Sari la conținut

Cinci luni de când mi-am pus pompa de căldură și panourile fotovoltaice

Am primit astăzi factura de la ENEL și am zis să fac o comparație. Să văd cât plăteam înainte, cât plătesc acum și cum merge treaba cu economia.

În cât timp îmi voi scoate oare investiția?

Eu zic că undeva la sub 5 ani, dacă nu mai repede cu noile prețuri la energie. Dar despre asta mai vorbim, căci se schimbă schimbarea și de la 1 mai o să fie alte calcule de când o să intre în vigoare legea cu compensarea cantitativă.

Bun, momentan avem așa:

Practic, în cele 5 luni de când am instalat pompa de căldură și panourile fotovoltaice am făcut o economie de 4342 lei. Asta în condițiile în care au fost luni de iarnă, iar panourile au produs mult mai puțin decât o să producă pe perioada verii.

A meritat să fac această investiție?

Fără doar și poate. Eu mă încălzeam cu centrală electrică, aveam un cost destul de ridicat, cca 1300 lei pe luna de iarnă.

Pentru cei curioși și interesați de subiect, găsiți aici toate articolele pe care le-am scris cu legătură la această investiție, iar dacă aveți întrebări, vă răspund cu drag în comentarii.

Eu sunt foarte mândru de investiția făcută și mai ales de momentul ei, înainte ca toate prețurile să crească.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
13 comentarii
  1. Ion BAUDICI 30 Apr 2022 @ 08:28

    Buna ziua ,interesat de detalii va rog ! cam cat v-a dus investitia si banuiesc ca,casa dumneavostra era inca in constructie ….ma refer la foraj,noroi ,pamant,posibilitate access utilaj foraj ….etc probabl ca nu este pretabil la o casa deja finalizata cu garduri,alei,pavaje,parc flori,livada…etc .
    Va multumesc in avans pentru raspuns !

    Raspunde
  2. Marian 30 Apr 2022 @ 10:08

    Salut!
    Foarte interesant rezultatul pe cele 5 luni mai ales ca esti cam singurul cu un siatem de panouri fotovoltaice si pompa de caldura aer-apa care arata si altora cat consuma ai cat produce. Multumesc de infoematii.
    Daca se poate, o comparatie pe cele 5 luni dar numai cu anul 2021 cred ca ar fi mai foloaitoare datorita pretului la energie electrica. Multumesc.
    P.s. Poti repara link-ul cu productia in timp real?

    Raspunde
  3. Andreea 1 May 2022 @ 01:57

    Buna seara,
    Imi poti arata o facturile decand ai instalat panourile? Sunt curioasa cum calculeaza electrica energia pe care o ai in plus. Cum se compenseaza?

    Raspunde
  4. Marian 1 May 2022 @ 10:16

    Salut!
    Foarte interesanta statiatica si multumesc pt ca ne arati si noua cat consuma un sistem de panouri combinat cu pompa de caldura. Daca nu eate o problema poti repara linkurile catre productia in timp real a panourilor? Multumesc.

    Raspunde
  5. valicrintea 1 May 2022 @ 13:18

    Am aderat si eu la proiectul Casa verde si astept analiza dosarelor. Nu ma grabesc pentru ca abia peste 4 ani am de gand sa ma mut efectiv la acea casa. Daca compensarea cantitativa putea include si consumatorul de la bloc unde locuiesc acum, cred ca faceam investitia cu buget propriu. Problema e ca si prin acest program, nu prea am incredeere in profesionalismul firmei aleasa de mine deoarece e nou aparuta pe piata cu astfel de servicii si trebuie sa ma documentez eu bine sa pot vedea eventualele ” greseli” , ”tepe”! Felicitari!

    Raspunde
  6. criserb 2 May 2022 @ 13:24

    @Ion BAUDICI – casa era gata, e finalizată de vreo 6 ani. Investiția m-a ajuns la 20000€ pentru panouri și pompa de căldură.

    Raspunde
  7. criserb 2 May 2022 @ 13:26

    @Marian – păi nu prea am diferență de costuri la energie, la mine încă merg pe prețul din contract care mai este valabil până la final de iulie. Acum am un cost de 0.62 lei/kW. Nu știu cât o să am după finalizarea contractului, dar cu siguranță o să crească.

    Raspunde
  8. criserb 2 May 2022 @ 13:29

    @Andreea – până acum a fost simplu, pretul curentului pe care-l cumperi este la fel ca le tine, iar apoi, la finalul facturii e cu minus energia livrată în rețea. Acum un kW îmi este plătit cu 0.53 lei. Anul trecut era 0.19 lei. Din mai nu știu cum o să fie, o să fie o compensare cantitativă, gen, eu le dau 100kW ei mi-i dau înapoi. Pe lângă acest “schimb” o să plătesc taxele de transport pentru fiecare kW luat de la ei, chiar dacă iau din cei injectați de mine.

    Raspunde
  9. criserb 2 May 2022 @ 13:31

    @valicrintea – eh, nu durează chiar 4 ani. Din ce am mai vorbit și eu în stânga și în dreapta maxim 2 ani a durat la cei cu care am vorbit eu. Sunt și cazuri mai fericite, câteva luni, dar și mai nefericite, gen 2 ani.

    Raspunde
  10. Cristiana 30 May 2022 @ 14:50

    Big like pentru content!

    Raspunde
  11. Ionut ILIR 3 Jan 2023 @ 15:58

    Salut Cristi,
    Vreau sa iti spun ca din cauza ta am intrat la cheltuială. Nu am avut de lucru si am completat un formular online si m-am trezit cu cei de la Genway peste mine sa imi arunce si mie niste panouri pe casa.
    De curiozitate am aplicat la programul afm in decembrie 2021. Iar acum astept sa vina contoarul bidirectional sa dau drumul la productie.
    Acum ce te rog e sa ne spui si noua cum ai facut sa citesti productia din panouri si sa o folosești in HA. Eu vreau, doar sa pornesc o priza pt calorifer. Dar nu stiu cum sa citesc productia în tuya de exempu.

    Raspunde
  12. criserb 24 Feb 2023 @ 14:46

    @Ionut ILIR – Salut Ionuț și scuze că răspund așa târziu. Habar nu am cum nu am văzut comentariul până acum :(

    Păi eu am integrare la HA pentru Fronius, de acolo citesc producția și în funcție de cât injectez în rețea dau sau nu drumul la priza la care este alimentat boilerul. Nu știu dacă poți să citești în Tuya, eu n-am. Adică tot ce era Tuya am pus ESPHome pe ele și le-am integrat direct în HA, să le am pe toate local, fără să mai depind de conexiunea internet.

    Raspunde
  13. Ioan 12 Jun 2023 @ 14:20

    Sunt total de acord cu tine. Este o combinatie foarte practica montarea unui sistem fotovoltaic si a unei pompe de caldura. Pentru mine au fost cam scumpute, mai ales ca mi-am instalat din fonduri proprii un sistem fotovoltaic de 5kW on-grid. Oricum, se merita!

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)