Sari la conținut

Mi-am automatizat poarta culisantă de unul singur

Moșul mi-a adus un kit de automatizarea pentru poarta culisantă (Nice Road 400 Full), un model pentru o portă ușoară, de până în 400kg. Cum poarta mea nu cred că are nici 200kg, kitul era perfect.

L-am comandat pe pe spy-shop.ro, la recomandarea lui Buhnici.

Mi-a venit pe 28 decembrie și inițial am vrut să-l montez singur, după care, am mai citit manualul și am spus că-i prea complicat și că mai bine chem pe cineva să facă operațiunea asta. Doar că fiind pe 29 decembrie nu prea mai lucra nimeni și pe mine mă cam rodea să-l văd funcționând.

Mi-am făcut curaj și vecinul mi-a zis că-mi dă o mână de ajutor, și cumva m-a motivat. Mi-a zis că nu are cum să nu reușim noi să-l instalăm. Ei bine, a avut dreptate.

Am făcut exact ce scria în carte, pas cu pas.

Prima parte a fost partea fizică, ce instalare a motorului și apoi a cremalierei. Motorul l-am pus repede, la cremalieră a fost mai greu sau cel puțin așa mi s-a părut mie. Partea complicată este că trebuie să ai în permanență 1-2mm distanță între cremalieră și roata zimțată a motorului. Practic nu prea aveam loc de o eroare prea mare. A fost destul de complicat pentru că am constatat că poarta nu-i chiar dreaptă, cu toate că până să montez cremaliera chiar puteam să jur că-i perfectă :)

A durat, am făcut pas cu pas, practic am prins fiecare șurub al cremalierei în pozitia finală. Mișcam poarta până unde aveam de prin șurubul, să cadă perfect pe roată motorului, însemnam locul de prindere, mutam iar poarta ca să avem loc de fixare și făceam gaura în metal. Apoi îi făceam filet găurii date și la final montam șurubul definitiv.

Mi-am făcut griji că nu o să țină cremaliera prinsă în filet pe scheletul porții, dar se pare că ține. Fiecare cremalieră are 3 șuruburi de prindere și pare destul de solid prinsă. Dacă cumva nu o să țină în filetul făcut de mine, o să dau gaură până pe partea cealaltă și am să pun piuliță pe exterior. Deocamdată pare că ține foarte bine.

La finalul zilei aveam o poartă funcțională și eram tare mândru de realizarea mea.

Ulterior, mi-am dat seama că mai am de pozat cablurile, că estetic nu era deloc bine.

A doua zi, pe lumină, situația se prezenta cam așa.

Nu-mi plăcea.

Bine, de la început știam că am să pozez cablurile, doar că în ziua în care am montat motorul n-am mai avut timp, pur și simplu ne-a luat 10 ore întreaga operațiune.

Ieri am mai prins ceva timp liber și am reușit să finalizez.

În prima fază am zis că pun niște canal cablu pentru a masca firele ce pleacă din senzorii de pe lateralul porții, doar că ulterior mi-a venit idea de a da niște găuri prin stâlpi, pe diagonală, pentru a pune canalul cablu pe interior, să nu se vadă urât din stradă.

Am dat, dar pe interior, la ieșirea burghiului mi-a sărit o bucată bună de tencuială :)

Nu știam cu ce să izolez, și nici nu mai aveam materiale de construcții pe acasă așa că am aplicat un strat gros de silicon în gaura și na… cred că o să țină. Cu siguranță arată mai bine cu siliconul ăla acolo decât o mare gaură.

Acum situația se prezintă așa:

Nu-i perfect, mai am niște cabluri de mascat, dar eu sunt mulțumit de ceea ce a ieșit.

Poarta funcționează impecabil și distanța de la care se deschide e suficient de mare încât să nu stau deloc, cu mașina, în fața ei.

Se deschide complet în 16s și are două poziții de deschidere, complet și parțial, atât cât să intre un om, gen o portă pietonală.

Îi pot seta alte dimensiuni la deschidere, dar momentan nu cred că-i cazul, că-și face treaba așa cum am nevoie.

