Sari la conținut

Alin Moldoveanu, un vicecampion mondial (pana acum) la tir cu pusca

4

Ieri m-am intalnit cu Alin, un fost coleg de-al Danei ca sa bem un suc. Nu s-au mai vazut de ceva vreme, Alin fiind mai tot timpul plecat prin lume la tot felul de concursuri, si daca tot ne-am intalnit ne-a povesit despre sportul pe care il practica.

Dana imi tot povestise cu mandrie de fostul ei coleg, dar eu nu apucasem sa-l cunosc. L-am cunoscut acum vreo luna, la intalnirea Danei de 10 ani de la terminarea liceului, l-am reintalnit ieri.

Am fost in locul in care Alin se antreneaza, in locul care probabil ca ii este ca o a doua casa.

DSC_4127

Acum se antreneaza pentru Jocurile Olimpice, mai are doua saptamani de antrenament dupa care pleaca spre Londra.

Mi-a povestit foarte multe, as avea atat de multe sa va spun ca nici nu stiu de unde as putea sa incep :)

S-au implinit 16 ani de cand Alin practica acest sport, 16 ani de cand trage cu pusca aproape in fiecare zi. Era in clasa a 7-a cand s-a apucat, iar de atunci are 6 antrenamente pe saptamana. Fiecare antrenament (cel putin in perioada competitiilor importante) dureaza 6 ore.

Tinta in care trage Alin o puteti vedea in mai jos.

DSC_4125

Este tinta aia mica de langa pachetul de tigari.

Tinta mare este pentru altceva, pentru pistol, tir cu glont la 50m sau 25m. Eu asa imi imaginam ca arata si tinta in care trage Alin, dar cand am vazut adevarata tinta, am ramas impresionat.

V-am pus pachetul de Kent acolo pentru comparatie, ca sa intelegeti si mai bine tinta pe care el trebuie sa o ocheasca de la 10m. Asta este proba la care el concureaza.

In concurs, Alin are un timp de 1 ora si 45 de minute in care trebuie sa se incalzeasca si sa traga cele 60 de focuri ale concursului. Atat se trage la tir cu pusca, 60 de focuri.

Din momentul in care se porneste cronometrul, Alin trage cateva focuri de incalzire iar apoi, cand se considera pregatit apasa pe butonul care anunta intrarea lui in concurs. Pana se termina timpul, el trebuie sa traga 60 de focuri in cercul de 0.5 mm din mijlocul tintei.

Mi-a spus ca acum pentru Olimpaida de la Londra sunt inscrisi 60 de concurenti din diferite tari. 50 dintre ei sunt foarte buni, la fel de buni ca el. Pentru a intra in finala, din experienta pe care o are la tot felul de concursuri, trebuie sa traga cca 56 de focuri in 10 iar restul in 9 ca sa se califice. No ce ziceti, e greu sau nu?

DSC_4124-2

Vedeti punctul de 10, nu? E ala mic din mijlocul tintei…

In finala intra doar 8 oameni iar apoi se reiau cele 60 de focuri. Trebuie sa traga tot in numarul 10, doar ca in finala, acel punct se mai imparte in 10 :) Usor nu?

Hai sa va mai dau o poza, o poza cu alicea cu care trage Alin.

DSC_4128-2

E mare nu? :) Va spun eu, are 4.5mm.

Si ce castiga Alin din urma acestor competiii… nu mare lucru. Cea mai mare bucurie si satisfactie a lui este sa auda Imnul Romaniei. Sentimentele pe care le simte in acel moment, spune ca nu pot fi explicate in cuvinte.

Statul nu-l recompenseaza cu mare lucru, banii sunt prea putini ca sa merite a fi mentionati. Este vorba doar de performanta, de faptul ca vrea sa fie cel mai bun. Din LUME.

In acest moment cel mai mare titlu pe care il are este vicecampion mondial. Nu e putin, nu e la indemana oricui sa fii al doilea om din lume, sa stii ca este numai unul mai bun ca tine, dar Alin vrea mai mult, el vrea locul 1 si ma gandesc ca e normal sa-ti doresti asta ca sportiv.

