Sari la conținut

Cum ma insor daca nu sunt botezat?

19Aveam zilele trecute o discutie cu un coleg. Imi spune ca ar face nunta dar nu vrea sa fie botezat. Nu a fost botezat pana acum si ar vrea sa ramana asa.

Cum eu nu ma pricep la chestiile astea cu biserica i-am zis ca din punctul meu de vedere se poate insura fara sa fie botezat, nu trebuie sa-i spuna preotului ca e sau nu e botazat si asta e.

El totusi vrea sa o faca corect, sa nu pacaleasca sitemul.

So, cine se pricepe la d’astea sa-i dea si colegului meu niste sfaturi sau sa-i spuna macar care e procedura corect si cam ce implica.

Multumesc :)

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
20 comentarii
  1. Bogdana 25 Apr 2012 @ 11:54

    auzi, dar de ce vrea cununie religioasa daca nu crede in botez? intreb doar, de curiozitate :) mai ales ca am foarte multe cunostinte care nu si-au mai botezat copiii si nu au de gand sa o faca…

    Raspunde
  2. cc696 25 Apr 2012 @ 11:56

    Pai poate vrea viitoarea sotie sa se imbrace in rochie de miserica, si numa la biserica poate :)

    Raspunde
  3. Cristian Voiculescu 25 Apr 2012 @ 12:05

    Solutia e sa nu faca nunta in biserica. Problema este daca viitoarea sotie isi doreste foarte mult o nunta in biserica. Rudele, bineinteles ca vor dori asta.
    Atunci are de facut o alegere. Fie se boteaza formal ca sa faca pe placul rudelor, fie tine la principii si nu face nici un botez. Depinde foarte mult de sotie daca e dispusa sa isi infrunte rudele.
    Dar, Bogdana are un punct bun. De ce vrea cununie religioasa?

    Raspunde
  4. Maddame 25 Apr 2012 @ 12:11

    Nu prea se poate. Dacă nu eşti botezat creştin, practic nu aparţii cultului, deci nu te poţi folosi de niciun fel de “serviciu” oferit de cult. Asta în termeni laici.

    În termeni bisericeşti, de la botez pleacă toate. Nu eşti botezat, nu eşti creştin, şi nu poţi lua parte la niciuna dintre tainele bisericeşti.

    Dar, dacă prietenul tău totuşi insistă cu cununia religioasă şi va trebui botezat, poţi să-i spui că botezul adulţilor nu se face prin imersiune în cucul gol într-un cazan mare cu apă, este un ritual special pentru adulţi. Ştiu asta pentru că am participat la o asemenea slujbă.

    Raspunde
  5. Alina 25 Apr 2012 @ 12:44

    Mai toti bulgarii sunt nebotezati. Pentru ca la ei nu a fost ca la noi, unde comunismul cumva inchidea ochii cand venea vorba de religie, la ei a fost mult mai dur.
    O prietena a vrut sa fie nasa si nu putea pentru ca nu era botezata. Atunci a zis, hai ca ma botez. Numai ca la botez nu a fost ceremonie speciala, ci clasica, baltabac in apa. Doar ca inainte le imbracasera in tricouri albe, caci erau mai multe doamne. Si la final a iesit, ca sa il citez pe sotul respectivei, concurs de tricouri ude :D.
    In alta ordine de idei, daca viitoarea sotie doreste rochia de mireasa se poate imbraca cu ea direct la civila. De fapt, prin zona pe unde locuiesc eu cam asa fac, nu au 2 tinute, ci doar rochia de mireasa si de acolo direct la petrecere, pentru ca cei mai multi nu se cununa religios.
    Apropo, eu am o copila botezata si una nebotezata. Si nici nu am planuri sa o botez personal, doar ca s-a oferit mama mea, i-am zis, cand o prinzi pe la tine, te duci si o botezi, treaba ta.

    Raspunde
  6. Ciupercutza 25 Apr 2012 @ 12:52

    Daca vrea sa nu pacaleasca sistemul, trebuie sa se boteze inainte. N-are altfel cum. Cel putin asa e la ortodocsi. Dar daca tot nu e botezat, eu i-as recomanda religia catolica. E mai … eleganta :)

    Raspunde
  7. Liana 25 Apr 2012 @ 13:08

    Eu as fi sincera cu preotul care urmeaza sa celebreze casatoria si i-as spune adevarul , asa mi se pare de bun simt .
    Cum se oficiaza casatorii intre catolici si ortodocsi fara ca vreunul sa-si abandoneze biserica presupun ca se poate si daca unul dintre miri nu e nimic dpdv religios.

