Sari la conținut

Aș vrea ca Dana să ajungă Ioana

În curtea școlii, mulțime de copii care mai de care mai gălăgioși. Dana și-a găsit învățătoarea, și-a luat la revedere de la mama ei și a rămas împreună cu colegii. Mai exact lângă ei pentru că niciunul nu vorbea cu ea. Cel mai grav a fost atunci când doamna i-a așezat pe toți în rând, doi câte doi, pentru a putea merge frumos pe stradă până la metrou. Fetița care a trebuit să stea cu Dana de mână, a refuzat, zicând că ea nu stă cu merge în rând cu toți săracii. Atunci doamna a rugat o altă fetiță s-o țină de mână pe Dana, dar și aceasta a refuzat spunând că ea îi e scârbă să-și atingă pielea cu ea. Atunci fetița n-a mai rezistat și oricât de tare e ea de obicei, de data asta a plâns din nou. Și își promisese că n-o va mai face, dar n-a mai putut. Și ca și cum asta n-ar fi fost de ajuns, nici băiețelul cel mai slab la învățătură din clasă, acela care tot timpul își trage nasul și niciodată nu și-l curăță, nici el n-a vrut să stea în rând alături de ea.

[continuare]

Dupa ce cititi tot postul vreau sa-mi spuneti, cine este oare de vina pentru faptul ca Dana este privita asa de colegi?

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
16 comentarii
  1. raul 7 Nov 2012 @ 10:49

    really?
    “Mi-a spus că atunci când va fi mare și va fi cineva, va spune tuturor:
    -Mă numesc Ioana și sunt medic.”
    =)))))))))))))))))))

    hai ma, chiar asa?
    1. in primul rand povesti dastea iti fac scenaristii americani in pauza de masa dintre un ep din Fringe si unul din Dexter
    2. de ce sa se faca medic? nu vrea sa scape de saracie.

    si 3. cine e de vina intrebi? pai ma-sa. la fel ca si ma-sa lu aia, si lu ala si lu celalalt. daca sunteti saraci si nu aveti dupa ce bea apa, nu mai turnati copii ca tiganii.punct.

    sunt pregatit sa primesc mustrari :))

    Raspunde
  2. miss 7 Nov 2012 @ 11:01

    @raul: troll much?

    Raspunde
  3. Crox 7 Nov 2012 @ 11:56

    Maica-sa, dar din alte motive, nu cele expuse de raul.

    Raspunde
  4. raul 7 Nov 2012 @ 12:33

    @miss: troll intr-o oarecare masura, da.

    @Crox: consider ca TU ca om MATUR si intreg la minte trebuie sa poti sa ai grija de un copila, sa il cresti, sa il educi, sa ii asiguri niste primi ani decenti in viata. Daca nu, atunci nu il faci.

    Cazul de mai sus este o poveste. E plin internetul de astfel de tragedii. In realitate nu este o fetita nefericita care sta cu mama toata ziua si cu colegele ei, dupa scoala. Eventual este si cea mai buna la invatatura. Are deja olimpiade castigate desi e in clasa 1. Desigur ea vrea sa fie medica pentru ca a vazut ea in Gray;s Anatomy ce frumos e sa fii medic, intr-un spital dasta european an…oh. Deja devin penibil.

    In realitate (pt ca repet, ce e sus e o fabulatie) sunt cel putin 4 copii si mama e gravida cu inca 2. Tatal e beat de dimineata pana seara si lucreaza pe tuica si vin dala bun de la tara. In realitate STATUL le da bani astora. Le da bani sa faca si mai multi plozi. Pentru ca ce daca nu au bani sa le dea sa manance, dragostea nu tine cont de buget, nu?

    Raspunde
  5. Dinittza 7 Nov 2012 @ 12:43

    Oau, cata rautate!

