Sari la conținut

La albirea dintilor se albeste si plomba?

Intreaba Octavian.

Vrea sa-si albeasca dintii si se documenteaza, deci: daca isi albeste dintii i se vor albi si plombele ce le are? sau plombele o sa ramana “jegoase” :D (am citat-o pe @pyuric)

Inca ceva… acum ca e criza poate sa-si albeasca doar dintii din fatza?

Eu nu am putut sa-i raspund la aceste intrebari dar sper ca ma ajuta cineva….

Aaaa… doctorita blonda are cuvantul, doar e domeniul ei :)

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
21 comentarii
  1. Copila blonda 25 Mar 2009 @ 19:42

    substantele de albit nu afecteaza obturatiile, nici puntile sau coroanele.
    deci, raspuns: NU. Plomba trebuie refacuta, intr-o culoare mai deschisa.

    Acuma, nu recomand inlocuirea plombelor (daca nu sunt complicatii de genul cariilor secundare sau recidiva), fiindca procesul de preparare a cavitatii presupune sacrificiu de smalt. Adica, atata tre’ sa curete omu’ plomba veche, pana da de smalt curat-luna. Si smalutul ala nu e fara numar, sa zic asa..

    Doi, tratamentul de albire nu isi pastreaza efectul la nesfarsit. Iar recolorarea dintilor se intampla din fix aceleasi motive: ceai, cafea, tutun. Cumva, ca dupa cura de slabire. Degeaba ai dat jos 10 kile, daca te reapuci de mancat friptane si sarmale. Fara numar si ele. Ba mai rau faci. Asa si cu dintii.

    Trei, hipersensibilitatea aia dentinara care e promisa sa dispara in 3 zile…poate nu dispare. Si ce te faci atunci?! Ii dai in judecata pe toti, da’ pe tine dintii tot te dor la fiecare cafea pe care o bei.

    Patru, mai bine abandonam ideea.

    Cinci, daca totusi omul insista, sa ia in considerare fatetarea dintilor. Asa ei sunt cel mai protejati. Adica, medicul slefuieste doarte putin din smalt, undeva la 0.5 mm , ia amprenta si tehnicianul confectioneaza fateta ceramica (arata foarte bine) si gata. Exista dezavantaje, evident.

    Sase, doar frontalii?! Sper ca glumesti.

    p.s. nu stiu de unde tendinta asta pentru artificial. Dintii albi arata falsi!

    Raspunde
  2. criserb 25 Mar 2009 @ 19:46

    Merci Blondo de raspuns, foarte clar si pe intelesul tuturor.

    Cat despre partea cu “doar frontalii” era o gluma :)

    Raspunde
  3. Copila blonda 25 Mar 2009 @ 19:47

    anytime :)>-

    Raspunde
  4. octavian 25 Mar 2009 @ 19:52

    multumesc doamna doctor :D

    Raspunde
  5. octavian 25 Mar 2009 @ 19:59

    ce dinti albi am mai sus :-? (e trucaj?!)

    Raspunde
  6. mo 25 Mar 2009 @ 22:47

    octavian,
    eu mi-am albit dintii in urma cu vreo 5 ani, iar dentista mea continua sa se minuneze cat de frumosi sunt dintii mei in continuare. In privinta plombelor, ele nu au cum sa se albeasca, dar tu “dintii” ii albesti nu pentru masele ci pentru dintii din fata, nu? eh, si chiar daca ti-ar ramane plomble putin mai galbui, nu cred ca e indicat sa le schimbi!

    Raspunde
  7. Alina 26 Mar 2009 @ 11:13

    Si eu am vrut sa imi albesc dintii dar doctorita de aici din Elvetia mi-a zis ca nu e recomandat, daca tin neaparat, dar ea nu ma sfatuieste.
    Daca iti faci un detartraj + un curatat la 6 luni e suficient.

    Raspunde
  8. ipo 26 Mar 2009 @ 11:45

    Inteleg ca treaba asta cu albirea dintilor este un fel de polish la masina, nu? :D

    Raspunde
  9. yona 29 Apr 2009 @ 14:29

    ce bine :):):):):) :d/ :P bine va multumesc!!!ceao

    Raspunde
  10. aliss 13 May 2009 @ 15:54

    Am si eu o intrebare, iar daca m-ar putea ajuta cineva ar fi excelent! Vreau sa imi albesc si eu dintii cu ajutorul benzilor insa unul din dintii din fata e innegrit din cauza ca nervul a fost scos. Acuma, eu daca incep tratamentul dintele innegrit se va albi sau nu? Iar daca nu ce as putea sa fac sa il am alb? Va Multumesc!!:)

    Raspunde
  11. Copila blonda 18 May 2009 @ 22:13

    Aliss, depinde de diferenta de culoare. El se va albi, insa exista posibilitatea ca un contrast intre dintele devital si ceilalti sa ramana. De aceea, iti recomand sa ceri parerea unui medic dentist, el stie sa aprecieze daca ai nevoie doar de tratament de albire sau si de fatetarea dintelui colorat.
    Oricum, NU e indicat sa te apuci singura de asemenea activitati, caci adesea tratamentele astea dupa ureche dau rezultate acasa, dar efectul e temporar si ulterior se coloreaza dintii cu pete. Ceea ce e de evitat.

