ți place) încă nu sunt făcute la noi în țară. Ei lucrează mult în Franța, la noi mai puțin pentru că românul nu prea este obișnuit să dea mulți bani pe o casă de lemn :)

    După ce mi-o termin eu poți să mă vizitezi pe mine, să-ți faci o idee, măcar este tot un Modern Access.

    Raspunde
  32. blue77max 7 Apr 2015 @ 15:09

    Pretul e undeva la 60 de mii de euro la cheie,e teorectic din discutii preliminare. Pretul nu include terenul si untilitatile.

    Raspunde
  33. Diana 7 Apr 2015 @ 16:12

    O casa frumoasa , moderna si spatioasa. Balconul da bine dar nu cred ca o sa-ti fie foarte util.

    Raspunde
  34. munteanvali 8 Apr 2015 @ 16:45

    Eu îți recomand ca la intrare sa fie un fel de separare fata de restul casei ( o ușă suplimentara).La mine în momentul în care deschid ușa intra tot frigul la parter.Costul de 2000€ pentru instalația electrica nu prea ai Cum sa îl depasesti (am o mica firma de electrice și eu spun ca trebuie sa fie pe la1300-1500).

    Raspunde
  35. criserb 8 Apr 2015 @ 17:43

    @blue77max – și vrei să demarezi ceva anul ăsta?

    @Diana – Balconul până la urmă m-am hotărât să nu mai fie. O să fac un balcon franțuzesc acolo.

    @munteanvali – Dacă ai o mică firmă pe electrice când o să am planul am să-ți dau să-mi faci o ofertă :)

    Cât despre ușa suplimentară, zici tu ceva, ce pare logic, dar pe moment nu știu dacă am să fac sau nu. Poate în timp am să închid terasa de la intrare.

    Raspunde
  36. Laur 8 Apr 2015 @ 22:06

    Ma bucur ca te-ai hotarat cu balconul.
    Daca tot maximizezi dormitorul matrimonial (la ~18.5 m2), poti sa maresti putin si baia si dressing-ul aferent. Pentru asta trebuie sa muti putin usa de la dormitor mai aproape de scara (si eventual sa scurtezi putin scara pe partea de la etaj). Bineinteles ar trebui sa muti in aceeasi masura si geamul lateral de la dormitor cat si cel de la parter(ca sa nu modifici design-ul).
    In felul acesta poti sa obtii un dressing mai mare (~5.5 m2) cu modificari minore.

    Mult succes.

    Raspunde
  37. Vlad 14 Mar 2017 @ 07:12

    @blue77max chiar sunt curios daca ai reusit sa faci casa in iasi cu cei de la ecokit.
    @criserb din cauza ta, imi pierd orele de munca in dimineata asta. Ma bucur enorm ca am gasit pe cineva care a pus pe blog pasii in procesul de contruire a unei case din lemn.

    Raspunde
  38. criserb 14 Mar 2017 @ 09:55

    @Vlad – când m-am apucat eu nu prea am avut de unde să mă documentez. Am zis să pun eu să îi ajut pe alții care mai au nevoie și în același timp să mai primesc și eu niște sfaturi. Lectură plăcută iar dacă mai ai întrebări te ajut în măsura în care știu. Nu le știu nici acum pe toate :)

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)