Sari la conținut

Am făcut zacuscă de vinete pentru prima dată

Duminica a început ca orice duminică normală. Ne-am băut cafeaua și din vorbă în vorbă mi-am întrebat soția dacă vrea să dăm o fugă până la mare sau să mai facem treburi prin curte, că tot n-am mai stat de ceva weekenduri pe acasă.

A zis că vrea să stăm acasă, să mai facem una-alta.

Mi-a trimis vecinul o poză cu niște vinete din târg și așa a pornit totul. Am zis “hai să coacem și noi niște vinete”. A zis ok, iar apoi eu am plusat cu “hai să facem și o zacuscă, cât poate să fie de greu?”.

M-am dus la târg, am luat toate cele necesare și m-am întors acasă pregătit de treabă. Teoretic pregătit pentru că practic nu prea avem chef să mă apuc :)

Până la urmă mi-am făcut curaj, am improvizat un grătar pe câteva dale, că pe grătarul meu cred că-mi lua 2 zile să coc cele 30 kg de vinete pe care le-am cumpărat.

Inițial am făcut o tură și pe grătar, până s-a făcut jarul, apoi pe grătar am copt ardeii pentru zacuscă.

Ca idee, pentru zacuscă aveți nevoie de:

  • 3 kg vinete (necoapte)
  • 2 kg ardei capia (necopți)
  • 1 kg de ceapă
  • 500 ml de ulei
  • 1 l suc de roșii
  • 2 linguri de sare (din aia pentru murături)
  • 3-4 frunze de dafin
  • piper.

Asta este rețeta din familie, cu ea ne-am obișnuit și noi așa facem din moș strămoș, probabil alții fac altfel…

Cantitățile de mai sus sunt pentru “o porție”, dar noi am zis să dublăm totul ca să facem mai multe borcane, dacă tot aveam posibilitatea să facem la ceaun.

Prima dată se curăță ceapa și se dă prin mașina de tocat. Să fie o dimensiune medie. Noi avem mașina asta de tocat și are 3 mărimi, am folosit-o pe cea medie.

Am pus tot uleiul, adică 1 l și am pus ceapa la călit. Ulterior mi-am dat seama că trebuia să pun mai puțin ulei, dar na, nu m-am gândit. Odată cu ceapa se pune și sarea.

După ce s-a călit ceapa am adăugat ardeii copți. Fără sâmburi și fără coajă.

Am amestecat până s-au omogenizat iar apoi am adăugat vinetele. Din păcate nu le-am cântărit înainte de a le coace, așa că în loc de 6 kg de vinete necoapte, cât era măsura inițială am adăugat 5kg de vinete coapte, curățate și scurse.

Ulterior am mai adăugat bulionul frunzele de dafin și babele de piper și am amestecat câteva ore.

Am fost informat că e gata atunci când uleiul începe să iasă la suprafață.

După cum se vede mai sus, mi-a ieșit ceva zacuscă :)

Toată treaba, asta cu zacusca, fără partea de copt, a durat vreo 3-4 ore, ore în care am amestecat de m-am plictisit. Era bine dacă aveam și eu un capac la ceaun, dar n-am. O să-mi caut pentru data viitoare.

Vreau să vă recomand pirostria pe gaz. Mi-a plăcut maxim, pe gaz. Am mai făcut chestii la ceaun, dar pe lemne, e mult mai ușor pe gaz, mai ușor de reglat intensitatea focului, etc. Lumea zice că-i mai ok pe lemne, nu zic nu, dar pentru zacuscă cred că e mai ușor pe gaz. Am să o încerc și la alte chestii, e mai ușor așa. Găsiți aici de unde alege o pirostrie, eu am modelul ăsta, dar bănuiesc că toate sunt la fel, atâta timp cât nu-ți cade ceaunul de pe suport și poți regla intensitatea focului.

La final ne-au ieșit 30 de borcane de zacuscă și un castron pe care l-am terminat foarte repede.

A ieșit bună? Da, a ieșit foarte bună.

E greu de făcut zacuscă? Greu nu este, dar îți consumă mult timp și e de preferat să o primești de la părinți. Totuși, sentimentul că-i făcută de tine e de neprețuit.

Am să mai fac? Cu siguranță!

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
5 comentarii
  1. Ionut Popa 14 Oct 2020 @ 14:12

    Ai fost tare cu “e de preferat să o primești de la părinți”. I know the feeling. Eu asa “fac” si dulceata si muraturi.

    Raspunde
  2. criserb 14 Oct 2020 @ 14:24

    @Ionut Popa – Cu dulceața nu mă omor, dar murături “așa fac” și eu :P

    Raspunde
  3. ana 26 Oct 2020 @ 20:40

    Arata foarte bine!!!
    Sfaturi pentru anul viitor:
    Daca fierbi ceapa (si mai apoi o dai prin masina de tocat) zacusca va avea o dulceata aparte. Plus ca e mai sanatos asa.
    Daca pui capac la ceaun, se evapora extrem de incet lichidul, deci nu se va ingrosa zacusca.
    Vinetele nu au samburi in luna august, e de preferat sa le coci in august si sa le pastrezi la congelator pana in septembrie, cand se coc gogosarii. In octombrie nu prea mai gasesti gogosari de gradina, astia care se vand acum sunt din sera, nu au dulceata celor de gradina.
    Ce frumos traiti! Chiar daca am peste 50, am invatat multe de la voi!

    Raspunde
  4. criserb 28 Oct 2020 @ 09:32

    Mulțumesc de sfaturi, o zi frumoasă vă doresc!

    Raspunde
  5. Daniela 4 Dec 2020 @ 10:49

    Felicitari, arata de nota 10 :D

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)