Sari la conținut

La noi mai greu cu casele din profile CLT (Cross Laminated Timber)

Săptămâna trecută am fost la Timișoara unde am avut plăcerea să mă văd cu un bun prieten, fost coleg de liceu care a făcut vreme de vreo 9 ani case în SUA, și acum de vreo 5 construiește case și decks-uri (punți de lemn) – nu vă uitați la site că-i urât, constructorii ăștia nu le au pe astea cu netul, o să-i fac eu altul mai bun :) – în Cluj.

De la bun început eu cu el am vrut să-mi fac casa, dar omul mi-a spus destul de sincer că îi este greu pentru el să vină până la București să-mi facă o casă. Are costuri mari cu transportul, are costuri mari cu oamenii și nici nu știe piața din București așa cum o știe pe cea din Cluj și vestul țării. A fost fair omul cu toate că mie mi-a părut destul de rău că nu poate să mă ajute.

Mă rog, nu despre asta voiam să vă spun, voiam să înțelegeți că omul are multă experiență în domeniu și lucrează la standarde de calitate americane.

Să vă zic ce înseamnă asta?

Păi când făcea case în America la finalul unei lucrări avea controale de la organele care se ocupau cu recepția casei. Acolo că să fie semnată recepția casa era verificată așa cum la noi nu știu dacă o să vedem vreodată.

Cu ajutorul unor pompe era scos aerul din casă și apoi în interior erau aprinse niște fumigene. Datorită diferențelor de presiune dintre exterior și interior fumul degajat de fumigene se ducea spre locul prin care peretele casei nu era perfect izolat. În acele situații recepția casei nu era făcută și ei trebuiau să remedieze situația pentru ca această recepție să aibă loc.

Asta ca idee, să vă faceți idee care sunt standardele pe acolo.

Ei bine, acest prieten mi-a povestit de casele făcute cu CLT (Cross Laminated Timber). Sunt niște case făcute din panouri mari de lemn stratificat puse în cruce, ca în poza de mai jos.

crosslam6Este un sistem destul de folosit pe afară, sistem care permite o izolație foarte bună a casei, peste alte sisteme de izolații văzute la noi.

Din ce am înțeles este mai scump ca felul în care se fac la noi casele de lemn și deocamdată CLT-ul nu este prezent în România. Încă nu există (din câte știe prietenul meu) nicio astfel de casă făcută la noi. Zice că o să facă el în Cluj, cât de curând, dar până acum la noi nu există.

M-am documentat puțin pe internet și am văzut că la vecinii austrieci CLT-ul este prezent de ani buni de zile și acum a ajuns printre principalele materiale de construcții.

Priviti mai jos ce se poate face cu așa ceva, este un material destul de bine făcut.

https://www.youtube.com/watch?v=3FLgLbYulgY

Mai jos aveți un alt filmuleț în care se poate vedea cum se construiește o casă cu aceste panouri CLT.

https://www.youtube.com/watch?v=SC7ND_dMnT4

Pare foarte simplu și toate chestiile sunt calculate direct din fabrică cu ajutorul unor programe.

Să nu mai vorbim de timpul de construcție și de izolația foarte bună pe care o oferă aceste panouri, și atunci, de ce nu se poate și la noi, de ce până acum acest sistem nu este pe piața nostră?

În lume (am uitat exact unde) se construiește acum primul bloc de 20 de etaje pe această structură. Practic o să fie primul bloc făcut în întregime din lemn. Nici casa liftului nu o să fie făcută din beton, totul lemn.

So, ce părere aveți, știați de chestia asta sau și pentru voi este o noutate, așa cum am fost pentru mine până acum câteva zile?

P.S. În caz că sunteți curioși, vedeți aici mai multe poze cu case făcute din panouri CLT

 

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
18 comentarii
  1. Dorian 15 Jul 2014 @ 23:06

    Sunt atat de misto casele astea americane incat primul vant mai serios le doboara. In unele zone si le refac an de an, dupa fiecare tornada.

    Raspunde
  2. criserb 15 Jul 2014 @ 23:33

    @Dorian – Și totuși le fac de sute de ani și nici după ce le doboară vântul nu le fac din cărămidă. Care să fie oare explicația?

    Raspunde
  3. Mihai 16 Jul 2014 @ 00:05

    Cristi, nu zic ca fac sau nu fac bine, iar explicații/critici se găsesc cu sutele, cel și cel mai important lucru e gr de uzura, în timp raportat la climatul nostru / Costurile de intretinere.

