Sari la conținut

10% bacsis este cam mult

moneda

In general obisnuiesc sa dau bacsis undeva la 10%. Merg la restaurant si dau cam 10% din nota sau ma rog, rotunjesc la o suma apropiata de acest procent.

Omului care vine cu pizza ii dau cam 5 lei in plus, depinde de suma, rotunjesc si eu in functie de banii pe care ii am in buzunar.

Cand spal masina, le las 5 lei. Niciodata mai mult, ca si asa si-au cam luat lumea in cap astia de la spalatorii.

As spune ca nu sunt zgarcit si las peste tot o mica suma de bani, in general in functie de modul in care am fost servit.

Dar totusi, 10% in toate situatile este cam mult. Sunt momente cand nota de plata la restaurant este de 500 lei, de 1.000 lei sau chiar 10.000 lei. Eh, in acel moment mi se pare enorm sa la bacsis 50/100/1.000 lei.

Un prieten imi spunea ca a organizat un eveniment pe firma si a trebuit sa plateasca 10.000 lei, iar chelnerii i-au trecut automat pe nota de plata 1.000 lei bacsis. 1.000 de lei pentru ca le-au adus un fel de mancare… da, erau mai multi, dar 1.000 lei pentru o servire mi se pare enorm. Nu le-a dat 1.000 lei, le-a dat 300 lei si gata. Au facut urat chelnerii, au strambat din nas.

Au castigat 300 lei in 2 ore cat au stat invitatii la masa si nu a fost bine.

De cand am auzit povestea am inceput si eu sa fiu mai zgarcit, sa nu mai dau 10% bacsis.

Am o nota de plata de 380 lei las maxim 20 lei. In niciun caz nu las mai mult.

In plus, de cate ori am fost plecat din tara (prin Europa) s-au uitat urat chelnerii la mine cand lasam cate 1-2 euro. Acolo nu se face asa ceva. Acolo se lasa cativa centi.

Mi-a explicat un strain cu care stateam odata la masa ca noi romanii nu prea stim care e valoarea banului. Noi lasam bacsisuri prea mari. Cativa centi sunt suficienti si cred ca are dreptate. Noi aruncam cu banii cand vine vorba de lasat bacsis.

Daca ii lasi unui chelner cativa lei nu e bine, se uita urat la tine de parca ar fi dreptul lui sa-i dai 10%. Dau 10% atunci cand e vorba de sume mici, dar cand valoarea comenzii creste scade si procentul meu.

Poate o sa-mi ziceti ca sunt al naibi dar mi-am dat seama ca mie nu-mi pica banii din cer…

Eram curios cum procedati voi cand vine vorba de lasat bacsis… cat lasati bacsis cand e o comanda mica, dar una mai mare?

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
20 comentarii
  1. amzis 20 Sep 2012 @ 13:23

    Si aici se lasa ciubuc. Acum depinde si de restaurante cafenele etc. Daca mergi la un reataurant bun si vine nota de plata sa zicem 100€ si tu ii lasi 2-3€ nu cred ca ii convine. Depinde acum de fiecare om si depinde si de ce ai in buzunar. Daca vrei lasi daca nu ,nu. Apropo de prietenul tau. Dar de cand se lasa in Romania ciubucul obligatoriu sau mai bine spus de cand se trece pe nota. In afara de nunti/botezuri/petreceri organizate unde trebuie sa ii platesti efectiv 100ron sau 150 nu mai stiu exact,nu am auzit sa se treaca pe nota de plata.

    Raspunde
  2. Kriogen 20 Sep 2012 @ 13:24

    Si eu las 10% bacsis la sume normale, dar am avut odata nota de plata 9 mil in 3 oameni, si evident ca nu am lasa 90 bacsis, am lasat un 40-50 de lei.

    Ideea este ca si acel 10%, chiar daca e suma mai mica si iti convine sa-l dai, conteaza foarte mult si servirea. Daca chelneru te serveste ca pe ultimul om, te face sa astepti o vesnicie dupa mancare sau o bautura banala, pai atunci scuza-ma, dar nu merita deloc, ce 10%.

