Sari la conținut

Suntem niste lenesi si ne meritam soarta

20120127_202919-EditAm venit in seara asta acasa si am constatat cu mirare ca intrarea in scara este tot plina de zapada. Vazusem asta si ieri si alaltaieri dar cum sunt nou in bloc n-am stiut care e treaba cu zapada. Imi imaginam ca daca tot platesc o gramada de bani pentru scara, pentru tot felul de cheltuieli cu blocul, o sa o curete omul care se ocupa de scara.

N-a fost asa, mi-am imaginat prost. Asa ca, in seara asta am pus mana pe lopata si impreuna cu Dana am adus intrarea in scara “la negru”, asa cum vad ca se spune mai nou.

Locul de parcare l-am curatat, scara am curatat-o, masina am curatat-o, acum ce ar mai trebui sa fac? Eu cred ca am facut tot ce mi-a stat in putere.

Stau acum si ma gandesc, cum ganditi voi, si ma refer strict la aia ca n-ati pus mana pe o lopata sau pe o matura sa va curatati propria masina.

Stati ca niste putori in casa si asteptati sa vina cineva sa faca ceva pentru voi?

Da, asa faceti. V-ati obisnuit cu totii sa primiti sa vi se dea, sa vina cineva sa faca. Voua va cade mana daca faceti ceva. Si nu trebuie sa faceti pentru altul, sa faceti macar pentru voi.

Majoritatea locuitorilor acestei “mari capitale” sunt niste puturosi. Niste oameni de cacat care n-au fost capabili sa-si deszapezeasca propriile masini. Daca nu ma credeti uitati-va pe geam si o sa vedeti cate masini curate sunt? Una sau niciuna?

Cati dintre voi ati coborat in fata blocului sa va curatati trotuarul? Cati? Unul din 10. Maxim!

Toata lumea vrea sa i se dea. Sa vina “statul” sa faca curat. Sa deszapezeasca, sa va scoata masina din zapada… ce va pasa voua, nu?

In felul asta nu o sa ajungem NICIODATA asa cum toti ne dorim sa ajungem. Nu o sa putem sa ne comparam niciodata cu un neamt, cu un austriac sau cu un ungur. La aia cand ninge, ies toti in fata blocului/casei si curata. Singuri isi fac loc in zona care le apartine. Nu vine nici dracu’ la ei in curte sa le curete zapada.

Noi insa, pe langa ca nu punem mana pe lopata mai si parcam pe unde ne taie capu’. Parcam in mijlocul strazii ca deh, nu ne bagam cu masina in zapda, nu? Daca nu mai iesim de acolo?

In felul asta ii incurcam si pe aia care vin cu masinilie sa curete strada. Cum sa o curete daca NOI nu ii lasam sa o curete.

E greu sa dati zapada la o parte si sa parcati in locul curatat de voi, e greu nu?

Ne meritam soarta. Din pacate si noi, astia putin care suntem, nu o sa avem parte de un viitor mai bun pentru ca majoritatea sunt niste nesimtiti.

Am mai vazut azi o stire, cum ca o duduie a ramas 36 de ore blocata cu masina in nameti si astepta sa vina dracu sa o salveze. Asta la 500 de metri de o benzinarie. Cum sa stati frate 36 de ore in masina si sa nu te duci pana intr-un loc in care poti primi ajutor, care este la doar 500 metri? Cum? Pai fratilor, daca voi nu faceti nimic pentru voi, va meritati soarta. Sa crapati acolo din partea mea ca asta meritati.

Traim intr-o tara frumoasa, dar ne merge asa prost nu din vina hotilor de la putere, din cauza noastra, nu facem nimic sa schimbam ceva… vrem doar sa ni se dea.

Cam atat… am zis destule, pacat ca doar pentru mine si inca cativa oameni care isi dau interesul.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
21 comentarii
  1. Raluca 27 Jan 2012 @ 22:21

    Total de acord cu ce spui tu. Adevărul este că an de an este aceeași problemă cu zăpada: nu o curăță nimeni, așteaptă să vină altul. Ca eventual acel altul să primească și replici: Da ce ești prost și cureți?

