Sari la conținut

Si am fost la "Zilele Basce"

Curiozitatea este, daca pot sa zic asa, unul din marile mele defecte (sau calitati?) :) si pentru a-mi satisface aceasta curiozitate m-am dus si eu sa vad cu ce se mananca aceste zile ale Bascilor.

Am aflat ca exista un restaurant care organizeaza aceste zile si la noi in Bucuresti si cum timpul (si curiozitatea) mi-a permis, am fost sa incerc renumita mancare Basca. Restaurantul e situat chiar in spatele Ateneului Roman, pe strada Nicolae Golescu si se numeste Nada Mas. Vi-l recomand cu drag.

Nu am sa pun poze cu restaurantul, gasiti cate vreti la ei pe site si pe pagina lor de facebook, daca sunteti curiosi.

Acum sa revenim la mancare :)

Am mancat chestii pe care nu le-am mancat niciodata pana acum, si mi-au placut.

Despre traditiile zonei Basce am aflat si eu de aici, am zis sa nu ma duc nepregatit. Pentru mine a fost un soc cand am auzit de carnea de bou. Nu ma omoram eu nici dupa vita, ce sa mai zic de bou dar… curiozitatea nu mi-a dat pace.

Masa a inceput cu un carnacior pe o bucata de paine. Ce sa va zic, deosebit de bun. Nu mi-a parut ceva foarte diferit de ce-am mai mancat pana acum, adica nu avea vreo aroma necunoscuta. A fost bun si as fi putut sa mananc 10 bucati, dar m-am limitat la unul pentru ca stiam ca mancarea o sa fie destul de multa.

DSC_1062

Apoi am continuat cu o fasole neagra cu un alt carnat. As tinde sa cred ca era un fel de sangerete pentru ca gustul se asemana intr-o oarecare masura. Sper sa nu ma insel, dar eu asa am perceput carnea respectiva.

DSC_1063

Urmatorul fel a constat intr-o omleta cu bucati de cod in interior. Cum sunt mare amator de peste am mancat-o pe nerasuflate. Cred, daca am sa gasesc reteta pe undeva, ca am sa fac si eu asa ceva acasa, ma gandesc ca nu este chiar o filozofie iar ca gust… trebuie sa incercati.

DSC_1065

Partea tare pentru mine abia acum a venit, la felul urmator. Este vorba de friptura de bou, asa numita Txuleton. Carne de vita aproape in sange cu multa grasime.

DSC_1067

Am fost sceptic, recunosc. Nu prea mi-a venit sa ma ating de ea, dar am riscat si nu-mi pare rau. Carnea asa in sange a fost chiar buna dupa ce am trecut peste ideea in sine. Sincer nu ma asteptam sa-mi placa dar… se dovedeste a nu stiu cata oara in viata, ca daca reusim sa trecem peste anumite chestii preconcepute ce le avem in cap,  poate fi bine.

Ideea e sa fim deschisi la nou si sa intelegem ca anumite lucruri chiar sunt bune, nu degeaba o multime de oameni le mananca si le pun undeva pe un loc fruntas in preferintele lor.

Pana la urma din farfurie a ramas asta :)

DSC_1075

Nu, n-am mancat-o singur, cei cu care am fost (Costin, Daniela si Sanuca) m-au ajutat cu mare placere :)

Cei pasionati de mancarurile de mai sus, de cultura si tradita Basca, stiu acum unde sa se duca. Un local frumos, undeva in centrul orasului ce merita vizitat.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
8 comentarii
  1. Vlad 26 Apr 2012 @ 01:33

    Salutari din tara Bastilor. Aici cand intri in-un bar esti ca la un muzeu sunt expuste tot tipul de pintxos, bocatas si mancaruri care mai de care mai ciudate si gustoase. Sunt niste adevarati profesionisti.

    Raspunde
  2. criserb 26 Apr 2012 @ 01:50

    @Vlad – chiar interesanta zona. Mi-am propus sa-mi fac un concediu acolo intr-o zi, sa vad mai multe din obiceiurile Bastilor si sa gust din bunatatile locului. Am auzit ca e o zona foarte frumoasa, care merita vizitata. Daca esti acolo, cred ca ai putea sa ne povestesti mai multe despre obiceiurile zonei, sunt convins ca sunt multe de zis ;)

    Raspunde
  3. Ghiocel07 26 Apr 2012 @ 08:26

    Noi am fost in “Tara Bascilor”. O zona foarte frumoasa iar San Sebastian, este superb. La fel Bilbao. Am aflat ca este destul de periculos in zona dar din fericire totul a fost ok.

    Raspunde
  4. criserb 26 Apr 2012 @ 10:55

    @Ghiocel07 – “periculos” in ce sens?

    Raspunde
  5. Vlad 26 Apr 2012 @ 12:51

    Eu traiesc de aproape 2 ani in Getxo. in apropiere de Bilbao, insa pot sa-ti zic ca e din cele mai linistite zone din Spania. Da a fost destul de naspa zona cand era activa banda terorista ETA insa de aproape 6 banda este inactiva si a anuntat ca a termiant cu atenttatele si atacurile contra guvernului Spaniei. Bascii de aici sunt un fel de nemti pentru spanioli. Rata somajului este dintre cele mai reduse iar oamenii sunt foarte amabili si respectuosi. Eu de cand sunt aici pot considera ca sunt intr-o vacanta continua. Saptamana trecuta am inclus in blogul meu http://www.timelapse.v9blog.ro o serie de timelapse-uri cu orasul Bilbao si imprejurimile. Chiar luni pe 24.04 am postat un timelapse cu zona bascilor (Euskal Heria – cum o denumesc bascii) la urmatorul link http://timelapse.v9blog.ro/videos/timelapse-vizcayabizcaia-basque-country/ . E o zi minunata care merita vazuta, plina de verdeata, liniste, trai bun si intelegere. Poate intr-o zi am sa includ pe blog o mica prezentare acestei zone si daca cineva are de cand sa ii faca o vizeta sa se puna in contact cu mine.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)