Sari la conținut

Niste lectii despre economisire

dresorMa plimbam eu aiurea pe net si din site in site am ajuns pe dresoruldelei.ro, un site OTP Mentor. Nu va speriati, nu e un site cu animale si nici circ nu e. Este un site care ne invata cum am putea economisi niste bani si cum i-am putea face sa si produca cate ceva.

M-am jucat pe acolo ceva timp, am facut primele doua lectii si am ramas placut surprins. Abia astept urmatoarele lectii :) (da, stiu, la scoala nu prea ziceam asta)

Dupa lectii m-am apucat sa citesc niste informatii din site si vreau sa va zic ca sunt lucruri care nu sunt chiar asa de greu de pus in practica. Am gasit acolo niste sfaturi economisire, niste instrumente pentru calculul bugetului familiar si niste metode de administrare a bugetului foarte interesante si bine puse la punct.

Suntem invatati sa cheltuim mai putin. Sa deschidem de doua ori ochii inainte de a da banii pe ceva.

Principiile de care vorbeam le aveti aici.

Uitati-va peste ele si sa-mi ziceti ca nu sunt chiar interesante. Cati dintre voi faceti ceea ce zic oamenii astia acolo? Eu nu prea fac, chiar daca de la o vreme incerc sa fiu mai econom. respect principiile 1, 2, 3 si 5 dar sunt si lucruri cu care am probleme.

De exemplu:

Nu cumpăra compulsiv!

De fiecare dată când avem nevoie de câte ceva, mergem la magazinul din fața blocului sau la hypermarket. Întreabă-te dacă ai într-adevăr nevoie de acel lucru. Zahăr brun pentru nu-știu-ce prăjitură, o cheie franceză pe care o folosești doar o dată, un tricou țipător bun de purtat în Hawaii – îți par necesare pe moment, dar chiar sunt?

In general cand vine vorba de cumparaturi, desi sunt cumpatat, sunt momente in care mi se pune pata pe ceva si trebuie sa-l cumpar. De cele mai multe ori dupa o vreme, lucrul mult dorit la un moment dat, zace intr-un colt nefolosit de o lunga perioada de timp. Uite de exemplu masinuta asta. Am bagat in ea 1000 euro si n-am mai folosit-o de luni de zile. A fost un moft.

Incerc pe cat pot sa evit cumparaturile de genul “Don’t need but really must have!” dar nu prea imi iese. Incerc sa le evit dar tot mai am momentele mele de scapare :D

Chiar sunt curios daca reusesc pana la urma sa fac niste economii si poate sa le si inmultesc.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
9 comentarii
  1. coolnewz/Ratatouille 8 Feb 2012 @ 09:51

    io cred ca principiile astea trebuie citite de doamne si domnisoare in primul rind :D

    Raspunde
  2. criserb 8 Feb 2012 @ 12:14

    @Ratatouille – nu cred ca prind rau nici barbatilor. Suntem destul de multi astia care nu stiu sa economiseasca. Sau cel putin la mine greu se strang banii :)

    Raspunde
  3. gasati 8 Feb 2012 @ 12:58

    ‘Lectii’ pe care le stiam deja si pe care le aplic in proportie de aproximativ 80 %, daca le-as respecta 100 % as face o economie de maxin 50 lei la venitul meu sau in momentul de fata 0, deci nu se aplica la toata lumea

    Raspunde
  4. Crox 8 Feb 2012 @ 12:58

    1000 de Euro in masinuta RC pe baterii?

    Raspunde
  5. criserb 8 Feb 2012 @ 13:01

    @Crox – yep :) Cand te mananca, te manaca.

    Raspunde
  6. Ghiocel07 8 Feb 2012 @ 13:27

    Cel mai simplu mod de economisire este sa ai un contract pentru ceva…..asa esti obligat sa respecti clauzele. O sa vezi din luna mai…. :) si vei putea da lectii si altora.

    Raspunde
  7. Alina 8 Feb 2012 @ 16:35

    @Crox Barbate-miu are 3 din alea, cum zice Criserb, cand te prinde, te prinde. Dar macar el se joaca zilnic cu ea, e modalitatea de a alerga fetita prin casa, altfel trebuie sa alergam noi dupa ea. Asa da drumu la masina si dai si invarta-te:) Una din ele e asa de puternica ca poate trage trotineta cu copil cu tot :).

    @Ghiocel Si eu cred la fel, altfel in societatea actuala tentatiile sunt prea mari, se gaseste ceva care sa prinda si chiar pe cel mai avid economisitor.

    Pe de alta parte regulile mi se par destul de banale si nu cred ca economisesti enorm din ele. In plus, depinde foarte mult de raport venit/cheltuieli.
    De ex, in cazul meu, degeaba economisesc eu 100 de eur din mancare daca un apartament costa 400 000 de eur… Intr-un an inseamna 1200 de eur… Cat inseamna asta din cei 400 000. Macar dau 100 in plus, dar mananc si ma imbrac bine:)

    Raspunde
  8. Andreas 11 Feb 2012 @ 23:40

    Eu cred ca o minte de om sanatos- reuseste un echilibru intre banii castigati si cei cheltuiti.Pentru mine bani castigati sunt doar cei pe care am reusit sa-i economisesc intr-o luna…restul e o viata normala ;) La fel sunt de parere ca si “scapari” genul masinuta ta sunt necesare. Eu am avut momente in viata cand am castigat o multime de bani dar nu am mai avut timpul necesar sa-i cheltuiesc…si mi-am dat seama ca nu asta este ce-mi doresc. Ai nevoie de bani la fel cum ai nevoie si de timp liber sa poti savura munca ta. Preotul care ne-a cununat pe noi ne-a zis odata intilnindu-ne in piata din Petrosani in fata unui stand cu diverse nimicuri urmatorul lucru ” ganditi-va de 3 ori daca lucrul pe care tocmai vreti sa-l cumparati va este necesar”…ii urmam sfatul si ii multumesc pentru el ;) dar avem momente destule in care simtim nevoia sa ne facem si cite un “moft”….la fel cum exista si momente in care trebuie sa zicem Nu pentru a nu sari calul in minus ;)

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)