Sari la conținut

In cele din urma a inceput sa ne ploua in casa

Asta este unul dintre dezavantajele apartamentului la ultimul etaj. Dar sa va povestesc mai pe indelete…

Va povesteam acum ceva vreme ca a inceput sa-mi ploua pe scara, exact in fata usii de la intrare. La momentul ala chiar nu ma gandeam ca o sa-mi ploua in casa, cu toate ca eram constient ca nu era chiar o distanta prea mare dintr-un loc in altul.

Dar nu ma gandeam, nu credeam ca mie mi se poate intampla asa ceva. Dupa ce-am stat vreo 7-8 ani la ultimul etaj, acum este prima data cand am parte de asa ceva.

Ma rog, ce sa mai zic, acum… ploua si asta este. Nu prea avem ce face pana la primavara. Din ce-am inteles nimeni nu iti reface izolatia blocului iarna.

Acum stau cu o galeata in mijlocul casei. Pentru moment nu-mi ploua decat intr-un loc. Chiar in mijlocul casei, direct din lustra.

In poze o sa vedeti ca am dat lustra jos, nu avea niciun rost sa o stric si pe aia, asa ca… pana la primavara ramanem fara lustra.

La inceput a plouat destul de incet, dar acum lucrurile se schimba. Picura destul de des. O picatura la 2 secunde as zice. Intr-un fel e logic, cum este mai cald afara, se topeste zapada si ploua, e firesc.

Ceea ce vedeti in galeata este apa cazuta in ultimele 24 de ore. Eu zic ca este destul de mult… ramane sa-mi spuna altii care au mai avut experiente d’astea daca este mult sau putin.

20121217_23151320121217_23153420121217_23155320121217_231624

Un amic, Mircea (cel care mi-a renovat apartamentul) mi-a spus ca ar trebui sa ma urc pe bloc si sa dau zapada jos. Una este sa-mi curga in casa niste resturi de zapada si una este sa-mi curga juma’ de metru. Pare logic. Problema este ca inca n-am apucat sa ma urc pe bloc, pentru ca n-am avut cand. De muncit, muncesc si eu ca omul normal, pana pe la 18 si cand ajung acasa deja este prea tarziu sa dau jos zapada de pe bloc.

Totusi intentionez sa fac chestia asta in weekend, sa speram ca nu o sa mai ninga prea mult pana atunci.

M-am gandit insa la ceva temporar, sa fac cumva sa limitez apa care imi cade in casa sau chiar sa o opresc daca pot, pana la primavara cand, cu putin noroc, o sa refacem terasa blocului.

Niste prieteni mi-au zis, si cred ca au dreptate, sa pun niste folie pe bloc. Un fel de punga, dar mare, undeva la 5x5m. Sa pun chiar mai multe si sa le lipesc intre ele cu silicon. Nu pe toata suprafata blocului, dar macar in zona in care curge.

Este adevarat ca apa poate sa se infiltreze din alta parte, si eu o sa pun degeaba folie deasupra gaurii, dar nu strica sa incerc.

Pun niste folii, le lipesc intre ele, si in teorie ar trebui sa dirijez apa in alta parte. Bine, asta numai dupa ce indepartez stratul gros de zapada.

Acum apelez la voi, la cei care s-au mai lovit de problema asta si va cer un sfat. Ce ar trebui eu sa fac sa limitez pagubele? Aveti voi vreo solutie, sau astept pur si simplu sa treaca iarna?

Ma gandesc ca, la tehnologia din zilele noastre, ar fi posibil chiar sa izolez blocul pe ploaie, dar cum nu am bani si nici asociatia de proprietari nu-i are pana nu-i strange, trebuie sa gasesc o solutie temporara…

Pana acum cea cu folia de plastic pusa pe bloc pare cea mai ok.

Ok, pun o folie si peste pun ceva bolovani, ca sa o tina, sa nu o ia vantul pana in primavara.

Inainte de a termina, va spun ca pe bloc am pietris peste smoala, asa cum se vede in pozele de mai jos.

acoperis1acoperis2

Si inca o chestie. Am asigurare la casa. Astazi am sunat la ei si mi-au spus ca asigurarea nu acopera infiltratiile de apa de pe acoperis. Daca as avea o gaura, m-ar despagubi, dar infiltratiile nu le acopera. Cica nici o firma de asigurari nu acopera asa ceva.

