Sari la conținut

Un tigru s-a plimbat prin Sibiu

tigru

Probabil stiti cu totii ca azi, un tigru a evadat de la gradina zoologica din Sibiu, si s-a plimbat cateva ore prin padurea de la marginea orasului, ca in final sa se apropie de un cartier de locuinte. In cele din urma tigrul a fost ucis de un vanator. (daca nu stiti vedeti aici)

Au aparut o multime de voci care i-au acuzat pe oamenii aia ca au fost niste brute, ca sunt niste animale pentru ca l-au omorat, dar oare s-a pus cineva in locul oamenilor aia care s-au plimbat pe urmele lui? In locul celui care l-a omorat?

V-ati imaginat vreodata ca voi ati fi aia care se afla fata in fata cu tigrul si trebuie sa luati o decizie? Ce-ati fi facut? Ati fi dat un mesaj pe facebook sa va intrebati prietenii sau ati fi reactionat din instinct?

Ma gandesc ca vanatorul care a omorat animalul nu si-a dorit asa ceva. Sunt de asemenea convins ca nu a avut o experienta in prinderea tigrilor. Deh, la noi nu prea circula astfel de animale prin libertate. La urmatoarea intamplare de genul asta, o sa aiba mai multa experienta dar pana atunci era unu’ ca noi. Fara experienta.

Acum sa nu acuzam chiar asa pe toata lumea pentru orice. A fost un caz izolat, in care un tigru trebuia prins. Oare era mai bine sa se plimbe in continuare liber pe strazile Sibiului si sa sfasie pe cineva? Banuiesc ca nu…

Hai sa nu mai acuzam oamenii asa ca si cand noi le stim pe toate. A fost un incident regretabil, un animal periculos scapat in liberate care trebuia capturat. C-a fost omorat e pacat, dar hai sa nu ne dam toti destepti acum. Din fata calculatorului e asa usor.

Vedeti tigrul de mai sus? Pare o pisica asa blanda, da nu era. L-am fotografiat de la distanta si tot nu m-am simtit foarte relaxat. Si inca ceva, el era dupa gratii.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
18 comentarii
  1. BogDan 13 Dec 2011 @ 22:41

    Tipic românesc. E mai rapid să ucizi, mai ales când eşti incapabil să ai o soluţie rapidă. Na, cine s-ar fi gândit, având Zoo în oraş, că vreodată ar putea scăpa un animal de acolo? Doamne fereşte, nu se poate întâmpla aşa ceva, la Zoo sunt numai animale de pluş…
    Altfel, sper să fi fost siberian, aşa cum se aude. Pentru că, în cazul acesta, lucrurile vor merge ceva mai departe de ţara asta care nu este capabilă de vreo reacţie.

    Raspunde
  2. pantera mov 13 Dec 2011 @ 22:46

    Nu e vorba ca trebuia lasat liber sa se plimbe, come on. Intai, e de o incompetenta rara sa lasi usa deschisa la zoo, indiferent de animal, dar cu atat mai mult la cele periculoase.
    Dar problema cea mai mare este ca, la fel ca alte lucruri, la noi nu e “ca la altii”. Normal era sa aiba arme cu tranchilizante, sa-l adoarma si sa-l aduca inapoi in siguranta. E la fel de usor/greu sa nimeresti animalul cu arma aia sau cu arma de foc. Dar de ce-ar avea o gradina zoologica arma cu tranchilizante, nu? Daca nici macar mancare nu au sa le dea ca lumea, sa nu mai vorbim de spatiile chinuite.
    Suntem plini de mandrie nationala dar fara fond. Continuam sa tinem deschise nu stiu cate gradini zoo in tara, in loc sa fie una sau doua dar bine finantate si intretinute. Sunt o tristete jalnica cele pe care le-am vazut eu, din Timisoara si Bucuresti. Imi imaginez ca nu e mai breaza situatia la Sibiu.

    Raspunde
  3. Alina 13 Dec 2011 @ 22:48

    Azi am vazut doar titlurile dar nu am avut timp sa citesc despre povestea respectiva.
    Dar as vrea sa povestesc o chestie care pe mine m-a uimit destul de mult. Pentru ca locuiesc pe munte fac foarte multe drumetii (well, faceam :D). Si asa am aflat ca in zona, cum apare picior de porc mistret care se apropie de case este omorat fara drept de apel. Sau orice alta lighioana care ar putea pune in pericol vietile oamenilor.
    Eu bag de seama ca in Ro se cam pune egal intre vietile oamenilor si cele ale animalelor(si aici ma refer si la pb cainilor comunitari.)

