Sari la conținut

Voi cat dati bacsis la benzinarie?

benzinarie

Stiti ca atunci cand mergeti la benzinarie este un baiat pe acolo, pe la pompa, care va ajuta sa bagati benzina/motorina, va sterge parbrizul si geamurile, va face presiunea la roti. Intr-un cuvant, baiatul ala va ajuta cu ceva.

Sunt cazuri in care nu aveti nevoie de ajutor, va descurcati singuri, dar sunt si cazurile alea in care poate sunteti imbracati mai elegant si parca nu vreti sa va murdariti. In acele momente il lasati pe baiatul de la pompa sa va ajute.

Am vazut multe persoane ce-l folosesc pe respectivul baiat, apoi se suie in masina si pleaca, fara sa-i dea niciun leu. Am vazut si persoane care ii dau intre 1 si 10 lei.

Eu in mod normal, pentru curatatul geamurilor ii dau 2 lei. Daca imi baga si benzina, imi face si presiunea la roti ii dau 5 lei, sau ma rog, cat am eu marunt pana in 5 lei. 10 lei n-am dat niciodata bacsis la benzinarie desi am vazut ca se poarta.

Sunt curios (atat eu cat si Maddy, o cititoare care mi-a dat ideea acestui post) cam cat credeti voi ca este normal sa-i dati baiatului de la pompa pentru serviciile pe care vi le ofera?

[sursa poza]

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
27 comentarii
  1. vali 10 Apr 2013 @ 11:24

    1 leu pentru făcut plinul. și atât.

    Raspunde
  2. Mike 10 Apr 2013 @ 11:28

    Din punctul meu de vedere, in mod normal, este angajat pentru asta si practic serviciul oferit nu este contra cost. Ca noi in Romania ne-am invatat sa dam bani sub forma de bacsis peste tot e alta problema… Tine de un anume “simt al obligatiei” pe care ni l-am format.

    Eu prefer sa ma descurc singur la benzinarie, insa la spalatorie recunosc deschis ca e alta treaba. La fel la frizerie. Si tot asa…

    Raspunde
  3. daniel 10 Apr 2013 @ 11:32

    2 lei, dar de multe ori alimentez singur.

    Raspunde
  4. Valentin 10 Apr 2013 @ 11:34

    Rar cand il las sa imi bage benzina, am auzit destule povesti despre ei. Si vorba ta cand sunt imbracat mai elegant il las si ai las 2 lei maxim 3. Gemurile nu le spal nicodata cu apa aia lor plina de jeg si nisip. Si inca o chestie care suna cam dubios, deobicei bag eu benzina pentru ca de ex daca bag de 100 ron bag intre 100-101(o suma cu virgula 100,7 ) si casierul imi ia suma fixa nu se mai incurca cu marunt. Nu ca as castiga o avere doar psihologic ca stiu ca ei ma fura maxim la pompa îi fur si eu putin :)) Suna cam penibil dar e un fix de al meu.

    Raspunde
  5. skybax 10 Apr 2013 @ 11:37

    hmm… nimic, pentru ca e platit sa faca asta. Clientii mei nu imi lasa nimic pentru ca le fac un serviciu in plus sau pentru ca li se zambeste, de ce in alta parte ar fi altfel? Ne-am cam invatat sa lasam ceva peste tot, pentru ca asa trebuie, pentru ca ne place, pentru ca… Voua va lasa cineva 1 leu in plus pentru serviciile pe care le oferiti?

    Raspunde
  6. criserb 10 Apr 2013 @ 11:41

    @Mike – ai dreptate, omul ala este angajat, dar la fel este angajat si ala la spalatorie, si frizerul si totusi lor le lasi ceva. Aluia de la pompa de ce nu-i lasi? :)

    @Valentin – pe unde bag eu, daca la pompa arata 100.7 lei pai o sa-i platesc 101, in general eu sunt ala tapit. Poate ca imi dau ei restul, da’ maruntisul ala nu-l iau decat daca ma enerveaza aia de la casa.

