Sari la conținut

Ne-a surprins iarna + niste sfaturi

Noi suntem surprinsi de felul nostru si ne place al dracului de mult sa ne plangem. Ca a venit zapada in mijlocul lui decembrie e o chestie intra-devar stupida. Cum sa vina tocmai acum cand trebuia sa vina in iulie…

Azi a trebuit sa fac doua drumuri, unul din ele pana la munca sa vad ce mi-a adus “Secret Santa” si al doilea acuma seara cand a trebuit sa merg la spital sa-mi scot gipsul.

Drumul nu as putea sa zic ca era “la negru” asa cum zice Piticul dar nici nu era foarte rau, se circula destul de bine raportandu-ne la sezonul in care ne aflam si nici nu era aglomerat. Bucurestenii nu stiu sa circule pe zapada sau pur si simplu nu le place, sau… le e lene sa curete zapada din fata blocului cand se intorc de la munca si nu gasesc locuri libere.

Eh, despre asta vreau sa va zic, oamenii ajung acasa, marea lor majoritate, si parcheaza paralel cu gramezile de zapada facute de cei care dezapezesc drumurile. Nu au nici cea mai mica intentie de a-si dezapezi locul de parcare si de a parca acolo unde ar fi firesc, ii doare fix in cur ca-si lasa masina in mijlocul drumului si din 4 benzi de circulatie mai ramane una jumate…

Doar sa ne plangem stim, ca nu sunt drumurile dezapezite ca x si y e vinovat…  posibil dar marea vina o avem noi, toti cei care ne folosim de aceste drumuri, asa proaste cum sunt ele…

Nu stim sa ne dezapezim un loc de parcare, asteptam ca totul sa ne vina de sus… si sa nu mai vorbesc ca nu stim sa parcam… nu stim sa franam… nu stim ca pe zapada/gheata aluneca si degeaba calcam frana aia de parca am vrea sa iesim cu piciorul prin podea, masina tot nu o sa se opreasca.

In drumul meu am vazut cozi peste tot la vulcanizare, toti ne-am gandit sa ne punem cauciucuri de iarna azi! De ce n-ati facut-o fratilor inainte sa ninga? nu era oare iarna? sau in mintea unora iarna e numai cand cade zapada?

Badea, care nu stie la ce folosesc cauiucurile de iarna sa intre aici.

Si acum sa nu ziceti ca sunt rau, am sa va invat niste chestii utile iarna:

  • cand vreti sa plecati dimineata cu masina curatati usa soferului, intrati inauntru, porniti motorul si dupa aceea va dati jos si curatati intreaga masina. Nu doar geamul din fata, aveti nevoie de toate geamurile pentru a va deplasa in siguranta. Cand terminati o sa fie cald si in interior.
  • nu folositi frana (pedala aia din mijloc) pentru a frana ci folositi frana de motor. Asta inseamna ca atunci cand vreti sa franati trebuie sa schimbati viteza intr-o treapta inferioara. Daca aveti 80 si sunteti intr-a 4-a bagati intr-a 3-a si ridicati usor ambreiajul, masina o sa franeze. Daca vreti sa franeze mai mult mergeti mai departe si bagati intr-a 2-a si masina o sa franeze mai mult….
  • incercati ca atunci cand aveti zapada/gheata sub roti sa plecati de pe loc cu viteza a 2-a, nu o sa va mai derapeze masina.
  • folositi faza scuta (asta e valabila si vara) o sa fiti mult mai vizibili in trafic mai ales acum cand distanta de franare e mai mare
  • daca va opriti, semnalizati chestia asta, nu o sa mai aveti surpriza sa va “pupe” unul din spate
  • incercati sa nu mergeti doar cu 10km/h oamenii se mai si grabesc. Masina nu derapeaza daca “o calci” lin, ea derapeaza atunci cand franezi sau iei un viraj cu o viteza nepotrivita, deci, daca nu ai pe nimeni in fata si vezi drumu’ calca-o….
  • aveti grija la viraje… accelerati usor, altfel e posibil sa va fuga spatele.
  • e important sa aveti in masina o lopata, nu ocupa loc si o sa va fie utila.
  • e important sa aveti rezervorul plin daca plecati la drum lung si o patura, nu se stie niciodata cand ajungeti la destinatie. Aaaa si baterie la telefon sau incarcator de masina.
  • din cand in cand curatati zapada depusa pe contraaripi. Ea se intareste si se comporta precum o piatra… e pacat de masina voastra
  • daca aveti de urcat o panta abrupta si nu puteti (va derapeaza masina) rugati un prieten sau mai bine 2 sa stea pe capota din fata, deasupra rotilor, o sa fiti uimiti cum creste aderenta masinii.
  • Daca aveti tractiune pe spate, 1-2 saci de nisip in portbagaj o sa-si faca bine treaba. Merge si cu borduri ;)
  • Daca nu puteti sa urcati o panta/bordura incercati cu spatele, iar o sa fiti surprinsi.
  • Cand ajungeti acasa si parcati indepartati zapada depusa pe contraaripi, curatati locul de parcare dimineata sigur nu o sa aveti chef…
  • Lanturile sunt bune doar pentru zapada afanata. Nu sunt pentru gheata si asfalt, o sa va distrugeti cauciucurile si multe alte chestii pe la roti.
  • Parcati masina in zone in care riscul sa vi-o loveasca cineva e cat mai mic. Evitati curbele si fiti cat mai departe de traiectoria masinilor ce trec pe langa masina voastra parcata ;)
  • Incercati sa nu trageti frana de mana peste noapte, e posibil sa inghete la temperaturi joase, e suficient sa o bagati in viteza 1.

