Sari la conținut

Povestea creditului

multumesc-unicredit

Dupa cum v-am zis am cautat o vreme tot felul de apartamente, in tot felul de locuri etc.

In cele din urma l-am gasit pe asta si am batut palma pe loc. Pe 24 noiembrie am semnat antecontractul, am dat 5000 euro si urma ca intr-o luna sa semnam contractul final. Aveam termen 24 decembrie.

Noi am zis ca e suficient mai ales ca demarasem procedurile pentru credit cu vreo 2 saptamani inainte de semnarea antecontactului. La vremea respectiva ne gandeam ca in maxim inca 2 saptamani obtinem creditul si gata.

Eh, lucrurile n-au fost sa fie chiar asa. Cei de la BCR, de la care intentionam sa luam creditul ne-au tot plimbat cu zaharelul, ne-au cerut tot felul de acte in plus, etc. Ei nu intelegeau cum se calculeaza drepturile de autor. Nu pricepeau si gata. De unde nu-i chiar nu ai cum sa ceri… In cele din urma au zis sa marim noi avansul si ei sa ne dea o suma mult mai mica. Vroiau sa dam un avans de aproape 40% in timp ce noi eram pregatiti sa dam 20%, bani care firesc ca nu aveam de unde sa ii luam. Am renuntat la ei si ne-am dus la o alta banca. Cu un mare morcov in dos, recunosc. Ca timpul deja incepuse sa ne preseze :(

Printr-un prieten am ajuns la Unicredit Tiriac. O banca care mie pana in acel moment chiar nu-mi spunea nimic, dar Ovi (asa-l cheama pe prieten) ne-a asigurat ca o sa faca tot posibilul sa ne incadram in timpul ramas.

La Unicredit am optat pentru “Prima Casa” un credit care din principiu se obtinea mai greu (si aici e vorba de timp). Conditiile erau cele mai bune, avansul mai mic dar timpul…

Am inceput prin completarea unei cereri, apoi am adus adeverintele de la birou, dupa care actele au fost verificate de banca. Treaba asta a durat cateva zile, 2-3, nu mai stiu exact. N-am avut nici o problema cu drepturile de autor asa cum la BCR s-a intamplat.

Imediat dupa asta am avut nevoie de actele casei care au mers la departamentul judiciar, pentru expertiza juridica. (2 zile)

In acest moment obtinusem ok-ul sucursalei (Unicredit Victoriei) si a trebuit sa facem evaluarea apartamentului.

Evaluarea a durat o zi, am facut-o seara, a doua zi dimineata aveam expertiza favorabila la dosar.

Cu expertiza facuta actele au mers in centrala Unicredit unde dosarul a stat cel mai mult, vreo 4 zile. Aici aveam emotii pentru ca raspunsul nu mai venea. In cele din urma a venit si acesta favorabil moment in care actele urmau sa mearga la Fondul National de Garantare.

Dosarul a mai stat 2 zile si aici, dupa care a venit ok-ul.

Dupa fond, dosarul s-a intors in Unicredit pentru acceptul final. L-am primit si pe acesta in inca 2 zile.

Acum banca putea face cererea catre cartea funciara. A durat 1 zi.

Cu toate astea facute si obtinute dosarul a mai trecut o data prin centrala de data asta pentru ultimul ok.

Creditul l-am primit in 24 decembrie, in ultima zi a antecontractului. Nici nu va imaginati cat am fost de bucurosi pentru ca totul s-a terminat cu bine, si nu pe ultima suta de metri, pot sa zic ca s-a terminat chiar in ultimii metri :)

Am semnat vineri 24 decembrie la ora 13:30. Cu doar juma’ de ora inainte ca banca sa se inchida. Aveau si ei program scurt fiind in Ajunul Craciunului.

Aceasta este povestea creditului nostru, “Prima Casa”.

Totul a durat 15 zile.

Pentru asta vreau sa-i multumesc inca o data lui Ovi pentru tot ajutorul acordat si nu in ultimul rand Unicredit-ului. Fara ei azi eram mai saraci cu 5000 euro si fara casa.

Ce trebuie retinut din asta: Pai trebuie retinut ca unele banci stiu sa-si atraga clientii, stiu sa-i trateze asa cum trebuie. Pana la urma banca castiga o gramada de bani in urma creditului ce mi l-a acordat.

