Sari la conținut

In institutiile publice lucreaza numai cretini?

De cateva zile ma lovesc de tot felul de formulare pe care trebuie sa le completez. Ba la administratia financiara, ba la taxe si impozite, ba la politie si imi dau seama ca aia care au facut respectivele formulare nu le-au completat in viata lor.

Campurile alea sunt facute in bataie de joc. Trebuia sa completez pe nush ce formular seria de la buletin si campul era cam atata _________________________________ iar apoi trebuia sa completez numarul de identificare al masinii iar campul era ____. Numarul asta are 17 caractere, litere si cifre.

M-a intrebat domana de la ghiseu pe un ton destul de ridicat, de ce n-am completat numarul de identificare. I-am explicat frumos ca n-am avut loc si am rugat-o sa-l scrie ea. A zis ca nu incape si l-am lasat necompletat.

Asta asa, ca o paranteza.

Acum stau si ma intreb, de fapt nu doar acum, in general cand am de-a face cu formulare ma intreb oare ce au in cap oamenii astia care le fac? Cat creier iti trebuie sa stii ca seria de la BI/CI are doua litere si acolo tre’ sa incapa 2 litere, nu 50. Si cand omul are mai multe de scris sa-i lase spatiu.

Ma rog, daca ala care face formularele e prost… angajatul roman, ala de la ghiseu nu vede oare ca sunt probleme cu acele formulare? Nu poate propune si el schimbarea lui? Si nu ma refer acum la tipizate ci la tot felul de cereri si formulare interne…

Eu de cate ori vad o problema, in orice fac, in casa, la munca sau mai stiu eu unde, incerc sa o remediez, chiar daca azi lucrez mai mult, maine o sa-mi fie mai usor… asa gandesc eu.

Oare functionarul public chiar nu gandeste ca daca acele formulare ar fi facute mai bine, munca lui ar fi mult mai usoara? N-ar mai trebui sa descifreze tot felul de scrisuri ingramadite si ilizibile, doar pentru ca-l sileste pe om sa treaca 17 caractere intr-un camp de 3…

Pai fratilor, daca noi, cei care ne lovim de tot felul de probleme, nu incercam sa le rezolvam, cine sa o faca?

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
15 comentarii
  1. Andy 10 Jan 2012 @ 09:46

    Bun venit in Romania…

    Raspunde
  2. Alina 10 Jan 2012 @ 11:19

    Ar fi logic sa zic da, tinand cont ca toti sunt rude intre ei :D

    Raspunde
  3. Cosmin 10 Jan 2012 @ 14:37
    Raspunde
  4. william 10 Jan 2012 @ 21:19

    [ bla bla bla … ]

    o meritam cu varf si indesat desfiintarea smurdului ! suntem o natie de hoti si neseriosi ! bravo Base ! da-le in cap ca pana maine le trece ! smurd prelungeste viata comunistilor !

    Raspunde
  5. Bery 10 Jan 2012 @ 22:00

    La particular poti foarte usor sa vii cu sugestii si sa incerci sa imbunatatesti lucrurile din doua motive foarte bine intemeiate:
    1. esti platit mai bine => esti interesat sa rezolvi
    2. are cine sa te asculte

    Raspunde
  6. criserb 11 Jan 2012 @ 00:37

    @Bery – si daca iti usurezi munca nu merita sa te implici?

    Raspunde
  7. Madalina 11 Jan 2012 @ 13:54

    “Eu de cate ori vad o problema, in orice fac, in casa, la munca sau mai stiu eu unde, incerc sa o remediez, chiar daca azi lucrez mai mult, maine o sa-mi fie mai usor… asa gandesc eu.”

    Acestea fiind spusele tale, nu am vazut o remediere din partea ta, gasirea unei rezolvari in acel moment. Puteai bine mersi sa ii zici doamnei de la ghiseul respectiv sa schimbe formularele sau sa cheme Seful Departamentului respectiv, sa rezolve problema, sau puteai sa scrii frumos o plangere, cu un numar de inregistrare si comunicarea rezultatului final.

    Raspunde
  8. criserb 11 Jan 2012 @ 14:25

    @Madalina – in ceea ce ma priveste, in activitatea mea. Nu ma apuc acum sa schimb formularele la administratie… sunt destui care o pot face.

