Sari la conținut

Inca una despre un medic

In urma articolului cu medicii din Rosiorii de Vede, unde sa zicem ca putem intelege dificultatea in punerea unui diagnostic corect, am primit in comentarii un link catre un alt caz, de data asta mult mai grav.

In articol se vorbeste despre experienta neplacuta prin care a trecut mama unei tinere in urma "intalnirii" cu profesorul Sinescu, de la Institutul de Urologie si Transplant Renal – Fundeni.

Articolul il gasiti aici, cititi-l, este bine sa fiti informati.

Si daca tot vorbim de medici, sa le aducem putin aminte ce-au jurat:

Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Higea și Panacea și pe toți zeii și zeițele, pe care îi iau ca martori, că voi îndeplini acest jurământ și poruncile lui, pe cât mă ajută forțele și rațiunea:

 • Să respect pe cel care m-a învățat această artă la fel ca pe propriii mei părinți, să împart cu el cele ce-mi aparțin și să am grijă de el la nevoie; să-i consider pe descendenții lui ca frați și să-i învăț această artă, dacă ei o doresc, fără obligații și fără a fi plătit.
 • Să transmit mai departe învățăturile acestei arte fiilor mei, fiilor maestrului meu și numai acelor discipoli care au jurat după obiceiul medicilor, și nimănui altuia.
 • Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență.
 • Nu voi prescrie niciodată o substanță cu efecte mortale, chiar dacă mi se cere, și nici nu voi da vreun sfat în această privință. Tot așa nu voi da unei femei un remediu abortiv.
 • Sacră și curată îmi voi păstra arta și îmi voi conduce viața.
 • Nu voi opera piatra din bășică, ci voi lăsa această operație celor care fac această meserie.
 • În orice casă voi intra, o voi face numai spre folosul și bunăstarea bolnavilor, mă voi ține departe de orice acțiune dăunătoare și de contacte intime cu femei sau bărbați, cu oameni liberi sau sclavi.
 • Orice voi vedea sau voi auzi în timpul unui tratament voi păstra în secret, pentru că aici tăcerea este o datorie.
 • Dacă voi respecta acest jurământ și nu îl voi călca, viața și arta mea să se bucure de renume și respect din partea tuturor oamenilor; dacă îl voi trăda devenind sperjur, atunci contrariul.

[via]

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
5 comentarii
 1. Jerry Holden 3 May 2013 @ 14:57

  Daca mi-e clar ca omul regreta ce-a facut, vorbeste frumos, isi cere scuze si-si asuma toata vina cred ca exista o sansa la intelegere amiabila. Totusi, in noaptea urmatoare accidentului, daca n-am somn si eventual am o pasa proasta s-ar putea sa fac o plimbare pana la politie.Si nu e o atitudine ciudata domnu’ LeChuck, nu-mi plac personajele care trateaza condusul si viata altora in gluma. Sa zicem c-as fi pe motor si nu in masina cand boul nu ma vede.

  Raspunde
 2. liana 3 May 2013 @ 19:04

  La primirea in randurile Colegiului Medicilor din Romania, medicul va depune juramantul lui Hipocrate in formularea moderna (art. 378):

  “O data admis printre membrii profesiunii de medic,
  Ma angajez solemn sa-mi consacru viata in slujba umanitatii.
  Voi pastra profesorilor mei respectul si recunostinta care le sunt datorate,
  Voi exercita profesiunea cu constiinta si demnitate,
  Sanatatea pacientilor va fi pentru mine obligatia sacra,
  Voi pastra secretele incredintate de pacienti, chiar si dupa decesul acestora,
  Voi mentine, prin toate mijloacele, onoarea si nobila traditie a profesiunii de medic,
  Colegii mei vor fi fratii mei,
  Nu voi ingadui sa se interpuna intre datoria mea si pacient consideratii de nationalitate, rasa, religie, partid sau stare sociala,
  Voi pastra respectul deplin pentru viata umana de la inceputurile sale chiar sub amenintare si nu voi utiliza cunostintele mele medicale contrar legilor umanitatii.
  Fac acest juramant in mod solemn, liber, pe onoare!”

  Asta e juramantul , nu mai scrie despre ce nu stii !!!!auzi, amintesti tu altora, ce amintesti ,ce-ai visat tu azi-nopate ?…sincer esti penibil.O sa-i scriu lui Ghiocel sa-ti traga o mama de bataie, se vede ca nu te-a altoit deloc atunci cand trebuia.

  Raspunde
 3. criserb 3 May 2013 @ 19:45

  @liana – te-ai gasit sa corectezi un citat de pe wikipedia, despre articolul la care faceam referire in acest post… pauza. Deh, nu puteai sa le iei si acum apararea medicilor ;)

  Raspunde
 4. liana 4 May 2013 @ 13:00

  Pai cine-i wikipedia asta,Dumnezeu ? parca esti o vecina de-a bunica-mii :”Daca a spus la radio ,maica, inseamna ca asa e..”(Ma rog,ea zicea “radiu “…)
  Ideea e ca nu era ce credeai tu.

  Raspunde
 5. liana 4 May 2013 @ 13:24

  De fapt acum vad ca ai gandit tu ceva : In juramantul de pe vremea lui Hipocrate “pietrele la rinichi si basica udului” erau lasate altcuiva…probabil ca asta te asteptai sa faca si profesorul Sinescu pacientei de care se face vorbire…
  :))

  Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)