    Prostia este ca, chelnerii s-au obisnuit asa, gen medicii cu spaga pentru operatie. Daca nu le lasi bacsis, si te mai duci acolo, data viitoare te serveste ca pe ultimu om.
    Sa invete sa aprecieze si ei, inteleg ca e o munca obositoare, dar nu ma obliga legea sa dau bacsis, dau de placere.

    Raspunde
  3. criserb 20 Sep 2012 @ 14:25

    @amzis – se mai intampla ca la mesele “pe firma” ciubucul sa fie inclus in nota sub forma de “servicii”. Iti dai seama ca nimanui nu-i convine sa lase bacsis din buzunar cand masa e data de firma ;)

    @Kriogen – normal ca daca nu esti multumit de servire ii dai mai putin sau chiar deloc. In functie de cat de mult te supara. Nu ma refeream la cazurile astea, ma refeream la o servire normala, cand lasi ciubuc dar… lasi cat vrei tu nu cat vrea el.

    Ma enerveaza ca sunt chelneri care stramba din nas… tu le dai si ei stramba din nas…

    Am patit chiar sa-mi arunce ciucul pe masa, “decat atat mai bine nimic”. L-am bagat in buzunar si mi-am vazut de ale mele…

    Raspunde
  4. Nic 20 Sep 2012 @ 14:55

    Deci daca in Europa se merge pe cateva monezi, asa trebuie procedat acolo, dar in Romania daca se obisnuieste cu cei 10%, ar trebui respectat sistemul asta oricat de mare ar fi nota, parerea mea daca nu te doare sa consumi de 5000 (atunci cand comanzi) nu ar trebui sa te doara cand ii dai lu ala 500 – bacsisul lui…
    O singura mare conditie se aplica: serviciul pt 10% trebuie sa fie exceptional… Si produsele comandate trebuiesc sa fie satisfacatoare… Atunci nu ai motiv de ce sa nu ii dai omului partea care i se cuvine… Daca serviciul este de 2 bani atunci ii dai tot 2 bani sau chiar nimic in cazul in care are si atitudine…
    Daca produsele nu se ridica la asteptarile voastre chemati managerul si va plangeti precum ca nu va place sau ca este arsa friptura sau nu sunt proaspete prosusele sau mai stiu eu motivu de ce nu iti place… si ca ori vrei sa o schimbi cu altceva ori nu mai vrei… ( atentie: atunci cand iti vine mancarea poti face asta si ai luat 1-2 inghitituri, nu la sfarait mai ai 2 linguri :) ) in cazul in care mancarea nu a fost buna iar nu e vina chelnerului… El isi face treaba…si iti cheama pe ala in charge in cazuri mai speciale…

    Deci faza cu doctorul e total diferita fata de faza cu chelnerul… Nimeni nu te obliga la restaurant pt ca nu este lege data dar trebuie mers pe bun simt, la fel ca si chelnerul ar trebui sa faca servirea cu bun simt si profesionist…

    Ha pofta mare, luati cu paine, lol !!!

    Raspunde
  5. narcis 20 Sep 2012 @ 14:56

    eu am patit o chestie d-asta la trattoria il calcio (herastrau). am avut nota de plata undeva pe la 500RON si am lasat bacsis undeva pe la 40RON. a venit chelnerul la noi si a inceput sa ne intrebe de ce nu am lasat peste 10% bacsis, ca asa se procedeaza. l-am intrebat unde scrie chestia asta si daca e legal sa ne ceara banii astia in conditiile in care nu apar pe nota de plata si nu sunt impozitabili. ne-a facut saraci, a luat banii si a plecat :)

    Raspunde
  6. Nic 20 Sep 2012 @ 14:58

    @Narcis ai vorbit cu managerul de insulta adusa de bou ala?

    Raspunde
  7. criserb 20 Sep 2012 @ 15:16

    @Nic – “partea care i se cuvine…” – nu inteleg de unde vine asta, de unde pana unde “i se cuvine”. Daca eu consider ca unui chelner i se cuvine ii dau cu mare placere, atat cat consider eu. Daca nu, nu. E o tampenie asta cu i se cuvine, in principiul chelnerul are salar, asa cum am si eu asa cum probabil ai si tu. Nu e vina mea ca el si-a ales sa fie chelner. E o meserie care include acest risc, al bacsisului, poate sa-l aiba sau poate nu.