    Raspunde
  4. criserb 13 Dec 2011 @ 22:55

    @BogDan – astia nu se gandesc ca ninge iarna (culmea) tu acum vrei sa faca exercitii de prindere a tigrului prin oras? :) E bine (zic eu) ca nu a suferit vreun nevinovat. Se puteau intampla multe. Animalul ala nu e chiar o pisicuta blanda.

    @pantera mov – O gradina zoo misto o sa vezi la Targoviste daca vrei. Nu e departe si chiar ai ce sa vezi acolo. Alta mai frumoasa in Romania nu e.

    Ca a scapat e alta poveste, normal ca nu trebuia sa se ajunga acolo.

    Apoi din cate am inteles eu, animalul a fost impuscat cu tranchilizante, numa’ ca alea n-au apucat sa-si faca efectul si tigrul a sarit la “vanatori”. In acel moment l-au impuscat. Mie chiar mi se pare un accident, nu rautate.

    @Alina – cam asa e perceputa situatia la noi, omul e cam egal cu animalul. Din pacate…

    Raspunde
  5. BogDan 13 Dec 2011 @ 22:59

    Îşi dai seama că nu mă gândeam că poate fi prins cu “pisi-pisi”. Aştept cu interes să văd treaba asta şi-n Bucureşti, va fi la fel de distractiv :)

    Raspunde
  6. criserb 13 Dec 2011 @ 23:04

    @BogDan – distractiv nu cred ca e. Acum nici sa ne dorim sa vedem un tigru pe strazi, sau… prin Piata Romana :) Poate prin Palatul Parlamentului :P

    Raspunde
  7. Ghiocel07 13 Dec 2011 @ 23:08

    Dupa razboi multi viteji se arata. Tipic romanesc. Acum si mie-mi pare rau de sarmanul animal dar mai rau mi-ar fi parut sa fie sfasiat un copil din cartier.

    Raspunde
  8. BogDan 13 Dec 2011 @ 23:11

    În Palatul Parlamentului ar trebui duşi vreo doi, nemâncaţi de câteva zile, dacă se poate.

    Raspunde
  9. lawrenceSoft 14 Dec 2011 @ 00:54

    “Au aparut o multime de voci care i-au acuzat pe oamenii aia ca au fost niste brute, ca sunt niste animale pentru ca l-au omorat, dar oare s-a pus cineva in locul oamenilor aia care s-au plimbat pe urmele lui? In locul celui care l-a omorat?
    V-ati imaginat vreodata ca voi ati fi aia care se afla fata in fata cu tigrul si trebuie sa luati o decizie? Ce-ati fi facut? Ati fi dat un mesaj pe facebook sa va intrebati prietenii sau ati fi reactionat din instinct?”

    Problema aici e pusa total gresit. De ce sa ma pun eu in pielea unuia care fuge dupa tigru? Nu asta e meseria mea. Fiecare trebuie sa isi faca treaba, iar principala problema e ca tot ce s-a intamplat acolo denota amatorism tipic romanesc: de la nenea care a dat da de mancare la tigru si a lasat poarta deschisa, de zici ca s-a crezut la gaini, pana la ghiolbanii care au impuscat animalul.
    Ce spui tu, d-le Serb, cu “din instinct”, e de circ. Un om, cand e pus sa faca ceva, nu trebuie sa reactioneze “din instinct”, ci trebuie sa fie profesionist. E ca si cand as intreba eu oamenii: “daca ati fi pus sa efectuati o aterizare fortata, cu un motor al avionului ars si fum in cabina, ce ati face ? Ati da mesaje pe facebook sau ati actiona din instinct ?” Raspunsul e simplu. Eu nu sunt pilot.
    Uciderea tigrului a fost 100% o ghiolbaneala iar articolul de aici e superficial.

    Raspunde
  10. criserb 14 Dec 2011 @ 01:36

    @lawrenceSoft – crezi ca exista meseria de “recuperator tigru”? sau ca omul ala a mai facut vreodata asa ceva? De unde experienta? Daca in trecut a prins un urs/parc mistret sau altceva nu inseamna ca treaba e la fel cu un tigru.

    Ca sa fie “profesinalism” trebuie si niste experienta, parerea mea ;)

    Raspunde
  11. lawrenceSoft 14 Dec 2011 @ 01:58

    Eu nu ma refeream la profesionalismul vanatorului care a tras si a ucis. El si-a facut treaba, adica exact ca la mistretii cu care e obisnuit: vezi porcul, tragi, si animalul cade. Multa minte nu se cere. Lipsa de profesionalism e a celor care administreaza gradina zoologica, si a primariei care ii administreaza pe administratori.
    Daca esti director la zoo, trebuie sa ai undeva documentat, cu proceduri, cu instructiuni, etc, asemenea caz de urgenta.
    Daca maine ar fi scurgeri la centrala de la Cernavoda si am fi radiati toti, ne-ar conveni oare sa vina cineva si sa ne explice: “Ca sa fie profesionalism, trebuie sa fie experienta, ca deh, nu prea sunt astfel de fisuri in fiecare zi. Noi am fugit de la reactor, puneti-va in locul nostru. Noi am actionat din instinct”.
    Orice institutie trebuie condusa dupa niste proceduri clare, care sa se respecte, mai ales in in cazuri de urgenta.
    Doar tigrul ar fi avut dreptul sa invoce scuze gen “din instinct”.
    Din instinct nu pot sa nu remarc si eu ca, spre deosebire de text si de argumentatie, poza de la articol e foarte foarte buna.

