Sari la conținut

Sa-mi pun cauciucurile de iarna sau nu?

cauciucuri-iarnaMa gandesc foarte serios sa-mi pun cauciucurile de iarna. Stiu ca inca nu e momentul, ca e posibil ca temperatura sa fie cu mult peste cea la care cauciucurile de iarna sunt utile dar ma ganedsc ca la sfarsitul lunii o sa fie nebunie la vulcanizari.

Stiu cum a fost anul trecut, cand nu erau obligatorii, erau cozi la care pierdeai ore bune, asa ca nu am de gand sa trec si anul asta prin asa ceva. Iar anul asta o sa fie mult mai rau ca anul trecut pentru ca acum cauciucurile de iarna sunt obligatorii de la 1 noiembrie si mult mai multa lume o sa bata la portile vulcanizarilor. O sa fie omor in jurul datei de 1 noiembrie.

Voi cand aveti de gand sa le schimbati? V-ati pregatit pentru iarna, le aveti sau trebuie sa le si cumparati?

In plus ma gandesc ca asa cum ii sta bine romanului o sa incerce sa profite maxim de pe urma obligativitatii cauciucurilor de iarna iar preturile la schimbatul rotilor o sa creasca foarte mult, posibil o sa creasca 100%, si nu cred ca sunt pesimist ci doar realist ;)

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
21 comentarii
  1. Alexandru Savu 10 Oct 2011 @ 12:35

    Eu probabil le voi schimba după 1 noiembrie la autosoft(ca de. obicei).

    Acum este prea devreme.
    Prefer să stau la coadă decât să merg cu anv. de iarnă la 10-15 grade

    Raspunde
  2. octavian 10 Oct 2011 @ 12:43

    mai bine stai la o coada decat sa ti le tocesti degeaba, nu?

    Raspunde
  3. Alex 10 Oct 2011 @ 15:33

    Nu esti obligat sa ai anvelope de iarna nici dupa 1 noiembrie DECAT DACA conditiile meteo o impun (drum acoperit cu zapada, gheata sau polei).
    Daca e uscat si e soare poti sa mergi si de 1 decembrie cu cauciucuri de vara, teoretic nimeni nu ar trebui sa se ia de tine (decat vreun gabor idiot, care a citit el legea pe dos, dar in cazul ala suni frumos la 112 pentru abuz in serviciu).
    Eu unul o sa mi le pun chiar saptamana asta, ca am inteles ca in weekend o sa cam ninga pe la munte, si in plus am si troznit un cauciuc de vara zilele trecute. Om vedea, daca vine caldura prin noiembrie mai am masina matusi-mii de rezerva :-D ca sa nu-mi tocesc cauciucurile.

    Raspunde
  4. Alina 10 Oct 2011 @ 15:39
    Raspunde
  5. Alina 10 Oct 2011 @ 15:49

    Pentru mai multa clarificare articolul completat zice asa:
    Art.102. – (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
    „281. conducerea autovehiculului pe drumurile publice în perioada 1 noiembrie-31
    martie, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului cu o masă maximă autorizată mai mare de 3,5 tone fără ca acesta să fie dotat pe axa/axele de tracţiune cu anvelope de iarnă.”

    Unde anvelope de iarna = „61. anvelope de iarnă – anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor si ale remorcilor acestora, precum si montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite CEE-ONU nr. 54, după caz.”

    Raspunde
  6. Alex 10 Oct 2011 @ 16:06

    @Alina: nu stiu de unde ai documentul respectiv, ca nu are niciun numar de lege, nicio data sau altceva; din ce stiu eu asta este documentul oficial (vezi mai jos); s-ar putea ca aia de la politie sa fie doar o propunere sau un proiect de lege, modificat intre timp