Cei din centrala BCR nu stiu. De ei este numa’ reclama. Ar trebui sa ia exemplu de la alte banci, sa inteleaga si ei ca nu imi fac un favor ca imi dau creditul. Eu le fac un favor pentru ca le platesc 50.000 euro dobanda. Sa inteleaga factorii de decizie din BCR ca trebuie sa stie cum se calculeaza niste venituri, sa fie la curent cu schimbarile legislative si ca fara un interes din partea lor, isi pierd clientii. Unul l-au pierdut. Iar la intrebarea “Tu cu cine faci banking?” eu pot sa le raspund acum, cu Unicredit Tiriac!

O banca care la inceput nu-mi spunea nimic… acum deja avem o relatie, de lunga durata ;)

P.S. Acest post nu este un post publicitar, este doar povestea mea!

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
18 comentarii
  1. sfx 6 Jan 2011 @ 12:37

    Si eu le multumesc – de vreo 5 ani . Si le voi multumi definitiv fix in martie 2011. Si dupa asta nici ca mai vreau credit …dau o vacanta creditelor cel putin pe acceasi perioada pe care le-am avut – 5 anisori .

    Raspunde
  2. DAD 6 Jan 2011 @ 15:20

    Te-ai gandit vreodata sa scrii o carte Criserb?Scrii intr-un fel cu totul aparte….aproape ca pot simtii emotiile pe care le ai atunci cand scrii u post…fericire…uneori dezamagire,iubire,tristete.Serios gandeste-te la asta.Uneori imi doresc sa intru dimineata pe criserb.com si sa gasesc 15 posturi noi :))

    Raspunde
  3. criserb 6 Jan 2011 @ 15:49

    DAD – faci misto? :)

    Raspunde
  4. Un Prost 6 Jan 2011 @ 16:19

    @DAD – Sunt de acord cu tine. Si mie imi place cum scrii si povestesti. Asteptam sa vedem cate 10 posturi pe zi scrie, cu intamplari, peripeiti, etc.
    .
    Felicitati pentru “Prima Casa”. :)

    Raspunde
  5. criserb 6 Jan 2011 @ 16:31

    Daca as scrie 10 posturi pe zi probabil ca m-ar da Dana afara din casa :P

    Raspunde
  6. Un Prost 6 Jan 2011 @ 17:34

    :)) Cunosc situatia. Si a mea e la fel. Nu ma lasa deloc la laptop.

    Raspunde
  7. Andrea S. 6 Jan 2011 @ 18:48

    @ subscriu celor scrise de DAD…
    Cristi asa ar fi normal ca banca sa te trateze ca pe un client.La fel de normal ar fi si ca acest contract sa fie multumitor pentru ambele parti. Acum depinde si de pe ce pozitie pleci in tratativele cu ei. Daca deja ai un avans poti sa pui conditii.Daca nu il ai pleci capul si le accepti.E o gluma ca le platesti 50.000 dobinda…sau? deci eu pe o suma mai mare ca a ta…voi avea in 8 ani 14.500.
    Acum numai informativ…eu am avut cam jumate din banii de casa…am cautat in net cam cum sint dobinzile…am cerut oferte de la ei…am cerut de la bancile cu care lucrez eu…nu m-au multumit. Am apelat la cineva care cu asta se ocupa…mi-a scos o oferta super. Bineinteles ca nu lucreaza degeaba;) Cind mi-a dat oferta i-am zis – uite cred ca astia ar fi buni…suna la ei si spunele ca le duci un client bun…daca ma vor nu au decit sa te plateasca ei;)…si au vrut! I-au dat un comision de vreo 1500 …si bonus de la banca am mai primit si un procent mic mai putin;)…deci in contract mai am ca si clauze bune zic eu: o rata de 5-10% pe an suplimentara daca am banii…pot schimba rata de 2 ori in 10 ani fara costuri suplimentare, nu am comision pentru ca am un cont la ei de care trebuie sa se ingrijeasca…actele au fost gata in 3 zile…Am scris toate astea doar in ideea ca cei care vor face pasi asemanatori sa incerce sa nu se mai lase calcati in picioare de banci! bancile in Romania isi vor schimba mentalitatea DOAR cind clientii stiu sa le trieze!

    Raspunde
  8. DAD 6 Jan 2011 @ 18:50

    NU fac deloc misto…si hei..orice e posibil in ziua de azi….cine a zis ca trebuie sa scrii cu adevarat…poti sa ai pe cineva care sa scrie ceea ce tu gandesti…right? right! :))
    Tot Dana ma cheama si pe mine.
    PS: Cartea…neaparat cu coperti limited edition facute de talentata ta sotie :)

    Raspunde
  9. Andrea S. 6 Jan 2011 @ 18:51

    uite cum poti scapa mai repede de credit:) prietenii iti dau idei !!

