Sari la conținut

Unde ascuțim cuțitele și alte chestii care trebuie ascuțite

Acum ceva vreme tot cautam pe cineva care să-mi ascută și mie cuțitele, dar să le ascută așa cum trebuie. Am găsit acum vreo șase luni și azi a fost momentul să le ascut din nou. Prima dată am trimis-o pe Dana cu ele, acum am zis că vreau să mă duc să-l cunosc pe omul care le ascute și să-i mulțumesc personal. Pe net mai vorbisem cu el, doar l-am găsit pe facebook.

Cum am ajuns acolo mi-a prezentat cuțitele și mi-a zis că le-am întreținut foarte bine. Chiar eram mândru că cineva apreciază asta, pentru că de fiecare dată când umblam cu ele o făceam cu mare grijă.

Ei bine, după ce au fost ascuțite și lustruite cuțitele mele arătau așa:

DSC_2385

Am mai schimbat câteva vorbe cu domnul și l-am rugat să-mi arate și mie cum se face.

Cu toate că deja trecuse ora închiderii, omul a fost foarte încântat să-mi arate. L-am rugat să mă lase să fac și niște poze, ca să vă prezint și vouă întreg procesul de ascuțire.

Urmăriți pozele, apoi vă mai povestesc.

În timpul în care domnul Ionel ascuțea cuțitul de mai sus am apucat să schimbăm câteva vorbe.

Am aflat că face treaba asta din 1985, atunci când s-a angajat ca ucenic la o mare tocilărie a vremii, tocilărie ce era pe Calea Victoriei, colț cu Piața Amzei.

O bună parte din timp a lucrat acolo. Pe vremea aia lumea chiar își ascuțea cuțite, nu ca acum. Atunci avea așa de mult de lucru că nicio comanda care venea în atelier nu putea fi efectuată mai repede de două săptămâni. Fie că te duceai cu un set de cuțite, fie că doreai să-ți ascuți o forfecuță, trebuia să aștepți minim două săptămâni. Așa mult era de lucru la vremea aia. Acum însă, lumea nu-și mai ascute cuțite, preferă să-și cumpere altele periodic, cuțite ieftine și de proastă calitate.

Și atunci, la fel ca acum, un cuțit de calitate costa ceva. Cuțitele bune sunt cele făcute din anumite materiale, materiale care rezistă în timp.

La un moment dat Ionel Chiricuță a plecat din țară, s-a dus să-și facă meseria într-o altă țară, în Danemarca. A lucrat acolo 3 ani, timp în care a reușit să se facă cunoscut în această lume a tocilarilor. Avea comenzi din întreaga țara, lumea îi trimitea tot felul de obiecte la ascuțit de la mare distanță.

Chiar și reprezentanțele firmelor mari de cuțite, care aveau sediile în Copenhaga îi trimiteau cuțitele lui Ionel, să le ascută el.

Cum nu a putut să stea departe de țară foarte mult timp, cum simțea că dorul de familia din țară este mai mare decât succesul pe care l-a avut acolo, a hotărât să se întoarcă și să-și încerce norocul aici.

Și-a deschis un mic atelier pe Șoseaua Progresului, intersecție cu Calea 13 Septembrie, și își vede de meseria pe care o face cu mare drag. Ascute orice, orice vă trece prin cap că ar trebui ascuțit el ascute. De la foarfece la cuțite, de la burghiuri la lanțuri pentru drujbă, de la topoare la forfecuțe pentru unghii. Le ascute pe toate cu aceeași plăcere.

Pentru că am fost foarte mulțumit de felul în care taie cuțitele mele am zis să vă recomand și vouă acest meseriaș și tocilăria de care se ocupă, Tocilăria Spa (pentru facebook aveți linkul aici). Merită să-i treceți pragul și să vă ascută cuțitele așa cum trebuie ele să fie ascuțite. Nu lucrează scump, aveți mai jos și lista de prețuri.

DSC_2413

Îl mai recomandă ceva, îl recomandă numele multor Chefi bucătari care îi trec pragul, dintre care (vă spun din ce-mi aduc aminte) Henrik Sebok, George Catana, Adrian Ștefanescu, Augustin Paraschiv, Daniel Wendorf, Ion Cătălin, Daniel Stoenescu, David Papalet, Daniel Scripcă, Ionita Mihăiță și Iulian Bejinariu.

Acum, ajuns acasă, am zis să mai fac niște poze cuțitelor ce le-am luat astăzi de acolo, cele trei Global-uri de care sunt foarte mândru și două cuțite vechi, care au vreo 30 de ani și au fost făcute undeva la o uzină din Petroșani.

DSC_2444

DSC_2442

DSC_2435Nu vă imaginați cum taie… și să vă mai zic o chestie, cu cât un cuțit taie mai bine, cu atât riscul de a vă râni este mai mic. Nu mai aveți nevoie de forță pentru a tăia ceva, nu mai trebuie să apăsați cu toată puterea și atunci cuțitul nu mai sare necontrolat. În momentul în care un cuțit taie bine, el o să intre ușor în ceea ce vreți să tăiați și nu o să vă sară în mână. Să țineți minte asta ;)

Și gata, v-am lăsat. O să credeți că am vreun contract cu omul, dar nu, nu am. Este doar un tip cu care m-am văzut astăzi prima dată și am avut o experiență plăcută iar serviciile oferite au fost de mare excepție.

DSC_2447

 

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
8 comentarii
  1. Petruta 19 Sep 2014 @ 11:46

    Stii de cand cauta mama asa ceva? De vreo 6 ani de cand ne-am mutat cu tot cu zestrea de cutite de acum 20 de ani (de altfel foarte bune, dar care au mare nevoie de ascutire). Esti un knife savior :))

    Raspunde
  2. criserb 19 Sep 2014 @ 11:48

    @Petruta – bag mâna în foc că mama ta o să fie foarte încântată. Vezi că nu ascute doar cuțite, acum am de gând să-i duc și forfecuțele Danei, să le ascut și pe alea ;)

    Raspunde
  3. Costi 20 Sep 2014 @ 22:35

    Da, si eu caut de un an sa-mi ascut cutitele Villeroy&Boch si o baioneta din primul
    razboi mondial.

    Doar ca stau in Brasov. Chiar m-am ofticat.

    Raspunde
  4. criserb 21 Sep 2014 @ 11:50

    @Costi – i le poți trimite prin curier. Te înțelegi cu Ionel la telefon, are numărul pe site și sunt convins că o să ți le facă cu mare plăcere și dacă îi ajung prin curier. Din câte am înțeles mai sunt din țară care procedează așa.

    Raspunde
  5. Dan 22 Jun 2017 @ 12:45

    Salut,
    Mai este omul acolo?

    Raspunde
  6. criserb 22 Jun 2017 @ 13:08

    @Dan – da, mai este, chiar zilele trecute am trecut pe la el cu niște cuțite.

    Raspunde
  7. LamaTocita 18 Jan 2018 @ 22:19

    O poveste despre nea’ bre care era gata-gata sa-mi stoarca o lacrima.
    Peste tot daca va informati putin o sa aflati ca nu se ascut cutitele la …polizor…

    Chiar sunt curios de gradul de onestitate, adica daca acest post va fi aprobat.

    Raspunde
  8. criserb 19 Jan 2018 @ 10:04

    @LamaTocita – sigur, chestia asta se obține din piatră ;)

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)