    Raspunde
  2. serbanra 27 Jan 2012 @ 23:03

    Neamtul si austriacul iese sa curete in fata casei pentru ca amenzile sunt foarte mari. Amenzi date de catre primarie! Este de ajuns sa te reclame un vecin ca nu ai dat zapada din fata casei ca a 2-a zi ai primaria pe cap! In cazul blocurilor sunt amendate administratiile.

    Raspunde
  3. dan 27 Jan 2012 @ 23:18

    Maare dreptate. Bine pus punctul.
    Ieri am iesit la zapada. Deh, sa dau si eu de negru in locul in care-mi pun masina. Ca daca tot platesc locul de parcare, sa ma si bucur de el.

    Si am mai dat si in locul unui vecin, care nu fusese acasa, si cu o noapte inainte o lasasem in parcarea lui, ca deh, mi s-a parut civilizat. Si am mai facut si trotuarul (nuuu…. in sensul ala), in dreptul masinii, ca sa am pe unde intra in parcare. Am descoperit ca era gheata, groasa, nu zapada. Si dupa cateva ore de distractie cu cazmaua, am realizat ca doar eu (impreuna cu un prieten) am iesit la lopata. Basca… am mai incurcat si circulatia pietonilor, ca daca am curatat trotuarul, arata frumos, dar era cu – 7-8 cm de gheata mai denivelat decat restul. Si se cam impiedicau. Dar daca nu faceam, riscam sa numai pot eu s-o scot si s-o bag (masina). Stateam si ne gandeam ca prostii, cum de nu vine nimeni macar sa amendeze asociatia, sau pe vecinii de vis-a-vis (care au case si vile). Cica era o lege care spunea ca locatarii sunt obligati sa si-o curete de pe trotuar. Atat cat tine gardul/blocul.

    Dar e mai comod sa stea cu burtile in sus la TV, si sa se uite cum unii isi rup picioarele pe gheata, altii isi rup plamanii in piata (universitatii). Si daca li se intampla lor cu piciorul, mana sau alt os, … statul e de vina.

    STATUL ESTE AL NOSTRU FRATILOR. DACA NOI NU FACEM NIMIC PENTRU NOI, NIMENI N-O SA FACA. DACA NOI NU NE MISCAM CURU’ SI SA PUNEM UMARU’, AIA CARE FURA STAU LINISTITI SI FURA IN CONTINUARE.

    DACA VOUA NU VA PASA DE VOI SI DE OAMENII CARE TREC PE TROTUARUL VOSTRU ORI INTRA IN SCARA VOASTRA, NU VA MIRATI CA NICI ALTORA NU LE PASA DE STAREA VOASTRA DE BINE.

    Raspunde
  4. criserb 27 Jan 2012 @ 23:18

    @serbanra – e posibil sa fie si amenzi dar acolo e mai mult decat atat, e vorba de spiritul civic care la noi nu exista. Fara amenzi nu se poate? Numai cu “bata” il putem scoate pe om in strada?

    Raspunde
  5. Sorin Neagu 27 Jan 2012 @ 23:19

    i feel you man ;)

    Raspunde
  6. Liviu 27 Jan 2012 @ 23:20

    Si sa vezi ce bine e cand ti se reproseaza ca ai dat zapada doar de pe jumatate de trotuar…
    Tocmai ce am patit asta…in fata blocului cu 86 de apartamente in care locuiesc… E al doilea an in care sunt singurul care iese cu lopata, dar cred ca la urmatoarea ninsoare o sa ma limitez la locul meu de parcare…

    Raspunde
  7. Piersing 28 Jan 2012 @ 00:01

    Ai perfecta dreptate. Din cauza noastra am ajuns asa si in loc sa facem noi insine ceva pentru a ne fi mai bine preferam sa dam vina pe altii. Dam vina pe Basescu, dam vina pe Boc, dam vina pe o gramada de alti oameni pentru ceea ce ni se intampla noua.Fiecare din noi avem o parte din vina pentru ceea ce se intampla acum insa cum ai spus si tu mai sus, unii sunt atat de puturosi incat… incat nici zapada de pe masina nu si-o dau. Oare curatenie in casa in care locuiesc isi fac? Sau asteapta sa vina vreo menajera din partea statului?