    Prin OG nr. 5/2011 s-au adus unele modificări la OUG nr. 195/2001 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările şi completările ulterioare, astfel:
    Articolul 102 alineatul 1, punct 28. – Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclu
    siv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

    nu scrie nicaieri de o perioada de timp (doar ca de la 1 noiembrie anul asta intra in vigoare modificarea respectiva de lege)

    in plus garcea la tv a confirmat exact ce am zis eu mai inainte: daca nu e zapada/gheata/polei poti sa mergi linistit(a) cu cauciucurile de vara; legal nu are de ce sa se lege de tine (ca poate se gaseste vreun garcea mai rasarit, aici e bafta ta)

    acum am mai auzit o chestie, nu stiu ce spanac de certificare trebuie, luata de la service … cum se zice pe romaneste, sa ma pupe …

    uite un link care trateaza chestiile astea (sa-mi dea o bere ca le fac reclama, si inca una ca le-am sugerat subiectul)
    http://www.promotor.ro/masini-noi/dosar-analize/anvelope-iarna-2011-totul-despre-legea-anvelopelor-de-iarna-8852144

    Raspunde
  7. criserb 10 Oct 2011 @ 16:16

    @Alex – si eu am citit legea asa cum zice si Alina, nu prea sunt urme de indoiala in articolul 102

    Raspunde
  8. Alex 10 Oct 2011 @ 16:17

    nu stiu ce pisici ca scrisesem povesti si vad ca nu apare

    deci textul legal:
    Prin OG nr. 5/2011 s-au adus unele modificări la OUG nr. 195/2001 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările şi completările ulterioare, astfel:
    Articolul 102 alineatul 1, punct 28. – Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

    Raspunde
  9. criserb 10 Oct 2011 @ 16:18

    @Alexandru Savu – si eu tot la ei am fost pana acum dar ma gandesc sa-i schimb. E absurd sa platesc dublu pentru ceva ce in alta parte are un pret decent… Pana la urma e vorba de o echilibrare corecta nu de cine stie ce smecherie…

    Raspunde
  10. Alex 10 Oct 2011 @ 16:19

    dupa cum vad in textul de lege (numerotat si datat, nu ca celalalt care pare sa fie mai mult un proiect de lege decat legea propriu-zisa) scrie negru pe alb ca doar pe drumurile acoperite cu zapada/polei/gheata, fara a fi precizat vreun termen

    singurul termen care exista este cel de 1 noiembrie 2011, atunci cand intra respectivele modificari in rigoare; atat …

    Raspunde
  11. Alexandru Savu 10 Oct 2011 @ 16:22

    Diferența între cei de la autosoft și restul sunt modul barbar/nebarbar de demontare/montare anvelopă pe jantă + strângerea prezoanelor cu dinamometru nu cu pistol pneumatic până se sudează prezonul de butuc.

    Dacă tu găsești o vulcanizare bună la jumătate de preț care să nu abuzeze anvelopele și să aibă dinamometru, mă abonez și eu.

    La jumătate de preț :D

    Raspunde
  12. Alexandru Savu 10 Oct 2011 @ 16:23

    LE : *cheie cu dinamometru …

    Raspunde
  13. criserb 10 Oct 2011 @ 16:55

    @Alexandru Savu – am fost ultima data la unii in Bragadiru, mi-a recomandat un prieten si am fost foarte multumit. Am dat 80 lei sa pun cauciucurile de vara si alea de iarna le-am pus inainte la Autosoft cu 160. Totusi cheia aia face diferenta?

    De echilibrat le-au echilibrat si aia foarte bine, nu trepidau de loc, nu tragea in nici o parte si eu totusi nu merg prea incet.

    Imi aduc aminte ca pe vremuri schimbam singur roata si nu ma plangeam, acum ma gandesc ca pot sa traiesc si fara cheia aia… zic si eu

    Raspunde
  14. Alexandru Savu 10 Oct 2011 @ 17:07

    Ideea e că(mai ales iarna e valabil) prezonul trebuie strâns cu x nm pt. că roata se mai strânge și-n mers.

    Dacă strângi cu pistolul ca Chuck Norris poți să ajungi în situația în care se sudează prezonul de jantă și din cauza sării, etc și e fain.