    Cat despre chelnerii de la noi, ma scuzi, 80% nu isi merita bacsisul de loc… daca e sa o luam asa pe aia dreapta. Si nu pentru ca mancarea e proasta, pentru ca nu stie sa zambeasca, pentru ca vorbeste in doi peri, pentru ca nu stie sa-si castige acel bacsis.

    Cat despre faptul ca eu platesc (sa zicem) 10.000 lei la o masa, pentru 2 ore, nu inseamna ca respectivul chelner trebuie sa aiba un venit de 1000 pentru cele 2 ore… e absurd.

    Raspunde
  8. octavian 20 Sep 2012 @ 15:39

    nu ai spaga = nu ai salariu.
    proprietarii de restaurante ofera salarii mici ospatarilor pentru ca stiu ca ei fac spaga.

    Raspunde
  9. Nic 20 Sep 2012 @ 15:53

    @criserb
    “partea care i se cuvine…” nu cam toti pe aici spun ca ar fi 10% ? in state este 15-20%
    Daca 80% nu stiu sa lucreze meseria atunci la acei 80% dintre ei nu le platesti 10% dar atunci cand nimeresti unul bun ii dai at merita (tot ii trag cu acel 10% pt ca atat se practica in romania…)
    Si faza cu masa de 10 mii si chelnerul face odata 1 mie… sa stii ca se mai imparte acel castig in cativa insi si un procent poate merge la barman si la bucatarie si la picoli si alti chelneri.
    In general acesti chelneri nu au mese de 10 mii, se intampla odata la cateva zile/saptamani sau poate luni de zile sa prinda o masa buna la care probabil se bucura dar cand le dai doar 3% zice ca esti neam de caisa :) , deci ca sa intelegi nu prea exista chelneri la restaurante obisnuite care sa faca mai mult decat faci tu pe luna, iar daca exista sa stii ca muncesc cu mult mai greu decat tine, lucreaza cu picioarele, nu ca tine cu capul…
    In final nimeni nu te obliga sa lasi o suma, asa cum am zis mai sus nu exista o lege… si nu o sa existe niciodata dar noi trebuie sa avem grija ca sa poata exista aceste locatii unde sa fii servit si bine servit… chiar daca are salariu chelnerul sa stii ca nu poate trai din ala… unii oameni poate sunt studenti, altii nu ii duc capul etc , etc deci nu ii judeca pe cei care aleg aceasta meserie… altii poate le place… si nimeni nu este sclavul nimanui…
    Iti dau un sfat, eu de exemplu daca vreau sa organizez un eveniment la un restaurant, imi fac niste calcule mai intai, merg la un restaurant, doua 7, 9 si vb cu managerul sa consult lista meniu, daca la un restaurant trebuie sa scot 3000 euroi poate ca bugetul meu nu imi permite, iau in calcul si 10% deci 3300 mi-ar trebui… atunci iau in calcul o alta varianta unde la restaurantul B ma costa poate 2000 euro + 10% posibil bacsis unde bugetul imi permite…

    Foarte urat in romania este chestia cu furatul la nota de plata – nu se prea poate in romania in ultimul timp dar tot se mai gasesc situatii mai pe fata din ordinul patronului… exemplu: lamaia – se plateste, painea – se plateste, garnitura – se plateste separat uneori, ketchup sau alte din astea – se plateste :) cmon – asta e deranjant…

    Raspunde
  10. criserb 20 Sep 2012 @ 16:07

    @Nic – Sunt locale in care se tin regulat evenimente. Cel de care iti vorbeam eu, prietenul meu, merge acolo regulat. Nu l-a deranjat 500 lei bacsis cand nota a fost de 5000 lei, nu a zis nimic cand i-au trecut pe nota de plata 800 lei bacsis cand a avut un alt eveniment, dar atunci au venit sa-l intrebe. A treia oara i-au pus direct pe nota de lata 1000 lei = servicii.

