Sari la conținut

Camere de supraveghere pentru bonele copiilor, da sau nu?

camera supraveghere copilAm o colega care a fost nevoita sa se intoarca la munca, deh, a trecut anul in care a fost in concediul maternal, si acum si-a luat o bona.

A luat-o prin recomandari, in teorie ar trebui sa fie o bona ok, sa nu aiba probleme cu ea. Totusi, ca orice mama care isi lasa pentru prima data copilul cu o bona (banuiesc ca orice mama are problema asta) este ingrijorata de felul in care aceasta se comporta cu puștiul.

Si toate astea datorita nenumaratelor cazuri in care bonele nu se comportau prea bine cu copiii, cazuri vazute in presa si in online.

Va intreb pe voi, cei care pot sa o ajute pe colega mea cu o parere. Sa-si monteze camere de supraveghere prin casa, si daca da, sa fie vizibile sau nu pentru bona? Sa stie bona ca este supravegheata sau nu? Pentru ca daca stie, poate sa se comporte foarte frumos cu copilul in fata camerei, dar cand iese pe usa, cand se plimba cu copilul pe afara, poate sa-si schimbe atitudinea.

Voi aveti asa ceva pentru a va supraveghea copilul/bona?

Daca da, de care?

Eu i-am sugerat modelul asta, l-am mai recomandat unui coleg si el era foarte incantat. Chiar si eu eram incantat ca ma puteam uita la el in casa (cu parola data de el, firesc) si puteam sa intorc camera, de la dinstanta, in toate directiile. In plus si noaptea se vedea super ok.

Totusi, daca se doreste ca bona sa nu vada ca este supravegheata aceasta camera nu este foarte ok. Este mare si se vede. In plus, se mai si aude atunci cand o intorci dintr-o directie in alta.

Daca este sa ma intrebati pe mine, eu mi-as pune astfel de camere prin casa. Atat pentru a vedea ce face bona, cat si pentru a vedea daca totul este ok acasa… deci eu mi-as pune. Nu stiu insa daca este o idee buna in general sa-ti pui asa ceva, nu vorbesc acum de cazul meu.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
14 comentarii
  1. Ioana 28 Aug 2013 @ 12:24

    Da, obligatoriu camere, nu vad nici un motiv pentru care nu ai pune camere cind lasi copilul cu om strain.
    Noi avem, sint din cele wireless cu ip propriu, pot fi accesate de oriunde si pot fi miscate de la distanta, asa ne-am dat seama ca prima bona a Sofiei era un om periculos. O stergea la gura cu laveta de vase. O lasa singura la tv (sofia avea 8 luni) si statea pe terasa la tigara, uneori iesea din casa si lipsea minute bune. Sofia nu are voie la televizor, iar bona stia asta. Ma mintea cu diverse. Daca nu as fi avut camere, nici nu vreau sa ma gindesc cit de departe ar fi mers cu indolenta si nerespectarea regulilor.
    Nu i-am spus de camere, dar nu sint ascunse, daca se uita atent le observa. Obligatoriu camere. OBLIGATORIU!

    Raspunde
  2. vali 28 Aug 2013 @ 14:35

    Ca un om care am un copil si mai am si o firma de montat camere sunt pentru.
    Camerele ip au avantajul că sunt uşor de montat(mutat).
    Cel mai ok în schimb sunt cele ascunse în senzori de mişcare de la alarmă

    Raspunde
  3. criserb 28 Aug 2013 @ 14:40

    @Ioana – deci gandim la fel :)

    @Vali – poti sa dai mai multe detalii despre alea ascunse in senzorii de miscare?

    Raspunde
  4. dojo 28 Aug 2013 @ 15:15

    Ioana, am citit articolul tau pe tema asta si am ramas puternic socata de situatie. Sa nu zic de comentarii, ca din pacate situatia ta nu era singulara.

    Eu lucrez de acasa, ta-su e si el prin zona majoritatea timpului, in rest va sta cu bunica. Deci nu avem momentan problema unei bone. Dar as zice PRO camere fara discutie.

    Nu-i treaba bonei sa stie ca-s camere sau nu. My house, my rules. Daca nu se tine de rahaturi nu va avea nicio diferenta de comportament intre momentele in care se stie supravegheata si cand crede ca e singura cu copilul. Daca nu as fi citit/vazut deja atatea povesti din astea de groaza cu bone, probabil militam pentru incredere si alte chestii din astea frumoase. Dar e vorba de viata/sanatatea copilului tau, asa ca, screw the rules, pune camere :D

    Raspunde
  5. criserb 28 Aug 2013 @ 15:17

    @Ioana – da’ tu de ce nu ai “search” pe blog? Stiu ca am citit si eu povestea si acum nu mai am cum sa o gasesc…

    Raspunde
  6. dojo 28 Aug 2013 @ 16:35

    http://www.printesaurbana.ro/2013/03/valentina-eftimiu-bona-nepotrivita.html

    Cineva tre’ sa ma plateasca pentru munca depusa :D

    Raspunde
  7. vali 28 Aug 2013 @ 17:13

    sunt senzori de miscare pentru alarme care au si camere de filmat in interior
    http://www.dsc.com/index.php?n=products&o=view&id=95

