Sari la conținut

Juratei de la Masterchef nu îi este rușine să apară așa la TV?

patrizia_paglieri De la început trebuie să vă spun că eu mă uit la Masterchef și chiar îmi place. Poate la început am fost sceptic și am zis că emisiunea o să fie mai proastă ca cele în care au fost ceilalți jurați, dar acum m-am obișnuit și cu ăștia noi și îmi place.

Cu toate că îmi place și mă uit, nu pot să nu mă enervez de câte ori o aud pe duduia Patrizia Paglieri vorbind.

Chiar nu pot să înțeleg că un om nu poate să vorbească cât de cât ok limba română după ce a stat 20 de ani în țara asta.

Sunt convins că în restaurantele în care a lucrat prin România (dacă sunt) femeia asta a fost nevoită să vorbească în limba română. Sunt convins de asta. Nu de alta, dar în țara asta sunt destul de puțin oameni care să vorbească italiană.

Și totuși ea nu a reușit să învețe limba și să vorbească mai prost ca un copil de 5 ani.

Pe bune, nu știe să vorbească?

Nu prea cred. Ori nu vrea să vorbească limba ori pur și simplu nu-și dă interesul. Chiar nu cred că nu o știe.

Sau poate sunt eu rău, dar nu cred. Am impresia că majoritatea celor care vin din Italia au în ei această chestie (să nu-i zic nesimțire). Majoritatea, pentru că am cunoscut și oameni care vorbesc foarte bine limba română, fără să pretindă că nu mai știu anumite cuvinte.

Dar, pe partea cealaltă îi știu și pe aia care după ce-au lucrat 3 luni în Italia se întorc cu figuri de genul “come si dice“. Ah, ei văd prin asta un fel de șmecherie, se țin cu nasul pe sus și vor să pară plecați de o viață acolo. Dar nu, ei nu au plecat de o viață, ei doar sunt nesimțiți și au uitat de unde au pleca. S-au dus acolo să șteargă babele la cur (nu înțelegeți că ăsta ar fi un lucru rău, este o muncă și asta, oamenii ăștia chiar muncesc) și acum s-au întors cu figuri în țară. Sunt foarte mulți din ăștia și este păcat.

V-am zis, nu generalizez, pentru că sunt și oameni foarte ok care muncesc din greu prin Italia și atunci când se întorc în țară sunt la fel cum au plecat.

Dar ăștia, ăștia care fac pe neștiutorii… ăștia sunt în general neevoluați, atât îi duce pe ei capul, chiar nu avem cum să le cerem mai mult.

Și să ne întoarcem la doamna, pe ea în ce categorie o băgăm?

Update: ascultați și materialul de mai jos, poate înțelegeți mai bine ce zic.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
27 comentarii
  1. whoabisabi 27 Oct 2014 @ 22:17

    Cred ca gresesti un pic. Chiar daca ea e in Romania de 20 de ani, asta nu inseamna ca a vorbit numai in romana pana acum. Poate numai si-a facut treaba si atat. Atat timp cat a fost inteleasa, e ok. In plus, e lucrul care o diferentiaza si e ok.
    Uita-te in zonele populate de unguri, in care comunitatile sunt atat de inchise, incat nici dupa 80 de ani petrecuti pe teritoriul altui stat, oamenii nu stiu sa vorbeasca bine romaneste.

    Raspunde
  2. andrei 27 Oct 2014 @ 23:02

    eu cand o aud pe asta cum vorbeste, imi aduc aminte de Raducioiu cand a ajuns in italia in ’90, asa vorbea si el dupa o saptamana la Bari (sau unde a ajuns atunci, ca nu stiu…). E jenanta, sincer. Uneori nu inteleg ce vrea sa spuna, puteau gasi alt jurat, parerea mea. Ma uit la emisiune in continuare, dar e putin mai slaba decat inainte…

    Raspunde
  3. Naicu 27 Oct 2014 @ 23:10

    E doar de show. Poate vorbi, dar nu o face. La fel si cu Wilmark. Vorbeste perfect romaneste, dar e rolul lui pe sticla sa vorbeasca stricat.

    Raspunde
  4. criserb 27 Oct 2014 @ 23:17

    @whoabisabi – pe ungurii îi înțeleg, acolo este o cumunitate (fie că ne place sau nu) și ei vorbesc în ungurește între ei… e firesc să nu știe limba română dacă au toate condițiile necesare, pe când duduia… dă-mi voie să cred că nu face parte dintr-o comunitate de italieni venită în țară pentru că nu prea există așa ceva.

    @andrei – mă, hai să recunoaștem, nici de la Răducioiu nu putem avea așteptări prea mari, el știe cu mingea, în rest… pauză.

