Sari la conținut

Lucrăm la acoperiș și la izolația exterioară

Nu v-am mai scris de mult ce se mai întâmplă pe la casă. Nu pentru că nu aș vrea, pentru că nu prea am mai ajuns prin fața unui calculator. Acum am două momente libere și vreau să vă arăt stadiul la care am ajuns.

Se lucrează la acoperiș. După cum v-am mai zis am ales un acoperiș de tablă cutată din două motive. Motivul principal este panta mică (12°) și al doilea motiv, mi-a plăcut când am văzut-o montată pe o altă casă făcută de cei de la EcoKit. Vedeți aici (penultima casă de jos) de unde m-am inspirat. Adevărul este că de la casa aceea m-am inspirat cât de mult am putut. Nouă ne-a plăcut foarte mult și a fost mai ușor așa. Alta este când vezi ceva și alta este când te apuci să faci tu fără un plan anume.

Tabla este comandată de la CoilProfil.ro și este puțin ciudată. Când am urcat pe casă și am pus mână pe ea mă așteptam să ardă, are totuși o culoare închisă. Ei bine nu. Tabla nu arde, este caldă, dar îți permite să stai lejer cu mână pe ea. Eu știam cum este să pui mână pe mașina lăsată în soare, îmi imaginam că la fel o să fie și cu tabla de pe casă.

La vată, mai este puțin și o să fie gata casa. De fapt nici la tablă nu mai este mult de lucru, bănuiesc că azi-mâine o să fie gata.

Azi, când am plecat, trei pereți erau gata îmbrăcați în vată și acoperișul era gata în proporție de 85%.

După asta o să urmeze terminarea parții de sus, pazia, care o să fie tot din tablă, în culoarea acoperișului, care o să mascheze streașina, iar pe pereții exteriori o să fie pusă plasa și masa de șpaclu.

Până astăzi au trecut 22 de zile de când a început construcția și lucrurile se mișcă bine.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
15 comentarii
  1. Ciprian 24 Jul 2015 @ 16:08

    Salut,
    Felicitari pentru casa.
    Cochetez si eu cu ideea de casa de lemn si postarile tale sunt bine venite:).
    Am citit tot, dar nu am vazut nimic de solutia de incalzire. Am vazut ca in varianta la cheie apare varianta electrica.
    Tu ce ai ales si cine realizeaza lucrarea.
    Multumesc

    Raspunde
  2. criserb 24 Jul 2015 @ 16:17

    @Ciprian – Complicată chestie :)

    Adică încă nu m-am decis 100%. Inițial am vrut gaz, dar cei cu care am vorbit mi-au cerut peste 35.000 lei să-mi tragă gazul. Este vorba de o distanță de cca 150m. În momentul ăla am zis că mai bine pun pompe de căldură, tot la banii ăia aș ajunge.

    Apoi… pentru pompele de căldură trebuie să redimensionez caloriferele de la etaj (jos pun încălzire în pardoseală) și când am aflat cu cât m-am cam răzgândit. Practic al trebui să le triplez pentru ca pompele de căldură să aibă eficiență maximă.

    M-am cam răzgândit și cu varianta asta și acum mă gândesc să-mi pun curent. Să fie o treabă temporară, 1-2 ani, până o să am și cu cine împărți costul tragerii gazului…

    So, încă nu sunt decis 100%, mai analizez.

    Cine face lucrarea? Alții, cei de la EcoKit nu mai fac case la cheie, cel puțin până nu găsesc niște parteneri serioși.

    Raspunde
  3. Adrian 24 Jul 2015 @ 17:14

    Salut,
    Poti folosi o centrale pe peleti pentru incalzire. Costa un pic mai mult centrala decat una pe gaz dar cheltuielile lunare sunt la fel ca la gaz. Ai mai putea conecta la centrala niste panouri solare sa ai apa calda vara si aport la incalzire iarna.
    Vezi ca in zona ta este un mester bun care posteaza pe youtube filmulete cu lucrarile sale https://www.youtube.com/user/ciupirom
    Mult succes

    Raspunde
  4. vali 25 Jul 2015 @ 06:17

    Idealul e ca înaintea izolației exterioare sa pui câteva doze pentru prizele care o sa fie pe exterior.
    Sunt câteva modele de doze care se reglează în funcție de grosimea izolației.
    Merita puse pentru ca dacă fixezi prizele doar pe izolație nu o sa reziste în timp.

