Sari la conținut

Încălzirea în pardoseală

De când am văzut prima dată o încălzire în pardoseală mi-am dorit și eu. Acum, că ne facem căsuța noastră am zis că la parter o să ne punem astfel de încălzire.

Cum am făcut noi?

Am pus polistiren extrudat peste tot, plasă de Buzău peste, plasă de care am legat țevile.

IMG_3866

IMG_3867

IMG_3889

IMG_3892

IMG_3897

IMG_3906

Urmează șapa.

Cum o să fie la iarnă o să vă povestesc. Sper să fie așa cum mi-am dorit și cum am văzut și eu la alții.


Cei care vor să urmărească de la început construcția casei o pot face citind articole de aici. Casa achiziționată de noi este Modern Access 147.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
15 comentarii
  1. razorsbk 10 Sep 2015 @ 16:07

    Care sunt costurile de instalare pentru acest tip de incalzire ? Mai este nevoie de calorifere in casa ?

    Raspunde
  2. Oana 10 Sep 2015 @ 16:24

    Eu sunt curioasă cum se întreține. Adică ce se întâmplă dacă apare o defecțiune, cum se identifică locul defect, se scoate tot parchetul?

    Raspunde
  3. Piticu21 10 Sep 2015 @ 17:17

    Pe apa? Sper ca pui gresie si nu parchet (care izoleaza caldura).

    Raspunde
  4. kendo 10 Sep 2015 @ 19:28

    Poti sa ne dai detalii? Ce fel de teava? Marca, grosimi.
    Ce pas? Ce marca de centrala vei folosi? Banuiesc ca in condensatie. :)
    Ma gandesc ca ai o oferta completa la IPAT si nu te-ai apucat sa le iei pe rand si din aceasta cauza te intreb, daca poti sa spui :), care e oferta.
    Ignora-l pe Piticu :) Poti sa pui linistit si parchet, DAR sa fie recomandat de producator si pentru IPAT

    Raspunde
  5. criserb 10 Sep 2015 @ 22:55

    @razorsbk – în momentul ăsta nu pot să-ți dau costurile pentru încălzirea asta. Lucrez cu o firmă, cu sieco.ro și am un deviz total, pe tot ce înseamnă instalații termice și sanitare în casă. Am să mă uit mâine, că nu am acum devizul la îndemână și am să îți pot spune tot ce înseamnă țeavă, mai mult, dacă știi tu ce anume vrei să mă uit îți pot spune cu mare plăcere.

    @Oana – din câte am înțeles este o țeavă foarte rezistentă și sunt șanse mici să se spargă. Eu de exemplu nu am nicio mufare sub șapă, toate sunt în afara ei, țevile sunt dintr-o bucată și nu au îmbinări. Dacă totuși se sparge pe undeva, ceea ce sper că nu e cazul, e nasol. O să fie niște costuri de reparație.

    Dar, și la calorifere se poate sparge, și acolo este același lucru, pentru că și la alea, care le am la etaj, țevile sunt prin pereți, nu le-am pus la vedere.

    @Piticu21 – Nu-mi doream gresie, dar din ce am înțeles, în momentul în care am zis că pun încălzire în pardoseală, trebuie să-mi iau gândul de la parchet. Am să pun gresie, dar ceva ce o să imite parchetul. Cel puțin ăsta este planul.

    Se poate pune și parchet, dar randamentul încălzirii o să fie undeva la 70% și nu aș vrea asta.

    @kendo – încerc să revin mâine cu detaliile tehnice, acum nu am devizul în față și nu vreau să vorbesc prostii.

    Raspunde
  6. Ovidiu Lesan 11 Sep 2015 @ 00:00

    Felicitări!
    Îţi urmăresc proiectul încă de la început. Eu sunt acum cu casa în construcţii şi îmi place ce văd la tine. Sigur mă voi inspira din ce ai facut tu aici şi îmi este de ajutor.
    Te felicit pentru proiect şi îţi urez o viaţă liniştită în noul cămin!

    Raspunde
  7. Laurentiu 11 Sep 2015 @ 10:20

    Din auzite stiu ca incalzirea prin pardoseala ridica praful iar obiectele din acasa(gen canapea dulap) asezate pe podea trebuie sa lase spatiu de aerisire dedesubt destul de generos pe langa faptul ca nu prea merge folosit parchet.

