Sari la conținut

Apartament la ultimul etaj

De cateva zile Raluca a scris un post despre apartamentele de la ultimul etaj. Am zis atunci ca am sa scriu si eu un post in care sa va zic parerea mea. Pot cred sa-mi dau o parere dupa ce am stat vreo 7 ani la ultimul etaj, daca nu cumva mai multi.

Ultimul etaj contrar vorbelor care se aud peste tot nu este chiar asa de rau, ba chiar as putea sa zic ca are avantaje :)

La ultimul etaj, ai mai putini vecini si cel mai bun lucru e ca scapi de vecinii de sus care din cate am vazut eu pana acum (cand am locuit la etaje intermediare) sunt cei mai galagiosi. Pana acum rar m-au deranjat vecinii de langa si cu atat mai putin pot sa zic ca m-au deranjat vecinii de dedesupt. Vecinii de sus au intotdeauna ceva de facut cand tu ai chef sa dormi. Cand stateam la 9/10 aveam o baba si cu fi’su deasupra care se bateau zilnic. Ea era cea cu gura mare iar el era cel care dadea cu pumnul. Ea urla asa de tare incat eu trebuia sa dau televizorul la maxim ca sa nu-i mai aud. El era linistit, nu ma deranja direct, ma deranjau doar tipetele ei dupa ce o pocnea… si tot asa.

La Petrosani vecinul de deasupra avea un copil. Noi ii ziceam elefantul. Asa se auzea cand se deplasa ala dintr-o camera in alta, zici ca era un elefant. Parca se misca tavanul :)

Pe langa chestiile astea care-ti deranjau scarita si ciocanelul, problema si mai mare aparea atunci cand tavanul nu facea fata apei ce curgea prin casa vecinului si apa ajungea la noi. Era naspa rau. Iti venea sa te duci sa le crapi capul pentru ca tu tocmai ce ai terminat de zugravit. Momentele astea erau chiar naspa :(

Acum, la ultimul etaj am scapat de aceasta problema. Nu mai am vecini deasupra mea ceea ce este bine.

Un alt avantaj al apartamentelor de la ultimul etaj este pretul. Dupa cum se stie in Romania lumea nu se zbate sa cumpere aici. In vest, ultimul etaj este cel mai scump, ca deh, ultimul etaj are niste avantaje.

Dintre ele, cele pe care le-am sesizat eu sunt:

  • nu am vecinul de deasupra
  • aerul este mai curat
  • e mai multa liniste

O sa-mi ziceti ca este un dezavantaj sa urci pana la ultimul etaj, va zic eu ca nu e asa. Noi stam la 4 din 4, deci nu avem chiar asa de mult de urcat. Daca la inceput e mai greu, in timp iti dai seama ca miscarea iti face bine. Dupa o vreme nici nu iti mai dai seama ca urci 4 etaje. Pentru mine cel putin, e singura miscare pe care o fac. (nu e asta o mandrie, dar asta e).

Intr-adevar, daca stai la ultimul etaj trebuie ca apartamentul sa fie izolat pentru ca tu, fata de cei de la etajele inferioare ai mai multi "pereti" exteriori. Dar, cu ultimele noutati in materiale de constructii nici asta nu este un impediment. Iti izolezi apartamentul ca lumea si ai scapat de bataie de cap. Vara nu o sa-ti mai fie cald, iar iarna nu ingheti de frig. Asta numa daca nu te zgarcesti atunci cand iti amenajezi apartamentul si daca iei aceste lucruri in calcul. Pana la urma o data o faci si nu in fiecare zi.

Daca vrei sa-ti izolezi apartamentul pe exterior nu costa nici aia o avere.In principiu ar trebui ca tot blocul sa puna bani sa refaca planseul dar, dupa cum stim noi spiritul civic al Romanilor, nu e bine sa va bazati pe vecini. Puteti sa va faceti acoperisul si pe banii vostri. Nu e chiar o avere. In cazul meu, Mircea mi-a zis ca ma costa undeva la 6000 lei la suprafata pe care o am (60mp). Deci nu e un capat de lume si in plus, ma repet, o data trebuie sa faceti chestia asta ca lumea ca apoi sa dormiti linistiti. Iar banii investiti o sa-i amortizati destul de repede prin costurile scazute pe care o sa le aveti vara la aerul conditionat si iarna la incalzire.

