Sari la conținut

Planuri cu pompa de căldură și panouri fotovoltaice

Aveam de gând să le pun, de mult mă gândesc la ele, dar parcă niciodată nu venea momentul, tot timpul erau de făcut alte lucruri mai importante.

Până într-o zi, când am aflat că mai nou, cei de la Enel te limitează prin contoarele inteligente la puterea maximă pe care o ai prin contract. Și dacă ai 9kWh în contract, păi acolo te limitează și nu mai merge să consumi tu mai mult. Cum eu am o centrală electrică de 14kWh am zis că nu are rost să fac frigul la iarnă și să rezolv repede problema.

Am făcut niște calcule și punând cifrele din ultimii 5 ani pe un grafic am reușit să văd cât consuma centrala mea pe curent. Până acum nu prea aveam idee, că nu aveam nimic care să-i măsoare consumul.

So, după cum se vede, septembrie este luna în care consum cel mai puțin. În septembrie nu folosesc nici centrala nici aerul condiționat.

Am tras linie și am văzut că media pe septembrie este de 688 kWh. Știam cât consumă boilerul, că la ăla îi pot măsura consumul, 303 kW pe lună, și rezultă că în medie electrocasnicele, îmi consumă 385kW pe lună. Apoi scăzând acest consum și al boilerului am văzut cât îmi consumă pe lună centrala și aerul condiționat. Că se pare că-s și alea mari consumatoare de curent.

Practic am un consum de 6700kW pentru căldură și 3636kW pentru apă caldă pe an.

La un COP al pompei de 4.4 (din documentație, desigur) pe partea de căldură și un COP de 2.3 pe partea de apă caldă, îmi rezultă un cost de 1588kW pentru încălzire și 1588kW pentru apa caldă.

Practic, adunate o să am un consum de 3110kW după ce pun pompa de căldură față de 10336kW cât am acum. De vreo 3 ori mai puțin. Asta dacă n-am greșit eu pe unde și dacă specificațiile pompei sunt reale. O să vedem. De aceea am și scris acest post, să am cu ce compara în viitor.

Am vorbit cu prietenul meu de la Radox, mi-a făcut o ofertă pentru o pompă de căldură de la Hitachi și am bătut palma.

Dar pentru că îmi stăteau pe cap și panourile solare am zis să le iau și pe astea tot acum, măcar știu o treabă. Nu mai are sens să le amân și să plătesc aiurea curent.

Cu panourile solare și cu calculele mele o să am treaba asta:

Și teoretic la finalul anului dacă trag linie o să am de plată o sumă mică, modică. Gen 200 lei pe an. Așa mi-a dat din calcule, dar aici totuși cred că am gresit ceva. Am calculat la momentul de față, când pentru un kW injectat în rețea primești .0.20 lei iar pentru un kW consumat din rețea pretul este 0.62 lei (la mine atât este momentan).

Să vedem dacă am sau nu dreptate. Sper să am :)

Investiția am să o recuperez în circa 8 ani și jumătate.

La panouri, am ajuns la concluzia că aș avea nevoie de un sistem de 10kW. O să fie 27 de panouri de 380Wp și un invertor de la Fronius. Nu mă pricep la astea, habar nu am, dar o să le învăț.

Nu am aplicat la niciun program de ajutor de la stat pentru panouri, ar dura prea mult și pur și simplu nu am răbdarea necesară să lucrez cu statul. Pe partea de panouri o să colaborez cu genway.ro, mi-au fost recomandați de niște persoane, să vedem dacă sunt serioși sau nu. Practic ei ar trebui să se ocupe de tot pentru a deveni prosumator.

Dacă am făcut o alegere bună sau nu, o să vedem, timpul o să ne spună. O să revin aici peste vreun an și am să vă spun dacă e așa cum am plănuit sau dacă nu e.

P.S. Nu-mi este clar nici când scriu kW și când kWh, dar o să le descopăr și pe astea, sper să nu mă certați prea tare ;)

 

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
8 comentarii
  1. Ionut 8 Oct 2021 @ 12:47

    Salut.
    Mergi pe varianta simpla, panou+injector, fara baterie?
    Contoarul este cu afisaj dublu? Sau face diferenta intre ce consumi si ce produci si in functie de diferenta iti face factura?
    Sunt curios de pasii legali pt toata treaba asta. Am gasit injector de 3kwh la 2500 ron. Iar panourile de 300kwp ar fi 9000ron.
    Din calculele asta ooti sa devii prosumator cu minim 13.000 ron (bine, la consumul de la casa de vacanta).

    Raspunde
  2. criserb 8 Oct 2021 @ 14:19

    @Ionut – Am să merg pe varianta cu injectare în rețea. Am înțeles că bateriile sunt foarte scumpe și că în timp își pierd din capacitate. Nu sunt expert, nu aș putea să-ți zic mai multe, asta e ce am citit.
    Nu știu care sunt pașii, cert este că am apelat la o firmă care se ocupă cu tot, cap coadă. Eu nu rămâne decât să-i plătesc.
    Contorul am înțeles că este cu dublu sens și îmi zice și cât am tras din rețea și cât am injectat.

    Raspunde
  3. Ciprian 13 Oct 2021 @ 23:31

    Presupun ca ai vorbit deja cu haivas.ro

    Raspunde
  4. Cristian 15 Oct 2021 @ 22:39

    Imi place ideea de panouri. Dar mi-e groaza de instalarea lor. Si nu doar de instalare. Ca hai sa zicem ca aduc o echipa sa se catere pe acoperis care e p+1, si limita inferioara e pe la 5-6 metri inaltime. Dar problema mea este cuplarea la sistemul de curent al casei si cat trebuie spart. Am contorul montat in fatada casei (polistiren de 10 plus decorativa structurata). Astept sa vad la tine cum arata montajul si cum se trag firele pana la panoul de curent. Sincer n-am chef sa sparg nici interiorul pe casa scarii si nici exteriorul. Spor si astept sa postezi noutati pe subiect

    Raspunde
  5. Tibi 16 Oct 2021 @ 19:08

    Foarte interesant proiect ! Ținem pumnii !

    Sa ne spui și câte te va costa ?

    Raspunde
  6. haivas 18 Oct 2021 @ 10:22

    @Ciprian – Dap :) M-a tras de mânecă sa-i dau un feedback. 27 de panouri e ok. Calculele facute par si ele ok. În timp, la anu sau peste 2 ani, poate lua si un invertor si macar 2 baterii sa aiba de back-up pt cateva zile cat se ia curentu pe sezon. Adica încâ vreo 3000€ functie de ce invertor si baterii o sa vrea atunci. Dpdv prepping, e bun un sistem hibrid. tragi de heblu cand a dat viscolu firele jos si esti ok, ai lumina, TV, net, frigider, apa (daca ai puț) etc. Incalzire pe curent in nici un caz, deci i-ar trebui si un semineu pe lemne in living :D.

    Raspunde
  7. haivas 18 Oct 2021 @ 10:24

    @Cristian – Exista freze pt asa ceva se pot da niste găuri curate si reparatia se face cu daune minime (si vizual si orice altceva)

    Raspunde
  8. valicrintea 1 May 2022 @ 13:29

    Se pare ca dupa 5 luni esti mai multumit decat preconizai ! Felicitari!
    Pentru pompa de caldura o sa tin minte Radox, daaca face lucrari si la Focsani!

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)