    @skybax – nu ne lasa, dar…

    Raspunde
  7. Sher 10 Apr 2013 @ 11:49

    Cei ce aveti copii, de acum incolo sa le dati marunt la ei la scoala. Astfel, dupa fiecare ora sa dea cate1-5 lei profesorului, in functie de cat de mult i-a placut ;)

    Raspunde
  8. maddy 10 Apr 2013 @ 11:56

    eu las 4 lei daca`mi baga aer in roti (1 leu/roata) si 5 lei daca in plus am nevoie sa`mi spele si geamurile. daca am bani sa bag benzina, am bani si de un bacsis pentru serviciile lui utile.

    Raspunde
  9. criserb 10 Apr 2013 @ 11:57

    @Sher – in functie de cat de bine spala tabla :)

    Raspunde
  10. dojo 10 Apr 2013 @ 12:09

    Eu nu-mi spal masina la ei, exista spalatorie pentru asta. Tipului ii las 5 lei (desi serviciul costa 25 de lei), pentru ca e super-atent cu dojomobilul. Il duc la el de cand am luat masina, deci sunt un client extrem de multumit.

    La benzinarie nu astept ajutor, imi fac eu singura plinul. Mi-e nus’ cum sa nu dau nimic si nu am chef sa dau bani pentru ceva ce fac si eu singura :D

    Uneori mai cer ajutorul sa-mi umfle rotile insa, atunci ii las 3-5 lei pentru asta.

    Raspunde
  11. Mike 10 Apr 2013 @ 12:22

    @criserb: La benzinarie nu las pentru ca le spun de cand cobor ca ma descurc :) Sunt perfect de acord cu ce spune @skybax.

    Raspunde
  12. Marius 10 Apr 2013 @ 12:59

    2-3 lei daca ma grabesc si alimenteaza el pana spal eu parbrizul si luneta sau vice-versa. Dar de cele mai multe ori am placerea de a face singur totul…so no tip for the guy

    Raspunde
  13. ovi sirb 10 Apr 2013 @ 14:03

    Eu îl hâşâi repede şi-mi bag singur benzină. Dacă e să mă ajute cu ceva, întotdeauna am fost de părere că un “mulţumesc” spus din suflet şi un zâmbet prietenos e mai valoros decât toţi banii din lume.

    Raspunde
  14. miss 10 Apr 2013 @ 15:12

    hm…eu sunt obisnuita sa imi alimenteze baietii angajati…sa zicem ca nu vreausa mas murdareac.
    si le las cam 2 lei, max 3 daca ma simt mai darnica, pentru alimentare si sters geamuri…si doar daca omul se ofera sa ma ajute sa alimentez.

    daca tb sa ii zic eu sa imi alimenteze, nu-i las nimic

    Raspunde
  15. miss 10 Apr 2013 @ 15:17

    acum am vazut ce varza e comentariul meu…scuzati va rog alunecarile aiurea ale degetului pe taste :))

    Raspunde
  16. alin 10 Apr 2013 @ 15:40

    Da ce-ai facut, draga miss, de ti-s degetele alunecoase, unde le-ai bagat ?!

    Raspunde
  17. alin 10 Apr 2013 @ 15:43

    Ce bacsis ma frate ?? 6 lei benzina nu e bacsis suficient ? De acolo dam si taxa de drum, platim si patronii, platim si angajatii, dam sute de taxe la stat care-s bagate in benzina, SI MAI PLATIM SI APA DIN BENZINA ! Ce bacsis, auzi ma

    Raspunde
  18. Crox 10 Apr 2013 @ 17:36

    Eu bag singur la pompa. Daca insista, inseamna ca serviciul e inclus in costul carburantului. Daca spala geamul, faruri, stopuri, mai opresc si alta data la aceeasi firma. Bacsis doar pentru presiune in roti las.