    Raspunde
  8. criserb 28 Jan 2012 @ 00:06

    @Liviu – nu m-as mira…

    Raspunde
  9. Cristian Pirvu 28 Jan 2012 @ 04:48

    Fara amenzi nu se poate. Nicaieri. Toate tarile civilizate au curatenie si soferi disciplinati pentru ca au amenzi mari si autoritatile “lucreaza”. Civilizatia inseamna respectarea regulilor nu a constiintei proprii.

    Raspunde
  10. OZ 28 Jan 2012 @ 07:55

    Postul reflecta exact realitatea. Din fericire la mine la bloc in fiecare zi a curatat cate un vecin zapada de pe trotuarul din jurul blocului. Am facut-o si eu joi seara.
    Am adus la “negru” intrarea in scara si locul de parcare. Spre mirarea mea, insa, aseara cand am ajuns acasa surpriza: locul meu de parcare, perfect curatat, era ocupat de un vecin binevoitor. Ce faci in asemenea cazuri?
    Eu unul, abia astept sa ma intalnesc cu el sa-l “felicit” !

    Raspunde
  11. dan 28 Jan 2012 @ 11:42

    Oz, daca dai un telefon la Politia Locala (in cazul in care locul de parcare este platit), il vor felicita ei. Si crede-ma ca va tine minte felicitarea, cel putin cativa ani.

    In Germania, daca un vecin greseste, altul pune mana pe telefon si-l “toarna”. La noi, cumva parca autoritatile ne sunt dusmani, romanii prefera sa se incaiere decat sa puna mana pe telefon si sa-l reclame pe ala ce-a gresit. Daca am sti ca fiecare dintre noi are un spirit civic ce-l transforma intr-un mic detectiv, atunci cu siguranta am avea alta viata in tarisoara noastra.

    Am un var care a primit o amenda in Germania pt ca erau 6 in masina. A fost simplu: O familie de nemti mergeau in spatele lui. Probabil li s-au parut prea multe capete in spate. A trecut pe banda 2, in dreptul lui, femeia din dreapta i-a numarat, si in acel moment a pus mana pe telefon. In 10 Km au fost opriti intr-o parcare de politie.
    Oare este nevie si la noi de asta ca sa fim civilizati?

    Raspunde
  12. garetbora 28 Jan 2012 @ 12:02

    Cred ca te-ai enervat destul de tare, ai dreptate minim 90 %, ‘ne merge asa prost nu din vina hotilor de la putere’ – sunt hoti pentru ca sunt putori si ei… . In momentul in care tu lucrezi mai mult ca cel de langa tine si castigi mult mai putin decat ‘putoarea’ care fura, crezi ca mai poti sa ramai un om corect, harnic… ?

    Raspunde
  13. raul 28 Jan 2012 @ 14:32

    este 14:26 si de la 10 sunt la birou. e sambata. dupa ce plec de aici, ma duc sa-mi iau prietena si mergem la niste cumparaturi. intre timp am si un prieten care are nevoie de ajutorul meu. m-a sunat acum cateva minute.

    cand o sa ajung diseara acasa la 10 o sa parchez unde voi gasi liber. daca nu gasesc, imi fac eu dezapezind, daca e cazul. acum 2 zile a fost. cand m-am intors seara acasa nu am stat sa ma plang ca a parcat altul in locul ala. am facut rost de alt loc.. in fine. cand ajung diseara acasa dupa ce parhez NU o sa pun mana pe lopata sau tarnacop sa curat si in fata blocului meu. cred ca am dreptul sa ma pun in varful patului dupa ce fac un dus sau o baie, sa-mi deschid o bere si sa ma uit la tv.. sunt altii care pot face curat. cei care stau toata ziua acasa, sau da.. poate chiar aia de la primarie pe care ii platesc pt asta. sunt aceeiasi care imi spala vara soseaua cu niste stropi de apa si masina mea, dupa ce o scot de la spalatorie se umple de jegul lasat de ei in urma.

    tare nesimtit sunt.

