Sari la conținut

Mi-am luat un vas pentru ceai (Finum Tea Control) si nu prea am habar despre ceaiuri

Ca sa se stie de la inceput, noi nu prea beam ceaiuri ,sau beam, dar destul de rar si nu prea avem prea multe cunostinte in domeniul asta.

Astazi aflandu-ne in mall, Dana mi-a zis sa intram intr-un magazin de ceaiuri sa ne luam si noi niste ceaiuri naturale, d’alea varsate.

Intrati acolo eu i-am zis ca nu ma pricep la ceaiuri si ca este mai bine sa o intrebam pe doamna de acolo ce si cum. Adica nu doream sa-mi iau un ceai care sa aiba cine stie ce efecte adverse… ca am mai auzit si d’astea.

Stand asa prin magazin mi-am dat eu seama ca noi nu avem cum sa facem un ceai d’asta frunze. Nu aveam nici plicuri d’alea de hartie pentru ceai, nici chestie din aia din metal in care sa bagi ceaiul si sa-l pui in cana.

Am ales doua d’alea din metal, un fel de bile cu sita, le-am pus in cos si ne-am mai uitat la ceaiuri.

I-am zis doamnei ca vreau ceva pentru constipatie (deh, mai am si problema asta din cand in cand), sa fie in casa, i-am zis sa-mi dea si ceva de fructe si un ceai verde. Ne-a dat ceaiurile… apoi mi-a explicat ca ceaiul verde nu trebuie sa intre in contact cu metalul in timp ce este la infuzat, asa ca ne-a convins sa mai luam si niste plicuri de hartie.

DSC_7983

Pana la urma, dintr-o vorba in alta, ne-a prezentat o cana pentru care nu mai aveam nevoie de chestii suplimentare, o cana cu control al infuziei.

tc-08-all-3-new-colors

Practic bagi ceaiul in recipientul central al canii, il lasi la infuzat cat trebuie, dupa care rotesti o clapeta si astfel frunzele sunt cumva separate de lichid. Astfel infuzia nu mai are loc.

Am zis ca e buna, ca nu are rost sa mai luam si plicuri, si bilele alea de metal, (care costau vreo 80 de lei) si am decis sa luam recipientul recomandat (Finum Tea Control), cu toate ca mi s-a parut foarte scump, 190 lei. Dar na, de cate ori iti cumperi asa ceva pentru casa, am zis fie, asta este, atata costa, nu-s nici primii si nici ultimii bani investiti intr-o chestie "cool".

Ajunsi acasa ne-am apucat de facut ceai, si am constatat ca recipientul minune este chiar bun. Se foloseste usor si nici nu murdaresti toata casa pentru un ceai. Macar atat :)

Vedeti mai jos cum se foloseste, am gasit si un filmulet pe net ca sa fie mai clar.

Bine, vasul nostru este mai mare, are 1L, dar principiul este acelasi si costul cam tot ala (150 lei era vasul de 400ml).

Ma rog, am dat banii, acum ca i-am dat ar trebui sa stiu si cate ceva despre ceaiuri. Dar nu stiu. Toata viata mea am baut ceea ce mi-a dat mama sau prima mea sotie, atunci cand am fost bolnav, in rest… nu stiu, mai beam cate un ceai cand intram intr-o ceainarie cu prietenii. Acum insa as vrea sa schimb ceva si sa ma apuc sa beau si eu ceaiuri, ca am auzit ca sunt foarte sanatoase, lucru de care nu ma indoiesc.

So, ce ceaiuri imi recomandati si daca tot imi recomandati sa-mi spuneti si la ce sunt bune. Banuiesc ca sunt ceaiuri care se pot bea, asa, zi de zi sunt ceaiuri cu anumite "intrebuintari".

V-am spus, nu as vrea sa beau ceaiuri care sa imi faca bine pe de-o parte si rau pe d’alta.

Apoi, din ce am vazut scris pe plicurile pe care le-am luat, mi se spune destul de clar de cate ori poate fi infuzat (cred ca asa se spune, nu?) un ceai, cat timp trebuie tinut la infuzie, si cate masuri trebuie pentru o cana. 

DSC_7985

Pe spatele pungilor se precizeaza ca o masura este de 6g. La magazin vanzatoarea mi-a zis ca o masura este o lingurita. Eh, aici am eu ceva dubii. O lingurita de ceai chiar este 5-6g sau tre’ sa imi mai cumpar acum si o lingurita speciala pentru dozat ceaiul?

Stiu, toate astea de mai sus sunt probabil stiute de bautorii de ceai, dar na, uite ca mai sunt ca mine care nu au aceste informatii si pana le deprind dureaza ceva.

Mie asa imi place, cand nu stiu ceva sa intreb pana pricep, sa fac un lucru bine daca tot il fac si sa nu-l fac asa in necunostinta de cauza, pentru ca… mi-ar fi rusine sa va intreb.

Da, stiu, pot cauta informatii despre ceaiuri si pe google, dar inca n-am ajuns la punctul ala, macar sa am de unde incepe.

Cam atat, cei care pot sa-mi dea un sfat sunt invitatii mei, cei care au chef de mistouri sa se abtina ;)

Ah, si apropo, ceaiurile astea sunt chiar asa scumpe sau iar n-am nimerit eu magazinul bun? Am dat pe cele de mai sus, din prima poza vreo 120 lei (100g fiecare punga), in conditiile in care doua din ele au fost vreo 50 lei iar cealalta 20 lei. Poate imi sugerati si un loc mai bun de unde se pot cumpara.

Va multumesc anticipat!