Toate cheltuielile astea, pe care le faci pentru confortul si viitorul tau sunt mai mici decat diferenta pe care o castigi atunci cand alegi apartamentul (mai ieftin)  de la ultimul etaj ;)

Multi mi-au mai zis ca e greu cu mutatul, ca mobila e greu de carat. Perfect de acord. E mai greu, dar si asta se intampla o data, poate de 2 ori in multi ani. Si, sa nu va mai zic ca in general mobila va poate fi dusa la ultimul etaj de firme specializate, care asta fac, transporta mobila dintr-un apartament in altul.

De asemenea e mai greu cand vii de la cumparaturi, asa zice lumea. In cazul nostru nu e asa greu. E greu firesc, daca te duci la supermarket umpli doua cosuri d’alea mari si apoi vrei sa le urci la ultimul etaj, nu zice nimeni ca e usor dar la ce as avea nevoie de atatea cumparaturi? De unde spiritul asta Romanesc de a cumpara asa ca si cand maine nu mai ai de unde sa cumperi nimic, maine nu mai exista magazine?

Te organizezi putin, iti iei ceea ce iti foloseste si nu faci din casa un depozit. Nu mai traim pe vremea lu Ceasca in care trebuie sa iti umpli casa cu de toate ca nu se stie cand mai gasesti. Acum gasesti de toate, la orice ora. De vreo 20 de ani e treaba asta, dar Romanul nu s-a putut obisnui inca.

In plus urcatul scarilor cu sau fara ceva in mana nu e un chin, e sport, iar sportul e sanatos, la orice varsta :)

Un alt plus dupa mine este curatenia de pe scara, la ultimul etaj traficul de pe casa scarii e intotdeauna mai mic decat la etajele inferioare.

Exista si parti negative, nu zic ca nu, dar asta depinde de la zona la zona, de la vecini la vecini.

Fata de etajele inferioare la ultimul etaj apa calda vine mai greu sau foarte greu in functie de cat de sus e ultimul etaj. Daca stai la 10 e naspa, naspa era si cand stateam la 9 din 10. Acum la 4 e mai ok dar tot nu pot sa zic ca e bine. Dureaza, pana vine apa calda. Daca ai niste vecini care nu se spala sub tine, normal ca dureaza sau daca ai nevoie de ea la ore nepotrivite. Daca vreau sa fac dus la 3 noaptea e posibil sa stau si 15 minute pana vine apa cald. Iar pierderea se plateste…

Exista intr-adevar probleme atunci cand ultimul etaj e 10 din 10 si probleme apar atunci din cauza liftului. Daca nu merge, chiar nu e placut sa urci zilnic pe scari 10 etaje. Daca liftul e ok si sunt mai multe in aceeasi scara atunci nu mai e chiar asa de naspa…

Cam asta ar fi parerea mea despre apartamentele de la la ultimul etaj. Astept sa-mi dati dreptate sau sa ma contraziceti. As vrea sa fiu contrazis, cu argumente daca se poate, de cei care, in cautarea unui apartament bifeaza campul ala, "exclus ultimul etaj".

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
12 comentarii
  1. Simina 7 Apr 2011 @ 22:12

    Am locuit 18 ani la etajul 4/4 in Sibiu. Si niciodata nu m-a deranjat acest lucru. Era ultimul apartament de pe coridor, era liniste, nu iti scutura nimeni covoarele in cap, nu sarea nimeni in capul tau seara la 10 si, cum spuneai si tu, era mai curat coridorul. E adevarat ca pana se se construiasca acoperisul a plouat de cateva ori in casa, dar de cand e acoperis nu s-a mai produs acest incident. Apa calda vine repede, mai greu e cu presiunea. Acum, in Bucuresti, stau la etajul 2/2 si e la fel de bine :) Deci sunt definitiv pro ultimul etaj :)

    Raspunde
  2. criserb 7 Apr 2011 @ 22:30

    Eu nu am probleme cu presiunea si n-am avut pana acum cand stateam la ultimul etaj. Am avut in schimb cand am stat la 9 din 10, acolo aveam presiunea mica cu toate ca vecinul de deasupra avea presiunea ok. E si de la tevi dar na, nu m-am gandit sa le repar ca acolo stateam in chirie :)

    Raspunde
  3. Ghiocel07 7 Apr 2011 @ 23:40

    Culmea, acum “elefantul” e mai mare si nu mai tropaie.

