Sari la conținut

Studiu geo (sau geotehnic ca să fiu corect)

Atunci când îți faci o casă ai multe chestii de făcut, și acum nu mă refer la casa propriu zisă, pentru că până la aia mai am ceva, ci mă refer la fază dinainte de asta. Ei bine, pe lângă toate avizele ce-mi erau necesare conform certificatului de urbanism aveam nevoie și de studiu geo (geotehnic, dar prin popor se întâlnește mai mult denumirea de studiu geo).

Am contactat în prima fază un geotehnist recomandat de un amic și mi-a spus că mi-l face, dar că-i prea frig afară și că o să mă sune el într-o zi în care temperatura o să-i permită.

Ei bine, între timp amicul George, vecinul, a găsit un alt tip dispus să-mi facă lucrarea “azi” (a se citi sâmbăta trecută). În plus, prețul era și mai bun, 550 lei în loc de 800 lei cât îmi ceruse frigurosul.

Prin telefon am bătut palma și ne-am văzut cu omul la ora stabilită undeva în apropierea terenului.

Lucrarea în sine nu a durat cine știe ce, cred că maxim 30 de minute. Oamenii au făcut-o pe frig, fără să comenteze prea mult, pentru că deh, câștigau niște bani.

La fața locului nu se face mare lucru, se face o groapă de circa 4-5 m, și se iau de acolo mostre de sol de la diferite adâncimi pentru ca ulterior să fie duse la laborator.

Priviți cum se face.

20141129_135229

20141129_135256

20141129_141850

Practic vorbim de o tijă care este introdusă în sol prin înfiletare. Doi muncitori învârteau de tijă și unul stătea deasupra pe post de greutate.

Cum v-am zis, vedeți în poza 2, se scoteau mostre de pământ de la diferite adâncimi.

La final am pe teren gaura pe care o puteți vedea în ultima poză.

Peste o săptămână am să am și rezultatul studiului, dar la prima vedere, având în vedere ceea ce mi-au zis oamenii totul este ok, am un sol bun.

De ce este important să se facă acest studiu pe teren și nu doar scriptic?

În teorie el se poate și scriptic, pentru bani mai puțini. Oamenii ăștia care fac aceste studii au habar despre terenul dintr-o anumită zonă pentru că au mai săpat. Ba au săpat la vecinul, ba la unul de pe o stradă alăturată și cam știu care este compoziția solului.

Ideea este că în mare cam așa este, cam același sol. În realitate lucrurile pot să difere de la o zonă la alta, de la “aici” la 10 m mai încolo.

Ca să se acopere acești ingineri și pentru a nu-ți cădea casa în cap, ei o să-ți dea ca rezultat, în caz că vrei doar o hârtie, niște dimensiuni maxime. Adică tu o să fii nevoit să faci cea mai solidă fundație, că deh, nu vor să-și asume ei faptul că o să-ți cadă casa în cap. Astfel tu faci în prima fază o economie, neplătind această lucrare de teren, dar la final o să plătești mult mai mult băgând banii într-o fundație gen buncăr.

Eu vă sfătuiesc să faceți acest studiu, o să vedeți cu ochii voștri ceea ce o să aveți sub casă.

Mi-au povestit că au întâlnit cazuri în care oamenii cu toate că au făcut studiu și au fost anunțați că sub terenul lor se află o groapă de moloz (resturile clădirilor distruse la cutremurul din 77) și-au construit totuși o casă. Au făcut-o pe riscul lor și este posibil ca la primul cutremur să le cadă casa. Deh, resturile alea se așează și ele, că doar n-or sta așa cum au fost aruncate din basculantă.

Tot așa, și-au luat unii terenul și dedesubt era un canal de irigații, pe lângă București sunt multe astfel de canale, care ulterior a fost umplut cu pământ. Unii l-au vândut imediat, alții și-au construit acolo casa. Fiecare după posibilități. Totuși nici asta nu este bine, e păcat să bagi în casă o căruță de bani și apoi să ai surprize.

Poveștile pot continua, am auzit destule. De aceea eu vă sfătuiesc să vă faceți studiu geo și să porniți construcția cu dreptul.

Cam atât, am mai făcut un pas și nu mai am mulți până la depunerea actelor pentru autorizația de construcție. Mai aștept avizul de la gaz, care teoretic ar trebui să fie gata pe 5 decembrie, și apoi împreună cu proiectul pot depune actele pentru măreața autorizație de construcție.

