Sari la conținut

Legea circulatiei

Veneam azi cu Dana spre casa si la un moment dat, stand la semafor, ma intreaba:

– Daca masina o ia usor in spate si-l lovesti pe ala din spate, cine e vinovat?

Tind sa-i raspund ca eu sunt vinovat, dar oare nu el e de vina? Ca nu a pastrat distanta regulamentara evitarii oricarui pericol :)

Pe bune acum, eu cred ca eu sunt vinovat, dar chiar nu as baga mana in foc. Asta e parerea mea, voi ce ziceti? Unde scrie in lege aspectul asta?

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
17 comentarii
  1. Itmadness 19 May 2010 @ 20:55

    Normal ca tu !

    Raspunde
  2. criserb 19 May 2010 @ 20:58

    Asta nu e un raspuns man, eu pot sa zic ca nu a pastrat distanta regulamentara… sau ca el a intrat in mine, e greu de dovedit fara martori :)

    In lege oare ce zice, n-am gasit de nici o culoare un articol care sa specifice asa ceva :(

    Raspunde
  3. ciprian 19 May 2010 @ 21:11

    distanta regulamentara..deci el pica sigur

    Raspunde
  4. MooNy 19 May 2010 @ 21:29

    Exact ce zice Ciprian, tre` sa ai distanta ceruta de lege, nu cei 7.83 cm practicati in Bucuresti

    Raspunde
  5. alin 19 May 2010 @ 21:29

    Daca masina aluneca usor si ala din spate nu e prea departe(adica pe la 2m asa), oricum nu se intampla nimic:d . Asa ca poate te alegi cu vreo injuratura sanatoasa si gata:d . Si teoretic ala din spate te vede si te claxoneaza si banuiesc ca logica te va face sa apesi frana. Daca ajungeti la Politie… o sa castige ala care e mai convingator:d .

    Raspunde
  6. criserb 19 May 2010 @ 21:31

    Asa ma gandeam si eu, castiga cel mai tare in clanta :P

    Raspunde
  7. Alina 19 May 2010 @ 21:32

    Si eu zic ca este la mica intelegere.

    Raspunde
  8. Itmadness 19 May 2010 @ 22:20

    Castiga cel care are scoate pistolul mai repede !?

    Raspunde
  9. jack 20 May 2010 @ 01:42

    Tu esti vinovat si te baga la zdup! Data viitoare sa fii mai atent :)

    Raspunde
  10. ionut_d 20 May 2010 @ 09:14

    Votez pentru vina ta. Eu imi iau distanta in spatele tau, tu uiti sa tii frana, care este vina mea?

    Raspunde
  11. maddy 20 May 2010 @ 09:43

    buna intrebare, chiar zilele astea contemplam si eu situatia in timp ce eram in trafic. eu stiu ca intotdeauna ala care se baga cu masina in cel din fatza e vinovat pentru ca nu a pastrat distanta regulamentara.
    oricum daca cel din fatza aluneca usor in botul masinii mele e discutabil. conteaza si distanta, daca erau 2 metri intre e clar ca la el e problema. daca eu m`am dus pana la 10 cm de masina lui atunci as vedea`o ca vina mea.
    si daca un asemenea eveniment s`ar intampla pagubele ar fi minime.

    Raspunde
  12. Ionut 20 May 2010 @ 09:57

    In primul rand, in momentul stationarii, trebuie sa asiguri autoturismul cu frana de mana. De-aia am invatat toti plecarea de pe loc din panta, sa nu dam peste aia din spate.

    In al doilea rand, norma privind “distanta regulamentara” se refera la distanta din timpul deplasarii, nu din momentul stationarii.

    Strict, tu te referi la situatia in care stationati amandoi la semafor. Consider ca norma referitoare la distanta nu se aplica si, in principiu, conform legii, tu esti vinovat pentru ca nu ai asigurat masina in timpul stationarii. Despre probe citesti mai jos.

    Acum, daca discutam aspectul “cine a lovit pe cine”, sa continuam rationamentul pe baza ipotezei tale.

    In fapt, tu spui asa: “masina mea o ia putin la vale si lovesc masina din spate”. Asta e “adevarul”, situatia reala. Dar sa prsupunem ca nu il cunoastem.

    Chiar daca ai sustine ca tu stationai si ala din spate a venit si te-a lovit (caz in care ar fi vina lui), se poate demonstra stiintific, folosind principiul lui Locard – cateva detalii aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Locard%27s_exchange_principle ca tu te deplasai si nu el.

    Daca chiar vrei sa duci discutia pana in panzele albe, analiza probelor de transfer va demonstra ca tu te deplasai, avand in vedere unghiurile darelor microscopice de material transferat.

    E logic ca daca masina “o ia la vale” va existe si un anumit unghi al impactului. De exemplu, daca darele sunt de sus in jos pe masina celuilalt, e foarte putin probabil ca masina din spate sa se fi deplasat. Deci, tu te deplasai si nu ai asigurat masina in timpul stationarii si esti vinovat.

    Referitor la proba cu martori, este cea mai simpla si cea mai putin de incredere.

    Important este urmatorul lucru: sa iti asumi cu demnitate responsabilitatea pentru evenimentele rutiere pe care le produci, sa informezi imediat organele de politie (cu toate ca ai fi sanctionat si cu toate ca te-ar tenta o intelegere amiabila pe calea societatilor de asigurare), sa ai un comportamnt decent si calm indiferent ca esti autor sau victima si atunci cand situatia este neclara, sa ceri in instanta o expertiza.

    Iata raspunsul de care aveai nevoie.

    Raspunde
  13. 430076 20 May 2010 @ 09:58

    Aia cu distanta regulamentara se aplica in mers. In cazul stationarii se cheama ca nu stii sa folosesti masina

    Raspunde
  14. ipo 20 May 2010 @ 12:17

    @Ionut: tu ai drteptate in mare, dar faci o confuzie intre oprire si stationare.

    Raspunde
  15. Pyuric 20 May 2010 @ 15:04

    Ala din spate e de vina.

    Raspunde
  16. neo 20 May 2010 @ 17:50

    pai, si?.. daca am 10 metri distanta si el lasa sa curga masina 10m – si nu sunt martori – eu-s de vina ca nu am pastrat distanta?.. mai baieti.. va rog sa va reveniti :o
    de ce credeti ca se depuncteaza cu 7 puncte la practica (examen pentru carnet) daca iti pleaca masina inapoi la pornire in rampa???.. doar asa, de frectie la picior de lemn?..
    cui ii “aluneca” masina, ala e de vina..

    Raspunde
  17. Pyuric 20 May 2010 @ 21:17

    “3 puncte de penalizare şi amendă între 100 şi 300 RON pentru nepastrarea unei distante corespunzatoare fata de vehiculul care îl precede, daca prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale”

    + ca stiu persoane care au fost in cazul asta… Ala din spate e vinovat.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)