    Raspunde
  15. Alex 10 Oct 2011 @ 17:19

    Uite aici un site foarte bine documentat (l-am primit si eu de curand)
    http://www.anvelopeweb.ro/legea-anvelopelor-de-iarna-in-romania

    Este 100% corect, mai putin interpretarile imbecililor de oficiali romani cu frunzulite, fulgi de zapada, bulgari, munti si alte bazaconii inserate pe cauciucuri. Conform normelor europene in directiva lui peshte (cea trecuta in actul normativ) scrie clar ca M si S (cu punct, virgula, plus, bastonas, caciulita) inseamna ca poate fi folosit pe zapada. Restul sunt pure interpretari mioritice, aberatii ale celor care nu si-au facut planul la jecmaneala.

    deci hai sictir romania

    Raspunde
  16. criserb 10 Oct 2011 @ 17:42

    @Alex – cred ca cel mai bine ar fi sa citesti legea direct, sunt sigur ca acolo e destul de clar. Pe siteuri e posibil sa gasesti tot felul de interpretari si nu stii daca sunt corecte sau nu. Legea e lege. Nu am nimic cu siteul de care zici, poate e chiar ok, dar zic asa in general ;)

    Raspunde
  17. Alex 10 Oct 2011 @ 17:57

    crede-ma ca legea am citit-o prima, peste tot scrie la fel, inclusiv politia romana la tv
    din pacate imbecilii de jurnalisti (adica tocmai cei care ar trebui sa informeze CORECT opinia publica) se tin de tot felul de cioace; azi am citit articol unde scria negru pe alb ca sunt obligatorii de la 1 noiembrie pana prin martie; asa ca va urez “succesuri” in a merge cu cauciucuri de iarna la 20 de grade (desi am auzit pe unii care au fost anul asta la mare cu gume de iarna, deci se poate)
    pai sa-mi arate jurnalistul lui peste unde scrie in lege de termene, ca din cauza lor am dubii privind interpretarea legii; legea e foarte clara, mult mai clara decat vor sa o abureasca autoritatile romane, dar din cand in cand se mai gaseste vreo “persoana publica” sa-si dea cu parerea, si atunci ne baga pe toti in ceata
    si btw: din cate am inteles si din cate vad si eu acuma politiarutiera.ro nu are nicio legatura cu politia romana ca organizatie; e doar un site care-si da si el cu parerea

    iar linkul pus de mine sintetizeaza foarte bine toate aspectele (ca de saptamana trecuta citesc legislatie si impresii ca nebunul); oricum s-a spart cauciucul de vara, cutzu il mai repara, asa ca saptamana asta mergem la pus galosii la masina, sa se bucure si ea de niste cizmulite noi (cadou de 80000 km) :-D

    Raspunde
  18. Alina 10 Oct 2011 @ 18:16

    @Alex Conform normei CE citate nu exista anvelope de iarna!!!! Exista anvelope de zapada si atat. Idiot ala care a facut legea pentru ca lasa loc de interpretari.

    Raspunde
  19. octavian 10 Oct 2011 @ 18:37

    Va anunt ca era coada la autosoft azi :)

    Raspunde
  20. Alex 10 Oct 2011 @ 18:44

    @Alina: corect, mea culpa, e zapada, nu iarna; oricum din cate imi aduc aminte e pe undeva un articol care defineste anvelopele de iarna ca cele definite de marea uniune europeana (nu faceti acronim ca nu e frumos) ca cele de zapada (aka M&S)

    si ca sa mai descretim fruntile, de ce oare nu le-au facut sa se numeasca snow & mud ? (adica scris pe cauciucuri S&M) ? :-D

    Raspunde
  21. Crox 11 Oct 2011 @ 17:24

    Alex are dreptate iar. Nu are sens sa il contraziceti.
    Nu exista o perioada calendaristica in care aceste anvelope se impun, ci doar conditii meteo.
    Inca mai sunt cateva ziare care dezinformeaza dar evz si adevarul s-au conformat intr-un final si prezinta legea asa cum e.

    Cat despre legea pe care o citeste Alina, foarte posibil sa fie cea de anul trecut care nu a mai intrat in vigoare.

    M+S (creasta montana si fulgul de nea pe deasupra sunt o aberatie care va dezavantaja unii producatori de anvelope) pe zapada/polei/gheata.
    Nu vrea nimeni sa fie mai destept decat legea. Nimic nu trebuie sa fie mai presus de lege si ma refer indeosebi la aceste interpretari ce “completeaza” si contrazic legea.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)