Sari la conținut

Iar moaste, iar nebunie

sf_dimitrieNoua e clar ca ne place sa pupam mortii. Nu s-a terminat bine pupatul moastelor de la Iasi ca acum au aparut altele aici la Bucuresti. Nu mai poti sa circuli prin Piata Unirii de nebunia ce e acolo, la pupatul moastelor.

Eu nu prea le am pe astea, asa ca va rog sa-mi explicati voi de ce as pupa niste moaste, de ce as sta la coada ore intregi, poate chiar zile intregi ca sa ma apropii de ele. Ah, pe langa asta am vazut ca atunci cand credinciosul ajunge la moaste scoate tot felul de chestii din desaga si le trece cat mai aproape de ele. De ce?

De ce as pupa un loc ce a fost pupat de inca cateva mii de oameni inainte? Oare e igienic?

Sper sa se termine cat mai repede cu ele ca deja nu mai pot. Simt ca innebunesc cand tre’ sa trec prin zona. Si chiar trec pe acolo de cel putin doua ori pe zi.

Apropo, moastele Sf Dumitru nu sunt la Patriarhie non stop? De ce trebuie sa fie nebunia asta in fiecare an, intr-o singura zi, si de ce nu va duceti sa le pupati in timpul anului, atunci cand e mai liber p’acolo?

Are un efect mai puternic pupatura asta cand e nebunia aia acolo?

Si inca o intrebare, nebunia asta are loc si in alte tari, sau numa’ la noi se intampla asa ceva?

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
14 comentarii
  1. Stamorello 25 Oct 2011 @ 15:32

    Eu pe asta cu moaștele nu am înțeles-o încă, încercând tot felul de explicații. Am trecut de la a crede că lumea e săracă și vrea o minune și apoi o masă, la a nu mai ști ce să cred. Ipoteza formulată anterior nu e prea realistă, din moment ce sunt unii care merg kilometri întregi pentru a se ruga și pupa niște oase care probabil nu sunt nici măcar de om (just sayin’), cheltuind niște bani serioși pentru a merge acolo, iar cei care sunt din oraș sau aproape de el, aleg să meargă la moaște pe principiul: „Păi vin alții din alte zone să pupe și noi, care suntem aproape de ele, nu?”.
    Acești „moaște hunters” pot de multe ori să irite prin felul lor de a fi, eu alegând să plec din Iași în zilele în care lumea a venit să se „roage”, pentru binele meu psihic. :)

    Raspunde
  2. andreea 25 Oct 2011 @ 15:34

    pai moaste sunt peste tot in lume, dar nu se scot la pupat. iar sf.dumitru o fi el non-stop la patriarhie, dar nu e scos la “produs” in fiecare zi. si evident ca nu e igienic, dar ce sa ii ceri unuia care sta cu orele sa pupe o bucata de mort?

    si da, efectul e mai mare atunci cand se sarbatoreste sfantul in cauza. ca se face slujba, alea, si da cu tamaie si mir si e sfantul duh mai puternic si iti indeplineste orice dorinta. doh, tu ce ai invatat la scoala? :D

    Raspunde
  3. roli 25 Oct 2011 @ 16:06

    ce tampenie sa crezi ca niste ciolane te ajuta. da te ajuta dupa ce pui gura unde au mai fost cateva sute sau mii de oameni,te trezesti cu ceva bube forestiere la gura sau mai rau.

    Raspunde
  4. blue77max 25 Oct 2011 @ 16:21

    Va spun eu de ce….asa vrea diavolul…are tot felul de mijloace prin care pacaleste milioane de oameni, prin tot felul de metode..asta cu moastele explicatia este simpla..singura dorinta a lui este sa nu te rogi la D zeu, Isus..si au aparut moastele, ciolane, scanduri, cuie din cruce, sticlute cu sangele Papei,semne prin copaci,etc…sunt mii..ati observat ? toti se roaga si se inchina la ceva mai putin la D zeu si Isus…Orice om care a trait pe pamant si a murit este mort pana la sfarsitul lumii…in afara de cateva persoane care se spune in Biblie ca eu fos rapite de D zeu direct la cer fara a trece prin moarte. Deci concluzia..sfantul X sau Y, fecioara Maria..etc..toti au facut bine cand au trait, D zeu a lucrat prin ei dar acum sunt morti pana la Ziua Judacatii…gata…

