Sari la conținut

Cum e cu propagarea undelor in FM?

Suna ca o intrebare prosteasca cand e vorba de unul care nu se pricepe la comunicatii radio dar… sa va povestesc de unde aceasta intrebare.

Eram undeva pe langa Turnu Severin si la un moment dat, aud in statie ca este "liber intre Urziceni si Spataru". Stiu foarte bine unde este Urziceni si unde este Spataru, trec pe acolo destul de des.

De aceea mi s-a parut destul de ciudat sa aud in Drobeta Turnu Severin aceasta informatie. Eram constient ca, pe drum, pana la Urziceni, aveam cca 400 km. Si atunci, cum sa aud pe statia mea CB aceasta informatie?

E drept ca am mai auzit chestii d’astea, am mai citit ca este posibil sa auzi informatii tocmai din Italia sau alte tari europene, dar parca nu-mi venea a crede. Si acum mi s-a intamplat mie. Am auzit un mesaj de la 400 km.

Cum e posibil acest lucru? Ma poate ajuta cineva cu un raspuns logic?

Am inteles ca e un fenomen rar, ca depinde de starea vremii, dar as aprecia un raspuns cat de cat logic. Asa mi-a placut dintotdeauna sa inteleg lucrurile, logic.

Mentionez ca nu am cine stie ce statie, am una normala ce emite in 4W iar antena are 1,5m.

Chiar as aprecia un raspuns care sa ma faca sa pricep :)

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
20 comentarii
  1. Bogdan 4 Jul 2012 @ 00:35

    Exista in comert si statii de 100w care au o eticheta pe cutie “pentru export” dar care se dau la noi.

    Raspunde
  2. Bogdan 4 Jul 2012 @ 00:37

    De exemplu: http://z8.ro/dbx (btw foto de produs realizate de mine :) )

    Raspunde
  3. TyT 4 Jul 2012 @ 01:07

    Totul este dat de conditiile meteo favorabile si de anumiti tip de nori care nu mai lasa undele fm sa strapunga stratosfera si sa se propage in univers !
    In acel moment undele fm se lovesc de acei nori si se reintorc pe pamant !
    Revin maine cu amanunte promit !

    Raspunde
  4. dragoshy 4 Jul 2012 @ 01:44

    nu mai stiu exact care-i fenomenul, dar parca puteai sa captezi unde din trecut… nu mai stiu daca pe pamant sau in cosmos… si nici daca era vorba de unde radio nu mai stiu… oricum, ideea era faina :)

    Raspunde
  5. Ghiocel07 4 Jul 2012 @ 07:50

    In zona noastra (Banita si Defileu) a intrat la un moment dat pe radio un post italian….Ca intra sarbii sau ungurii este ceva obisnuit deja, dar italienii…?????

    Raspunde
  6. blue77max 4 Jul 2012 @ 07:51

    TyT..raspuns corect

    Raspunde
  7. ianacosti 4 Jul 2012 @ 08:02

    Undele de care vorbesti se numesc unde scurte. Undele radio cu cat le creste frecventa cu atat se comporta mai mult ca lumina, adica la frecvente mici cum sunt undele medii (300 kHz) se propaga pe distante foarte mari, mii de km. Cu cat le creste frecventa cu atat trec mai greu prin obstacole (vezi cat bate o antena gsm sau un router wirelles la 2,4 GHz). Deci gandeste-te la undele radio ca la o raza de lumina.

    In cazul tau ai prins vedere directa intre antena ta si cea a colegului de drum.

    Undele scurte mai au o particularitate, se reflecta pe ionosfera, dar numai noaptea.

    Am un prieten radioamator care cu o portabila in banda de unde scurte, dar cu antena pe bloc vorbeste cu radioamatori din Olanda. Statia lui are 4W. (Motorola).