    @Naicu – spui tu… dar nici tu nu ești sigur de ceea ce zici :) Eu nu cred, nu cred că se poate preface așa, că doar nu-i d’aia de dansează la Capatos…

    Raspunde
  5. Bogdan 28 Oct 2014 @ 01:47

    @criserb – ungurii nu vorbesc pentru ca nu vor… nu e vorba de comunitate ci de principiu…

    Raspunde
  6. cosmin 28 Oct 2014 @ 08:55

    nu cred ca ai dreptate, ba mai mult cred ca esti ipocrit cerand de la un italian sa vorbeasca perfect limba romana in conditiile in care multi semeni de ai nostrii o stalcesc chiar la televizor in fiecare zi.Un strain in tara de adoptie trebuie sa comunice pentru a fi inteles de ceilalti nu pentru a da lectii de dictie sau de pronuntie si nu in ultimul rand este vorba de o bucatareasa nu de vreun Liiceanu sau Plesu. Cu molto respect.

    Raspunde
  7. Alexander 28 Oct 2014 @ 09:51

    Sunt multi straini care fac asta , adica stau de multi ani in romania si nu sunt in stare sa pronunte corect, cum ar fi si circarul ala de dansator de salsa, ma rog ala vorbeste mai bine decat cucoana asta. Cred ca explicatia e simpla, nu sunt in stare pur si simplu. Si e posibil ca la ei acasa sa vorbeasca italiana si atunci vax albina cu toate exercitiile de dictie din lume.

    Raspunde
  8. Alexander 28 Oct 2014 @ 09:53

    @Naicu – crezi ca-i de show? E posibil si asta dar eu raman la parerea ca nu sunt in stare, creierul lor nu proceseaza bine cuvintele din limba noastra si le amesteca cu pronuntia lor. O fi si lipsa de interes sau de vointa…

    Raspunde
  9. criserb 28 Oct 2014 @ 10:41

    @cosmin – după 20 de ani de stat în țară?

    Raspunde
  10. 230v 28 Oct 2014 @ 10:52

    MI s-a parut ca am intrat pe realitatea sau wowbiz initial, judecand dupa titlu.

    Raspunde
  11. adrian 28 Oct 2014 @ 11:16

    a si eu mi-am pus intrebarea asta , cum dupa 20 de ani nu poate sa vb. limba romana si ma uit la raed arafat cum vb romana aproape ca un nativ si limba araba nu are absolut nimic in comun cu romana , cum are italiana.

    Raspunde
  12. criserb 28 Oct 2014 @ 11:18

    @adrian – Raed Arafat este un om educat, de acolo diferența probabil ;)

    Raspunde
  13. jules 28 Oct 2014 @ 11:33

    Nevasta-mea are 23 de ani de Romania si a invatat de la zero limba. Singura buba acum e ca a invatat-o la Iasi si a prins accentul moldovenesc :) Plus xa nu a pornit de la italiana sa zici ca e usor.
    Si ca pina aseara credea ca Precedent inseamna Curent/Prezent (anul curent de ex).

    Raspunde
  14. criserb 28 Oct 2014 @ 11:45

    @jules – dar a învățat man, o felicit pentru asta. Dacă ar face toți așa, mai ales ăștia de se dau pe la TV, ce bine ar fi.

    Raspunde
  15. Secara 28 Oct 2014 @ 13:46

    Cristi, te-ai gandit ca a vorbi “cu accent” iti poate da o nota de distinctie? Oamenii care te asculta, cu siguranta devin mai atenti la ceea ce vrei sa spui, in comparatie cu un vorbitor fluent al limbii respective care are un accent perfect integrat. Iar daca situatia ar fi chiar asa de deranjanta, cred ca cei de la PRO TV ar putea introduce subtitrarea in cazul doamnei respective, nu? Insa asta face parte din sarmul ei: gandeste-te cum ar fi ca Schwarzenegger sa vorbeasca perfect americaneasca… insa dap, el o vorbeste corect.

    Legat de partea “cealalta”, inclin sa cred ca nu ai cunoscut oameni care au trait cativa ani intr-o alta tara si care nu au avut cu cine sa se converseze – macar saptamanal – in limba materna. Cunosc trei astfel de cazuri. Pur si simplu, in cativa ani de “mutzenie” risti uiti sa mai vorbesti – partial sau total – in limba materna. Inevitabil, primul “semn” incepe atunci cand incepi sa visezi intr-o alta limba – asta in medie se intampla cam in 2-3 de ani, ca un rezultat al faptului ca incepi sa gandesti intr-o alta limba, s.a.m.d. Astea sunt cazuri extreme, insa chiar si vorbind “in casa” in limba materna incepi usor-usor sa imprumuti inflexiuni si uneori unele cuvinte din limba pe care o folosesti predominant.