    Raspunde
  4. Postolachi Dumitru 16 Jul 2014 @ 10:46

    Ceva asemanator cu CLT (Cross Laminated Timber) se foloseste la noi in industria mobilei.

    Eu am vrut mobila din lemn masiv (nu PAL sau PFL) si m-am trezit cu mobila facuta din astfel de placi (cica asa se poarta acum si foarte rar mai gasesti meseriasi sa-ti faca din lemn masiv)

    Raspunde
  5. Andy 16 Jul 2014 @ 10:56

    Intrebarea mai serioasa e cat de rezistent e materialul la foc. Daca ai un mic incendiu… iti arde toata casa de nu mai gasesti nimic?

    Raspunde
  6. criserb 16 Jul 2014 @ 11:44

    @Andy – se pare că rezistența la foc este destul de mare.

    Raspunde
  7. Andy 16 Jul 2014 @ 14:19

    Mda… dar din ce vad eu cel putin 1-2 straturi din CLT-ul ala s-au transformat in scrum. In cazul asta ce faci… trebuie inlocuit tot peretele ?

    Raspunde
  8. criserb 16 Jul 2014 @ 15:44

    @Andy – el arde, dar din câte ai văzut nu ard și alte încăperi, focul este izolat în zona aia iar structura de rezistență nu este afectată. Mi-a povestit amicul meu mai multe, de acolo știu. Cât despre perete… nu știu ce să zic, probabil tre’ schimbat. Dar na, ți-a luat foc o cameră, nu toată casa…

    Raspunde
  9. s4finla 18 Jul 2014 @ 04:51

    Pe colegul tau il cheama Alin ?

    Raspunde
  10. criserb 18 Jul 2014 @ 10:25

    @s4finla – da, Alin îl cheamă.

    Raspunde
  11. jules 20 Jul 2014 @ 11:51

    O casa facuta cu astfel de pereti cred ca este prin jurul Bucurestiului. De multi ani. Stiu ca mi-a placut structura foarte mult. Acum vreo 4-5 ani cind inca ma documentam pentru mine era cineva pe softpedia cu asa o casa. Foarte scump dar merita.

    Raspunde
  12. tibi 8 May 2017 @ 23:00

    George Buhnici își va face casa din CLT.

    Raspunde
  13. Catalin Condea 9 May 2017 @ 09:54

    @tibi – Da,si eu urmăresc ce face Buhnici cu proiectul lui. Sunt curios care va fi costul final al construcției lui.

    Raspunde
  14. criserb 9 May 2017 @ 10:28

    @tibi – face, dar asta la 3 ani de când este articolul ăsta.

    Raspunde
  15. Tibi 9 May 2017 @ 12:02

    @criserb – Asta am vrut să subliniez și eu :)
    Doar transportul plăcilor din Austria va fi de minim 2.000 euro.
    Chiar dacă costă mai mult CLT-ul cred că va scădea din
    Îmi place că este din lemn așa cum are și Cris.

    Raspunde
  16. Alexandra 27 Jul 2017 @ 10:53

    Buna ziua, as vrea sa știu dacă o astfel de casă are nevoie de izolație sau daca acest material izolează, și dacă izolează, de ce grosime e nevoie pt a ajunge la o izolație asemănătoare cu cea a unei case din lemn izolată cu vata bazaltica. Mulțumesc

    Raspunde
  17. criserb 27 Jul 2017 @ 11:02

    @Alexandra – de izolat izolează, dar tot nu-i suficient. Mai trebuie pusă și vată bazaltică, depinde de fiecare casă în parte, de zona în care este făcută. Dacă vrei să fie o casă pasivă sau nu…

    Nu aș putea să-ți spun ce grosime ai nevoie pentru “a ajunge la o izolație asemănătoare cu cea a unei case din lemn izolată cu vata bazaltica. ” Că nu știu nici casa de lemn izolată cu vată bazaltică cât are grosimea vatei.

    Eu am făcut pe sistem clasic, pe structură de lemn, izolată cu vată, am 25cm de vată în pereți și 30cm în tavane. E bine, nu am de ce mă plânge din punct de vedere al izolației.

    Buhnici a băgat 30cm în pereți, 40cm în tavane, dar el construiește o casă aproape pasivă.

    Cred că cel mai bine niște proiectanți îți pot da un răspuns la întrebarea ta. Cert este că o casă făcută din CLT are nevoie de mai puțină vată ca una făcută pe structură clasică pentru a ajunge la același coeficient.

    Raspunde
  18. Dan 8 Nov 2017 @ 17:11

    casa lui buhnici la gata e 250000 euro final

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)