    Raspunde
  8. amzis 4 Jul 2012 @ 08:45

    Un raspuns sincer sau unul diplomat ? :))

    Eu am facut de vreo dlua trei ori glumite din astea. Eram spre ex . In focsani si spuneam in statie liber baia mare sau cluj :))
    Deci sa nu fi fost vreo unu care a zis la misto

    Raspunde
  9. Andrii 4 Jul 2012 @ 09:29

    Unde le radio se propaga prin reflexie cu IONOSFERA, nu gogomanii cu norii. Cu o statie de 10-20Watti nu ai cum sa ajungi la 400 km. Raspunsul este urmatorul: ori statia cu care s-a emis are mai mult de 100w, ori cineva din apropierea ta a transmis acea informatie. ATAT!

    Raspunde
  10. criserb 4 Jul 2012 @ 10:48

    @Andrii – eu cred ca gresesti. Este o anomalie pe undeva. Sunt multi “colegi” care se plang de astfel de anomalitati pentru ca pe langa faptul ca se receptioneaza informatii de la o distanta considerabila, nu se mai pot receptiona informatii de pe distrante scurte, pana in 10 km, sa zicem.

    @amzis – ce zici tu e o gluma, ceea ce zic eu pare sa fie serios. Nu sunt singura persoana care a intalnit asa ceva, dar eu as fi curios de o explicatie logica.

    @TyT – asa am inteles si eu, ca este strans legat de conditiile atmosferice. Pana la urma raspunsul tau pare cel mai logic, dar… asa cum am zis nu ma prea pricep la telecomunicatii.

    @All – Vedeti aici, este un tip care a interceptionat un post de radio din America in 27.025MHz, tot un fenomen foarte rar… d’aia zic, lucrurile astea se intampla, rar dar se intampla. Totusi nu cred ca este un mister aceasta propagare extrem de mare, o explicatie trebuie sa existe…

    Raspunde
  11. Andrii 4 Jul 2012 @ 11:04

    @criserb oricat ai vrea tu sa crezi, cu o statie radio cu puterea de iesire de 10-20w nu ai cum sa ajungi la 400km decat prin retranslatie. Radio amatorii au amplificatoare de putere la statiile lor si sunt incantati cand aud pe cineva de la o distanta de 3000-4000 de km. O statie radio cu amplificator de putere de 150w ajunge si la 2000 km in conditii cu propagare buna. Mai ales ca majoritatea statiilor CB producatorii spun ca au 4w, dar daca le masori puterea de emisie au 3w.

    Raspunde
  12. Bogdan 4 Jul 2012 @ 11:18

    Asa ca ipoteza mea cu statia de 110w ramane in picioare

    Raspunde
  13. criserb 4 Jul 2012 @ 11:27

    @Andrii – nu vreau sa cred :) as vrea doar sa inteleg. Inteleg ca radio amatorii ajung “sa bata” la distante considerabile dar atunci de ce nu se intampla lucrul asta regulat? Cum e cazul celui din America… de ce nu-l aude in fiecare zi, daca intr-o zi a putut?

    Eu intreb exact ceea ce numesti tu “in conditii cu propagare buna” ce inseamna asta si cat de mult poate influenta transmisia/receptia.

    @Bogdan – ramane, ramane :)

    Raspunde
  14. Andrii 4 Jul 2012 @ 12:03

    @criserb – pt ca undele radio sa fie receptionate depind de mai multi factori: puterea semnalului, frecventa de emisie (in cazul CB nu se pot schimba multe 26-28 MHz adica unde scurte-HF) si propagarea. In cazul de care pui tu intrebarea este de propagare. Propagarea este reflexia (mai exact refractia) undelor radio cu ionosfera. Ionosfera are mai multe straturi cu grade de ionizare (deci densitate de electroni şi ioni) diferite. Datorită faptului că radiaţia ionizantă provine în mare parte de la Soare, apar diferenţe importante între zi şi noapte, pentru că în absenţa ionizării procesul de recombinare a electronilor cu ionii moleculelor diferitelor gaze din compoziţia atmosferei scade drastic gradul de ionizare a diferitelor straturi. Dar şi în funcţie de alţi factori precum activitatea solară, anotimpurile, latitudinea. Radio amatorii au chiar buletine de propagare pe zile si grafice de propagare pe luni.