Aveti idee de asta? Mie nu-mi vine sa cred si o sa studiez problema, dar nu cred ca au dreptate dei de la Grupama, vedem…

Totusi am noroc, imi ploua pentru moment printr-un singur loc si tavanul nu s-a patat, cu toate ca am rigips peste tot. Probabil picura prin gaura initiala, prin cea care se punea becul initial, si de acolo picura aproximativ in noua gaura din rigips. Toate astea sunt ok, dar ma intreb, pana cand o sa tina povestea asta?

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
38 comentarii
  1. Piticu21 18 Dec 2012 @ 00:16

    ok.
    in calitate de administrator de bloc iti zic ca povestea sta in felul urmator.

    Te duci la administratie si le explici problema.
    Administratia, adica toti locatarii, trebuie sa ia masura rezolvarii problemei. aka facut izolatia din bloc iar.

    cel mai probabil sub stratul ala de nisip ce naiba ai tu pe bloc, exista un carton care s-a rupt. carton cu smoala.
    Acum sunt si altele mai bune si se aplica cu foc, la fel ca trecererile de pietoni, alea rosii.

    si nici nu mai costa mult.

    platesti un fond de rulment, iata modalitatea prin care acest fond de rulment se consuma.

    n-are sens sa faci tu ceva. Ca oricum faci.
    Daca nu le convine, faci scandal.

    faza cu folia NU TINE!!

    Raspunde
  2. Radu Neagu 18 Dec 2012 @ 00:19

    Salutare, treaba sta in felul urmator, orice ai face fa-o repede!!! Iti spun din experienta de a locui la ultimul etaj. Da la o parte zapada si pietrisul si incearca sa izolezi cu respectiva folie, flie din aia de constructii, groasa, toata zona respectiva. Si asta pe cat posibil maine/poimaine, nu astepta pana in weekend.
    Problema cu apa nu este ca se scurge doar prin gaura aia ci ti se va infiltra in tot tavanul si eventual in pereti, pe langa faptul ca dupa ceva vreme risti sa iti cada totul in cap, o sa ai umezeala si mucegai in toata casa.
    E bine ca e asigurat apartamentul, insa nu cred ca vrei sa ai de a face cu saptamani de munca si reparatii si disconfort, in cazul fericit in care dupa alte cateva saptamani alergi sa iti recuperezi paguba.
    Spor la treaba.

    Raspunde
  3. criserb 18 Dec 2012 @ 00:19

    @Piticu21 – am vb la administratie, locatarii stiu si o sa refacem hidorizolatia. Problema este ca acum, iarna, nu prea merge…

    Raspunde
  4. Radu Neagu 18 Dec 2012 @ 00:20

    Pe de alta parte Piticu are dreptate, insa nu iti cunosc vecinii si administratorul si tu stii daca rezolvi treaba repede cu ei sau o sa ai cativa zeci de litri de apa imbibati in tavan/pereti…

    Raspunde
  5. Radu Balan 18 Dec 2012 @ 00:31

    La urgenta ai o singura solutie:

    Urci pe bloc, cureti zapada, dai pietrisul din zona afectata la o parte, cumperi o rola de carton bituminat si niste smoala, imprumuti o butelie si un arzator si lipesti in zona afectata petice mari sau chiar covor de carton bituminat. E treaba de o zi si te tine pana la primavara

    Raspunde
  6. criserb 18 Dec 2012 @ 00:36

    @Radu Balan – se poate lipi pe ud?

    Raspunde
  7. Sergiu Nicola 18 Dec 2012 @ 00:39

    Stai liniştit. Eu locuiesc la parter. Până acum nu mi-a plouat în casă (nici nu prea se poate) dar vecinii de deasupra tot m-au inundat odată.