    Raspunde
  6. maddy 7 Nov 2012 @ 14:04

    urata situatie dar copiii pot fi cruzi. tin minte ca in clasa 1 aveam unul sau doi copii tigani de la casa de copii. nu mai tin minte exact daca ne bateam joc de ei dar nici nu pot sa zic ca erau inclusi in grup. invatatoarea ar trebui sa observe lucrurile astea si sa le vorbeacsa parintilor, care la randul lor sa explice copiilor ca nu e frumos sa se poarte asa. copiii n`au nici o vina ca`s mici si nu stiu, e si instinctul de turma, daca unul zice ceva toti se iau dupa el.

    Raspunde
  7. liana 7 Nov 2012 @ 19:03

    Eu am avut o eleva tiganca la postliceala .
    Intrase acolo ca e rom , nu platea taxa ca e rom .Nu-ti spun cum putea , cum ii puteau caietele , cat de murdare ii erau caietele…i-am atras atentia de nu stiu cate ori , initial am fost draguta ,amabila ca de..o fi saraca ,amarata , e cam negruta etc….dar la sfarsitul semestrului caietul ei era cel mai urat , cel mai murdar , murdar de mancare de tot felul de chestii ,rupt din loc in loc , de greseli de ortografie nu mai vorbesc.
    Si avea 20 de ani si vroia sa faca scoala , si anul asta o va termina , si cu putin ” noroc ” ne vom lovi de ea intr-un spital de stat ! pt ca e tiganca , pt ca va fi asistenta medicala peste cateva luni, pt ca are negru pe sub unghii , pt ca nu se spala niciodata etc .

    Raspunde
  8. liana 7 Nov 2012 @ 19:06

    Nu te respinge nimeni pt ca esti mai brunet , in niciun caz , ci mizeria , jegul , mirosul ,discriminarea pozitiva :astea sunt problemele tiganilor.

    Raspunde
  9. katy 7 Nov 2012 @ 19:45

    Lucrez in invatamant de 36 de ani. Ceea ce ati prezentat cred ca este o poveste. Într-o lună şi jumătate ( atat a trecut de la inceperea scolii), copiii nu aveau cum sa-şi dea seama ca fetiţa este saraca, mai ales ca în cele mai multe scoli se poarta uniforma. Daca se duce murdară şi miroase urat, este intr-adevar, o problemă. Dar nu cred că este cazul ei. Contează foarte mult atitudinea învăţătoarei. Şi nu cred să existe învăţătoare care să nu laude în faţa clasei un astfel de copil. Asa că fetiţa are toate şansele să fie acceptată de ceilalti copii, cel putin in clasele primare. Este adevărat ca tiganii nu sunt acceptati pentru că vin murdari şi cu tot felul de mirosuri. Dar sunt şi ţigani curaţi, cu părinţi care dau importanţă şcolii. Aceştia nu au niciun fel de probleme de acceptare. Sigur, mai sunt şi copii răutăcioşi, dar numărul lor este mic. Primele luni de clasa I sunt f. grele. Dacă situaţia este reală, probabil că învăţătoarea nu a avut timpul necesar să se ocupe şi de acest aspect. Cu siguranţă, o s-o facă!

    Raspunde
  10. nina 7 Nov 2012 @ 20:11

    Raul, ai dreptate, e plin netul de povesti. Tare as fi vrut sa fie si asta o poveste. :(
    Nu spun ca Dana n-are rechizite sau imbracaminte, ci doar ca e privita de foarte sus de colegi, care nu se multumesc s-o ignore. Pe mama ei am angajat-o la mine la firma (mai e un pic si se face un an de atunci) si din fericire nu-i gravida si nici nu mai are copii.
    daca esti din Bucuresti, te invit in orice zi a saptamanii intre 12 si 16 la atelier la noi. Tare mi-ar placea sa stai de vorba cu ea.

    Katy- din cate mi-am dat seama (e drept ca n-am aprofundat deloc problema) doamna invatatoare o lauda si nu se poarta deloc diferit cu ea fata de ceilalti copii. Nu stiu de ce colegii nu o accepta pe Dana. Nici nu se pune problema de nespalat, haine murdare sau caiete neingrijite. Eu am fost un pic socata cand mi-a povestit cum a fost la circ. Oricum, asa cum spuneti, timpul probabil va rezolva problema si eu o incurajez pe fetita sa-si faca temele si sa dovedeasca ca poate oricand sta la masa cu ei.