    Raspunde
  15. criserb 4 Jul 2012 @ 12:26

    @Andrii – multumesc de explicatii, incet, incet pricep din ce in ce mai mult, am sa mai caut informatii pe net, e un subiect interesant, pentru mine ;)

    Raspunde
  16. Matelotul 5 Jul 2012 @ 00:57

    Mai multe informatii gasesti aici: http://forum.softpedia.com/index.php?showforum=670
    President Grant, statia pe care tu o ai (o capodopera in materie), are si modulatie SSB (vezi pe panoul frontal butonul cu AM, FM, USB,LSB – ultimele doua sant pe modulatia SSB). Cu aceasta modulatie si o antena buna poti face DX-uri la mii de kilometri distanta (cea mai folosita: USB pe frecventa 27,555 MHz). Daca te pasioneaza poti sa-ti pui o antena Sirio GP27 pe bloc (am vazut ca stai la ultimul etaj) si poti vorbi in toata lumea.
    Propagarea este un fenomen foarte intalnit vara … cei 400 km nu sant asa multi cum par … eram odata intre Cheia si Brasov, traversam muntele si am avut parte de o mare surpriza, am vorbit cu niste italieni care se aflau in Italia in acel moment … deci peste 1000 km.
    M-a prins si pe mine microbul si mi-am achizitionat o statie President Jackson II (o alta capodopera in materie) … chiar astazi am primit-o … abia astept sa o testez cu antena de pe masina Sirio Megawatt 4000 … de pus antena pe bloc e mai greu.
    Acum ca m-am pricopsit cu 4 statii radio, o sa fiu nevoit sa vand doua din ele: un Intek M 495 Power cu 20 Wati din fabrica, neumblata, aspect 9,75/10, functionare 10/10, pret 450 lei ( http://www.cbradio.nl/intek/intek_495.htm ) si un Albrecht AE4200 cu 4 Wati, aspect 9,5/10, functionare 10/10, pret 200 lei ( http://www.cbradio.nl/abrecht/albrecht_ae4400.htm ).
    Sper ca nu te superi ca-mi fac publicitate aici … sau poti sterge partea cu vanzarea si lasi restul.

    Raspunde
  17. Matelotul 5 Jul 2012 @ 01:05

    Acuma vad ca tu ai President Valery … nu are SSB … PACAT !

    Raspunde
  18. criserb 5 Jul 2012 @ 10:24

    @Matelotul – am tot auzit de SSB-ul asta dar nu am inteles care e treaba cu el. Poti sa-mi explici, asa pe intelesul meu, ce face SSB-ul si ce inseamna “a face DX-suri”.

    Cat despre statia mea, am luat-o la recomandarea “colegilor” de pe forum, eram dispus sa imi iau si President Jackson II, la fel ca tine, dar mi-a fost recomandat Valery-ul. E posibil si pentru faptul ca sunt incepator si nu prea stiu cu ce se mananca chestiile astea :)

    In plus eu nu folosesc statia in casa, deocamdata o folosesc numai pentru info trafic… iar chestiile pe care le au alte statii in plus, nu stiu daca ma ajuta sau nu.

    Poti sa-ti faci cata reclama vrei, doar esti la subiect, nu? :)

    Raspunde
  19. nica 5 May 2013 @ 10:22

    nu am avut valery dar e identic cu pc 40.destul de slabute pe receptie.au trecut prin mina mea vreo 40 de statii.cea mai buna mi se pare stabo xm 5000 fm si stabo xm 5012 fm am.sa faci dx nu e nevoie de 150 w.cu jaksonu 1 al meu si o antena sirio megawat 4000 am facut f multe dx.brazilia usa spania etc.cu 30 w.

    Raspunde
  20. florin 1 Feb 2014 @ 14:20

    eu azi cu 4 wati am vb franturi cu thomas din anglia, cu o antena de 285cm home made, asa ca se poate, conteaza propagarea

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)