    Raspunde
  5. Iulia 25 Oct 2011 @ 16:34

    Eu nu m-am gândit niciodata la chestia asta când eram mica, dar ati vazut la biserici, cànd se împartasec, preotul da vinul ala cu aceeasi lingurita din acelasi pahar, dupa aceea se duc toti si beau aghiazma sau vin cu aceleasi pahare, unul dupa altul…
    Pupatul ala al moastelor cred ca e cel mai inocent share de microbi si bacterii în comparatie cu astea =))

    Raspunde
  6. ionut_d 25 Oct 2011 @ 16:52

    Si totusi nu s-a imbolnavit nimeni si se mai face si botezul cu apa rece iarna si culmea, copilul nici nu raceste macar! Strange, ha? :)

    Nici eu nu inteleg aglomeratia cu toate ca moastele nu sunt scoase “la produs” doar atunci.

    In esenta, este un subiect delicat si nu mi se pare corecta bataia de joc. Fiecare are liberul arbitru sa creada si sa faca ce crede de cuviinta pt ca intr-un final sa raspunda sau nu pt ceea ce face sau nu :)

    Raspunde
  7. criserb 25 Oct 2011 @ 16:56

    @ionut_d – nu e bataie de joc man, am pus niste intrebari, poate ma lamureste si pe mine cineva….

    Raspunde
  8. Simina 25 Oct 2011 @ 17:48

    Eu am auzit teoria cum ca, de aceste moaste (si icoane si altele) microbii nu se ating dat fiind ca ele sunt sfinte… Astfel nu au nicio sansa virusii, bacteriile etc…

    Ma rog, nici eu nu o sa inteleg niciodata fenomenul asta de imbulzire la moaste. Ma depaseste complet.

    Raspunde
  9. Alex 25 Oct 2011 @ 19:15

    Moaștele “e” sfinte, nu iei nici o boala daca pupi unde au pupat cateva mii de bolnavi!

    Raspunde
  10. mircea 25 Oct 2011 @ 20:57

    @ionut_d – nici o minune ca nu se imbolnaveste copilul la botez, dureaza tot aproximativ 30 sec apoi este sters si imbracat rapid
    @criserb – stii cum e cu pravalia si cu vadul care il are?/ cam asa e si cu moastele ….
    stii toti acei care se plang ca nu au, acei care se cred napastuiti de soarta au la timp liber….. de ce sa le iei placerea sa socializeze si ei in alta parte decat in fata blocului// plus ca la biserica e locul unde se agata cel mai repede, indiferent de varsta, ce matrimoniale, se chaturi, ce siteuri de socializare// la biserica e pe alese, nici macar nu trebuie sa faci vreo miscare te aleg ele:D
    btw – nu pupa direct “osu’ ” este un geam interpus (stiu asta de pa la 10 ani cand m-au pus ai mei sa pup si eu acolo pe la o manastire din moldova, si m-am opus cu inversunare)

    Raspunde
  11. octavian 25 Oct 2011 @ 21:35

    Sunt curios daca vine Isus la Unirea, o sa fii suparat ca se blocheaza circulatia?

    Raspunde
  12. mircea 26 Oct 2011 @ 00:50

    @octavian – poat edaca vine isus cu chuck norris sa se blocheze circulatia :) ca daca vine isus singur la uniri si spune ” eu sunt isus, matuitorul vostru” il iau aia la injuraturi ca vrea sa se bage in fata :D

    Raspunde
  13. Andrii 26 Oct 2011 @ 09:43

    La ce agitatie este zilele astea cu regele, eu zic ca ar fi bine sa treaca si el pe la moaşte cu pupatul!

    Raspunde
  14. unicornul_vesel 27 Oct 2011 @ 14:07

    Cand se face coada pentru a obtine ceva gratis (in cazul de fata o atingere fina si delicata a moastelor), se considera ca e un dar de la divinitate. Darul de la divinitate e lucru bun => nu ai cum sa te imbolnavesti.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)