    Solutia ar fi fatetarea dintelui din fata, asta nu implica mare lucru, se slefuieste foarte putin din suprafata vizibila a sa, dupa care se lipeste o fateta dintr-un material dentar. Cel mai bine arata ceramica.
    Sper ca raspunsul meu sa nu vina prea tarziu.

    Raspunde
  12. aliss 19 May 2009 @ 16:06

    Pai referitor la culoare dintelui,el nu e negru ci putin gri si se vede doar atunci cand zambesc mai tare…Insa am auzit ca exista o albire interna a dintelui cu ceva solutii.. dar voi cauta parerea unui medic stomatolog in curand.

    Oricum, eu va multumesc pentru raspun si totodata pentru timpul acordat!

    Raspunde
  13. mo 19 May 2009 @ 16:48

    aliss,
    am si eu un dinte din’asta cu nervul scos, dar nu se vede diferenta dupa albire, pentru ca atunci cand mi-a “omorat” nervul, mi-a pus o “pasta” (ma omoara dr mea daca afla cum vorbesc!) mult mai alba decat dintele, tocmai pentru a-i deschide si lui culoarea…

    Raspunde
  14. aliss 19 May 2009 @ 21:13

    Salut Mo,
    Deci tu zici ca ti-ai facut albire interna a dintelui si nu se vede diferenta?:( Ca eu nu prea stiu ce sa fac.. dintele gri e chiar in fata si se vede.. am niste benzi de la crest dar daca incep tratamentul si dintele cu problema ramane tot gri degeaba il fac.. ba chiar voi arata mai urat banuiesc..

    Raspunde
  15. mo 20 May 2009 @ 09:24

    aliss,
    depinde de “pasta” aia cu care ti-a plombat dintele. Daca este mult mai deschisa la culoare, atunci nu o sa ai probleme de look evidente… cel mai bine e sa mergi la un stomatolog

    Raspunde
  16. aliss 20 May 2009 @ 14:41

    Da pai oricum voi merge la stomatolog.. vroiam doar sa vad niste pareri, multumesc oricum! :)

    Raspunde
  17. carla 21 May 2009 @ 13:48

    sunt programata sa-mi fac fatetare insa nu sunt foarte hotarata..dintii mei sunt sanatosi, dar sunt un pic bagati(4 in fata) si nu foarte albi.Oare merita sa-mi fac fatetare, o sa se distruga??ce sa fac?…

    Raspunde
  18. CautaDentist 8 Dec 2010 @ 18:06

    Super frumoasa postarea, o sa incercam si noi sa recomandam blog-ul si altor persoane. Nota 10. Sunt rare persoanele care adauga continut original etc. Felcitari Criserb

    Raspunde
  19. Nadia 13 May 2011 @ 23:13

    Buna, am o plomba la un dinte din fata si incepe sa devina maronie. Nu ati putea sa imi spuneti va rog, daca e vreo problema cu dintele sau plomba ori e din cauza alimentelor? Va rog frumos sa imi dati un raspuns. Va multumesc anticipat si va doresc sanatate multa!

    Raspunde
  20. cristinnuza 21 Dec 2011 @ 13:54

    Am si eu o intrebare…nu ma intereseaza sa imi albesc dintii in schimb am plombe puse la dintii din fata, sunt de ceva timp, si au inceput sa se cam coloreze…nu pot face altceva in afar de schimbarea plombelor?

    Raspunde
  21. Viki 13 Feb 2019 @ 17:04

    @carla – daca ai dintii sanatosi mergi doar la ortodont si indreapta dintii, apoi ii inalbesti si e perfect. Am citit despre fatete pe siteuri romanesti si nu spune nimeni mare lucru, dar pe forumurile americane e jale, toti aproape regreta! In primul rand cu timpul gingia se retrage si ramine o bucata din dintele tau la vedere si trebuie fateta schimbata, mai erau cazuri ca muscau ceva si crapa fateta sau chiar mai rau si dintele. La mine dintii erau strambi si majoritatea reconstruiti si voiam fatete. Dar un medic ortodont m a sfatuit sa nu pun fatete ci aparat. Mai am 2 luni si scot aparatul dentar dar oricum dintii sunt diferite culori. Adika cei fara nerv sunt alta culoare. Am facut si metoda cu inalbire interna, mi au pus un fel de gel, de inalbire, dar oricum nu sunt egali la culoare orice as face. Acuma sunt in dilema, mi as aplica banda de inalbire, dar mi e frica de dintii care sunt reconstruiti, cum se vor schimba.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)