Sari la conținut

Tu ce stii despre lupus?

lupusDaca n-ai avut o cunostina, o persoana din familie sau pe cineva apropiat, probabil ca nu stii prea multe. Nu inseamna ca nu-ti pasa, dar pur si simplu nu ai avut contact cu boala si nu te-ai lovit de subiect.

Astazi este ziua mondiala a lupusului si m-am alaturat campaniei realizata cu ocazia Zilei Mondiale a Lupusului – 10 mai, pentru ca sunt convins ca este bine sa fim informati, sa stim mai multe lucruri despre o boala care poate sa ne loveasca in orice moment.

Ce este lupusul?

O definitie aveti mai jos:

Lupusul eritematos sistemic (denumit si LES sau “lupus”) este o boală autoimună cu componentă genetică în care sistemul imun devine hiperactiv, interpretează în mod eronat celulele, ţesuturile şi organele sănătoase ca fiind străine organismului şi le atacă prin formare de autoanticorpi. Astfel apar afecţiuni ale unui organ sau mai multor organe interne, cele mai frecvent implicate fiind pielea, sistemul osteo-articular, rinichii, sistemul nervos, plămânii.

Adica sistemul tau imunitar lupta cu organele tale pentru ca le crede straine. Practic vrea sa le elimine din sistem…

Care sunt cauzele?

Exact nu se cunosc. Totusi s-a observat ca apare la persoane cu predispozitie genetica si este declansat de anumite conditii de mediu cum ar fi:

  • Stresul
  • Expunerea la lumina ultravioletă, de obicei la lumina soarelui
  • Fumatul
  • Anumite medicamente, cele mai cunoscute fiind: hidralazina, procainamida, izoniazida, metildopa
  • Unele infecţii, precum cele virale (ex. virusul Epstein-Barr, citomegalovirusul)
  • Expunerea la substanţe chimice cum ar fi tricloretilenă în apă şi praf

Simtomele.

  • Starea de oboseala. 85% din pacientii cu lupus prezinta aceasta stare.
  • Durerile articulare
  • Eruptiile pe piele, in special la nivelul obrajilor.

Care este impactul?

15-20% din pacientii diagnosticati cu lupus mor in primii 15 ani de la diagnosticare.

51% din pacientii care erau angajati in momentul diagnosticarii inceteaza permanent activitatea profesionala.

Sunt lucruri pe care ar trebui sa el stie fiecare dintre noi, sa le diagnosticam din timp, sa tinem boala sub control. Atat cat putem. Boala nu este vindecabila si este bine sa o luam in seama de la inceput, atunci cand inca nu este prea tarziu.

Am ales sa sustin campania pentru a informa cat mai multa lume, voi, cei care ma cititi zi de zi, puteti raspandi acest post (aveti mai jos un buton de share). Este bine sa facem aceasta informatia cunoscuta, este bine sa privim boala cu respect, sa nu o ignoram ,si sa o stapanim atat cat ne este posibil.

Mai multe informatii gasiti pe siteul infolupus.ro, eu v-am povestit in mare, plus ca eu am o cunistinta ce se afla in aceasta situatie si stiam deja unele lucruri :(

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
2 comentarii
  1. Alex 10 May 2013 @ 01:26

    si eu stiu cum e. lupusul se aseamana mult cu poliartrita mea. diferenta este ca lupusul e mai agresiv.
    din pacate tratamentul te poate omori si doar tine boala sub control… iar muiti doctori din romania nici nu stiu sa-l dea corect…

    Raspunde
  2. Bianca Popa 10 May 2013 @ 10:09

    Si eu am o prietena care a fost diagnosticata cu Lupus. :(

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)