    Raspunde
  4. mircea 8 Apr 2011 @ 00:01

    cristi dar tot ti-ai dori un lift personal :D
    cu hidroizolatia lasa-o asa pana incepe sa curga pe undeva, aia 6.000 lei sunt buni sa mai platesti niste rate in avans la creditul de casa// cand o sa curga intervenim// poate sa curga peste 2 luni sau peste 40 de ani, sau maine:D
    coltu’ ala de la balcon ma ingrijoreaza pe mine, poate gasim timp intr-un weekend sa-l rezolvam// si sa te pun si pe tine intr-un rapel :P
    ca tot mi-ai aruncat mingea la fileu o sa incerc sa mai bloguiesc aici

    Raspunde
  5. mircea 8 Apr 2011 @ 00:23

    @Giocelo7 – nu-s elefanti doar broastele danei oracaie :), si ventilatoru’ de la baie :D

    Raspunde
  6. Gerhald 8 Apr 2011 @ 06:41

    Important e sa nu ai rau de inaltime cand scoti capul pe geam sau balcon! :P

    Raspunde
  7. Daniela 8 Apr 2011 @ 11:03

    Si eu mi-am cumparat casa la ultimul etaj (4 din 4). Cand am spus cunoscutilor, toti au strambat din nas si au avut doar comentarii negative – chiar ma simteam prost..am stat si m-am gandit putin si am ajuns la concluzia ca de fapt oamenii erau invidiosi! pai da, pentru ca unii platesc chirie, altii platesc 25-30 de ani la banca pentru o garsoniera..iar eu am ap. de 3 camere, pe care l-am achitat integral, nu am rate la banca, nu ma doare capul..in fine, mie imi place foarte mult la ultimul etaj..pe scara sunt doar cate 2 ap/palier, iar la et. 4 e asa o liniste..nu calca nimeni pe aici, doar eu si vecina..partea cu urcatul scarilor de 2,3 ori pe zi imi face foarte bine, ca oricum sunt certata cu sportul..sa va spun ca mama locuieste la et. 10 si urca cu liftul numai cand vine de la piata?! in rest, pe scari!!! foarte multi ani am locuit la parter, (din 10) si era ingrozitor..nu as mai sta la parter in veci..!

    Raspunde
  8. octavian 8 Apr 2011 @ 12:38

    N-am apucat sa citesc “romanul” scris de cristi, dar banuiesc ca a scris ca e supermisto la ultimul etaj, nu? :)

    Raspunde
  9. Andrea S. 8 Apr 2011 @ 22:45

    argumentul meu este ca un apartament nu e o casa;) deci mie la orice etaj…apartamentul imi da sentimentul de inchisoare. Eu am crescut la casa…am chinuit cativa ani la bloc…si mi-am regasit libertatea la casa…acum na…chestie de obisnuinta ;)

    Raspunde
  10. pan 8 Apr 2011 @ 23:04

    Am stat si eu la 4/4, am avut tot felul de probleme, mai ales cu infiltratiile, mi-am facut izolatie dar nefacand toti vecinii tot am avut probleme, nu mai vorbesc de caratul caruciorului pentru copii.
    Acum staul la et. 1, dar atunci preferam sa fiu la parter.

    Raspunde
  11. ianacosti 22 Oct 2011 @ 22:34

    Salut,

    Ne-am luat si noi apartament la etajul 4 din 4 si vreau sa te intreb daca la al tau ai izolat tavanul. E calduros vara? Inca nu m-am mutat in el si nu stiu daca sa-l izolez s-au nu, oricum in Brasov e mai racoare dar nu vrau sa regret la vara daca nu-l izolez.

    Si cred ca o sa-ti fur ideea cu biroul. :D

    Raspunde
  12. criserb 23 Oct 2011 @ 21:39

    @ianacosti – nu l-am izolat. A fost si pentru noi prima vara in el si nu stiam daca sa-l izolam sau nu. A fost cald vara, undeva la 30 de grade erau in casa daca nu dadeam drumul la AC. Noi am stat cu aerul pornit si n-am avut probleme, era foarte bine. Cu el oprit in schimb era cald. Nu l-am izolat pentru ca noi l-am luat iarna, iar iarna era bine, foarte cald, nu poua in casa si atunci am zis ca nu-l izolam. Poate o sa o facem si noi la anul… inca nu stiu sigur…

    Cat despre birou, esti invitatul meu. Sa-mi trimiti o poza dupa ce e gata :P

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)