    Raspunde
  9. Bery 11 Jan 2012 @ 14:29

    Crede-ma ca in sistemul de stat nu ai cum sa te implici pebtru ca nimanui nu ii pasa ce ai de spus. Poate daca ai fi lucrat intr-o institutie de stat, poate ai fi stiut ce spun. Cred ca nu este neaparat datoria functionarului sa remedieze ci si a noastra, a cetateanului de rand. Foarte bine puncteaza Madalina mai sus.

    Raspunde
  10. Soacra 11 Jan 2012 @ 15:08

    Are arhi o denumire pentru tara asta rRomania… si mare dreptate are ueori.

    Raspunde
  11. criserb 11 Jan 2012 @ 15:13

    @Bery – nu este datoria lui. E a mea… clar :) Eu ma duc acolo sa platesc/completez o chestie. De regula e coada, pierd vremea pe acolo si apoi plec grabit. N-am timp sa le fac eu formularele. Trebuie facute de oamenii care se lovesc de ele zi de zi… nu de mine.

    Dar, daca dorti voi, eu le fac. Sa-mi trimita pe mail formularele de acum si fac altele mai bune, asa cum cred eu ca ar trebui facute.

    Raspunde
  12. Bery 11 Jan 2012 @ 16:02

    Functionarii nu sunt cei care se lovesc de formulare, ci tu cand te duci sa platesti/depui ceva.
    Daca vrei sa se schimbe ceva, trebuie sa faci ce le ceri altora, adica sa te implici.
    Schimbarea depinde de fiecare dintre noi. Imbunatatirea lucrurilor va deveni posibila cand vom lua atitudine. Stiu ca e mai usor sa pasezi responsabilitatea in gradina functinarului public, dar crede-ma ca nu asta e solutia. :)

    Raspunde
  13. elaul 11 Jan 2012 @ 16:54

    Daca sunt acele tipizate la care ma gandesc eu, ele sunt specificate in legislatie iar lor le parvin calupuri, nu le pot modifica..insa daca sunt simple rapoarte, se pot modifica usor de firma care administreaza aplicatia respectiva.

    Raspunde
  14. criserb 11 Jan 2012 @ 17:04

    @Bery – lucrezi la ceva institutie de stat?

    Tie nu ti se pare absurd ceea ce zici? Eu stau 3 ore la coada. Depun actul si ma bucur ca am scapat. Tu ai vrea sa ma apuc sa le redactez formulare? Cum, pe telefon sau cum?

    E de datoria mea sa le fac treaba? Nu.

    Eu imi fac treaba mea si incerc sa-mi optimizez procesul muncii. Nu sunt platit pentru asta dar daca nu ma impiedic de fiecare data de o problema o rezolv pentru ca sa pot sa lucrez mai repede/usor. Pana la urma mie imi usurez viata :)

    Functionarii aia ce pazesc? Ah stiu, au salarii mici. Dar oare cine i-a pus sa se angajeze acolo? Nu a fost alegerea lor?

    @elaul – nu ma refer la tipizate. Alea chiar am vazut ca sunt mai bine facute.

    Raspunde
  15. Bery 11 Jan 2012 @ 17:27

    Nu lucrez la stat insa mama lucreaza si timp de 3 luni cat am stat zi de zi cu ea la birou, am vazut tot felul de probleme si modul in care se incearca solutionarea lor.
    Crede-ma ca functionarii de la stat nu sunt bagati in seama de angajatori.
    NU ii pasa nimanui ca tie iti ia 10 ore sa completezi un formular pt ca e prost facut sau ca functionarii au nervii facuti tandari din cauza oamenilor cu care se cearta zilnic pe baza formularelor/regulilor.
    Functionarii aia muncesc poate mai mult de cand te faci tu ca muncesti zilnic. Cei mai multi dintre ei sunt oameni care nu au facultate si nu prea au sanse sa se angajeze nicaieri asa ca nu e chiar cum spui tu. In ziua de azi te angajezi foarte greu si nu cred ca este un privilegiu ca lucrezi la stat. Sunt foarte putine institutii unde functionarii sunt bine platiti. Asa ca..fiecare lucreaza unde apuca si cum apuca. Nu vorbesc aici de functionarele nesimtite de la natura, ci de angajati in general.
    Tu esti intr-un sistem unde ti se permite sa vorbesti si unde se tine cont de ceea ce ai de spus. Nu functionarii au facut formularele sau regulile. Poate ar trebui sa nu mai fi asa categorig. In institutiile pubile nu lucreaza numai CRETINI. :d

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)