    Revenirea la a vorbi fluent in limba materna iti ia poate lua – daca o faci fara control – cateva luni bune, si multa vreme poti vorbi cu accent si intotdeauna vei fi tentat (asta e probabil un mecanism automat al organismului de a folosi cele mai putin solicitante mecanisme) sa revii la limba in care iti “vine” cel mai usor.

    Ahhh – de acord cu tine ca sunt oameni care in mod deliberat vorbesc cu accent, ca – asemenea doamnei de la Masterchef – care cred ca sunt mai placuti sau ca se fac mai bine auziti. Insa sunt si cazuri in care oamenii chiar nu au avut cu cine sa vorbeasca in limba lor. Asta e optiunea lor.

    Nu e cazul meu ;)

    Raspunde
  16. ealeganus 28 Oct 2014 @ 16:47

    Total de acord cu tine. Dar nu trebuie să uităm că româna este una dintre cele mai grele limbi din lume. Dovadă stă și băștinașii care o stalcesc. OffTopic…o limba străină o înveți toată viața dacă pot zice așa.

    Raspunde
  17. anonimname 28 Oct 2014 @ 19:59

    Prostii, aberatii, minciuni! Publicatiile domnului Cristi sunt false iar lumea ar trebuii sa fie mai atenta. Toti va deviati de la subiect.

    Raspunde
  18. Bogdan 28 Oct 2014 @ 20:42

    Asa e romanul, poet, comentator, carcotas! decat sa-si vada de treaba lui el scriu un blog unde o face proasta pe una ca vai draga dupa zeci de ani nu stie aa vorbeasca limba romana. Tu, nu ea, tu esti cel care trebuie sa pape un pic de educatie . Romania este o tara care in ochiul tuturor omenilor din afara este zero si cand von aici romanii care mai de care mai comentatori mai inteligenti mai destepti gasesc imediat greseli si taxeaza imediat, amendeaza ca militia tot ce prinde. Asta cand Romania este un zero pe harta Europei. Iesti din tara , imediat dupa granita nu a mai auzit nimeni de absolut nimeni din tara asta. Tu esti ala care ar trebui sa iesi un pic in lume sa-i vezi pe altii . O sa ii multumesti doamnei ca stie sa zica si Da! cand zic iesi din tara, nu ma refer la plimbare dragutza, stai printre straini, vorbeste cu ei. Luni de zile, ani. Lumea e la locul ei acolo, ajungi in tara Bang!! sar carcorasii, desteptii, documentarele, emisiunile despre care e mai prost, care a furat, care stie mai bine! Lol

    Raspunde
  19. Bogdan 28 Oct 2014 @ 20:46

    Scriu utilizand un telefon. S-ar putea sa mai si gresesc. Daca vrei sa razi… Da-i drumul, asta te face fericit, din cate am vazut…
    Romaniaaaaaaaaaaa
    Trezeste-te !!!!!!

    Raspunde
  20. criserb 28 Oct 2014 @ 23:23

    @Bogdan – eu sper că ai plecat din România și trăiești în țările alea în care nimeni nu se uita la nimic, fiecare poate să fie cum vrea și nimeni să-l judece… sper.

    Raspunde
  21. Dany 29 Oct 2014 @ 00:10

    Nu ai cum sa uiti limba… imposibil asa ceva… mai ales cea materna. Eu am stat din 2008 pana acuma in august 2014 in italia si vorbeam, scriam si faceam orice numai in italiana… la orice ma gandeam si faceam era in italiana pentru ca e mi se parea mai usor. Nu am avut de a face cu romani pe acolo sa zici ca am mai vorbit romaneste pentru ca am stat intr-o zona mai retrasa. Acum sunt in Londra si ma straduiesc sa invat engleza si tot nu am uitat sa vorbesc romaneste.

    Raspunde
  22. Crox 29 Oct 2014 @ 01:13

    Din curiozitate am tinut sa observ care este problema, urmarind cateva minute emisiunea.

    Nu doar ca ai dreptate, dar CNA-ul trebuie sa intervina aici. Este o problema mare la show-ul asta. Sunt sigur ca se incalca mai multe reglementari acolo. Cand un prezentator are erori in exprimare in forma continuata si deosebit de grava, atunci postul de televiziune trebuie somat sa inlocuiasca acel prezentator, cu incuviintarea Academiei Romane, bineinteles, sa nu existe abuzuri.