    Raspunde
  11. raul 8 Nov 2012 @ 11:28

    @nina: pai daca femeia lucreaza la atelierul tau si nu are bani pentru fetita, poate ar trebui sa ii maresti salariul?

    Raspunde
  12. nina 8 Nov 2012 @ 13:06

    @RAul- exact, oare cum de nu m-am gandit la asta? Bine, ar trebui sa le maresc salariul si celorlalte fete (mult mai calificate decat mama Danei) si sa ajunga produsele la un pret al manoperei atat de mare incat sa nu le mai comande nimeni. Dupa care inchidem si stam cu totii acasa. E usor sa faci salariile dupa margine. :( Oricum , problema principala a Danei nu sunt banii, ci felul in care se poarta colegii ei cu ea.

    Raspunde
  13. raul 8 Nov 2012 @ 15:26

    @Nina: pai stai ca e ceva care nu se leaga aici in mintea mea si in felul meu de a privi lucrurile:

    deci tu postezi pe blog o poveste tragica, incerci sa atragi atentia asupra unui fapt grav, te revolti chiar, asa cum fac toti blogerii si toti internautii si cam atat. hai sa dam sahre si like ca in rest totul e rezolvat.
    asa cum tu imi zici ca e usor sa faci salariile de pe margine asa iti spun si eu ca e usor si gratis sa comentezi, dar acest lucru nu ajuta pe nimeni. DELOC! absolut pe nimeni. saptamana viitoare nici un cititor al acestui articol nu o sa mai stie despre subiect.

    zici ca nu banii sunt problema ci faptul cum se comporta copii. well, cum zicea si doamna de mai sus care lucreaza in invatamant. copii sunt mici, prosti, spiritul de turma este prezent 100%, nu reusesc sa judece corect. astea le vor face in timp. ah si sa nu uitam. copiii sunt ca si oamenii maturi RAI. singura diferenta este ca ei sunt sinceri ;)

    hai sa nu mai mancam cacat in privinta asta. eu cel putin nu o fac. discriminez oamenii. urasc tiganii si manelistii. urasc copii cu bani de la parinti care in momentul cand si-o fura fug la tata si plang. urasc taranii care toarna copii ca prostii. urasc femeile care se marita la 20 de ani si pe urma se vaita ca viata e dura cu ele. urasc ‘saracii’ care se plang ca au salarii mici dar care se duc sa voteze la mic si bere si lista e f mare.

    problema Danei, ca sa inchei aici este ca e saraca. ca majoritatea populatiei. nu e singura. sa stii ca daca colegii se comporta frumos cu ea, ea tot saraca o sa fie. trebuie sa lupte si daca reuseste in viata atunci o sa se pise pe multi. pe mine, pe tine, pe toti oamenii care au ras de ea cand era mica… dar pana atunci in ochii tuturor este: doar o saraca. nimeni nu da doi bani pe ea..

    Raspunde
  14. nina 8 Nov 2012 @ 21:11

    @Raul- ti-am raspuns pana acum pentru ca te-am crezut de buna cuviinta si sincer. Imi pare rau pentru tine!

    Raspunde
  15. katy 10 Nov 2012 @ 16:55

    Într-o lună şi jumătate abia şi-au învăţat numele unii la alţii. Poate că unii dintre ei se cunosc de la grădiniţă sau din alte împrejurări, este normal să relaţionezi mai uşor cu o persoană pe care o cunoşti. Poate că fetiţa este foarte timidă, de aceea nu a reuşit să-şi facă o prietenă. Sau poate că suferă de mania persecuţiei? Zic şi eu… Poate că numărul copiilor din clasa este impar, deci unul dintre ei ar fi rămas oricum fără pereche. De ce tocmai ea? Greu de spus, fără să mai avem şi alte date… Cineva spunea că copiii sunt răi. Copiii sunt aşa cum suntem noi şi cum îi educăm noi…

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)