Cam astea imi vin acum in minte, daca mai e ceva de spus va rog sa completati voi…

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
13 comentarii
  1. cipoc 19 Dec 2009 @ 00:19

    asta cu plecatu` in treapta a2a n`o stiam..
    chiar tine?

    Raspunde
  2. criserb 19 Dec 2009 @ 00:21

    Yep, incearca pe zapada si gheata cand cu a 1-a cand cu a 2-a si sa-mi zici tu daca tine sau nu :)

    Raspunde
  3. Andy 19 Dec 2009 @ 01:41

    Am ASR, pleaca si cu a 1-a ;)

    Raspunde
  4. criserb 19 Dec 2009 @ 01:44

    Nu toti avem ASR man :)

    Raspunde
  5. Andy 19 Dec 2009 @ 01:56

    Da, stiu. Ma bucuram doar ca-l am acum :) M-a ajutat pana azi cand mi-am pus gumele de iarna. Alta viata.

    Raspunde
  6. octavian 19 Dec 2009 @ 23:50

    mi-am luat azi lopata din auchan cu 23 ron. f buna! merci de sfaturi.

    Raspunde
  7. ionut_d 21 Dec 2009 @ 10:41

    “cand vreti sa plecati dimineata cu masina curatati usa soferului, intrati inauntru, porniti motorul si dupa aceea va dati jos si curatati intreaga masina.”

    Asta este si nu este adevarata. La benzine scrie in carte cu “Atentie!” ca nu e bine sa “incalzesti motorul” mai ales in anotimpurile reci ci sa pornesti si sa rulezi fara a tura prea tare. Dieselurile se incalzesc.

    Raspunde
  8. Andy 21 Dec 2009 @ 11:14

    Ionut, eu stiam ca e chiar invers. Benzinarele se incalzesc si stand pe loc, in schimb la diesel nu e recomandabil statul la relanti. Oricum dieselul se incalzeste greu daca nu mergi cu el. E recomandabil sa stai cu motorul pornit 1-2 min daca e foarte frig si dupa aia sa pleci la drum, desigur fara a tura motorul prea tare pana nu se ajunge la temperatura optima (90 grade la mine). Oricum eu asa fac, intru, pornesc masina si dau drumul la dezaburire, si dupa aia ma apuc de curatat de zapada. Pana termin cu toata masina s-a dezghetat si parbrizul.

    Raspunde
  9. ionut_d 21 Dec 2009 @ 11:27

    In manualele de la masinile pe benzina pe care le-am avut scria asa. La logan dci scrie ca e bine sa astepti sa se incalzeasca. Eu il las pe al meu ~30 secunde.

    Raspunde
  10. Andy 21 Dec 2009 @ 11:37

    Hmm.. am avut Logan DCi, scria ca sa pornesti la drum cat mai curand posibil… 1-2 min incalzire si vrrrruuuummmm :) Ideea e sa nu faci ca la masinile vechi, 15 minute incalzire :)) Oricum, cred ca n-au nimic daca le lasi pornite pana dai zapada jos. La o adica… daca ai gheata pe parbriz tot nu poti circula in conditii de siguranta…

    Raspunde
  11. ionut_d 21 Dec 2009 @ 11:59

    Chiar saptamana trecuta am avut o contradictie cu cumnatul meu pe tema asta, eu cu benzina, el cu dci si la compararea manualelor asa a iesit :)

    Long story short, eu nu turez nici una din masini pana nu se incalzeste motorul cat de cat, nici chiar vara. Consider ca cele 5-10 minute de rulaj batraneste conteaza mult la viata motorasului.

    Raspunde
  12. Andy 21 Dec 2009 @ 12:04

    Eu nu turez pana nu ajunge acul in zona “optima”.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)