Sari la conținut

Ce comisioane trebuie sa platim atunci cand folosim cardul in strainatate

Pentru ca este perioada concediilor cred ca ar fi interesanta o discutie pe tema comisioanelor pe care le percepe banca, atunci cand folosesti cardul in straintatate.

Se stie ca cea mai buna metoda de a folosi cardul in strainatate este sa platesti cu el direct la comerciant. In felul asta nu ai niciun comision. Nu ai niciun comision, asa cum am zis, dar o sa pierzi totusi la schimbul valutar. Nu mult dar pierzi.

Cel mai mult pierzi insa daca vrei sa scoti banii la bancomant, in cazul in care faci tranzactia la un bancomant ce nu apartine grupului din care face parte banca ta.

comisioane-retragere-bancomat-din-afara-romaniei

In cazul bancilor care fac parte din grupuri mari, care au filiale prin mai multe tari din lume, cum ar fi BCR, Unicredit Tiriac Bank si Volksbank clientii pot retrage bani de la bancomatele  lor si comisionul de retragere este acelasi cu cel practicat in Romania.

Astia sunt clientii mai norocosi :)

Eu pana acum am folosit numai cardul in strainatate. In putine cazuri am scos bani de la bancomat. Imi luam de acasa niste euro, 2-300 cash, iar in rest am folosit cardul. L-am folosit pentru plati, acolo se poate plati cam orice cu cardul. Nu m-a deranjat comisionul de schimb valutar… e relativ ok.

Voi cum procedati cand plecati din tara? Va luati banii cash la voi sau va bazati ca si mine pe card?

O chestie ce vroiam sa v-o spun, in strainatate e foarte important sa aveti cardul semnat. Sa-l semnati de acasa pe spate, pe banda aia special facuta pentru acest lucru.

La ei conteaza amanuntul asta, la noi nu prea. La ei semnatura pe care o dati pe bonul fiscal o sa fie comparata cu cea de pe spatele cardului ;)

[via]

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
5 comentarii
  1. Andrii 17 Jul 2012 @ 14:15

    La retragere de numerar sau interogare sold, comisioane se platesc indiferent de tara, ca esti in Romania sau U.E.!

    Raspunde
  2. criserb 17 Jul 2012 @ 14:42

    @Andrii – normal ca se platesc, dar din UE sunt mult mai mari ca in tara… asta era ideea articolului.

    Raspunde
  3. Ghiocel07 17 Jul 2012 @ 15:12

    Daca ai card in valuta nu mai platesti comision la plati prin POS. Oricum comisioanele de schimb valutar sunt chiar mici, merita folosit cardul in plati, este mai sigur decat sa porti mult cash la tine.

    Raspunde
  4. elaul 17 Jul 2012 @ 15:38

    pe langa cardul semant, e f important sa ai si buletinul cu tine ..unii vanzatori, vazand ca esti strain, iti solicita actul de identitate:-))

    Raspunde
  5. TyT 18 Jul 2012 @ 00:27

    Interesant, dar eu am patit ca sa nu pot scoate de la atm in Italia cu card Romanesc de la nici o banca ! Mesaj: “Fonduri insuficiente” , dar contul de la card avea undeva la 2000 de euro pe el !!!
    In fine …

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)