Sari la conținut

Romanii nu stiu ce-i aia punctualitate

Needlecraft_Business_watchingIn weekend am fost nasi. Si na, stiti cum este, mirii impreuna cu nasii primesc invitatii la nunta. Stau asa in fata usii pana vin toti invitatii, ciocnesc un pahar de sampanie cu fiecare invitat se pupa, d’astea.

Dupa mine acesta este un obicei de doi lei. Si nu din cauza obiceiului, din cauza punctualitatii la romani.

Mirii in loc sa se distreze, la nunta lor, pierd vreo 3 ore asteptandu-si invitatii.

Oare de ce nu baga invitatul la cap ca ora de pe invitatie nu este o ora informativa, este o ora la care incepe petrecerea. Atunci ar trebui sa soseasca la eveniment, nu cand vor ei, pentru ca astfel ii tin pe miri aiurea la usa vreo 2-3 ore, ore in care ar putea sa faca si altceva, de exemplu sa se distreze. In plus, cei care au venit la ora stabilita pe invitatii asteapta si ei sa inceapa petrecerea, pentru ca deh, petrecerea nu incepe fara miri…

Un obicei mult mai ok este in Ardeal, acolo invitatii vin inaintea mirilor si ii intampina ei pe miri. Nu mai este pierdere de timp, totul se desfasoara normal. Bine, ardelenii sunt si mai punctuali de felul lor.

Insa la Bucuresti nu-i asa, bucurestenii sunt mai cu mot…

Deci fratilor, cand mai sunteti invitati la o nunta, incercati sa ajungeti la ora trecuta pe invitatie, nu dupa 2-3 ore, este o chestie de bun simt.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
12 comentarii
  1. dragos 23 Sep 2013 @ 14:35

    In ardeal nuntasii asteapta mirii cate 1 ora. Stau cu farfuria de mancare in fata ( uni sunt si flamanzi ) si asteapta mirii….

    Raspunde
  2. FaraSuparare 23 Sep 2013 @ 15:10

    Dacă voi chiar ați stat cu orele în fața ușii e prostia voastră proprie și personală.
    Stai un sfert de oră, 20 de minute la început la ora respectivă după care, pe cei care vin mai târziu doar îi saluți când intră și aia e.

    Că e de prost gust să întârzii, oricare ar fi situația, e partea doua.

    Raspunde
  3. criserb 23 Sep 2013 @ 15:18

    @FaraSuparare – un sfert de ora, glumesti? :) In 15 minute daca au venit maxim 30 de persoane…

    Si da, veneai sa-i saluti pe restul, ca n-am stat chiar in fata usii, dar este neplacut si asa, lasi tot ce ai de facut in acel moment pentru ca unii vin cand au chef…

    Raspunde
  4. FaraSuparare 23 Sep 2013 @ 18:00

    Nu știu nene. La nunta mea în prima jumătate de oră (maxim) veniseră cred că 90% dintre invitați (au fost cam 120 în total). Iar cu restul am pierdut 5 minute pe parcurs așa că nu a fost deranjant.
    Pierderea de timp în schimb e că trebuie să stai să te pupi cu toată lumea. Și la venire, și în timpul și la sfârșit. Bine, la mine n-au fost chiar așa de mulți. Dar când ai o nuntă cu două – trei sute de invitați chiar că pierzi câteva ore doar cu pupăturile.

    Raspunde
  5. Andrada 23 Sep 2013 @ 19:59

    Hai sa-ti dau niste ,,professional insights”. In primul rand ora de sosire e bine s-o pui in jur de 8. Cu cat e mai devreme, cu atat rata de intarziere e mai mare. Adica daca treci pe invitatie 6, oamenii vin la 9. Daca treci 7, vin tot la 9. Daca pui 8, ai sanse ca la 9 sa ai mare parte din oameni in sala.

    Daca e ceva foarte important (ceremonie religioasa/de alt tip) e bine sa mentionezi asta in invitatie cu bold si in viu grai pentru ca da, la romani respectul invitatilor fata de miri tinde undeva catre minus infinit (si nu se manifesta doar prin intarziere, ci si prin comentarii si pretentii de tot soiul, de te doare mintea).