    Raspunde
  14. sby 28 Jan 2012 @ 15:58

    +1 la tot ce ai zis Cristi

    Raspunde
  15. AndreaS 28 Jan 2012 @ 16:30

    @ nu stiu ce experiente au unii sau altii cu vecinii lor “nemti”…pe mine nu m-a parat niciodata niciunul dintre vecinii mei ca nu am curatat zapada de pe trotuar. Uneori acum o cureti si peste 2 ore poti porni din nou.Acum doar nu am sa-mi iau concediu sa tin trotuarul la negru. Treaba la noi functioneaza cat se poate de simplu. Numai gandul ca vreun alt cetatean aluneca si-si rupe gatul in fata casei mele nu ma lasa sa-l las necuratat. Cheltuieli de spitalizare si multe altele te fac totusi sa iesi sa cureti. Dupa cum spuneam la noi e simplu…cand nu apucam noi curata vecinii si la noi…cand suntem noi pe faza curatam noi si la ei. Nu sta nimeni sa traga liniute care de cate ori a facut-o…din respect reciproc ne protejam unii pe altii.

    Raspunde
  16. dojo 28 Jan 2012 @ 18:35

    Prietenul nostru din State curata trotuarul pentru ca, daca pica vreunul si-si rupe ceva, isi vinde casa la proces, sa-i plateasca despagubiri. Asta in caz ca nu s-a ‘infuzat’ de spirit civic, pentru ca nu doar de frica amenzilor/proceselor ar trebui sa miscam ceva. Pur si simplu pentru ca ne-ar fi drag sa avem un bloc curat sau o zona acceptabila, chiar sub nameti. Dar, asa cum spuneti si voi, e mai usor sa arati cu degetul ca nu se face si nu se drege, decat sa faci ceva.

    Raspunde
  17. criserb 28 Jan 2012 @ 18:54

    @raul – probabil toti celor care nu le pasa au o scuza, toti muncesc. Noi astia care dam cu lopata suntem niste fraieri ;)

    Raspunde
  18. Alina 28 Jan 2012 @ 19:28

    @Raul, da, esti cam nesimtit. Indatoririle civice nu sunt proportionale nici cu cat muncesti la servici, nici cu cat castigi, nici cu cati copii ai, nici cu cat de sus te-ai trezit cu fundul azi de dimineata. Ai scuze doar daca esti bolnav, handicapat(in sens medical), insarcinat(nu e cazul), lauz (nu e cazul) sau ai copil foarte mic (desi tinand cont de sexul masculin, nu ai scuza nici asa pentru ca nu tu alaptezi).

    @Criserb Solutia ta este solutia de criza. Dupa parerea mea este normal ca cei care stau la case sa isi curete trotoarul pentru ca e doar casa lor acolo, dar lucrurile stau diferit intr-o coproprietate. Pentru ca presupun ca administratorul este unul din locatari, si el cu casa, munca, servici, atunci trebuia gandit din timp un plan de atac. Intocmit o lista cu cine vrea sa dea la lopata, orele disponibile, etc. Dar asta inseamna sa aveti un administrator care chiar sa se ocupe de coproprietate. Si locatari care nu intra in categoria lui Raul, dispusi sa lase ifosele la o parte si sa dea la lopata.

    Raspunde
  19. Iulia M 28 Jan 2012 @ 19:30

    Felicitari Cristi! Ai pus punctul pe I ;)

    Raspunde
  20. Moldo 30 Jan 2012 @ 20:55

    Uite ca s-au dat si amenzi:
    http://www.jurnalul.ro/observator/90-000-de-lei-amenda-curatat-trotuare-zapada-turturi-602917.htm

    La mine la bloc in Arad doar eu si un vecin de 70+ ani curatam zapada in fiecare iarna… restul nimic…

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)