Sari la conținut

Rowenta Air Force Lithium 25V [review]

Acum vreo 2-3 săptămâni întrebam pe facebook ce aspirator vertical să-mi iau. Trebuia să fac o alegere destul de complicată având în vedere varietatea de variante propuse.

În cele din urmă, aspiratorul m-a ales pe mine. Cei de la demax.ro, site care se pare că are cele mai mici prețuri din online la mai mult de 90% din produse, m-au contactat pentru a-mi trimite un aspirator de mână, un Rowenta Air Force RH887101 de 25V.

M-am uitat pe net și am găsit filmulețul de mai jos.

https://www.youtube.com/watch?v=IV3mifbkosQ

Văzusem acest video și înainte ca cei de la demax.ro să-mi propună acest model, dar na, așteptam și alte păreri.

Acum că îl am în casă m-am gândit să-i fac și un review, pentru că probabil sunt și alții ca mine în căutarea unui astfel de produs.

Nu am să fac review-ul din punctul de vedere al unui profesionist, pentru că nu este cazul, am să vă spun câteva cuvinte despre aspirator din punctul de vedere al unui consumator normal, care mai trebuie să și aspire din când în când.

De ce simțeam nevoia unui aspirator vertical, fără cablu?

Noi am căutat un aspirator fără cablu pentru că avem o suprafață mare de gresie la parter și era destul de complicat să coborâm aspiratorul obișnuit (ăla mare, puternic și cu cablu) de fiecare dată când cel mic arunca pe jos câte ceva. În plus, că nu este frumos să dau vina doar pe cel mic, la casă se intră și se iese de foarte multe ori pe ușă, și na, se aduce destul de multă mizerie de afară.

Pentru aceste momente, ne doream ceva rapid, pentru o curățenie de întreținere.

Sau, când mai vedem printr-un colț câte un ghem de praf (apropo, cică în moldova le zice “loloți”) să puteam să-l strângem cât mai ușor, fără a mai scoate, de fiecare dată “bestia cu cablu”.

Să revenim la aspirator.

Prima impresie

Aspiratorul are o greutate bună, calculată corect. Nu mi se pare nici prea greu, nici prea ușor, este cumva așa cum trebuia să fie.

Vine ambalat într-o cutie bine proporționată, nu este nici prea mare, dar nici prea mică. Pentru asamblarea aspiratorului nu aveți nevoie de nimic special, tot ceea ce vă trebuie se află deja în pachetul cu care vine.

Are un mic ghid cu instrucțiuni, pentru a-l asambla, ce este de urmărit. Nu sunt chestii complicate, dar este bine să introduceți filtru așa cum trebuie, din prima.

Pare ciudat capul aspiratorului, peria, pentru că are o formă diferită față de clasicul cu care am fost obișnuit, este triunghiulară. Nu are alte perii, aspiratorul vine doar cu o singură perie.

De arătat arată foarte bine, este frumos finisat iar plasticul nu este din ăla de doi lei.

Cum funcționează

Eu am fost a 3-a persoană care l-a testat, recunosc. Prima a fost soția, care s-a bucurat ca un copil atunci când primește o jucărie, iar a doua persoană a fost prietena lu’ fii-miu. Ambele au fost super încântate de el și mi-au spus că este foarte bun pentru ceea ce aveam noi nevoie.

După ce le-am lăsat pe specialiste să-l descopere, l-am luat și eu la niște teste.

Din prima mi-a plăcut mai mult ca aspiratorul clasic, pentru simplul fapt că nu are fire. Altfel te plimbi cu el prin casă, dacă nu trebuie să tragi după tine un fir. Este mult mai comod, și parcă aspiri mai cu plăcere.

Peria triunghiulară este foarte bună așa, pentru că în general mizeria se strânge în colțuri, iar acum, cu această perie este foarte ușor să ajungi în fiecare colț.

Capul aspiratorului se mișcă 180°C, ceea ce îi permite să intre mai ușor în locuri mai puțin accesibile.

Cu toate că este un aspirator fără fir, deci mai puțin puternic ca unul care se alimentează la priză, aspiratorul își face treaba foarte bine pe suprafețe gen gresie și parchet. Deci, pentru mine este perfect.

Am și două covoare, le-am aspirat și pe alea, și merge și acolo bine, datorită periei rotative pe care o are în mijlocul tălpii.

Totuși, un aspirator normal, din ăla mai puternic trebuie băgat pe covor din când în când.

Aspiratorul are 3 trepte de putere, ceea ce îl face util și pe covor. Pe treapta a 3-a trage destul de bine, aproape ca un aspirator normal. Totuși, pe acestă treaptă, dacă îl folosești prea mult bateria nu-l ține mai mult de 30 de minute.

Acumulatorul

Pentru că este un aspirator fără fir, un lucru important este acumulatorul.

Bateria ține o oră pe treapta cea mai mică de putere, 36 de minute pe puterea medie și 30 de minute pe puterea maximă. Nu știu dacă datele astea sunt chiar exacte, așa sunt trecute pe cutie.