    Raspunde
  8. Piticu21 18 Dec 2012 @ 00:48

    ba merge si iarna :) important e sa fie uscat.

    pune o folie daca vrei … acum,

    dar tot va ploua :)

    Raspunde
  9. criserb 18 Dec 2012 @ 00:52

    @Sergiu Nicola – ma gandesc totusi ca este o diferenta sa-ti ploua o zi sau 10 :) Chiar nu stiu, n-am fost inundat niciodata.

    @Piticu21 – nu tin neaparat sa pun o folie, as vrea sa rezolv problema…

    Raspunde
  10. ccd 18 Dec 2012 @ 01:13

    “Daca as avea o gaura, m-ar despagubi, dar infiltratiile nu le acopera. ” nasol, la noi inca nu e razboi cu bombe autopercutante.

    Raspunde
  11. criserb 18 Dec 2012 @ 01:15

    @ccd – exact. Asa i-am intrebat si eu… si chiar mi-au confirmat…

    Raspunde
  12. ccd 18 Dec 2012 @ 01:20

    sa-mi spuna cineva o firma de asigurari care te scapa de “crapaturi in pereti” (desi ti-au vindut cosmelia pe credit). eu n-am vazut o astfel de asigurare in ultimii 20 de ani.

    Raspunde
  13. costică 18 Dec 2012 @ 07:10

    Nasol. Asta e unul din riscurile locuitului la ultimul etaj.
    Chestia cu folia e un provizorat care poate să nu ţină. eu am văzut un apartament în care apă curgea prin tavan în sufragerie iar sursa de apă era o inundaţie de deasupra la vreo 7-8 m în lateral.
    Trebuie refăcută clar hidroizolatia blocului. Şi da, există materiale ce pot hidroizola şi pe ploaie. Nu ştiu însă dacă sunt la îndemână. mă interesez şi eu şi dacă aflu ceva îţi dau un semn.

    Permite-mi însă o glumă:
    Asa-ţi trebuie dacă te uiţi la Fringe.
    În România, apă nu trece prin tavanul apartamentului de la ultimul etaj decât dacă vine dintr-un univers paralel.
    Şi vorba cântecului: Fringe, Fringe, nicio cisternă cu apă n-o stinge.

    Raspunde
  14. sip 18 Dec 2012 @ 09:12

    Parerea mea:
    Primul lucru si esential trebuie indentificata zona pe unde se infiltreaza apa. Daca anul trecut nu- ti-a plouat e posibil sa se fi spart izolatia pe o bula de aer in momentul in care voi (sau altii) ati facut reparatii ( poate la balcon) ;
    Daca intre timp s-au izolat portiuni separate pe bloc este posibil ca apa sa se infiltreze de undeva mai de departe.
    Trebuie curatata zapada , ideal pe tot blocul, si vazut pe unde se infiltreaza. Chestia cu folia este o … “frectie la un picior de lemn ” primul vantulet ti-o arunca de pe bloc (a aruncat el acoperisuri). Poate daca izolatia este sparta chiar deasupra candelabrului … putin probabil.
    Ca sa vezi inclinatia tavanului poate e indicat sa te urci pe acoperis cu o bula .
    Ori cum, urata treba !

    Raspunde
  15. ionut 18 Dec 2012 @ 10:22

    si ai grija cand cureti zapada de pe acoperis, sa nu bulesti cartonul prin alte parti.
    faza cu asigurarile nu o cred. trebuie sa fie prevazut ceva de genul:

    1. inundatie – asta nu inseamna ca te inunda vecinul si, gata, te despagubesc. trebuie sa iasa dambovita din matca si sa ajunga la etajul 10. multi isi iau teapa cu asta cand stau linistiti, ca sunt asigurati.

    2. apa de conducta – adica cea din instalatia blocului, ceea ce noi numim inundatie.

    3. apa pluviala / meteorica – ceea ce tu ai.

    teoretic, daca in contractul tau scrie ceva de punctul 3, ii pizdesti (si le arati si gaura…ta). sau le ceri sa-ti arate gaura din contract….si mai poti sa le faci si oarece publicitate, sa stie tot omul…

    pe de alta parte, daca vrei ca asigurarea sa te despagubeasca, ai grija sa faci lucrarile (inclusiv lavabila) cu o firma care sa iti dea si facturi.

    de-aia nu iubesc asigurarile, pentru ca sunt niste perversi…

    si i-as intreba: cum sa arate gaura, ca o fac eu?

