Sari la conținut

Schimbă viața unui părinte și a unui copil cu autism!

autism

Cine poate rezona cu sentimentul pe care o mamă îl are atunci când își strigă puiul pe nume și nu primește niciun răspuns? Destul de mulți părinți care își strigă copiii atunci când se joacă, iar ei aleg să nu răspundă, ar putea fi un răspuns.

Cine poate rezona cu sentimentul pe care o mamă îl are atunci când își strigă puiul pe nume și nu primește niciun răspuns indiferent de ceea ce face puiul său? Nu atât de mulți părinți, ar putea fi un răspuns.

Cine poate rezona cu sentimentul pe care o mamă îl are atunci când încearcă să își facă puiul să se uite la ea și să se joace cu ea, însă fără niciun rezultat? Probabil și mai puțini părinți.

Din păcate, puținii părinți din răspunsurile probabile de mai sus, devin din ce în ce mai mulți. De ce? Pentru că tot mai mulți părinti descoperă ce înseamnă Tulburarea de spectru autist.

De ce nu răspunde când îl strig? De ce nu mă privește în ochi atunci când ne jucăm? De ce nu reușesc să îl învăț să așeze cuburile unul peste altul în loc să le arunce? Sunt întrebări pe care mi le-am pus, și răspunsuri pe care le-am găsit citind pagini întregi pe diverse site-uri şi uitându-mă la nenumărate filme pe youtube încercând cu disperare să nu regăsesc comportamentul băiețelului meu în cel al copiilor filmați și care erau diagnosticați cu TSA.

Ce înseamnă TSA … începe, caută, documentează-te, mami!!! Tulburare de spectru autist, ok, asta înseamnă, ce e de făcut, unde trebuie să mă duc să văd dacă despre asta este vorba, care e specialitatea medicală la care trebuie să fac programare?

Un șir nebun de întrebări, cu răspunsuri pe care nu vrei să le știi, dar pe care trebuie să le afli pentru că vrei o confirmare că sentimentul pe care îl ai că puiul tău nu e bine nu e doar în capul tău.

După ce primești diagnosticul începe adevărata luptă. Afli că terapia comportamentală este singura ce îți poate salva puiul și surpriză, nu este o pastilă, deci nu este compensată de stat. Costul cu terapia pentru unii dintre părinți poate depăși chiar și 1.000 de euro pe lună fiind suportat integral de aceștia.

Centrul New Odyssey participă cu un proiect în competiția Țara lui Andrei care vine în ajutorul părinților și copiilor care se confruntă cu autismul și care nu pot susține financiar terapia ce trebuie făcută acasă. Își doresc să dezvolte o platformă online în care să pună la dispoziție materiale de evaluare corectă și resurse pentru susținerea terapiei de acasă. Își doresc să organizeze webinarii lunare în care membrii pot discuta și pune întrebări specialiștilor acreditați ajutându-și astfel copiii.

Mi-aș fi dorit să avem un website din România în care să găsesc toate aceste informații și să pot discuta cu cineva care să mă îndrume către pașii pe care îi am de făcut.

Haideți să îi ajutăm cu un vot pentru ca proiectul lor să fie ales de juriu și să ajutăm să fie disponibile cât mai multe informații pentru părinți cât și resurse didactice pentru tutori, învățători și specialiști pentru terapie.

Semnat,
O mamă

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)