    Raspunde
  5. biro 25 Jul 2015 @ 21:23

    cam cat costa o casa pe lemn 70mp, doar parter?

    Raspunde
  6. Mat 26 Jul 2015 @ 12:30

    Cristi, pt. Incalzire eu am mers pe peleti. Dispozitivul merge in toiul iernii, cu casa in mijlocul campului,la putere 3/5, pt ca am suprafata de doar 80mp. A costat 3k euro, de la Ferolli. In luna cea mai friguroasa a trebuit sa bag un average de 1 sac/zi. Adica m-a costat caldura 4.5mil.
    E cat un frigider mai mic, poate sta si intr-o camera locuita, e ca un semineu.
    Mie nu-mi place ca face putin zgomot si ca trebuie sa alimentezi old school cu saci de peleti si asta inseamna si un pic de praf in incinta. Invatatura e aici ca daca poti, sa “cazezi” dispozitivul intr-o incinta dedicata (un maxim de 3×3). Nu mai iese nici praf, nu mai auzi nici putinul zgomot pe care il face.

    Raspunde
  7. dw 27 Jul 2015 @ 06:18

    Felicitari, incepe sa prinda contur.
    Doar cateva observatii :
    Au trecut deja 45 de zile de cand ai inceput cu fundatia , pe 8 iunie se curata terenul.
    De ce ai ales acoperis de 12° ? e un acoperis 3/12 pitch si e folosit doar in zonele calduroase si fara zapada. Poate gresesc dar am impresia ca tabla e foarte galagioasa pe ploaie.
    Am construit in paralel cu tine un duplex de 240 mp cu un etaj, e construit cu caramida, a fost gata in 32 de zile de la sapat pentru fundatie pana la nivel de semifinisat. Curentul electric si apa este conectata, canalizarea la fel, doar asteptam dupa instalatia de gaz.
    Am luat in calcul contructia pe lemn ca in cazul tau dar costurile erau prea mari. Mesteri au facut treaba buna , la acoperis am gasit o greseala , din varf spre marginea acoperisului au adaugat un lemn doar cu o placa metalica, lemnul respectiv trebuia sa fie dintr-o bucata din varful acoperisului pana unde se termina acoperisul. E poza cu domnul la bustul gol , si conexiunea cu metal e facuta in partea stanga.
    Tabla e instalata bine ca e o distanta intre tabla si acoperis pe unde va circula aerul. Dupa ce ai geamurile si usile instalate se isoleaza pe exterior pe langa geamuri si usi, apoi restul cladirii, apoi tencuiala. Intre timp in interior se poate termina installatiile electrice, canalizare si ce mai ai, apoi se instala izolatia din periti,apoi pod, acoperiti peretii cu rigips, finisat rigipsul, terminat installatiile si apoi poti incepe cu faianta, gresie, vopsit. In baie doar zona de la cada, dus trebuie inzolata cu smoala ii spuneam noi mai demult dar poate acum are alt nume. Streasina nu prea ii vad rostul sa fie instalata acuma, banuiesc ca sub acoperis infara casei une ai cam 50 cm vei avea tencuiala.
    Legat de pozele cu muncitorii daca un inspector de aici din america le-ar vedea ar inchide santierul si i-ar trimiti acasa. E vorba de protectia muncii, pe acoperis fara casca, fara protectie ” fall protection”, apoi am vazut in pantaloni scurti, asa ceva nu e acceptat, trebuie sa fie mai lungi sa treaca de genunchi, apoi in pantaloni de trening, trebuie sa fie blugi sau dock. Apoi aici si daca folosesti o surubelnita trebuie sa folosesti si ochelari de protectie. Apoi papuci aici cand intri pe santier trebuie sa intri in bocanci, sunt sosete de bumbac si nu transpiri asa tare.
    E de admirat ca au tricouri cu firma unde muncesc dar as recomanda sa investeasca mai mult in protectia muncii. Pana la urma toti vrem sa ajungem teferi si nevatamati la familii, nu ne dorim sa auzim ca nu am avut noroc.
    Sa nu se inteleaga gresit ca am ceva cu respectiva firma, dar daca vede cineva pozele care stie cate ceva de protectia muncii cu siguranta v-a ridica aceleasi probleme.

