Sari la conținut

O intrebare de bun simt?

Zilele trecute am vazut la televizor ca au incercat sa ajunga cu un transportor cu senile intr-o localitate, undeva pe langa Ramnic. La un moment dat s-au impotmolit pe undeva pe unde zapada era foarte mare. Pana aici nimic anormal, cu natura nu te poti pune.

Totusi eu am o intrebare. E posibil sa gesesc, dar sigur o sa ma lamureasca cineva :)

Deci, daca MAI a achizitionat (s-au tot laudat in trecut la televizor) cateva vehicule pe perna de aer, de ce n-au incercat sa ajunga cu ele in zonele greu accesibile?

Masinariile alea merg pe orice. Sunt usoare, nu se scufunda in zapada pentru ca ele plutesc cu ajutorul aerului.

Ma uit in filmuletul de mai jos, si vad ca se poate:

Deci, poate sa-mi explice cineva care este motivul pentru care MAI a achizitionat astfel de masinarii daca nu le foloseste exact atunci cand are mai mare nevoie de ele?

Si cred ca nu ma insel, am gasit si niste chestii despre acest hovercraft:

Dotată cu un motor Yamaha în patru timpi, de 95 de cai putere, ambarcaţiunea poate dezvolta o viteză maximă de apă, în linie dreaptă, de 90 km/oră. Preţul este unul piperat. 1,6 miliarde ROL! Din câte se pare însă, merită investiţia. „Putem spune că Hovercraft-ul aparţine acelei clase de vehicule extrem de eficiente, acesta deplasându-se atât pe apă, pe pământ, pe mlaştină, cât şi pe zăpadă. Hovercraft-ul se ridică pe perna de aer, poate să se menţină în sustentaţie şi să se oprească unde se doreşte”, a explicat Minodora Răcnea, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră din Botoşani.

[sursa text si un video]

In concluzie de ce n-au folosit asa ceva?

Aceste Hovercrafturi sunt bune doar la defilarea cu ele pe sub Arcul de Triumf de 1 decembrie?

Sau de ce n-au folosit snowmobile, ca pentru aia au fost facute snowmobilele, sa se deplaseze pe zapda. Ok, nu puteau transporta cu ele cine stie ce, dar puteau ajunge la oamenii aia care aveau nevoie de ajutor rapid…

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
7 comentarii
  1. AdrianG 9 Feb 2012 @ 13:56

    Fie costa enorm de mult sa folosesti respectivele utilaje, autovehicule etc. si nu se merita.
    Fie nu au fost prevazute in buget sumele necesare pentru folosirea lor.
    Fie cand au fost cumparate cei care au le-au cumparat nu au inclus si service-ul, mentenanta, consumabile etc. si acum au ramas fara, au expirat etc.

    Exemple poti gasi cu zecile pentru fiecare institutie din subordinea MAI si variaza de la autovehicule la computere, copiatoare, instalatii de climatizare, supraveghere video etc.

    Practic, hai sa le cumparam sa fie acolo (sau pentru ca ne-au obligat cei de la UE ca sa putem indeplinii criteriile de calitate, standarde sau prevederi ale unor legi, hotarari) si sa nu ne gandim ce-o sa fie in viitor.

    Raspunde
  2. Dan 9 Feb 2012 @ 13:57

    Nu stiu precis, insa se poate ca aceste vehicule sa nu poata inainta pe teren cu troiene de zapada inalte de cativa metri si altele asemenea. Plus ca ma gandesc ca pe viscol de 80km/h nu stiu daca mai poti controla directia masinariei….

    Am mai zis-o in alte parti si au mai punctat foarte bine si alti jurnalisti acest aspect, anume ca aproape tot ce vedem pe net ca filmulete (si de multe ori puse spre comparatie cu situatia care a fost la noi – si dau aici ca exemplu video-ul ala din Japonia cu tunelul de zapada, inclusiv filmuletul de mai sus) reprezinta situatii FARA VISCOL, cu cer senin… deci total in contrast cu ce era la noi.

    Ce sa faca plugul sau freza de zapada daca viscoleste cu 100km/h si exista vizibilitate la mai putin de 10-20m?

    Raspunde
  3. v9 9 Feb 2012 @ 14:03

    Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul. De ce am folosi aceste masinarii daca sunt prafuite printr-un depozit si poate nici nu stie cine sa le foloseasca. Lipsa de interes si nesimitire de care dau dovada conducatorii nostri fac ca oamenii sa moara izolati, in frig si fara speranta. Pacat ca avem o tara frumoasa dar prost condusa.

    Raspunde
  4. amzis 9 Feb 2012 @ 14:07

    m-as da si eu cu unu din asta:)

    Raspunde
  5. criserb 9 Feb 2012 @ 14:29

    @Dan – sunt convins ca pe viscol nu circula, dar imediat dupa?

    Raspunde
  6. Dan 9 Feb 2012 @ 17:07

    Departe de mine sa tin partea autoritatilor – sper sa nu se fi inteles asa din postarea mea – insa dupa mine nu cred ca masinariile astea pot fi conduse oriunde… vad in clip (si in altele) ca e nevoie de spatiu plan, deschis… ori peste troiene nu are cum sa urce…

    PS. Vina principala e a autoritatilor ca nu s-au coordonat si nu au inca un plan in caz de ninsori abundente… stau ca “ciumpalacii” si se roaga de soferi sa nu intre pe drumul inchis… Sau inchid autostrada insa nu si DJ-urile care se varsa in ea… Cand a fost viscolul in Buc in 26 ian parca, eram in drum spre Otopeni ca venea cineva cu avionul (fusese deviat de la Baneasa unde ratase aterizarea catre Otopeni). Asa ca am prins coloana imediat cum am coborat podul de la Otopeni.. Nu mai aveam cum sa intorc ca e bordura pe mijlocul drumului.. asa ca am stat 4 ore.. NIMENI nu intorcea la Otopeni, toti stateau ca boii desi toate radiourile anuntau ca e blocat drumul… Viscolul se intetea, zapada se depunea din ce in ce mai mult, pentru ca nici utilajele nu puteau actiona. Ce se intampla daca venea un politist si ii obliga pe toti sa intoarca la Otopeni spre Buc? Intrau frumos si utilajele si poate alta era situatia…

    Ex

    Exercitiu de Exercitiu

    Raspunde
  7. Gabriela 9 Feb 2012 @ 19:26

    Un raspuns lipsit de bun simt dupa “ajutorul” dat de armata:
    Ministerul Apararii Nationale executa silit o primarie din Vâlcea pentru o datorie de la inundatii

    Ministerul Apararii Nationale a blocat conturile unei primarii din judetul Vâlcea, dupa ce a obtinut în instanta o decizie irevocabila de executare silita pentru o datorie de aproximativ 250.000 de lei, rezultata din montarea de catre Armata a unui pod în localitate, în urma inundatiilor din 2005.
    Astfel, Ministerul Apararii, prin Scoala Militara, a construit în anul 2005 un pod mobil peste râul Bistrita în comuna Frâncesti din judetul Vâlcea. Localitatea fusese grav afectata de inundatiile din acel an, în lipsa interventiei Armatei sute de familii riscând sa ramâna izolate de ape. La cinci ani distanta, Primaria Frâncesti si MApN s-au aflat în litigiu, deoarece Armata a cerut ca localitatea vâlceana sa plateasca din fonduri proprii o parte din constructia podului, devizul total al lucrarilor fiind de 419.764, 53 de lei.
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/primarie-executata-silit-pentru-un-pod-al-armatei-900471.html

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)