P.S. Recipientul asta incepe sa-mi placa, acum dupa ce am scris acest post mi-au mai pus o cana de ceai (verde) si spre surprinderea mea ceaiul este inca cald, nu ma asteptem, totusi, l-am facut de ceva timp.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
8 comentarii
  1. Ramona 14 Oct 2013 @ 09:24

    acum ca te-ai dotat cu toate neceare, ai si un serviciu de ceai adecvat?:)
    uite un link util : http://porcelain.ro/83-servicii-ceai

    Raspunde
  2. Andreea 14 Oct 2013 @ 10:00

    Sa nu puneti o lingurita de ceai verde la o cana de apa ca o sa va stea inima si o sa vi se faca gura punga. Iar daca ceaiul verde este de calitate (adica sunt Frunze cat mai mari si nu bucatele mici) atunci puteti pune in orice cana si el se va lasa pe fundul canii dupa ce se infuzeaza. Nu mai ai nevoie nici de plicuri de hartie (btw hartia constipa). Ceaiurile care se gasesc pe la ceainariile obisnuite si care miros frumos de obicei au aroma artificiala in ele. Asta nu inseamna ca nu ar trebui sa mai bem deloc, doar ca cel mai bine este sa bei cu moderatie. Si dupa ce bei un ceai verde/alb/negru etc de calitate ai sa vezi ca aroma acestora ti se va parea mult prea puternica. Ceaiurile pure nu au un miros atat de puternic pentru ca aroma este data de diverse fructe sau flori si ele in timp isi pierd mirosul. Ele isi activeaza gustul si mirosul sub actiunea apei fierbinti. Va recomand acest site pentru ceaiuri. http://companiaceaiului.ro/
    Preturile sunt mari dar asta pentru ca acesta este pretul unui ceai bun. Cel mai scump ceai din lume este Tieguanyin si costa in jur de 4000 euro kilogramul. Si crede-ma, daca ai sa gusti acest ceai si apoi ai sa incerci o varianta a lui mai ieftina ai sa poti face diferenta. Este a fel ca la vinurile de calitate.

    Raspunde
  3. criserb 14 Oct 2013 @ 11:06

    @Ramona – este tot ce-mi lipsea in casa :) La cate cani avem am zis ca nu ne mai trebuie altele in plus.

    @Andreea – Noi am luat de la Livada cu ceai, din Baneasa. Mi-a parut un magazin de incredere, asa la prima vedere, dar am sa incerc si din locul recomandat de tine.

    Si pe langa ceaiurile astea de care mi-ai zis, negru/verde/alb ce ceaiuri imi mai recomanzi? Ceva asa usor, care se poate bea in fiecare zi…

    Raspunde
  4. Andreea 14 Oct 2013 @ 11:57

    Cristi eu iti recomand sa servesti din toate si sa vezi ce anume iti place. Mie nu imi place in mod special ceaiul negru. Il beau dar nu cu o deosebita placere. Eu prefer ceaiul verde si ceaiul alb. Pana pe la ora 3 beau ceai verde si apoi trec pe ceai alb. Ceaiul alb are o concentratie mica de cofeina. Mie imi plac ceaiurile astringente, acelea care daca sunt putin mai concentrate iti fac gura punga ( un exemplu bun este Sencha – nu e scump si e f bun) :), dar daca preferati ceaiurile dulci puteti opta pentru Roiboos, este un ceai dulce natural (daca nu il luati cu aroma de vanilie, caramel etc – atunci nu mai e natural). Daca iti place gustul mai pamantiu atunci poti incerca Puerh. Dar si Ooolong si Puerh sunt ceaiuri pentru cunoscatori. Nu spun ca incepatorii nu ar trebui sa bea, dar exista posibilitatea sa nu le placa de prima data. Eu asa am patit cu Oolong. Puerh in continuare nu imi place, dar asta pentru ca seamana la gust cu ceaiul negru. Pe scurt gusturile se invata. Iti trebuie rabdare, dorinta de a experimenta si cineva care sa te ghideze (asta ca sa iti fie mai usor). Este la fel ca la ciocolata neagra. Nu ajungi sa savurezi o ciocolata cu concentratie de 90% imediat ci doar in timp dupa ce ai incercat-o pe cea de 70% si apoi pe cea de 75% etc si gusturile tale s-au obisnuit si pot sa o savureze.

    Ah si fffff important, ceaiurile nu se beau indulcite. Nu stricati bunatate de ceai cu zahar poate sa fie el si mama bio eco si brun spre negru. Dar asta e un alt subiect :)

    Raspunde
  5. Ghiocel07 14 Oct 2013 @ 12:10

    Reclama sufletul comertului…..Cum era sa va spuna ca “bilele cu sita” sunt bune, ei vindeau ceva mai scump si rentabil pentru ei. Si noi si parintii au folosit si nu am patit nimic…..Ai grija cu ceaiul verde, este bun pentru constipatie dar creaza dependenta.

    Raspunde
  6. Andreea 14 Oct 2013 @ 12:34

    Ceaiurile pe care le-am baut cu totii de menta, tei etc nu au nici o problema sa intre in contact cu metalul. Problema este la ceaiul verde si alb. Le afecteaza proprietatile. Si da creeaza dependenta dar una buna. :)

    Raspunde
  7. stefania 7 Dec 2013 @ 22:54

    magazinul de ceaiuri din baneasa este cea mai mare hotie. nu au preturi afisate, la casa ti se spune un pret exorbitant ( 300 ron un ceai de 100 grame) iar sefa se mafazin care se da si mare patroana este o nemernica, vorbeste urat si te ameninta daca comentezi.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)