Sari la conținut

Un vin de 20 de ani

1393596_10151894198059886_865216423_n

 

Aseara am baut pentru prima data un vin vechi, un vin de 20 de ani. L-am baut si pentru mine a fost ok. Nu foarte bun cu toate ca pentru mine niciun vin nu este foarte bun dupa ce beau prima gura… dupa a 2-a, a 3-a a fost ok, dar v-am spus, la inceput nu l-am perceput ca un vin bun. Un vin si atat. Am baut vinuri mai bune si daca erau mai noi, de 1-2 ani.

Intrebarea este, sunt eu un ciudat sau vorba aia ca vinul vechi este mai bun nu este adevarata in toate cazurile? Pe langa asta eu am fost singurul care l-am apreciat intr-un anumit fel, poate pentru vechimea lui, dar restul prietenilor au zis ca este de-a dreptul prost.

Sunt curios ce parere aveti voi despre vinurile vechi. Voi cei care beti cate un vin asa, ca un om normal, nu ca un mare pasionat de vinuri.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
4 comentarii
  1. Crox 12 Oct 2013 @ 15:01

    Depinde de multe aspecte. Pentru varste relativ fragede, anul recoltei este principalul determinant. Adica, un vin din 2004, european, este msi bun decat unul din 2000 sau 2001. Un Valdivieso Merlot 2009 din Chile in schimb, iti ofera un strop de perfectiune. Un vin mai vechi este de apreciat prin prisma varstei. Trebuie lasat obligatoriu sa respire.

    Raspunde
  2. andreea 12 Oct 2013 @ 15:39

    un vin este bun pentru tine, nu pentru toti. fiecare are propria lui directie. unii prefera un vin sec mai aspru, altii vinuri dulci, altii aroma de lemn, unii notele de fructe, samd. mie una nu imi place gustul de lemn, dar nu inseamna ca un vin “lemnos” este prost. ci doar ca mie nu imi place. nu exista vinuri care sa placa tuturor, d-aia nici nu trebuie sa te intereseze ce zic ceilalti.

    faptul ca vinul are 20 sau 50 sau 500 de ani nu il face automat bun. ci anul recoltei, tipul de strugure, cum si in ce butoaie a fost facut si mai ales cum a fost depozitat in anii astia.

    in plus sunt vinuri care se beau singure si vinuri care se beau impreuna cu o gustare/mancare si care altfel isi maximizeaza aromele.

    Raspunde
  3. ianacosti 13 Oct 2013 @ 00:08

    Are dreptate Andreea, e chestie de gust. Acum am venit de la un botez unde au avut vinul casei, un vin foarte bun, un vin care mirosea a mucegai, dulce la gust dar in acelasi timp sec, care te ardea pe gat dar nu era astringent ca vinul rosu sa te usture pe gat, asa de bun ca nu prea poate fi descris in cuvinte.Mie mi-a placut, mai ales ca am ocazia sa degust multe genuri de vinuri, sotia mea fiind din Buzau. Un vin vechi de 30 de ani am baut din beciul bunicului sotiei mele, care are vreo 50 de sticle de 1 litru ingropate in beci, in nisip. La origine a fost vin negru, dar dupa 30 de ani a devenit rosu la culoare, dulce dar in acelasi timp tare ca visinata, nu prea merge sa bei 2 pahare, te imbeti. Dupa gustul meu e mai bun ca vinul de Porto de 100 de ori.
    In schimb am baut tot din acelasi beci un vin alb de 20 de ani care la gust era apa chioara, am zis ca e posirca dar avea aroma foarte puternica si abia la 5 minute dupa ce il beai te ardea pe gat. Depinde foarte mult de la om la om cum percepe gustul vinului. De exemplu mie, dintre vinurile comerciale imi plac: Lacrima lui Ovidiu Alb de 12 ani, un vin roze de Recas, varsat de la crama, Pinot Noir de Sarica Niculitel, un vin modovenesc rosu de Cricova, care din pacate nu se mai gaseste in Brasov, un vin de Ostrov si nu in ultimul rand Busuioaca de Bohotin din 1996 de Husi (nu de Vincon Vrancea).

    Raspunde
  4. ianacosti 13 Oct 2013 @ 00:17

    Aaa, si am uitat sa zic ceva. Vinul cu cat e mai vechi cu atat e mai bun, si daca cineva nu il apreciaza inseamna ca e taran si nu ar trebui sa-l bea. Sa-l dea la cunoscatori sa fie apreciat la adevarata lui valoare.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)