    Apoi, sa stii ca chestiunea cu asteptatul la usa este si chestiune de optiune personala. Eu am clienti care isi fac ,,intrarea” – adica trec pe invitatie ora 7, iar ei vin la 20.30, intra pe melodie, oamenii aplauda etc. Motivul pentru care se sta la usa este acelasi – frica de ,,ce o sa zica oamenii” pentru ca oamenii daca nu-s intampinati se atrofiaza usor si mor. Pentru ca nu ii respecta pe miri.

    Dupa atatea vesti proaste, o sa-ti dau si o veste buna – incet-incet evoluam spre mai bine. :)

    Raspunde
  6. criserb 23 Sep 2013 @ 20:21

    @Andrada – daca tu zici ca evoluam spre bine chiar ma bucur, abia astept sa simt si eu asta pe pielea mea, insa… eu am dubii ca lucrurile astea se intampla prea repede :(

    Raspunde
  7. Andrada 23 Sep 2013 @ 21:23

    Data viitoare cand o sa fii nas (daca o sa mai fii vreodata :P) le spui frumos mirilor, ca un parinte spiritual ce te afli, ca seara aia e pentru ei si mai ales pentru ei si ca daca oamenii intarzie, n-au decat sa se serveasca singuri cu un loc in spatiu.

    Sau le spui sa-si faca intrarea, oamenii (invitatii) reactioneaza foarte dragut la asta. Sigur, trebuie sa ai o hostesa ceva la intrare care sa-i ghideze, eventual parinti/surori/domnisoare de onoare u name it. Vor fi putin uimiti, dar isi vor reveni si le va placea momentul primirii mirilor.

    Raspunde
  8. Mihai 24 Sep 2013 @ 10:55

    Asta se intampla DOAR in Bucuresti. La nunta de acum 3 saptamani noi am ajuns la fix (ardeleni :)) ) iau in sala erau doar mirii si nasii. E rusinos! Prin Ardeal te simti ca naiba daca intarzii 30 minute la o nunta.

    Raspunde
  9. corina 24 Sep 2013 @ 15:14

    Punctualitatea la romani?! Fain subiectul asta…
    Eu, nascandu-ma ca prin miracol cu o mentalitate nemteasca, desi romanca neaosa, sunt punctuala la evenimente, dar am trait de curand o experienta extrema: in luna iunie, am fost la Timisoara la un program, unde am facut…armata, nu alta! Aveam cursuri zilnic de la 9-18, 7 zile din 7 (!), cu pauze fixe intre 11-11.15 si intre 16-16.15 si o pauza de masa la pranz de 1 h 15 min, incluzand drumul cu autocarul 20-30 min. dus-intors.
    Nu aveam voie sa intarziem niciun minut, totul se desfasura cu o precizie nemteasca; atunci a fost momentul cand nu mi-a mai parut rau ca nu traiesc in Germania; trei saptamani mi-am trait viata doar cu ochii pe ceas, intr-un mare stres al timpului; evident ca nimeni nu-si permitea sa intarzie…
    In plus, nu aveai voie sa ai telefonul in afara gentii si nu aveai voie sa iesi sa vorbesti la telefon nici pentru situatii urgente; daca totusi chiar trebuia s-o faci, erai penalizat financiar!
    Pentru consolare, se poate si mai rau ca la romani: in tarile din lumea a treia, timpul nu prea are relevanta; se traieste intr-o mare relaxare si localnicii nu pot fi convinsi ca a face lucrurile la ore fixe are vreun sens!

    Raspunde
  10. Amzis 24 Sep 2013 @ 16:04

    Corina Big Like

    Raspunde
  11. corina 25 Sep 2013 @ 00:40

    Amzis – multumesc frumos, dar – ca sa scap de insomnii :-P – as dori sa clarific pt. cine e BL-ul =D> ?! Pt. mine, ca m-am nascut nemtoaica :-) (spune-mi ca da :-P ), pt. cursul banatenilor, pt. …lumea a treia sau pt. toti la un loc :-) ?!

    Raspunde
  12. Alin 26 Sep 2013 @ 21:21

    Pai toti RETARDATII TARII s-au dus la Bucuresti, in provincie au ramas oamenii normali la cap. Asta e explicatia.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)