Sari la conținut

Cum m-am ales cu un acvariu cu pești fără să intenționez asta

Acum 2 luni și o zi a fost ziua lu fii-miu și a primit printre alte chestii și un pește, lucru de care nu am fost prea încântat că știam că eu trebuie să am grijă de el. Ei bine nu a fost chiar așa. S-a ocupat și Dana de el iar fii-miu era responsabil cu mâncare. Zic era pentru ca de dimineață am găsit peștele mort.

Surprinzător nu era cu burta în sus, cum mă așteptam, dar era totuși mort.

Tragedie a fost în casă când l-a văzut fii-miu, așa că i-am promis că-i iau altul. “Da’ să fie la fel, da tata?”

În drum spre birou, cu Dana fiind, am hotărât că degeaba îi mai luăm un caras în bolul ăla că o să aibă aceeași soartă și ne-am oprit la un magazin să-i luăm un acvariu mai mare. De fapt să luăm un acvariu că bolul ăla numai acvariu nu este.

Am dat de un băiat foarte ok la Animax-ul din Vulcan Center și l-am înnebunit vreo oră la cap cu întrebările și nehotărârea noastră. Nu știam ce să luăm. Voiam un acvariu mai mare, dar totuși nu foarte mare. Prima dată am pus ochii pe unul de 25 de litri, dar povestindu-ne despre numărul de pești pe care putem să-l băgăm în acvariu respectiv am zis că trebuie să luăm totuși unul mai mare.

După vreo oră, cu greu am ales un acvariu mai măricel, Diversa 60. Nu-i foarte mare, dar destul de mare pentru ceea ce aveam noi nevoie. Acum întrebarea este dacă-l ține mobila pe care o avem sau trebuie să o schimbăm și pe asta?! :)

Partea bună este că acvariul are cam tot ce-i trebuie:

 • filtru de apă
 • pompă aer
 • încălzitor apă
 • lumină
 • termometru
 • minciog

Pe lângă asta am mai luat un aspirator pentru curățarea acvariului ceva bacterii pentru apă, nisip, alt termometru (cică cel cu care vine acvariul nu-i foarte strălucit) și ne-am hotărât, cu greu, la pești.

O să luăm Ciclide Africane ceva în genul celor ăstora de mai jos.

O să-i luăm pentru că deocamdată nu am luat nimic pentru că trebuie să pregătim acvariul, să aclimatizăm apa (sau cum se cheamă treaba asta).

Ah, am uitat, pe lângă toate cele de mai sus am mai cumpărat un bolovan de pus în acvariu pe care am dat 50 lei. Am dat 50 lei pe o piatră în condițiile în care aveam la bolovani prin curte… oare sunt întreg la cap? :)

De ce am ales Ciclide Africane? Pentru că ar fi mai ușor de întreținut. Cică, așa am fost informați, acum vedem dacă o să fie sau nu așa.

Cert este că nu putem să băgăm în acvariu tot felul de pești, dacă am ales Ciclidele trebuie să mergem mai departe numai cu Ciclide. Vă spun ce am auzit, să nu credeți că sunt vreun expert. Am mai avut pești când eram mic, dar s-au mai schimbat lucrurile de atunci și atunci nu aveam doar eu grijă de ei, că atunci eu eram copilul și alții responsabili :P

În concluzie ne-am trezit de dimineață ok, totul bine până a văzut copilul peștele mort, așa că acum sunt mai sărac cu vreo 600 lei și cu un acvariu în portbagaj și cu angajamentul că mai dau ceva bani și pe pești.

I-am zis soției că-i cadoul ei de 8 Martie, cică nu-i mulțumită :)

Aștept de la voi tot felul de informații cu privire la pești, ce tre’ să știu, ce tre’ să fac, chestii din astea, până o să-mi intru în mână și am să învăț ceea ce trebuie să știu despre pești.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
5 comentarii
 1. Dorin 8 Mar 2019 @ 15:06

  Ceau. Ca o recomandare, te-as sfatui sa te uiti si spre alte specii de pesti. Ciclidele sunt pesti care ajung in timp la dimensiuni mari iar acvariul de 60l, nu este unul generos. Masculii din familia ciclide sunt foarte agresivi cu femelele si ajung pana la a le omori. Iti recomand sa te uiti catre pestii din familia Poecilidae. Ca si specie si ca denumiri poti cauta guppy, molly, xifo, platy; sunt de o mare varietate a coloritului. Pestii din familia poecilidae sunt dintre cei mai nepretentiosi pesti de acvariu. Daca vei alege poecilidae pentru inceput vei putea adauga ulterior si alte specii fiind foarte toleranti cu alti pesti. Un alt avantaj al acestora e ca nasc pui vii si poti avea norocul, asta daca ai in acvariu plante suficiente sa iti apara si niste pestisori foarte micuti. Ciclidele sunt pesti mari care au nevoie de mult loc, sunt agresivi intre sexe si cu alte specii. Daca mai doresti sa aflii si alte chestiuni, ma poti intreba, sunt pasionat de domeniu. O zi faina!

  Raspunde
 2. criserb 8 Mar 2019 @ 17:00

  @Dorin – aproape o oră ne-a luat să ne hotărâm la pești, acum tu ce de vrei să-mi strici feng shui-ul și să mă faci să o iau de la capăt? :)

  Raspunde
 3. Paul 8 Mar 2019 @ 22:19

  Subscriu la ceea ce a spus Dorin mai sus, ciclidele nu sunt dintre cei mai ușor de crescut pești. Totodată nu poți ține un acvariu plantat cu ciclide (din ce mai țin minte) și trebuie să ai puțin grija cu PH-ul apei, le plac pietrele calcaroase.

  Ce ți-aș recomanda eu (mi s-a recomandat și mie) sunt neonii. Pești de banc, ușor de crescut și sunt mici.

  Sper sa îți fie de folos. E importantă (chiar foarte) alegerea pe care o faci acum întrucât definește pașii următori.

  P.S.: Fugi de caras, e porcul acvariilor.

  Raspunde
 4. Edy 10 Mar 2019 @ 15:57

  în loc de flori și cadou pt. Dana te-ai ales cu un acvariu … sigur n-ai dat peste vânzătorul ăsta?

  https://m.youtube.com/watch?v=4QWTSGWlzkQ&feature=youtu.be

  Raspunde
 5. criserb 11 Mar 2019 @ 12:07

  @Paul – nu-mi plac neonii și gupii, am avut când eram mai mic și acum mi-aș dori altceva, niște pești mai mari. Am avut și carași, ai dreptate, sunt niște jegoși :)

  @Edy – cam așa ceva :)))

  Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)