    Raspunde
  23. Andrei 29 Oct 2014 @ 17:58

    Woww biz e de rahat pe langa aces blog plin de specialisti…problema cea mai importanta este cum vorbeste un jurat la un concurs de gatit…mamaaaa ce profi sunteti toti….
    nimeni nu a spus o vorba macar despre cum gateste,bine,rau…nimic!!!
    cand in acest show era un lache baltat ingalat cu parul nesapalat de luni de zile si care nu stie sa gateasca macar o omleta,sa nu mai spun de sandwich urile de 5 stele numai pentru cunoscatori ,nu se lamenta nimeni despre limbaj atitudine sau caracter!!!
    acum ne lamentam ca o doamna nu vorbeste corect romana si este italianca in romania de 20 de ani,clar o prefacuta si o parvenita,sunt curios daca totusi cineva a vazut vreun interviu al lui Joel Robuchon sau Alain Ducasse
    nu mai cautati pe google ca nu joaca fotbal la nici o echipa renumita,de fapt nu joaca deloc fotbal,ei joaca doar in bucatariile lor de 3 stele michelin (nici astea nu sunt anvelope,ca sa nu pierdeti vremea pe google)!!!
    Mult succes in continuare in aprecierea juratilor de la Masterchef si a talentului lor culinar,ah probabil ca nu stiati e vorba de gatit la acest show !!!

    Raspunde
  24. criserb 29 Oct 2014 @ 22:30

    @Andrei – avem oare ca subiect felul în care gătește duduia? Nu cred, este și ăsta un subiect, dar nu al acestui post. Acum vorbim despre limba română, atât.

    Este o emisiunea la TV, în România la care ar trebui să fie în limba română.

    Raspunde
  25. eu 1 Nov 2014 @ 12:58

    doamna este intradevar o parvenita. cautati pe net sa vedeti cum sia inceput cariera.
    primul ei restaurant (daca putea fi numit asa) la deschis langa studiourile media pro unde numai dumnezeu stie ce lea servit alora de la studiouri.
    Din declaratiile ei lea servit in primul an asazise paste italiene cu busuioc de ziceau aia de la pro tv ca nu au mai mancat asa ceva in viata lor.
    ia a incepu sa mearga in italia la niste cursuri de gatit dupa ce sia deschis restaurantul.
    Daca nu a reusit sa se faca cunoscuta la ea in italia a venit in romania si a prostit vedetele pro tv cu mancaruri asazis italiene lapreturi de 5 stele michelin.
    Macar de ar fi avut decenta sa invete limba romana cum a facut arafat si cum facem si noi romanii cand mergem la ea in italia.
    noi invatam italiana aproape la perfectie in 3 ani max si ea in 20 deabia vorbeste romaneste
    ar trebui sa va uitati la bucatari adevarati care intai sau facut cunoscuti la ei in tara si apoi sau lansat international.
    Daca tu nu stapanesti stilul propiei tale tari de a gati si vi si ne vinzi mancare italiana cand tu nu ai habar de asa ceva nu e grav e direct nesimtire si bataie de joc.
    Daca esti un bucatar adevarat italian care stie sa gateasca mancare italiana nu mai ai nevoie de cursuri de gatit din contra dai tu lecti de gatit .
    cum ar fi sa mearga gordon ramsey cu restaurante de 5 stele michelin la cursuri de gatit mancare englezeasca?(scuze ca lam jignit pe marele gordon ramsey comparandul cu duduia asta ….) sau joe bastiani sa mearga la cursuri de gatit mancare italiana?
    duduia asta nu a reusit sa se lanseze la ea in italia si avenit si ia prostit pe aia de la pro tv si lea vandut feluri de mancare gatite ca la birt la pret de restaurant de 5 stele si asa a facut ea banii ca sa se extinda . la ea in tara pun pariu ca nu stie nimeni de ea si e o nimeni numai aici la noi in romania este ridicata in slavi.
    cautati despe ea pe net si veti vedea ca va aveti schimba parerea total in ce o priveste .

    Raspunde
  26. eu 1 Nov 2014 @ 13:02

    cna-ul ar trebui sa se sesizeze de la sine deoarece multi tineri se uita la ea mai ales de pe la sate unde nu prea se merge la scoala si iau stilul ei de a vorbi limba romana foarte prost drept exemplu.
    iar duduia ar trebui sa aibe bunul simt si decenta de ainvata sa vorbeasca bine romaneste daca nu perfect.
    prin felul ei de a vorbi isi bate joc de romani si de romania.

    Raspunde
  27. Cristi 3 Nov 2014 @ 14:56

    In primul rand,urmaresc emisiunea asta cu drag si imi place foarte mult.
    In al doilea,rand nu cred ca e treaba ta sau a mea sa discut de cum vorbeste Tanti Italianca.
    In al treilea rand, ce treaba ai cu ea? Vorbeste cum vrea. Tu sti macar Italiana? Du-te si stai 20 de ani si tot n-ai sa vorbesti super;). Si apropo Documentati-va fratilor inainte sa postati un subiect mai ales despre cineva. Bafta

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)