    Raspunde
  8. maddy 25 Apr 2012 @ 13:14

    daca nu crede in botez de ce crede in slujba care se face de casatorie? :-/

    Raspunde
  9. Crox 25 Apr 2012 @ 14:05

    Eu ii recomand Biserica Rastafari din capitala.

    Raspunde
  10. criserb 25 Apr 2012 @ 15:24

    Idea e ca atunci cand ne nastem nu alegem noi daca ne botezam sau nu, asta referitor la cei care intreaba de ce nu s-a botezat ;) iar apo, vrea sa faca nunta asa ca tot omul, cu biserica, cu primarie, de acolo intrebarile mele.

    Multam de raspunsuri, chiar se pare ca nu are alta solutie sa o faca “legal” numai dupa ce trece pe la biserica pentru botez… ma gandeam ca se poate si fara, dar na, v-am zis, eu nu ma pricep la d’astea cu biserica :)

    Raspunde
  11. Cristian Voiculescu 25 Apr 2012 @ 16:07

    @Ciupercuta, in mod normal ar trebui ca botezul sa urmeze credintei. Ideea sa te botezi ca sa poti sa te casatoresti e un soi de compromis.
    Oricum, daca preotul e unul care ia lucrurile in serios, o sa aiba o discutie cu el in care sa il ajute sa inteleaga doctrinele ortodoxe.

    Raspunde
  12. Ovi 25 Apr 2012 @ 17:26

    Din pct de vedere catolic:

    Nu te poti casatorii daca nu esti botezat. Prima conditie este botezul

    Din pct de vedere ortodox:
    Idem ca si la catolici

    Din pct de vedere reformat & neo protestant:
    Idem ca si la catolici

    Restul nu conteaza.

    Unii preoti omit sa iti ceara adeverinta de botez de la parohia (preotul) unde/care te-a botezat, deci e omisiune nu minciuna si pot mere inainte, altfel…nimica.

    Raspunde
  13. criserb 25 Apr 2012 @ 17:58

    @Ovi – tu crezi ca eu am “adeverinta de botez”? crezi ca se dadeau acum 30 de ani?

    Raspunde
  14. Ovi 25 Apr 2012 @ 18:04

    Crisit, pai tu ce crezi, ca eu am avut? A trebuit sa ma duc la parohia unde m-au botezat ai mei si sa fac o cerere, am achitat 20 lei parca sau 30, si am revenit dupa 2-3 zile si am ridicat certificatul de botez religios. Acuma se dau deja la botez, iar cei care vor retro, ca si noi, il cer contra cost.

    Raspunde
  15. criserb 25 Apr 2012 @ 21:44

    Hmmm, ciudat. Eu cand am facut nunta, in 2010 nu mi-au cerut asa ceva… se pare ca e o chestie mai noua. O alta gaselnita facuta sa scoata banul din buzunarul crestinului :)

    Raspunde
  16. Ovi 25 Apr 2012 @ 21:55

    Eu am facut casatoria civila si religioasa acum 4 ani, si l-a cerut popa.

    Raspunde
  17. Vlad 26 Apr 2012 @ 00:57

    Sunt preoti si preoti, parohii si parohii. Corect fata de toata lumea, fata de Dumnezeu, preot, sotie si fata de tine e sa te botezi ca noi romanii suntem ortodocsi si daca nu cred in religia noastra atunci nu ne ramane sa ramanem decat o frunza in bataia vantului. E foarte mare pacatul daca minti in biserica si iei impartasanie daca nu te-ai botezat. Vorba unui cititro de mai sus ce rost mai are o casatorie daca nu e botezat???

    Raspunde
  18. criserb 26 Apr 2012 @ 01:22

    @Ovi – ciudat, se pare ca e de la zona la zona…

    @Vlad – nu am zis ca are sau nu are, dar prietenul nu stie cum sa procedeze si am zis sa-l ajut intr-un fel. La cate sfaturi au fost, banuiesc ca o solutie gaseste el ;)

    Raspunde
  19. Dragos 27 Apr 2012 @ 00:13

    Prietenul tau are o problema mai mica sau mai mare, depinde cum o privesti, dar uite ce probleme au altii in alte religii :)))

    http://www.gandul.info/magazin/proiectul-de-lege-care-a-revoltat-lumea-barbatii-egipteni-ar-putea-avea-voie-sa-faca-sex-cu-nevasta-decedata-9574976

    Raspunde
  20. criserb 27 Apr 2012 @ 01:36

    WTF? Nu ma gandeam ca unii chiar se gandesc la asa ceva si mai vor sa o faca si legal…

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)