    Raspunde
  19. all3x 10 Apr 2013 @ 19:50

    Pe acelasi principiu sa inteleg ca atunci cand iesiti din tara cu masina, la benzinariile la care alimentati si va ajuta personalul din benzinarie, voi lasati bacsis? :) Sunt curios ce reactii ar avea oamenii aia… Tin minte cand am fost in Spania prima oara si din “reflex” la o terasa dupa ce am cerut 2 beri i-am spus sa pastreze restul, se uita osparatul la noi si nu intelegea care e faza, tot incerca sa ne explice ca serviciul e inclus in pret…
    E adevarat ca ma eu personal ma simt prost cand vin in tara si mi se intampla sa fiu servit la benzinarie de “baiatul de la pompa” si nu dau nimic in 99% din cazuri, dar in primul rand ala e jobul lui si plus ca eu platesc cu cardul aproape tot timpul si nu am intotdeauna maruntis la mine. Sa zicem ca ambele motivatii sunt formate din obisnuinta formata aici in DK, dar oricum nicaieri in Europa nu am vazut pe nimeni sa lase bacsis, nici macar la casa. Apropo in Danemarca, inaintea inceperii sezonului rece benzinariile posteaza un “baiat” afara care cat timp alimentezi iti verifica daca doresti nivelul lichidelor si sa iti recomanda la nevoie completarea lor, iti zice ce model iti trebuie si unde il gasesti in benzinarie la raft. Si ti se face de la inceput mentiunea ca dureaza circa 1-2 minute oricum mai putin decat iti trebuie tie sa alimentezi si ca este un serviciu absolut gratuit.

    PS De cand in Romania, la benzinarie iti si umfla rotile? Stiu ca au pompele alea acolo (si aspirator parca) dar mie niciodata in ultimii 7 ani nici macar nu mi s-a prezentat ca oferta serivicul ala macar la casa, ca sa nu mai zic sa imi umfle rotile “baiatul de la pompa”…

    Raspunde
  20. Mihai 10 Apr 2013 @ 20:31

    Nada. Alimentez singur.

    Raspunde
  21. Farasuparare 10 Apr 2013 @ 23:08

    Plinul îl fac singur.
    Dacă e nevoie de spălat geamurile și mi-e lene să fac eu asta, las vreo 2 lei dacă am mărunt.

    Raspunde
  22. Ariel 11 Apr 2013 @ 02:25

    Eu alimentez singur. Dacă tot e unul de insistă poate-l las pe el și îi ofer un mulțumesc la final. Mi se pare ceva balcanic toata chestia cu atenția/ciubuc-ul ăsta.

    Am alimentat vreo 5+ ani la aceeași stație, aceeași oameni nu le-am lăsat nimic (eram student) și de fiecare dată mă serveau cu zâmbetul pe buze. Ah da, era la MOL…

    Raspunde
  23. maddy 11 Apr 2013 @ 08:29

    all3x: la OMV`ul la care alimentez eu nu poti sa iti umfli rotile singur, vine baiatul cu un aparat portabil si le umfla el la cerere.
    da, las si in strainatate cand opresc la benzinarii pe autostrada, asa cum las si 50 de centi sau 1 euro la toaleta in farfuria aia pusa pentru donatii.

    Raspunde
  24. Simina 11 Apr 2013 @ 10:08

    De obicei alimentez singura. Cand mai vine vreunul sa ma ajute il las sa ma ajute, dar nici nu mi-a trecut prin cap ca se asteapta la vreun bacsis. Ne-am obisnuit in Romania sa lasam peste tot bacsis. Nu si in cazul meu. Il las doar prin restaurante si la spalatoria auto. Cat timp am stat o luna in Germania nu am lasat nicaieri bacsis si nu s-a uitat nimeni ciudat la mine… Cum a zis si skybax, pentru serviciile pe care le ofer eu, cine imi lasa un leu in plus? Nimeni…

    Raspunde
  25. zoli 12 Apr 2013 @ 20:45

    ZERO lei

    si voi majoritatea care lasati mai ganditiva .
    bine incaodata mai ganditiva. :-)

    Raspunde
  26. marius 25 Dec 2013 @ 15:57

    ZERO si eu. Chestia asta cu bacsisul peste tot pentru orice nimic am vazut-o cel mai des in bucale. Pentru ce tot atata bacsis neamule ? Sunt sarcini de serviciu, incluse in fisa postului etc. Orice fleac trabuie rasplatit ? Unde ajungem ?

    Raspunde
  27. Elena 24 Dec 2016 @ 02:50

    baiatul de la pompa are nume si poate sa fie si fata slava domnului :))
    POMPÍST, -Ă, pompiști, -ste, s. m. și f. Persoană care mânuiește o pompă1. – Pompă1 + suf. -ist.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)