Dupa cum v-am spus, Alin trage la 10m. Ca sa evitam intrebarile, asa cum le-am avut si eu :) pusca nu are luneta, nu are o lupa, nu are nimic. Are o catare si atat. Totul sta in concentrarea celui care o foloseste.

Pusca nu e usoara, are pana la 5.5kg (asta e greutatea maxima admisa in competitii) si ganditi-va ca nu e usor sa tii nemiscata, in mana, o pusca de greutatea asta, pentru o ora si 45 de minute. E foarte greu. Pentru ca situatia sa fie mai usoara, sau mai bine zis pentru a-i usura pozitia  coloanei, sportivul poarta un costum special de protectie.

1

Intreg echipamentul costa undeva la 5000 euro. Nu as spune ca e un sport ieftin.

As putea sa va povestesc mult mai multe din povestile lui Alin. Eu am incercat sa va aduc cat de cat sportul asta la cunostina, sa va explic ce si cum, sa va prezint, asa cum mi-a fost explicat si mie, lucruri pe care nu le cunoastem.

Acum astept Jocurile Olimpice, astept ca Alin sa ajunga acolo si sa ia medalia de aur. Este tot ce pot sa-i doresc in acest moment. Sa urce pe cea mai inalta treapta a podiumului si sa auda Imnul Romaniei. Este tot ceea ce isi doreste un sportiv la asemenea nivel.

Iar daca statul roman l-ar recompensa intr-un fel pentru munca lui… ari fi si mai bine.

Deci, pe 30 iulie, atunci cand Alin are proba sa, sa ii fim alaturi, sa-i tinem pumnii si sa speram ca o sa  aduca Romaniei cea mai stralucitoare medalie.

Mult succes Alin!

P.S. Nu uitati de Like & Share, hai sa facem acest sport cunoscut si sa fim alaturi de Alin la olimpiada!

[sursa poze fara watermark]

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
14 comentarii
  1. Tomkat 17 Jul 2012 @ 08:23

    Bravo!si tie ca il promovezi si lui pt tot ce face,jos palaria domnilor!

    Raspunde
  2. vasiliu 17 Jul 2012 @ 10:13

    Mult succes ii doresc si eu lui Alin!

    Raspunde
  3. Marius Matache 17 Jul 2012 @ 11:13

    Ai idee cand concureaza? Eu sunt la Londra 31 iulie – 4 august si nu am bilete decat la polo. Si daca exista galerie si pentru tiristi, zau ca ma duc :D

    Raspunde
  4. criserb 17 Jul 2012 @ 11:17

    @Marius Matache – concureaza in 30 iulie, cu o zi inainte sa ajungi tu acolo…

    Raspunde
  5. nina 17 Jul 2012 @ 12:11

    Mult succes lui Alin si tuturor sportivilor romani care ne vor reprezenta la Jocurile Olimpice! Felicitari Cristi! Hai ca am mai invatat ceva azi. :)

    Raspunde
  6. criserb 17 Jul 2012 @ 12:47

    @nina – multumesc! Asa am zis si eu cand mi-a povestit Alin, am simtit ca am invatat lucruri noi si ma gandeam sa le impart cu voi ;)

    Raspunde
  7. Marius Zamfir 17 Jul 2012 @ 18:43
    Raspunde
  8. Madalin Blidaru 17 Jul 2012 @ 19:35

    Succes si felicitari pentru decizia de a promova si astfel de sporturi, precum si sportivi de o asemenea talie!

    Raspunde
  9. TyT 18 Jul 2012 @ 00:32

    Hai Moldoveanu !! Chiar nu stiam nimic despre acest sport ! Felicitari pentru articol !

    Raspunde
  10. Trifan 18 Jul 2012 @ 19:54

    Multa bafta pe 27 vei fi campion mondial !!! ”asta isi doresc romanii ”

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)