    Raspunde
  16. criserb 18 Dec 2012 @ 11:12

    @costică – nu am zis ca este o solutie buna, dar pentru moment alta varianta nu am. Cel putin n-am nicio idee. Caut insa o firma care se ocupa cu asa ceva sa vedem ce poate sa-mi faca. Cat despre Fringe, nu ma uit, la mine televizorul merge non-stop si na, daca ala s-a nimerit sa fie…

    @sip – asta este complicat, sa identific zona. In conditiile in care asa cum vezi am numai pietris pe bloc, sa gasesc o gaura este destul de greu. In plus, pietrisul ala daca-l iau de acolo trebuie sa-l mut undeva, unde? In zona in care terasa blocului este facuta? :)Cat despre folie nu cred ca o ia vantul, ma gandeam sa scot pietrisul si sa-l pun peste folie, dar incep ca solutia cu folia nu este ok, depinde de inclinatia blocului…

    @ionut – frica de a nu distruge mai rau cartonul ala m-a facut sa aman operatiunea pana intr-o zi cand o sa pot sa o fac pe zi. Pe noapte mi se pare chiar riscant…

    Raspunde
  17. Florin Moldovan 18 Dec 2012 @ 11:57

    Pentru moment nu ai ce face decât să reduci cantitatea de zăpadă și să încerci să eviți topirea ei. Ideea cu folie ar fi bună, dar nu știu cât ține, la etajul 4 e posibil să ți-o spulbere vântul, indiferent dacă o lipești sau nu.
    Iar pentru a scăpa de infiltrații, îți recomand ca la vară sau când dă căldura se aplici o izolație bituminoasă. Izolația bituminoasă o găsești în toate magazine de construcții. Se dizolvă cu apă și se aplică cu bidineau (e un fel de smoală pe bază de apă). După ce se usucă devine impenetrabilă și astupă toți pori. Peste ea poți aplica carton bituminos cu nisip. Iar după ce aplici cartonul poți cumpăra un kg 2 de smoală pe care să pui la îmbinări.

    Raspunde
  18. criserb 18 Dec 2012 @ 12:49

    @Florin Moldovan – la vara o sa refac toata izolatia, dar acum tre’ sa fac ceva repede… temporar.

    Raspunde
  19. mircea 18 Dec 2012 @ 19:41

    eu ti-am spus ce sa faci, si nu ai scuza ca nu ai facut (sa fi dat zapada). restul sfaturilor sunt cum spune si Dl. SIP : frectie la picior de lemn. ce ai spus: ” pe bloc am pietris peste smoala” este total eronat. tu ai pe 30 metri patrati doua basculante de pietris, circa 30 de tone.

    Raspunde
  20. pan 18 Dec 2012 @ 22:23

    Si eu am stat la etaju IV si-mi facusem izolatia la fel cum se vede din poze la vecinii tai, dar nu-mi ploua in casa ci doar apareau cateva pete in doua colturi (devenisem obsedat pentru ca la fiecare ploaie/zapada urmaream sa nu mai apara pete pe pereti, ap. era central cam la 50km de Vale). Nu era nimeni de acord sa refacem toata izolatia blocului desi pe casa scarii ploua si ajungea apa pana la parter.

    In perioada asta eram singurul care curatam zapada, deci acum asta e singura solutie care o ai .

    Dupa cum arata pozele cu izolatii individuale daca te urcai pe bloc inainte de achizitie te prindeai imediat ca sunt probleme cu izolatia (inclusiv de la sustinerea antenei Dolce poti sa ai probleme), eu de atunci am ramas cu fixatia pe parter decat ultimul etaj iar cand mi l-am schimbat am gasit la etajul 1 si nu m-a mai interesat nicio imbunatatire.

    Raspunde
  21. criserb 18 Dec 2012 @ 22:50

    @mircea – si tu ca multi altii nu pricep ca eu trebuie sa merg si la munca… am sa faca ceea ce mi-ai zis tu sambata.