Cert este că dacă alternezi cele 3 puteri, în funcție de suprafața pe care aspirați o să vă țină să faceți curat în toată casă.

Noi avem 120mp și am reușit să aspir toată casa cu o singură încărcare.

Trebuie menționat că varianta pe care o avem noi este cea de 25V, care este și cea mai performantă.

Încărcarea acumulatorului se realizează destul de repede, undeva la 6 ore. Nu am coronometrat, dar pe acolo pe undeva este. Practic chestia asta nu prea contează, că îl pui la încărcat după ce ai făcut curat și până când ai nevoie de el, data viitoare, o să fie deja încărcat.

Curățarea

Aspiratorul, datorită formei pe care o are nu are un recipient prea mare pentru depozitarea prafului/mizeriei și trebuie curățat/golit mai des ca un aspirator cu sac. Partea bună este că operațiunea se desfășoară foarte repede și nu implică murdărire deloc.

Se scoate rezervorul de praf de acolo, se pune deasupra coșului de gunoi și se apasă un buton, după care se pune la loc. În câteva secunde este gata operațiunea asta și apoi puteți aspira liniștiți în continuare.

De asemenea și peria din talpa aspiratorului se poate curăța destul de repede. 20160221_145907

20160221_150350

Pentru asta aveți totuși nevoie de o șurubelnița, sau ceva pentru a o scoate. Se poate și fără nimic, dar o să doară buricul degetului. Am testat eu și așa am pățit. Cu o șurubelniță, sau cu bucata de plastic care vine în coletul aspiratorului treaba merge mult mai bine.

Filtrul aspiratorului este foarte mișto făcut. Practic, el poate să tragă cu aceeași putere și atunci când este gol și atunci când mizeria începe să se depună pe fundul lui. Este așa făcut, încât acestă mizerie nu-l influențează, pentru că el trage prin partea de sus, parte în care mizeria nu ajunge niciodată.

Lumina

Aspiratorul are niște leduri încastrate în perie, leduri care în prima fază am zis că sunt degeaba, că este doar un moft. Ei bine, m-am înșelat. Ledurile alea sunt foarte mișto, te fac să vezi mult mai bine mizeria. Tu, cum aspiri, să ziceam că ai un un unghi de vreo 90°C fată de podea. Zici că vezi tot. Ei bine, acele leduri te fac să vezi mult mai bine mizeria, pentru că ele crează niște umbre, atunci când ceva jeg apare în fața periei. Este posibil să nu le vezi din unghiul în care te afli, fără acele leduri. Trebuie să vă imaginați cum sta treaba cu praful. Când bate soarele în casă, praful este mult mai vizibil decât atunci când soarele nu bate direct în geam.

Ei bine, așa este și cu aceste leduri. Accentuează mizeria și o face mai ușor de găsit.

20160221_093626

De asemenea nu în toată casa este o lumină foarte bună, chiar dacă afară este ziua. Sunt colțuri în care lumina pătrunde mai puțin și atunci ledurile astea vă fac viața mai ușoară.

Așa cum am zis, inițial am zis că sunt degeaba, dar am greșit.

Felul în care aspiră

Asta îmi este mai greu de explicat, dar încerc.

Cum avem talpa aceea triunghiulară, există pe partea ei inferioară niște canale, care fac ca aspiratorul să “tragă” încă înainte “să calce” pe mizerie. Practic, în fața respectivelor canale se formează niște curenți mai puternici, este exact ca la aspiratorul mare când îi puneți cea mai mică perie. Aia trage foarte tare, fată de peria mare pentru covoare.

Această perie triunghiulara îmbină practic aceste perii într-una singură.

Filmuleț nu am făcut, mi se părea aiurea să arunc ceva pe jos doar de dragul de a vă arăta cum aspiră. Iar praful, praful nu se vedea chiar bine în față camerei.

Ce ar fi fost bun să aibă și nu are?

Dacă este să-i găsesc un minus, aș putea să vă spun că mi-ar fi dorit să aibă și sistemul 2 în 1, să pot să iau o parte din el și să-l folosesc ca pe un aspirator de masă. E singurul minus ce i l-am găsit.

Îl recomand?

Clar! De când îl avem nu am mai scos din “bârlog” monstrul cu fir, pentru că cu ăsta este mult mai ușor și mai plăcut. Mai plăcut, pentru că timpul de folosire, având în vedere ușurința cu care îl plimbi prin casă, este mult mai redus și nu mai este chiar o corvoadă să aspiri.

 

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
Un comentariu
  1. anatati 23 Feb 2016 @ 08:39

    Noi avem versiunea de 24V, e absolut superb pentru gresie și parchet. Merge și pe covoare, dar doar dacă nu au fire înalte. Noi aspirăm zilnic într-un apartament cu 3 camere chiar și de 2 ori pe zi (avem un fel de obsesie), iar bateria ține minim 3 zile.
    Mă bucur că a apărut unul și mai grozav, bine de știut pentru când își va da duhul acesta.

    ps: la noi soțul e cu aspiratul în proporție de 80% :D:D:D

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)