    Raspunde
  12. criserb 14 Dec 2011 @ 02:03

    @lawrenceSoft – macar atat, 10x :)

    Raspunde
  13. mircea 14 Dec 2011 @ 02:19

    @criserb – ce spui ca un mistret sau un un urs e mai putin periculos?/ nu consider ca nu avem oameni pregatiti pentru asa ceva (pentru nici un animal salbatec sau tinut in captivitate), ca cei care au luat parte la recuperarea animalului au fost …….. praf, un animal care sta intr-o cusca 13 ani , sau cat mama naibi avea tigroaica aia nu mai e un animal SALBATEC. cred ca mistretul salbatic la care faci tu referire ar fi fost mai rau decat tigru (app. un mistret nervos bate un urs de ii cade blana de pe el) .
    iti spun eu cum a fost, s-au strans pe langa tigroaica ca la circ o gramada (daca nu chiar toti erau neavizati, ceilalti au stricat) si au facut-o sa atace si apoi a venit”eroul” care a rezolvat situatia// tigroaica ar fi intrat intr-o cusca daca ar fi venit cel care ii dadea de mancare(cu mancare evident nu cu un par) fara nici o problema. si se rezola problema/

    Raspunde
  14. pantera mov 14 Dec 2011 @ 07:48

    eu nu cred gogoasa cu tranchilizantele. Cu siguranta au intrat in panica si pentru ei asta a fost singura solutie. Si daca ar fi avut anestezic s-au gandit ca asa e cel mai sigur, nu? Animalul ala n-a mai avut nicio sansa de cand a iesit pe poarta, if you ask me. Nu si-a propus nimeni sa il salveze pe el, ci doar pe potentialele victime, sa nu ne mai facem de kko si cu asa ceva.

    Raspunde
  15. Jules 14 Dec 2011 @ 08:42

    Am avut o “intalnire” cu un pui de tigru acum cativa ani, la Sinaia si intr-adevar, atunci cand esti in fata lui, senzatia este ca poti scoate animalul din salbaticie, insa nu poti scoate salbaticia din el.
    Cazul acesta reflecta adevarul trist din spatele gradinilor noastre zoologice. Cred ca pur si simplu nu avem oameni pregatiti sa faca fata situatiilor de acest gen. Citisem pe undeva ca efectiv au uitat pusca cu tranchilizante in masina…
    Este extrem de trist ca un animal atat de frumos ( si periculos, insa fiecare animal este frumos) a murit. Si mai trist este ca cel mai probabil tapul ispasitor va fi ingrijitorul care a lasat cusca deschisa, cand vina aici se cam imparte.
    Nu stiu ce-as fi facut eu in locul lor, dar… ar fi fost frumos daca totul s-ar fi terminat cu intoarcerea tigrului ratacitor.

    Raspunde
  16. Manwe 14 Dec 2011 @ 11:57

    Ma intreb care ar fi fost argumentele iubitorilor de tigri in caz ca ar fi murit un copil, cu vanatorul de fata care ar fi tras al 3-lea paralizant care nu si-ar fi facut facut treaba.
    Ma intreb daca aceeasi oameni nu ar fi fost la fel de ultragiati ca nu a fost omorat tigrul inainte sa faca un rau.
    Ma intreb daca aceeasi oameni au toate situatiile prevazute la locul de munca si ei nu fac niciodata greseli.
    Ma intreb daca sunt pusi vreodata in situatia de a decide in fractiuni de secunda pentru viata altuia.
    Ma intreb daca si-au pus vreodata problema ca e un cliseu sa spuna (des) “tipic romanesc” si daca au gandit vreodata acelasi lucru despre vreo fapta de-a lor insisi.

    Raspunde
  17. artistu 14 Dec 2011 @ 12:31

    Mai bine sa fie omorat acel tigru decat sa se plimbe in libertate si sa omoare niste oameni.

    Raspunde
  18. Oana 14 Dec 2011 @ 16:56

    Mai bine să se închidă grădinile zoologice jalnice de la noi… Care e rostul lor? Să le arăți copiilor niște animale triste, care se învârt în cerc în 2 m pătrați? Mai bine se uită la Animal Planet

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)