Sper să-mi iasă acest plan, să pot termina cu actele anul acesta și sunt happy. Până acum nu a fost chiar așa de greu, deși am avut ceva de umblat :) Ideea este că se poate, dacă vrei se poate și nu-i chiar așa de speriat pe cum vorbește lumea. Poate era cum câțiva ani, când toată lumea construia, acum însă este mai lejer și văd că termenele au fost respectate.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
10 comentarii
  1. alex 3 Dec 2014 @ 09:29

    Cris mai scrie si tu alt gen de articole,ca ne-ai bombardat cu casa ta.

    Raspunde
  2. Marian 3 Dec 2014 @ 09:33

    Si cand speri sa incepi construirea casei? Eu vreau la sfarsitul lui martie 2015 sa incep, undeva prin bragadiru, pe langa primarie, dar problema este ca inca nu am gasit un constructor bun si nu “prea scump”.

    Raspunde
  3. criserb 3 Dec 2014 @ 10:43

    @alex – sorry man, scriu și eu despre preocupările și lucrurile care mă interesează pe moment. Cât despre construcții, sunt convins că pe viitor cei care vor avea nevoie de o casă îmi vor mulțumi pentru aceste posturi ;)

    @Marian – în martie sper și eu să încep dacă toate ies conform planului. Deocamdată nu am nici eu constructor, pentru că nu am nici proiectul gata. În momentul când am să am proiectul gata am să trimit niște cereri de ofertă și atunci o să vedem. Eu înclin spre cei de la EcoKit, acum să vedem și care o să fie costurile.

    Raspunde
  4. alina S 3 Dec 2014 @ 15:29

    Sper sa nu te dezamagesc dar nu se duc la niciun laborator acele mostre :) ridicarile topo si studiile geo nu determina atat de mult cat speri tu [mai ales la suma asta]. Spun din experienta, lucrez la o firma care are printre altele si aceste servicii. Mai bine ceri o analiza a apei sa stii la ce adancime iti faci putul, o sa dai bani grei pe masini de spalat si alte produse care sa iti aduca apa in standarde de folosit. Eu am facut greseala asta si acum nu putem folosi nici la irigat automat ca se calcifiaza pe zonele de picurare…

    Raspunde
  5. criserb 3 Dec 2014 @ 15:49

    @alina S – eu sper că se duc, am să cer să văd rezultatele de la laborator, altfel nu le dau niciun leu.

    Cât despre apă, am auzit că o apă bună este la +180m, nu cred că sapă cineva până acolo. Soluția bănuiesc că este o ministație de epurare, chiar dacă pentru gătit o să folosim apă plată.

    Tu la ce adâncime ai puțul?

    Raspunde
  6. alina S 4 Dec 2014 @ 15:34

    @criserb – eu nu am in Ilfov, ci in Movilita [de pe DN2]. Primul l-am sapat la 45m – nu se poate folosi apa decat la irigat si spalat vase / wc. Am tras a 2a sursa la 60m – e ceva mai buna dar nu o folosim la baut. E pacatoasa zona din pctul asta de vedere.

    Raspunde
  7. criserb 4 Dec 2014 @ 15:58

    @alina S – da, așa mi-a zis și mie cel care a forat. Dar na, apa o să o bem de la pet și pentru chestii menajere am să sap și eu un puț la o adâncime cât de cât bună. Că la 200m îți dai seama că nu prea am cum să ajung la niște costuri rezonabile.

    Raspunde
  8. dan 2 Mar 2016 @ 12:37

    Salut,
    Ai fost multumit de studiul geo?
    poti sa imi trimiti si mie, te rog, datele de contact pentru firma cu care ai lucrat?
    Multumesc.

    Raspunde
  9. criserb 3 Mar 2016 @ 22:09

    @dan – Salut. Uite aici datele de contact. Stanciu Corneliu Tel: 021.684.08.08

    Da, am fost foarte mulțumit și îl pot recomanda pe om din tot sufletul.

    Raspunde
  10. crintea valerică 28 Jan 2019 @ 21:42

    Am inceput si eu Odiseea construirii unei case. Eu am cam amestecat ordinea documentelor si am facut o magazie si o terasa fara acte. Totusi, acum am dat ”play” certificatului de urbanism dupa ce am stabilit pasii cu proiectantul. Culmea e ca C.U. nu mi-a cerut si studiul GEO, desi ma pregatisem pentru el cu cei 400 lei care se cer in zona noastra. Prima economie, ca sa spun asa :D!

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)