Sari la conținut

Voi pentru ce iesiti?

photo2De cateva zile, in drum spre birou, ma intalnesc cu un grup enorm de oameni in zona Unirii. La intoarcere, tot oameni multi, un carnat gigant, urcand pe Dealul Mitropoliei, inghesuindu-se, injurandu-se si totusi ordonati si impartiti frateste de garduri si gardieni. In jurul acestui carnat scarbos, alti oameni, proptiti la tarabe vanzand flori si nimicuri, atasati ca o tumoare la maretul eveniment cica religios. Oamenii astia sunt zilnic aceiasi – de la patruzeci si ceva de ani in sus, o parte rromi.

Nu am o problema cu oamenii respectivi, cu credinta lor, ci cu ceea ce reprezinta prezenta lor acolo – un cancer de tara. Suntem din ce in ce mai batrani pentru ca decizia de a aduce un copil pe lume devine din ce in ce mai dificila, nu insa si pentru cei needucati. O frecam aiurea pe strazi pentru ca nu exista un job, o mica afacere de familie, o scoala sau poate un hobby artistic care sa ne mai ocupe timpul. Cautam rezolvarea problemelor de sanatate pupand Moastele lui Cutare, dupa ce alte mii de bolnavi au facut acelasi lucru.

photo1In tot acest timp, spitalele se inchid, scolile devin ineficiente, doar bisericile rasar in nestire. Lipsa de educatie merge mana in mana cu nevoia unui “tata” calauzitor. Cand nu ai nici o zare, fie pentru ca nu iti este inlesnita, fie pentru ca esti prea nestiutor, atunci devii controlabil.

La doar cateva sute de metri de evenimentul asta religios avem minunatul Centru Vechi. Chiar daca pentru multi pare o “bucatica de occident” si singurul regret al unora este ca a devenit prea “mainstream” in ultima vreme, parerea mea e ca e ca promoveaza un “lifestyle” la fel de rupt de realitate ca cel al babalacilor inghesuiti la coada la biserica. Cheltuitori, beti sau high avem impresia ca dupa o zi de munca “meritam dom’le!”. Devenim mai maleabili, asta e tot.

Dupa douazeci si ceva de ani cred ca am ramas aceleasi oi. Pe la sfarsitul lui decembrie iar o sa ne dam cu fundul de pamant cum ca vai, cum au murit tinerii pentru libertate si democratie. La un moment dat vom fi chemati din nou la vot. Uite, alege intre alb si negru! Nu conteaza ca si unul si altul m-au furat, trebuie sa aleg musai intre ei.

Roman inseamna a fi actionar la tara asta, nu angajat sau robot. E cazul sa ne invatam si aparam drepturile de proprietar.

[Post scris de colegul Matei]

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
2 comentarii
  1. Adi 27 Oct 2011 @ 15:04

    E poet colegul Matei, le zice bine.

    Raspunde
  2. y430076 27 Oct 2011 @ 16:24

    Esti un adevarat Ninja. Pot sa te ating?

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)