    Raspunde
  8. criserb 11 Sep 2015 @ 10:27

    @Ovidiu Lesan – mulțumesc frumos!

    @Laurentiu – Partea cu praful este discutabilă. O parte din cei care au spun că ridică praful, o altă parte nu. Cu parchetul este adevărat, nu prea merge pus. De fapt merge, dar încălzirea o să aibă un randament scăzut și e păcat de banii dați curent/gaz/lemne.

    Mobila, da, trebuie să fie cu picioare, nu trebuie pusă direct pe jos, pentru a nu obtura suprafața radiantă.

    Raspunde
  9. kendo 11 Sep 2015 @ 13:10

    @Laurentiu: ridicarea prafului este un mit fals pentru ca principiul prin care incalzeste IPAT-ul este radiatia, nu convectia, iar curentii de aer de care spui tu apar mai repede la convectie (adica incalzirea prin calorifere) decat la IPAT.
    Parchetul de lemn/triplu stratificat nu merge dar parchetul laminat recomandat de producator merge fara nicio problema la IPAT.

    Raspunde
  10. liana 14 Sep 2015 @ 18:24

    Nu cred ca spargerea unei tevi poate fi considerata o “sansa” ci mai degraba un risc… :)

    Raspunde
  11. Iulian 10 Nov 2015 @ 21:54

    Cat are garantie lucrarea sau tevile? Am vazut ca majoritatea pun incalzire in pardoseala doar la parter, de ce nu se foloseste si pentru etaj?

    Raspunde
  12. criserb 12 Nov 2015 @ 12:54

    @Iulian – nu știu cât are lucrarea garanție. Cei care au făcut-o sunt neamuri cu mine, deci… e în garanție pentru mult timp. Cât despre etaj, eu nu am pus pentru că nu m-am gândit de la bun început. Ulterior nu mai puteam pentru că aveam nevoie de vreo 12 cm și mă înălțam prea mult cu șapa.

    Raspunde
  13. Lucian 5 Sep 2019 @ 13:52

    Salut,

    Ce soltuie de incalzire ai ales (centrala electrica?). Cum arata camera tehnic (boiler, puffer?).
    Ai un total a ceea ce a insemant instalatii?
    Multumesc.

    Raspunde
  14. Eugen 12 Dec 2020 @ 19:34

    Salut Cristi,
    Am dat avansul si eu la Ecokit pentru o casa. Multumesc de articole, de la tine am aflat de ei si tot la tine am invatat foarte multe.

    Cum functioneaza incalzire prin pardoseala jos si calorifere sus? Am auzit de la altii ca este complicat in modul acesta mixt, pentru ca 40 grade la pardoseala este ok, dar 40 de grade in calorifere nu prea, si cu o singura centrala e complicat. Tu ai problema asta? Cum ai rezolvat-o?

    Si, dupa ceva ani de folosit casa, ce recomanzi: incalzire pardoseala sus-jos sau mixt cum ai facut tu? Si de asemenea, cum este cu parchetul si incalzirea prin pardoseala (daca ai pus parchet pana la urma).

    Multumesc mult de raspunsuri!

    Raspunde
  15. criserb 17 Dec 2020 @ 15:05

    @Eugen – Salut!

    E complicat în teorie.Practic nu e așa complicat. Încălzesc apa mai mult, gen 60 de grade, să fie ok pentru calorifere iar jos, încălzirea are un fel de bypass, practic dacă temperatura apei ajunge la 40-45 de grade nu mai bagă apă caldă în instalație ci o recirculă pe aia de acolo. Dacă scade mai bagă apă caldă.

    Acum, după atâția ani, aș pune încălzire în pardoseală peste tot. Să scap de calorifere. E mai greu să pui mobila pe lângă ele, pe când la încălzirea în pardoseală nu ai problema asta. Și dacă mă gândesc bine e și la același preț. E doar un mit cum că pardoseala e mai scumpă.

    P.S. Sorry de întârzierea cu care răspund, nu știu cum mi-a scăpat comentariul tău.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)