Sari la conținut

Volanul se învârtea greu în timpul unei frânări puternice

shutterstock_221352898

Zilele trecute voiam să ajung la f64.ro și cum ai noștri s-au apucat de reorganizat zona verde din fața magazinului intrarea era alta, cu mult în fața locului pe care îl știam eu. Am frânat destul de brusc și când să iau dreapta aproape că nu puteam să învârt volanul. M-am speriat puțin și am făcut tot felul de astfel de teste. Volanul mergea foarte greu dacă eram în frână puternică.

Am fost astăzi la mecanicul meu Petre și a făcut o tură cu mașina. A testat și el câteva frâne și nu dădea niciun semn din ceea ce îi descriam eu. L-am pus să frâneze mai brusc. A frânat și a văzut. Cum mașina era mai frânată, volanul abia că se mai putea învârti.

Și-a dat repede seama ce este, de aia am zis să vă povestesc și vouă, poate o să treceți vreodată printr-o situație asemănătoare.

În frână, uleiul de la servodirecție, fiind sub limită (probabil – că bidonul nu era la vedere) se deplasă într-o anumită zonă și nu mai ajungea unde trebuie pentru a ajuta direcția. La viteză constantă nu aveam probleme, doar în frână destul de puternică.

A completat Petre cu ulei pentru servodirecție și totul și-a revenit la normal.

Am scăpat ieftin, cu toate că mă speriasem, credeam că am ceva probleme la servo.

So, în caz că treceți prin așa ceva, să știți de la ce este, să nu vă faceți griji ca mine.

Foto urme de frână via shutterstock.com

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
13 comentarii
  1. cartus 5 May 2015 @ 06:05

    Hai sa o facem pana la capat utila (postarea): pune o poza si pe unde e bidonul ala, ca sa stie lumea si ce sa completeze. Aveai Fabia, sau am visat eu?

    Raspunde
  2. radu 5 May 2015 @ 08:20

    La orice (orice) mașina rezervoarele cu lichide esențiale în siguranță auto se găsesc puse la vedere. În plus este menționat în fiecare carte tehnica a mașinilor sa verifici periodic aceste lichide.

    Raspunde
  3. criserb 5 May 2015 @ 09:50

    @cartus – nu am făcut poză, dar nu cred că este concludent. La fiecare mașină recipientul este în alt loc. La mine de exemplu (VW Polo) rezervorul pentru uleiul de la servo este sub baterie. Mai exact trebuie demontată bateria și suportul ei, iar dedesubt este recipientul de care vorbesc.

    Raspunde
  4. cartus 5 May 2015 @ 10:44

    Hai sa mai citim inca odata: “că bidonul nu era la vedere”…. Eu la Fabia nu il vad, la dreapta jos e lichidul de parbriz, dreapta sus, mai spre centru e cel de frana, stanga e antigel. Cel de la servo nu il vad si pace.

    Raspunde
  5. criserb 5 May 2015 @ 12:52

    @cartus – stai că nu înțeleg ce vrei să zici. Am zis că eu nu văd vasul, este ascuns sub baterie.

    Raspunde
  6. IonutP 5 May 2015 @ 17:04

    Eu am patit o chestie similara la viteza mica, cand volaneam de zor in parcare. S-a auzit un sunet mai puternic si a murit complet servodirectia. A trebuit sa opresc motorul si sa-l repornesc ca sa isi revina.

    La service au zis ca a trebuie resetat nu-stiu ce senzor, dar odata ce patesti chestii d-astea ramane un gand acolo in creier ca e ceva in neregula si incepi sa cauti nod in papura si cand nu e cazul :)

    Raspunde
  7. criserb 5 May 2015 @ 17:21

    @IonutP – e adevărat, cu chestiile astea nu prea este de joacă, asta dacă ești normal la cap și realizezi ce se poate întâmpla. Pe de altă parte este bine când se găsește soluția, atunci poți să dormi mai liniștit ;)

    Raspunde
  8. IonutP 5 May 2015 @ 23:39

    Ai dreptate. Din pacate insa nu am prea mare incredere nici in mecanicii auto. De multe ori asteapta sa le dai tu solutia, daca nu li se pare suficienta de importanta problema ta…

    Raspunde
  9. criserb 6 May 2015 @ 01:13

    @IonutP – eu am mecanicul meu în care am deplină încredere. Am mers la el de când mașina avea 2000km. Mi-am băgat ceva în ea garanție și în prețurile celor de la Porsche. Cu toate astea am băgat în ea doar ceea ce era mai bun și am respectat tot ceea ce scria în cartea de service. Partea proastă le mecanic este că trebuie să merg până la Brănești, dar na, dacă am sunt mulțumit ăsta să fie singura problemă :)

    Raspunde
  10. cartus 6 May 2015 @ 06:18

    Era pentru Radu. Doar dupa ce am postat am vazut si comentariul tau deasupra. Apropo de senzori si de peripetii cu masina: http://blogcartus.com/diverse/si-nu-iti-duce-masina-service-ul-prietenului-tau-ii/

    Raspunde
  11. criserb 6 May 2015 @ 09:33

    @cartus – Am citit și am rămas cu ceva. O chestie din aia pentru șoricei îmi trebuie și mie. Am și eu și încă nu m-am mutat la curte. Apropo, ți-ai luat ceva, sunt bune?

    Raspunde
  12. cartus 6 May 2015 @ 13:31

    Inca nu, dar e in plan. Caut si eu sa vad care ar fi mai bune, ca sa nu dau bani degeaba. Nu prea gasesc nimic concret (review-uri).

    Raspunde
  13. alex 30 Jun 2015 @ 20:19

    De regula la vw rezervorul de la servodirectie are un capac verde. Daca masina e cumparata second este bine sa se schimbe acel lichid pentru ca dupa 100.000km incepe sa-si schimbe culoarea spre galbui semn ca nu mai are aceleasi proprietati, se si ingroase putin cu timpul. Lichidul cand e nou trebuie sa fie de culoare verde. La unele masini rezervorul de servo se afla sub compartimentul bateriei, si pentru a avea acces trebuie data bateria jos, se desface capacul care are o joja cu ajutorul careia vezi nivelul ca la uleiul de motor.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)