    Ai dreptate cu castigul chelnerilor, e mic. Sunt insa care stiu sa si-l rotunjeasca prin felul in care te fac sa te simti la acel restaurant. Le dai de placere. Dar cand nu te serveste ok, pai atunci sa nu strambe din nas ca i-am dar 5 sau 7%. Asta ma deranjeaza cel mai tare, ala care stramba din nas ca nu a primit cat a vrut el dar nici nu si-a dat deloc silinta. Pentru ca s-au invatat “li se cuvine”.

    Nu li se cuvine decat atunci cand stiu sa te trateze si esti multumit…

    Iar despre cat castiga unii nu cred ca e cazul sa discutam, sunt care pleaca cu 500 lei pe zi, sunt care pleaca cu 50 lei. Fiecare dupa cum stie sa-si castige acesti bani.

    Nu am zis ca e o rusine sa fii chelner, departe de mine acest gand, doar a atunci cand isi aleg aceasta meserie isi asuma de la inceput riscul de a primi sau nu acel bacsis.

    Si apopo, cei 10% de care tot vorbim e asa pentru ca noi i-am invatat, noi nu stim sa apreciem banul asa cum neamtul o face ;)

    Raspunde
  11. Nic 20 Sep 2012 @ 16:35

    “Dau 10% atunci cand e vorba de sume mici, dar cand valoarea comenzii creste scade si procentul meu.
    Poate o sa-mi ziceti ca sunt al naibi dar mi-am dat seama ca mie nu-mi pica banii din cer…”
    Tu te contrazici singur, ori le dai in fct de serviciu oferit acei 10% ori le dai mai putin pt ca nu iti permiti sau din zgarcenie/ciuda ca pleaca cu 500 pe seara :) dar nicidecum ar trebui acel procent sa il calculezi asa cum faci tu in fct de suma care iti vine pe nota de plata… Tu esti consumatorul si tu decizi cat comanzi, nu e vina chelnerului ca iti aduce ce aicomandat tu, 10 porci mistreti la protap si 20 fazani… Lol, chelnerul iti va zambi si it va aduce ce ii ceri… Daca nu zambeste si nu iti aduce fazanii la timp pt ca a uitat sa ii comande sau ca a fost ocupat sa stea de vorba cu vreo tipa pe acolo sau la mobil… Sau iti tranteste farfuria in fata ca vezi tu pe el nu il intereseaza cum te serveste, ATUNCI DA II DAI MAI PUTIN DE 10%…

    “Si apopo, cei 10% de care tot vorbim e asa pentru ca noi i-am invatat, noi nu stim sa apreciem banul asa cum neamtul o face ”
    Hai sa nu vorbim de toti Jew-ish-ii care nu ar plati nici pretul painii la magazin daca ar fi dupa ei…
    Acum aprox 30 ani mi-a spus cineva o poveste cum se angajase tasu unui prieten intr-o cafenea pt niste jidani, povestesc pe scurt… I s-a atras atentia ca, cafeaua nu trebuie aruncata seara atunci cand face curatenia de seara, ci va fi pusa la pastrare pt a doua zi si amestecata cu una proaspata, gen nimic nu se pierde… Fiecare banut conteaza… Ca asa se fac banii… Asa si neamtalaul tau.. Normal ca apreciaza baniidaca trage cu dintii de ei, nici o cana cu apa nu ti-ar da… Morala cu cafeaua cred ca te-ai prins: “jidan prost isi va pierde clientii in timp pt cafeaua proaspata transformata in una de 2 bani”

    Faza cu bacsisul nu i-am invatat noi romanii, asa se practica de cand s-au inventat barurile si restaurantele, nu o sa te serveasca nimeni daca nu il platesti, daca tu ai lucra ca ospatar si vin 3 clienti la 3 mese diferite, primul iti da 10% mereu, al doilea iti da 5% mereu si al3-lea iti da 1% mereu, tu la care mergi primul sa il servesti?