    Raspunde
  10. criserb 6 Jan 2011 @ 19:11

    @Un Prost – no, inseamna ca stii :P

    @Andrea S. – Pai de ce nu ar fi avantajos pentru banca? Avansul minim cerut de ei (BCR) era 15%. Initial am vrut sa dau 20%. In prima faza au zis ca e ok, dar dupa cateva calcule facute de iei au zis ca vor mai mult. Am zis ok, dau 25%. Au mai facut niste calcule si au zis 30%. Am zis iar ok dar cand deja m-au intros a 4 oara si mi-au cerut 40% deja m-au enervat. Si neaparat pentru procent ci pentru ca nu mi-au zis din prima. Se poate sa iti dam in aceste conditii. Imi ziceau intelegeam dar nu asa… banuiesc ca in sistemul lor e acelasi calcul de fiecare data, atunci cum de la fiecare recalculare crestea avansul?

    La Unicredit am dat avans 15%. Si a fost ok. Totul a mers firesc fara nici o intoarcere din drum.

    Cat despre dobanda nu glumesc, chiar daca mi-ar placea, atata e dobanda pe care banca o castiga de la mine in 30 ani. Asta e durata credituluil. O sa-l platesc mai repede (sper) dar asa l-am luat initial. Nu am nici o problema daca vreau sa platesc in avans mai multe rate, pot sa-l termin cand vreau fara nici un comision in plus.

    La noi nu stiu daca exista peroane/firme care sa se ocupe cu cautarea celei mai bune optiuni, tu traiesti totusi in alta lume :P

    @DAD – as putea dar nu imi e asa usor. Mai bine scriu eu ;)

    Cat despre carte nu cred ca as putea. Nu mi-a placut mie limba romana din scoala, ar fi culmea sa ma apuc acum sa scriu o carte, cu toate ca… scriu de ceva vreme pe acest blog :P

    Raspunde
  11. Andrea S. 6 Jan 2011 @ 20:51

    pai Cristi …iaca tragi blogul in coperti!
    Deci e clar ca orice banca cistiga de pe fiecare client…altfel le-ar chema Caritas;)- problema e cit le permiti sa cistige…cit te deranjeaza pe tine…si cit iti convine.Problema in tara este ca multi inca nu sint constienti ca banca nu le face un favor dindu-le imprumutul…banca cistiga…si in momentul in care eu ii permit sa faca un cistig din afacerea asta este normal sa pot pune si eu conditii…si daca nu vrea BCR-ul ca e pampalai si lasa clientii care pot plati la ce se inhama…iaca alta la rind- traiasca concurenta ;)…bancile sint oricum pe partea sigura ..trecindu-se in cartea funciara…Oricum vor schimba conditiile doar cind oamenii vor sti sa isi impuna si ei punctul de vedere. Inca citeva sute ca tine…si vor alerga dupa clienti.Fi convins ca ii numara poate pe degete pe cei care le-au intors spatele facind ca tine…cei mai multi semneaza in conditiile lor.

    Raspunde
  12. octavian 7 Jan 2011 @ 00:46

    Ai uitat sa mentionezi ca te-a ajutat un prieten, care mai mult ca sigur a facut unele presiuni sa obti creditul mult mai repede.

    Raspunde
  13. criserb 7 Jan 2011 @ 01:11

    N-am uitat, am mentionat chiar ca ii multumesc. Dar nu uita ca situatia era la fel la ambele banci, chiar aveam un prieten mai bun la BCR. Degeaba ai prieteni care vor sa te ajute, poti sa nimeresti si la un angajat ok daca mai sus dai de unu/una batut/a in cap :(

    Raspunde
  14. Claudiu Pancu 7 Jan 2011 @ 08:07

    bai nene, astia de la BCR te intreaba mai intai “cu cine faci banking?” niste idioti cum n-am mai vazut, cum sa scoti pe piata asemenea reclama care iti provoaca repulsie, darmite sa te atraga?

    Raspunde
  15. iosup 4 Feb 2011 @ 01:20

    Apropo de BCR si alte banci rromanesti: http://www.youtube.com/watch?v=BDCgL5QDSvE

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)