Sari la conținut

Mi-a crescut impozitul pe casă și teren, că deh, zonă bună :)

Nu știu cum se calculează impozitul în alte “sate”, dar la mine, în Bragadiru, se calculează după bunul plac al primarului, al arhitectului șef și al administrației locale.

În principiu impozitul pentru fiecare locuință se stabilește în funcție de poziția față de centrul localității, de rețele edilitare, de apropierea de transportul în comun, de apropierea de spații comerciale, grădinițe, școli, de utilitățile pe care primăria le pune la dispoziție pentru cei ce locuiesc pe respectiva stradă.

Ei bine, anul trecut casa mea era încadrată în zona B, pentru că pe hârtie era așa:

  • Poziție apropiată de rețele edilitare: transport în comun.
  • Stradă prevăzută cu iluminat public și gaze.
  • Stradă betonată, asfaltată, pietruită

Problema este că și anul trecut erau doar pe hârtie, pentru că strada pe care stau eu are într-adevăr cele menționate mai sus, dar doar pe o parte a iei. Strada mea este lungă, are vreo 500m, și o zonă este asfaltată, are gaze și parțial canalizare. O altă zonă, capătul străzii, cum ar veni, nu are nimic, nici gaze, nici asfalt, nimic. Are doar curent, curent ce nu a fost pus la dispoziție nimănui de primărie, a fost tras pe bani grei de fiecare cetățean în parte. Eu de exemplu am dat 3000€ pentru curent și ca mine sunt mulți, cam toți cei care au reușit să-și tragă curent. Vecinul meu, de exemplu, nu a reusit încă și se chinuie de 2 ani.

Ei bine, de anul ăsta am fost trecuți din zona B în zona A pentru că cică:

  • avem curent
  • avem asfalt
  • avem apă din rețeaua publică
  • avem canalizare
  • avem gaze

Ei bine, în realitate noi nu avem nimic. Avem curent, tras pe banii noștri și cam atât. Nici măcar central nu pot să zic că suntem, pentru că după curtea mea e câmpul, câmpul unei alte localități, deci casa mea este cumva ultima casă din “sat”. Îi tot zic sat, pentru că deh, oraș nu prea este.

Să nu înțelegeți că mă plâng că n-am una și alta, departe de mine gândul, când am cumpărat am fost conștient de ce cumpăr și nu am mari așteptări de la primărie. De fapt nu am nicio așteptare.

Mă deranjează însă să plătesc un impozit pe nedrept. Să fiu încadrat într-o zonă cu niște facilități care există doar pe hârtie, în realitate nu există nimic pe o parte din stradă, zonă în care stau și eu.

Există și o explicație pentru această nouă încadrare, putem avea toate cele de mai sus, dacă vrem, pe banii noștri.

Aveți mai jos (sau dacă nu merge aici) ceea ce ne comunică Teodora Desagă, consilier local, de la întâlnirea cu administrația locală. (Teodora e cea mai tare, ne comunică pe FB tot ce se întâmplă în primărie, crapă ăia de ciudă că uite așa mai ajung și la noi informațiile astea)

Ce e de făcut oare? Unde aș putea să fac o sesizare, o cerere, ceva. La primărie bănuiesc că nu are niciun sens, se știe deja situația, ar trebui altundeva. Dar unde?

Voi cât aveți impozit de plătit? Eu pentru 500mp teren și casă de vreo 125mp am de plătit 500 lei. E mult, e puțin, e normal?

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
8 comentarii
  1. Andreas 9 Jan 2020 @ 14:03

    In Suedia nu se plateste impozit anual pe proprietate timp de 15 ani, daca e vorba de o constructie noua sau un teren nedezvoltat. Am cumparat si eu un teren de 4000m2 in Suedia si nu platesc impozit anual pe el.

    In schimb, este o taxa ce se numeste “lagfart”, adica impozit pe proprietate la cumparare si e aprox. 3%. Am platit-o la cumpararea terenului si va fi platita de fiecare data cand oricine cumpara terenul (cu o eventuala casa pe el), ca si 3% ca valoare din intreaga proprietate.

    E clar ceva in neregula acolo.

    Cat despre Teodora, am vaga impresie ca daca e cu gura mare, se va gasi cineva care o va exclude de la acele intalniri. Tipic cum face GFirea.

    Raspunde
  2. DTC 9 Jan 2020 @ 16:41

    Tocmai ce am verificat pe ghiseul.ro si am de platit aproape jumatate din suma: 252 de lei.

    Raspunde
  3. Flavius - Diva Studios 10 Jan 2020 @ 12:24

    Ai dreptate. Si noi platim taxe si impozite de te doare capul. Problema nu este ca platim (cam mult), binenteles ca trebuie sa platim; ci doar ca nu sunt folositi cum trebuie banii stransi la buget. Iar chestia asta cu satul facut oras doar ca sa fie crescute impozitele??? La cat de destepti sunt finantistii nostrii, garantat o sa gaseasca o modalitate sa scoata bani si din piatra seaca. Sau fac rost de piatra filozofala :))))

    Raspunde
  4. Costi 11 Jan 2020 @ 18:12

    Intr-un sat din Covasna, la 25 km de Brasov platesc 5 lei 1200 m2 teren si 30 lei casuta de 20 m2
    (tinyhouse), la 700 m de centrul satului.
    Acum 2 ani primaria a bagat apa, acum 1 an a asfaltat.
    In Brasov, apartament 3 camere si masina 252 lei/an lei si loc parcare 132lei/an

    Raspunde
  5. bughy 11 Jan 2020 @ 22:05

    Apartament 95 mp…584 lei la pandele.

    Pot sa folosesc altfel de limbaj la adresa acestui creștin?

    Raspunde
  6. Liana 14 Jan 2020 @ 16:51

    Stai ca nu pricep. Nu ai gaze, apa curenta si canalizare? Adica ai apa din put cu hidrofor si pt canalizare fosa septica? Iar pt apa calda si caldura folosesti doar curent electric?

    Raspunde
  7. criserb 15 Jan 2020 @ 16:54

    @Liana – ai înțeles perfect. Și e ok așa, nu mă plâng, dar nu-mi place să plătesc pentru ce nu am.

    Raspunde
  8. Theodora 27 Jan 2020 @ 16:56

    250 mp teren, 90 mp casa, fara iluminat stradal, fara apa curenta (apa din put), cu canalizare si gaze. Alta zona – Pantelimon, plata pt 2020: 300 lei.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)