    Raspunde
  22. mircea 18 Dec 2012 @ 23:21

    sambata poate sa dai noua zapada, pentru ca cea veche e deja topita si in drum spre livingul tau.

    Raspunde
  23. criserb 18 Dec 2012 @ 23:39

    @mircea – ma ajuti, rezolvam problema sambata? Stiu ca tu poti… dar nu ai vrut sa ma ajuti din prima. Sa limitam pagubele…

    Raspunde
  24. mircea 18 Dec 2012 @ 23:57

    duminica

    Raspunde
  25. dan28 19 Dec 2012 @ 08:31

    cauta in ro ceva similar la tropical roofing asphalt 509, cureti zapada, daca e umed e ok dar sa nu fie balta de apa si apoi aplici in locul pe unde banuiesti ca vine apa, cateodata e mai la stanga dreapta fata spate de la cativa cm pana la cativa metri.

    Raspunde
  26. dan28 19 Dec 2012 @ 08:44

    am uitat sa iti spun sa cureti pietricele inainte de aplicare , apoi aplici mastic pentru acoperis

    Raspunde
  27. Bucur 19 Dec 2012 @ 20:48

    de aia nu imi place sa stau la bloc printre altele…

    Raspunde
  28. iYli 20 Dec 2012 @ 01:23

    Apuca-te si da zapada; iti spun din experienta; am o amica si are aceeasi problema din cauza terasei de la casa. Pana se misca administratia, mai ales ca e vb de perioada sarbatorilor….
    La mine la bloc de exemplu nu exista fond de rulment; se strang banii se repara. So..

    Raspunde
  29. tudor.c 28 Dec 2012 @ 00:17

    Cine-a fost geniul care a pus pietris pe acoperis? Eu nu ii vad rolul. Nu face decat sa pastreze umezeala pe carton si smoala, iar in cele din urma sa duca la fisuri.

    Raspunde
  30. iubis alin 28 Jan 2013 @ 13:10

    Buna ziua!Am citit intamplator despre problemele dumneavoastra referitoare la infiltratiile apei in locuinte si va pot informa ca apa nu o sa se infiltreze intr-un singur loc,ea cauta in permanenta loc ptr a se scurge(datorita inertiei-in jos).Toate materialele care au ramas in calea ei sunt permeabile(inclusiv betonul).Daca aveti nevoie de un specialist in domeniu,va pot oferii serviciile mele ptr executarea unei hidroizolatii corespunzatoare si implicit consultantei in domeniu.Tel: 0760705909!

    Raspunde
  31. silviu 22 Mar 2013 @ 07:22

    buna ziua.eu am o problema si mai grava.in urma iernii a inceput sa se infiltreze apa in casa prin hidroizolatie.acum ca sa dus iarna, am facut acoperis si eu si alti 3 vecini.si m-am apucat frumos de zugravit.surpriza.. imi curge din nou in casa.in pod nu este umed nicaieri.simt ca o iau razna

    Raspunde
  32. iubis alin 25 Mar 2013 @ 10:19

    Daca vreti sa va rezolvati problemele privind hidroizolatile locuintelor dumneavoastra ma puteti contacta la : 0760705909

    Raspunde
  33. iubis alin 25 Mar 2013 @ 10:20

    Daca vreti sa va rezolvati problemele privind hidroizolatiile locuintelor dumneavoastra ma puteti contacta la : 0760705909

    Raspunde
  34. sofia 23 Aug 2013 @ 09:57

    Am 10 ani de experienta lucrati in strainatate intalnind aceste probleme.dak doritii informatii ma puteti contacta la tel.0751700696

    Raspunde
  35. KLA 2 Apr 2015 @ 01:52

    Poate faci mansarda deasupra, vorbeste cu vecinii !
    E o solutie mai complicata, dar sigur nu va mai ploua niciodata in casa ta. Doar daca te inunda…

    Raspunde
  36. criserb 2 Apr 2015 @ 10:18

    Mda, o soluție de câteva zeci de mii de euro.

    Raspunde
  37. Iacob 6 Feb 2021 @ 12:05

    Alte soluții? Se pare că pe ninsoare mare in afară de sa dai zăpadă până se usucă bine nu ai ce face

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)