Sari la conținut

Puțul

Sâmbăta trecută m-am ocupat de puț. Am vorbit cu niste oameni recomandați de un vecin și sâmbătă la 7 dimineața au fost acolo. Am stabilit prețul, 120 lei/ml cu țeavă de 20cm.

La ora 22:00 puțul a fost gata.

Au săpat manual și s-au mișcat destul de bine aș spune. Chiar îi pot recomanda și eu mai departe.

Câteva poze:

Acum ar trebuie să prind două zile în care să dau drumul non-stop la apă pentru a se forma izvorul. Așa am înțeles că ar trebui să fac.

Pentru asta mi-am luat o pompă din Piață de la Moghioroș, o pompă ieftină de care să nu-mi pară rău dacă se strică, pentru că până se formează izvorul (chiar nu știu dacă asta este expresia corectă) o să scoată o grămadă de noroi.

Cât o să mă țină pompa asta nu știu, am dat pe ea 170 lei și nu mi-am plănuit să o folosesc prea mult. Când o să se strice am să iau una mai bună, care o să-mi rămână și la casă.

Puțul are o lungime de 27m și este până în a 2-a până freatică. Dacă am făcut bine sau nu, dacă trebuia să merg mai jos… o să vedem, cei din zonă așa au și am mers pe recomandările lor.

În concluzie acum am și apă, încă un pas înainte.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
13 comentarii
  1. alina S 29 Jun 2015 @ 11:08

    Sa duci o proba de apa la testat sa vezi ce filtre iti trebuie ulterior. Pacat ca nu ai facut cu teava filtranta [albastra / Valrom], te scutea de multe neplaceri pe viitor… E drept ca e mai scumpa dar ai fi putut sa faci ceva economii la filtre ulterior. Teava asta de canalizare portocalie care ai pus-o acolo nu te protejeaza de infiltrarile ulteriore ale panzei 1 in panza 2, de fapt este foarte probabil, mai ales daca nu ai pus filtre pe fiecare tub si mai ales in capat [si din dimensiune nu pare].

    Raspunde
  2. Mihai 29 Jun 2015 @ 11:10

    Ce adancime toatala are putul si la cati metri este apa?
    Vei monta hidrofor sau pompa submersibila?

    Raspunde
  3. criserb 29 Jun 2015 @ 11:14

    @alina S – Am să duc probe, dar prima dată să-l curăț, să scap de noroi. Nu am ajuns să am timp să mă ocup de asta momentan.

    Am două filtre băgate în pământ, unul pe țeava de 20 și unul pe una de 16.

    De țeava albastră nici nu știam… acum că îmi spui mi-am adus aminte că am mai citit despre asta.

    @Mihai – 27m este adâncimea totală iar apa este de la 23-25m. Ultimii 2m sunt pentru drenaj cică :)

    Raspunde
  4. alina S 29 Jun 2015 @ 12:23

    Cand ai timp sa mai citesti aici http://www.apaforaj.com/foraje%20apa_49.htm / http://www.apaforaj.com/ [sunt si info de ordin general si ce ai putea face mai departe].
    Eu cu ei mi-am facut putul si nu regret nicio clipa, au facut si testele la apa inainte si dupa, iar in costul putului vor mai face periodic cateva teste si recomanda filtrele necesare.

    Raspunde
  5. criserb 29 Jun 2015 @ 12:33

    @alina S – am să citesc, măcar să văd la ce mă aștept de acum înainte.

    @Mihai – am să pun pompă submersibilă.

    Raspunde
  6. Mihai 29 Jun 2015 @ 13:10

    @criserb – Pare ca este apa cam putina, dar daca sunt izvoare bune ar trebui sa tina.
    Este bine ca pompa sa aiba protectie la lipsa apa, altfel se strica daca merge in gol.
    Despre cum se alege pompa submersibila am scris mai multe detalii pe site la acest link: http://desprefose.ro/pompa-submersibila/
    Spor la treaba!

    Raspunde
  7. alina S 29 Jun 2015 @ 13:58

    Este f important ce spune Mihai, si pe noi ne-au ajutat tot cei cu putul sa luam decizia ce vom folosi pe viitor.
    Pompa selectata nu trebuie sa aiba debitul mai mare decat cel al putului, acesta trebuia determinat de o firma care a realizat putul…. Daca nu se respecta aceasta conditie se poate ajunge la situatii de genul:
    – scaderea excesiva a nivelului hidrodinamic;
    -antrenarea unei cantitati mari de nisip, ceea ce duce la deteriorarea pompei si la colmatarea sitelor putului;
    – scaderea stratului acvifer, avand ca efect modificari chimice ale substantelor din apa prin precipitarea si antrenarea unor substante ce afecteaza calitate apei (metale grele, nitrati si pesticide).
    Corect este sa se ia in consideratie la alegerea pompei un debit cel mult egal cu cel al putului.
    Pompa se alege functie de perechea de valori H – D (inaltime pompare-debit).

    Raspunde
  8. criserb 29 Jun 2015 @ 15:09

    @alina S – cei cu care fac instalațiile, termice și sanitare, mi-au propus o pompă submersibila multietajata Speroni, model SPM70-11. Nu sunt cei cu care am făcut puțul, Toată instalația sanitară și termică o fac cu alții.

    Raspunde
  9. Crox 30 Jun 2015 @ 01:29

    De ce nu te-ai racordat la reteaua de apa?

    Raspunde
  10. Gigel 30 Jun 2015 @ 10:35

    @Crox – Probabil nu au apa trasa in zona si nici canalizare.

    Raspunde
  11. criserb 30 Jun 2015 @ 10:56

    Da, nu am apă în zonă și nici canalizare :)

    Dintr-un punct de vedere chiar mă bucur, nu a mai fost nevoie să am contacte cu cei de la apa, late acte, alte așteptări inutile.

    Raspunde
  12. alina S 30 Jun 2015 @ 12:36

    Daaa, e super sa stai cu ochii pe filtre si pe fosa, sa alergi cu apa la analize de fiecare data cand face copilul vreun tip de iritatie. E faina si asteptarea pana vin analizeze la apa si apoi fuga iar sa cumperi alte filtre. Eu am dat mai multa importanta acestei etape, asa ma invata si pe mine vecinul sa nu dau banii aiurea pe put si sa il sapam tot cu manivela [si el si copii aveau bube la gura :)]. Pe mine gandul de a veni zilnic acasa cu masina plina de apa plata si sa imi fie frica sa ma spal pe dinti cu apa din put dupa un timp m-a facut sa aloc acum mai multi bani si sa stau ceva mai relaxata perioada urmatoare.

    Raspunde
  13. andrei 1 Jul 2015 @ 20:37

    Crede-mă ca e mai bine cu apa curenta și canal la țeavă. Atât doar ca în margine de București astea sunt inexistente, chiar la vile și palate mai mari.
    25 de m e ffff puțin pentru zona ta. Nu contest ca au găsit apa la 20 de m dar trebuia Sa te duci mai adânc spre 40 m.
    Cat te-a costAt?

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)