Programarea porții părea complicată, în tot manualul se specifica că ea trebuie făcută de personal calificat… Partea bună este că pe lângă atenționarea asta în manual am găsit toți pașii necesari pentru programarea automatizării și pașii erau super clari. Dacă îi urmărești cu atenție nu ai cum să nu reușești. Nu trebuie grabă, încet și bine decât în grabă și cu cine știe ce probleme.

Din ce am citit pe google am făcut o economie de vreo 700 lei, cam atât costă montajul unei automatizări, cel puțin din primele căutări făcute. Posibil să fie mai puțin, posibil să fie mai mult.

În caz că vreți să vă automatizați poarta, eu zis că puteți încerca, nu prea aveți ce pierde. Nu vă iese, îi chemați pe unii care se pricep și aia e, dar dacă vă iese o să vă simțiți foarte bine, așa cum m-am simțit eu când am apăsat prima dată butonul telecomenzii.

 

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
7 comentarii
  1. Cartus 4 Jan 2018 @ 14:03

    Ce faci cand nu e curent? Se poate deschide manual? Poarta ramane inchisa?
    Daca ramane inchisa, practic e blocata, nu intra/iese nimeni pana nu revine curentul?
    Daca se poate deschide, cand n-ai curent poate intra oricine in curte?

    Raspunde
  2. criserb 4 Jan 2018 @ 14:22

    @Cartus – când nu e curent poarta rămâne în poziția în care este în momentul în care se ia curentul. Se poate trece pe manual, are o cheie pe care o învârți și poarta trece pe manual.

    Se poate pune și o baterie externă, încape în carcasa aia și costă 300 lei. Și atunci nu mai ai problema asta. Oricum e nu cred că-i o problemă, cum o deschideam manual până acum, mai pot și de acum înainte când cade curentul de 2-3 ori pe an.

    Raspunde
  3. Sean 4 Jan 2018 @ 14:59

    Aha, deci al doilea buton de pe telecomandă e pentru deschidere parțială. Trebuie să caut cartea. :)
    Ai setat sa se închidă singură după xx secunde?

    Raspunde
  4. Ionut 5 Jan 2018 @ 00:45

    Salut. Fiind un produs din gama profesionala si nu unul din gama diy ar fi trebuit sa gie instalat de catre o firma specializata. Nu e doar pui motorul , prinzi cremaliera si gata. Sunt anumite functii care trebuie setate in functie de conditiile atmosferice ale zonei, greutatea portii etc.
    Deasemenea mai sunt de facut si cateva conexiuni electrice.
    Daca citeai manualul si certificatul de garantie observai ca , garantia este data de producator doar daca montajul este unul specializat.
    Dar cum spuneai ai facut o economie de 700ron.

    Bafta.

    Raspunde
  5. criserb 5 Jan 2018 @ 10:30

    @Sean – da, așa e setat el by default, dar sunt sigur că se poate schimba. Nu, n-am făcut setarea cu închidere automată după x secunde, sunt momente când mai stau și cu poarta deschisă, din cine știe ce motiv, nu mă avantajează acea închidere. Cel puțin nu pentru moment.

    Raspunde
  6. criserb 8 Jan 2018 @ 16:03

    @Ionut – de vreme ce poarta funcționează cred că am făcut toate setările de care spui tu.

    E adevărat că e de preferat un specialist, dar dacă specialistul nu-i disponibil, ce să fac, să stau să mă uit la sistem și să aștept poate cândva și-o face vreunul chef de a face niște bani?

    Nici în ziua de azi nu m-au contactat cei pe care i-am sunat în perioada sărbătorilor…

    Raspunde
  7. john 11 Jan 2018 @ 12:06

    Asta e inca o dovada ca atunci cand ai vointa si ambitie, plus doua maini dibace, poti sa faci chestii pentru care de altfel ai plati banuti destul de multi. In plus, satisfactia lucrului facut cu mana ta, e nemasurata :).

    PS. Chiar in aces moment imi monteaza o firma ceva asemanator. La serviciu. ;)

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)