    Raspunde
  8. blue 2 Sep 2013 @ 08:41

    Eu am camere montate dar le am oprit din setari ledul care indica ca functioneaza..deci sunt la vedere dar nu stii care merge si care nu la un moment anume…

    Raspunde
  9. corina marasescu 11 Mar 2014 @ 12:32

    @vali – imi puteti oferi datele dv de contact? vrem si noi sa montam camere pt bona si nu stiu exact ce model. multumesc

    Raspunde
  10. vali 22 Mar 2014 @ 07:33

    @corina marasescu – [email protected]

    Raspunde
  11. Iulian 28 Apr 2014 @ 20:56

    Montez sisteme supraveghere, zaharia.marius.iulian[at]gmail.com

    Raspunde
  12. gradi 29 Jan 2015 @ 12:20

    Supravegherea persoanelor, fara stirea lor, pe proprietate privata sau publica e ilegala si arata ca astfel de persoane nu se dau inapoi a sterge pe jos cu drepturile personale altor oameni.
    Dupa ideea ca te aduni cu cine semeni, sigur si bonele agreate de acest tip de oameni vor fi persoane care nu vor da doi bani pe drepturile copilului, pe importanta unui atasament securizat.
    De fapt, insusi parintele care monteaza astfeld e camere ii taie copilului sau acest drept, caci un atasament securizant inseamna ca bona sa fie acolo, pentru copil, doar pentru el, disponibila si toata. Nu cu mintea la camere de luat vederi, la cum da aia pe camera, la ce carpa sa folosim.
    Contra carpei de vase (cat de murdara poate fi o carpa de vase???!) exista fructe, exista lapte matern… cati microbi poti lua din carpa de vase care sa nu se fi asezat deja pe… vase?
    In plus, obsesia pentru regulile de igiena, orele de somn, orele de caca, timpul la TV etc. face din parinte un om mai mult atent la reguli si mai putin atent la semnalele copilului. Or copilul e cel care, si la 8 luni si la 2 ani, transmite fara gres parintelui ca bona e ok sau nu… dar pentru asta trebuie timp de ascultat copilul si nu de urmat reguli.

    De asemenea, nu vreau sa va descriu metode de umilit copii in fata camerelor si cate traume pot rezulta din asta…

    De aceea, camera este, dupa mine, distructiva. Prezenta bunicilor, constanta, la fel. Bonele foarte in varsta sunt mai putin maleabile si, de asemenea, cred ca nu sunt ok. Desi unele au o capacitate fantastica de a coopera cu copilul, de a-l simti, de a-i crea un mediu securizant, de a-l ajuta sa treaca de trauma abandonului pe care un copil intre 1 an si 4 ani o traieste zilnic.

    Situatiile in care copiii sunt abuzati de bone este mai mica decat situatia copiilor abuzati de parinti; statistic.
    Regret, dar imi pare si ilegal si prost ceea ce ati scris mai sus. Luati-va timp sa va ascultati copiii si sa ii ajutati sa dezvolte un atasament fata de bona, lasati-i sa-si aleaga bona, sa o simta, dati-le credit.
    E rusinos sa vine cineva din domeniul securitatii private si sa spuna ca va da el camere… fara sa va informeze corect despre legislatia in domeniu. Astfel de parinti neprofesionisti doresc bone mai bune profesional cred, nu?
    Cunosc, personal, bone mai bune decat parintii ai caror copii ii cresteau… Nu multe, ca nu-s in domeniu, dar stiu vreo 2-3, cunoscute pe cand cautam bona pentru copilul meu.
    Am ales una, nu am urmarit-o niciodata, i-am dat incredere, nu i-am impus sa faca asa cum fac eu, ca e mai bine pentru copil sa identifice stiluri diferite la persoane diferite, sa aiba experiente diferite… Am invatat de la ea si ea de la mine…
    E urat ce am citit mai sus si nu sunt chiar convinsa ca astfel de mentalitate ajuta la gasirea unei bone bune; poti alege una care nu te convinge integral, pe considerentul ca las’ ca vezi tu daca se potriveste… si asa, fara sa fii convins, schimbi vreo 2-3 bone exact in perioada cand copilul tau deja traieste abandonul de tine… Nu mai spun ca daca are sub un an copilul…
    Da, stiu parinti care au schimbat asa bone si mai tarziu au plans pentru asta…
    Pacat, mare pacat.

    Raspunde
  13. gradi 29 Jan 2015 @ 12:23

    Scuze de greseli, am scris repede de la birou. Se vede ca faceam printre picaturi… Daca puteti trece peste… ;)

    Raspunde
  14. ovidiu3007 11 Mar 2017 @ 15:52

    @Ioana – Bună ziua!
    Puteţi să ne recomandaţi un model de cameră web pentru supravegherea bonelor? Avem o fetiţă de 3 ani, încă nu vorbeşte, am schimbat multe bone pentru care am multe bănuieli! La început sunt foarte cooperante după care devin periculoase în ceea ce priveşte supravegherea copiilor!
    Mulţumim!

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)