    Raspunde
  8. Cosmin 27 Jul 2015 @ 17:27

    Strucura acesteia arata destul de bine. Sper sa iasa exact asa cum ti-ai dorit, e superba!

    Raspunde
  9. Mirela 28 Jul 2015 @ 16:25

    Arata destul de bine..asteptam sa vedem finalul. ;)

    Raspunde
  10. Laurentiu 29 Jul 2015 @ 23:14

    Citisem pe undeva ca vata bazaltica este paradisul soarecilor, sa te interesezi si de niste metode de preventie(poate te indruma cei de la Ecokit).

    Raspunde
  11. criserb 31 Jul 2015 @ 13:18

    @Mat – știu povestea ta, să știi că am luat și eu în calcule treaba asta. Încă nu m-am decis, e complicat, o decizie destul de grea de luat.

    @dw – au trecut, așa este, dar eu am spus de când m-am apucat de partea cu casa, cu structura de lemn.

    Duplex ridicat în 32 de zile? Eu am lăsat fundația să se usuce 21 de zile, pentru că așa zice normativul. Dacă mai făceam și etaj tot din beton, mai trebuia și ăla să se usuce cam tot atât, deci doar timpul de uscare este mai mare decât timpul în care ai făcut tu tot ceea ce ai făcut până la faza semifinit.

    M-am gândit și eu mult la alegerea materialelor de construcție, dar m-am decis să merg mai departe pe lemn, pentru avantajele pe care le are. Bineînțeles că are și dezavantaje, dar eu le văd mai puține, mai mici.

    Streașina este instalată acum pentru că nu am de ce să o las pe mai încolo. În plus, ea o să vină îngropată, nu o să se mai vadă deloc. Pentru asta am și pus-o acum, ca să pot să o “astup”.

    Eu nu am cum să fac în interior instalațiile, cel puțin pentru moment, am să le fac numai după ce pun izolația și pe interior, adică vata din pereți și folia ce o să-i închidă.

    Oamenii sunt echipați cap-coadă, tot ce trebuie, dar na, la 38-40°C, ei aleg ce să folosească și ce nu…

    @Cosmin – și eu sper să iasă, mai este ceva până la final, mulțumesc.

    @Mirela – și eu :)

    @Laurentiu – Vata bazaltică este una din cele mai bune materiale pentru izolație, are o grămadă de avantaje, și poate și dezavantaje. Sunt curios unde ai citit ceea ce mi-ai zis. Dă-mi și mie un link, să studiez și eu, merci.

    Raspunde
  12. Laurentiu 31 Jul 2015 @ 13:50

    Sunt foare multe link-uri despre problemele cu rozatoare, 2 dintre ele ar fi:
    http://www.hgabc.ro/forum/topic/1689-dezavantajul-izolarii-cu-vata-minerala-de-sticla
    http://www.misiuneacasa.ro/forum/showthread.php/25300-Soarecii-si-vata-de-sticla

    Este un aspect care nu trebuie ignorat, ar fi foarte suparator sa-i auzi cum se plimba prin zidurile casei sau pod. Se pot infiltra prinre cele mai mici crapaturi si se catara pe perete.
    Sa te gandesti f. bine la niste solutii de preventie, n-as putea sa-ti recomand ceva, dar sa inchizi bine casa la exterior. Better safe than sory.

    Raspunde
  13. criserb 31 Jul 2015 @ 14:38

    @Laurentiu – tu confunzi, eu am zis că mi-am pus vata bazaltică, nu vata de sticlă. Este o mare diferență între ele :)

    Dar, da, toată casa este închisă, practic nu există vreun loc pe unde un eventual șoricel ar putea pătrunde la vata bazaltică.

    Raspunde
  14. Laurentiu 31 Jul 2015 @ 15:24

    Crezi ca pentru soareci conteaza ca-i bazaltica sau de sticla? Eu as spune ca nu sunt asa mofturosi ;-)

    Raspunde
  15. criserb 31 Jul 2015 @ 15:25

    @Laurentiu – Păi una e moale, arată ca un sul și una e tare, arată ca un panou de polistiren.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)