Sari la conținut

Pompe de căldură de la Vaillant (P)

După cum știți eu mă încălzesc doar pe curent și încet-încet caut o soluție alternativă, ceva cu niște costuri mici, cât mai mici, neinfluențate prea mult de creșterile de prețuri cum sunt gazele sau curentul.

Cochetez de mult cu pompele de căldură, dar până acum n-a venit momentul. Pompele de căldură au un consum foarte mic, dar prețul inițial este destul de ridicat, în comparație cu prețul unei centrale pe gaz sau curent. Dai mai mulți bani inițial, dar ulterior costurile de întreținere sunt scăzute, mult mai scăzute.

Cu siguranță toți cei care vor să protejeze mediul înconjurător să economisească energie și bani, iau în calcul achiziționarea unei pompe de căldură. În special cei ce stau la case.

Cei de la Vaillant vin cu o astfel de soluție sau mai bine zis cu mai mult soluții, dar hai prima dată să vă povestesc cum funcționează o pompă de căldură.

Pompa de căldură ia o parte din energie, până la 75% din mediul înconjurător, energie regenerabilă și gratuită. Practic iau din căldura pământului, a apei sau a aerului și o transportă în casă. Iau până la 75% din această căldură gratuit și pentru restul de 25% folosesc energie electrică. Practic, ca să fie mai ușor de înțeles, iau 1 kW de curent din rețeaua electrică pentru a produce 4 kW de căldură. Acel 1 kW pot să-l ia și din panouri fotovoltaice, dacă vreți să fiți 100% independenți, deci da, pompele astea de căldură merg și în combinație cu alte surse economice.

Cum ziceam, pompele de căldură iau o parte din energie din:

  • pământ – prin niște conducte trase pe sub pământ, pe sub gazonul din curte, să zicem;
  • pânza freatică – prin niște puțuri săpate până în pânza freatică;
  • sau aer – se pune afară o unitate asemănătoare cu cea de la aerul condiționat.

Pompele de căldură de la Vaillant sunt:

  • sigure și fiabile – Există o concepție că pompele de căldură sunt o tehnologie nouă, încă în dezvoltare, dar nu e chiar așa. Pompele de căldură au fost folosite deja de 100 de ani și de atunci ele au cunoscut o dezvoltare continuă. La noi au apărut mai târziu, dar asta nu înseamnă că ele nu-s prezente de foarte mulți ani peste tot în lume.
  • silențioase – nivelul de zgomot este foarte mic, între 35 – 50 dB, practic ele pot fi montate și în zone urbane, acolo unde există ceva restricții cu privire la nivelul de zgomot. Practic, ca să vă faceți o idee, la decolare, un avion are un nivel de zgomot între 110-140dB, o mașină în mers are 80dB iar discuția unor oameni este măsurată undeva între 50-60 dB.
  • o investiție pentru viitor – chiar dacă au un cost inițial ridicat, în viitor o să plătiți mult mai puțin pentru încălzire/răcire. Dai mai mulți bani acum când ești tânăr și în putere și te bucuri de costuri mici la bătrânețe, când presupunem că nu o să ai pensia unui deputat.

Chiar dacă sunt mai scumpe, la o investiție în pompe de căldură beneficiați de o subvenție de la stat, subvenție ce se ridica la aproximativ jumătatea valorii pompei de căldură. E ceva, nu?

Pompele de căldură de la Vaillant sunt inteligente, pot fi conectate la mobilul vostru, printr-o aplicație și astfel puteți ști de oriunde ce temperatură aveți acasă. O puteți scădea sau ridica în funcție de nevoile voastre.

V-am tot vorbit de încălzire, că suntem în sezonul rece, dar pompele de căldură nu doar că o să vă încălzească casa, dar o pot și răci pe perioada verii. Iau acea temperatură din sol, apă aer și o aduc la voi în casă, scăzând temperatura semnificativ.

În general pompele de căldură se instalează atunci când faceți o construcție nouă, dar și atunci când renovați.

Pompa de căldură flexoTHERM exclusive știe să folosească toate sursele de căldură în mod flexibil, practic puteți schimba sursa pe parcurs, adăugând niște conectori. flexoCOMPACT exclusive are și un vas integrat pentru apa caldă menajeră, nu o să mai aveți nevoie nici de boiler, iar aroTHERM se instalează rapid și simplu în exterior, putând încălzi/răci casa, dar și apa caldă menajeră.

Variante sunt, trebuie doar să vă gândiți la ce aveți nevoie.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
7 comentarii
  1. bogdan 2 Feb 2018 @ 15:51

    Pompele de caldura aer-apa sunt indicate pentru clima noastra, cost mic al investitiei (3.500e cele de la mitsubishi) si rezultate aproximativ ca cele apa/sol-apa(cop-ul). In Suedia se folosesc cele de la mitsubishi si de la nibe.

    Raspunde
  2. Costi 3 Feb 2018 @ 14:27

    @bogdan – Are dreptate Bogdan, tu ai si casa bine izolata si nu cred ca iti trebuie prea multa energie sa o incalzesti. Mai creste ala micu’ si nu mai tii temperatura la 25 grade.
    Poti folosi o pompa aer-apa atat cat iti permite temperatura exterioara, iar cand e frig folosesti energie electrica.
    Oricum in Bucuresti e clima blanda nu ca in Brasov.
    Cate zile a fost temperatura sub -10 grade in Bucuresti?

    Raspunde
  3. Iulian 3 Feb 2018 @ 17:06

    E o optiune, ok-ish cu investitia initiala, daca nu ai gaz in zona. Dar nu spune nimeni nimic de costurile de mentenanta / verificare anuala ?

    Raspunde
  4. bughy 3 Feb 2018 @ 22:43

    Finul are la Suceava un sistem cu două elice care în funcție de cum se învârt încălzesc sau răcesc apa. Ceva de genul asta. A zis că sunt produse în Japonia dar că ar avea și norvegienii o tehnologie similară

    Raspunde
  5. bogdan 4 Feb 2018 @ 00:22

    @Costi -Pompele de caldura aer-apa functioneaza pana la -20(cu 90% randament, datele sunt de la producatori pe baza a ceva teste euro). Toate pompele actuale folosesc speed inverter – tehnologie mitsubishi , indiferent ca sunt sol/apa/aer. E ceva tehnologie patentata de mitsubishi.

    Una de 6-7kw ar fi de ajuns, pentru case se folosesc cu puffere iar apa ridicata la 45-50de grade.

    Raspunde
  6. bogdan 6 Feb 2018 @ 09:10

    @Iulian – Pai nu ai ce verificare/mentenanta sa ii faci, astea functioneaza pe principiul AC-ului(aer conditionat), cedeaza sau primesc caldura cu minime piese in functiune. Nu e ca o centrala pe gaz/lemne/etc cu temperatura si presiune mare si fitre.

    Daca instalatia este facuta corect, nu ai ce mentenanta sa ii faci.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)