    Sa te mai invat o chestie: pe meniu poate fi specificat ca la o masa de minim 6-10 persoane sau cat doreste patronul sa fixeze se plateste taxa de serviciu de minim 10% sau 15% sau cat vrea patronul sa scrie la sfarsitul meniului sau la inceput…
    In momentul in care tu nu vrei sa platesti nici legea nu te ma protejeaa si trebuie sa platesti pt ca este trecut pe meniu si tu esti de acord din monentul in care ai inceput sa comanzi, altfel spus dupa ce ai citit treaba aia esti liber sa-ti cauti alt restaurant daca nu iti convine regula de aur, lol

    Raspunde
  12. criserb 20 Sep 2012 @ 16:51

    @Nic – nu ma contrazic (desi asa pare) daca sunt multumit dau 10% dar nu dau 10% din orice suma…

    Cat despre localuri mai e o chestie, daca esti client fidel, chelnerul se obisnuieste cu tine si te serveste altfel. Stie ce vrei, stie cum sa te ia, stie sa te serveasca asa cum trebuie. In general alora le dau mai mult, dar nu le dau 10% din orice suma. Avand in vedere ca le dau in fiecare zi si ei stiu asta… nu-i deranjeaza nici daca le dau 8%. Depinde… sa fie rotund.

    Pe cand daca ma duc intr-o carciuma noua si nu sunt servit ok, stau o ora dupa meniu, inca una pentru a veni mancarea, cum sa-i dau? Nu-i dau nimic. Daca sunt servit ok ii dau. Nu-s zgarcit, dau de placere cand omul merita, dar nu imi place sa mi se bage mana in buzunar.

    Cat despre meniurile in care scrie ca 15% sau 10% e obligatoriu… sa fie ei sanatosi ;)

    Raspunde
  13. Cip 20 Sep 2012 @ 17:41

    Eu las bacsis mult, cam 15%. Nu am patit sa imi reproseze cineva ca nu am lasat destul, dar daca as pati asa ceva, as lasa fix zero barat si o urare de bine. Cum sa ai atata tupeu?

    Raspunde
  14. TyT 20 Sep 2012 @ 18:25

    Depinde foarte mult ! De obicei le las 10% chiar si la note mari de peste 1000 lei dar depinde de servire si cat alcool am la bord :)

    Raspunde
  15. Valy 21 Sep 2012 @ 11:49

    Buna Cristi.
    Subiect sensibil.
    In cazul in care nu supar pe nimeni iti spun si eu cam cum e aici printre pieile rosii ! :-)
    Pe mine sotia nu ma lasa sa las bacsis , niciodata cand merg la restaurant pe motivul ” ca nu las destul”. Si se pare ca ea stie cel mai bine – lucreaza in industria restaurantelor de peste 10 ani.
    In USA e in felul urmator: toate restaurantele angajeaza pe minimul pe economie , deoarece aici in 99,99% din cazuri se lasa bacsis 20%.
    La noi la hotel , este inclus automat in pret un 20% Gratuity.
    Bineinteles ca asta se practica atunci cand serviciile sunt extraordinare, si crede-ma ca in mare parte sunt (este foarte mare competitia intre restaurante, hoteluri etc).
    Mancarea si serviciile trebuiesc sa fie exemplare , ca daca nu in multe cazuri clientul refuza face reclamatie pe calitatea mancarii/serviciului si atunci restaurantul compenseaza toata consumatia , fara prea multa discutie si astfel protejeaza imaginea restaurantului.
    La un restaurant OK un ospatar poate face LEJER pana la 300$ – 400 $ intr-o singura zi, deci pentru banii astia chiar daca mi-a cazut zugraveala in casa, sau mi-a murit purcelul , in momentul cand servesc o masa , zambesc si sunt cel mai dragut om din lume. :-bd Am fost socat cand am venit prima data aici , dupa ce am calatorit putintel prin Europa si imi ziceau colegii ca sunt SCARTAR la dat bacsis. :))

    Raspunde
  16. Bucur 21 Sep 2012 @ 20:35

    maxim 3-4% las si asta foarte rar… nu vad sensul de a lasa mai mult.

    Raspunde
  17. Andrei 13 Oct 2012 @ 23:52

    bacsis-ul trebuie sa fie egal cu calitatea servicilor,dar sa lasi sub 10% mi se pare pur si simplu nesimtire.

    Daca nu lucrati in domeniul nu aveti de unde sa stiti,eu castig 500 RON/luna salariu,normal ca traiesc din bacsis.
    Si daca tu ai nota de 10000 lei inseamna ca-ti permiti si nu te mai deranjeaza inca 1000 de lei pentru mine,care mai mult ca sigur am stat dupa tine pana la 4-5 diimineata pentru ca te-ai intins la baut cu prietenii,si poate nu stiati dar nimeni nu lucreaza in restaurant/hotel in Romania 8h/zi.ci 12+.
    In majoritatea cazurilor nu sta un ospatar singur dupa tine,ci cu inca 1- din bucatarie/bar/alt ospatar,si brusc bacsisul ala de 1000 de lei pe care tu ai crezut ca il lasi unui ospatar,devine de fapt 250 de lei,pentru – 5-6 ore de munca(state dupa fundul tau si dupa placul tau).

    Si cate mese bune crezi ca prinzi intr-o zi?10-100?Ai noroc daca dai de una.restul sunt din astia ca tine care lasa 5 lee.

    Stiti ce va recomand?Luati-va concediu 1 luna si lucrati pe orice post pe care se face bacis,sa vedeti ce insemna asta.si dupaia vedem ce bacsis lasati:)

    uinca ceva serviciul ospatarului nu trebuie conditionat de calitatea mancarii,rapiditatea prepararii,felul in care arata etc. AIA E BUCATARIE,nu restaurant.

    Raspunde
  18. Claudiu 7 Sep 2013 @ 08:05

    Nu las bacsis decat la chelneri cu foarte mult bun simt si daca servirea a fost ireprosabila si rapida ceea nu prea se intampla in Romania. Toti au pretentii desi nu stiu sa salute cand intru in restaurant sau nu stiu chestiuni MINIME (pe care si eu le stiu care nu sunt chelner) din aceasta meserie – gen ca nu te duci la client sa preiei comanda decat atunci cand omul a inchis meniul si l-a asezat jos pe masa Nu , nu sari pe el cand omul se uita in meniu. Sau ca vinul se toarna in pahare prin partea dreapta a persoanei. E o chestie minima de bun simt. Dar cand angajezi numai pustani si studenti ca si chelneri nu prea poti sa ai pretentii… deci nici bacsis.

    Daca chelnerii au salarii mici asta ar trebui sa intereseze patronul si chelnerul , nu pe client. Pe aceeasi idee ,crezi ca pe chelner il intereseaza daca isi pierde clientul locul de munca? Nu.

    Ca un rezumat : daca merita lasi , daca nu …nu. Daca nu lasi …cel putin asta ar trebui sa dea de gandit acestor asa -zisi chelneri … in realitate niste pustani si studenti veniti sa faca un ban in timpul liber, cu 0 cunostinte de chelnerit dar cu mari pretentii in acest domeniu .. ca serviciul lor a lasat de dorit. Din pacate nu o sa se schimbe pentru ca fac aceasta meserie doar pentru o perioada scurta de timp si nu sunt interesati de acest aspect. La fel o sa fiu si eu de bacsisul lor.

    Raspunde
  19. Ion 23 Feb 2014 @ 18:58

    @Nic – Lasa-te de chelnarit in Romania si du-te in State ;)

    Raspunde
  20. Gabriel 30 Oct 2014 @ 23:35

    @Nic – my friend, e clar ca esti chelner, prea vezi totul pe dos cu bacsisurile. Nu e ciuda, e logica si bun simt. Voi ganditi ca ne e ciuda ca va imbogatiti.. stai linistit ca nu va acordam asa mare atentie. Nu vine nimeni la voi. Venim in restaurant. Voi tineti minte clientii care dau spaga si care nu si serviti cum credeti voi. Nu va faceti treaba daca vi se pare ceva. Hai mai bine sa ne facem bine treaba si apoi vom primi cat trebuie…

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)